суббота, 16 апреля 2011 г.

Врятуймо Даринку!!!

Наша семимісячна донечка Даринка Панчошна народилася з тяжким діагнозом, пов’язаним із захворюванням судин. Її гемангіому є шанс вилікувати, що ми зараз і робимо. Після того, як «Промінь» надрукував розповідь про нашу велику біду, знайшлися добрі люди і підказали про лікування в Харківській клініці доктора Алекса. Це лікування дуже дороге, а все, що могла, наша сім`я зібрала. На жаль, зібраної суми не вистачає. Звертаємося до вас, небайдужі люди: допоможіть врятувати Даринку!Хто хоче допомогти матері врятувати дитину, повідомляємо реквізити, за якими можна перерахувати кошти:
Отримувач: Щорс, відділення «Ощадбанку» 3274, код 09353504, МФО 353553, р/р 29091913101009. Благодійна допомога для зарахування на рахунок 56300 (Панчошна Тетяна Михайлівна).

Маленька часточка великої держави

Роман Циганок
Головною проблемою віддаленої від райцентру Софіївки є демографічна ситуація. Протягом 2010 року у цьому маленькому селі, де лишилося 107 господарств, не народилося жодної дитини й не зареєстровано жодного шлюбу.

Розраховують тільки на себе


У Лосевій Слободі у день сільського сходу помер «дід Миша Чорний». І людей у селі стало 170. З них 40 – до тридцяти років, 16 – до чотирнадцяти, 8 підлітків, і ось-ось має народитися ще один громадянин. Можна було б жити – якби перспектива.

Крос


Команда Щорсівщини з десяти бігунів взяла участь у змаганнях за Кубок області з легкоатлетичного кросу в Чернігові. П.Олійник у забігу на 5000 метрів фінішував першим, Ю.Литвиненко та І.Герасименко посіли другі місця на дистанціях 3000 і 1000 метрів. П.Сахуто виступив з другим результатом на двокілометрівці. Непогано виступили й інші члени нашої збірної, що в підсумку дозволило піднятися представникам Щорського району на IV загальнокомандне місце.

Корупцію зупинимо разом

Відповідно до покладених завдань контрольно-ревізійний відділ в Щорському районі проводить контроль за правильністю та законністю витрачання бюджетних коштів та використання майна, яке належить територіальним громадам сіл та міста Щорс. Також згідно з листом ГоловКРУ «Про застосування в роботі антикорупційного законодавства», в якому передбачено певні форми корупційних діянь, які в свій час були окреслені Указом Президента України «Про Концепцію боротьби з корупцією на 1998-2005 роки» відділ проводить різні перевірки задля припинення зловживань у використанні бюджетних коштів та комунального майна. Детальніше про це розповідає виконуюча обов’язки начальника КРВ у Щрському районі Тетяна Бодуля.

Піщанка перетворюється на дачне село


У селі Піщанка над Сновом, де колись були свої ферма і бригада, залишилося всього 40 мешканців. Більшість з них давно пенсіонери і тільки двоє - діти. Єдина діюча установа ФАП, де і зібралися люди на сход.

Робити світ кращим


Уві снах Галина Іванівна знову бачить себе 14-літньою дівчинкою, яку за порадою місцевого поліцая батько зі сльозами на очах віз до комендатури.

Намистинка до намистинки…


До самої осені двір потопає у квітах. Зараз там теж акуратно і прибрано. Але сьогодні річ не про те, що надворі, - про те, що в хаті,
Там теж море квітів. З бісеру. Результат їхньої зимової роботи. Троянди, пальми, соняхи, іриси, орхідеї, гербери… Справжня нев’януча оранжерея.
Кожна квітка – в окремій вазочці. Щоб вазочка не падала, її зсередини заливають сатенгіпсом. У сонячний день кожна пелюстка, кожен листочок блищать і переливаються. Краса.
Маленькі намистинки бісеру вони нанизують на різної товщини мідний пдріт. З дроту зроблені і колючки кактуса.
- Розмотуємо все, що потрапляє під руку, - зізнаються. – Друзі, знайомі теж приносять дріт. А бісер купуємо. Вибір його величезний. Схеми виробів знаходимо в журналах. Але не копіюємо сліпо. Щоразу додаємо щось своє.
Так з’явилися засніжене дерево, калина, бузок… Як зробити ананас, придумали самі.
- Перший раз побачила, як все робиться, більше року тому, - розповідає Світлана Воловик. – Спробувала. Сподобалось. Дівчата теж захопилися. Особливо Юля. Вона більш послідовніша.
Є у них і картини: виріб з бісеру розміщується на тверду основу і вставляється в рамочку. Теж привабливо.
Можна не тільки унікально прикрасити свою оселю. Можна не перейматися, де взяти подарунок.
- І в друзів, і в родичів та знайомих є наші вироби, - розказують.
(Ми бачили їх і в сільраді).
- На справу, яка захоплює, завжди знайдеться час, - продовжує Світлана Олексіївна.
Вона викладає у місцевій школі фізику та математику. Вдома – і город, і господарство (є корова, порося, кролі, кури). Втомитися й без бісеру є від чого. Але його плетіння – не просто зміна занять, і навіть не просто захоплення – це ще й спосіб відволіктися від важких думок і отримати радість від творчості.
Питаю, скільки часу в середньому займає один виріб. Світлана показує на букет ірисів:
- Їх зробила за тиждень. Довелося довго підбирати відтінки.
Часто за улюбленим заняттям її застає ніч.
- Нічого, не страшно, - каже. – Я ж по натурі – сова…
Марія ІСАЧЕНКО
фото автора.

Про обійстя Воловиків з Низківки ми вже розказували в «Промені». Воно впадає у вічі не лише добротністю (і дім, і надвірні будівлі зроблені з урахуванням найменших дрібниць – по-хазяйськи), а й акуратністю, доглянутістю. Вдова – Світлана Олексіївна і дві її доньки – 14-річна Юля і на рік молодша від неї Марина стараються утримувати обійстя так, як було при чоловіку і батьку. Це не тільки - пам’ять про нього. Це – справа честі.

Колія, прокладена за горизонт


Чотирнадцята дистанція колії посідає вагоме місце в житті Щорського району. За підсумком минулого року саме вона забезпечила надходження до місцевого бюджету найбільшої суми прибуткового податку з працюючих громадян.

четверг, 14 апреля 2011 г.

Творчий звіт Щорського району

в стінах обласного академічного українського музико-драматичного театру в м.Чернігів
(Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА) 

среда, 13 апреля 2011 г.

Робочі місця є, тільки працювати люди не хочуть…

До складу Жовідської сільради входять села Жовідь (362 мешканці) та Піщанка (40 мешканців). Третього лютого тут по графіку проходив сход села. Селяни виявилися небайдужими і на зібрання у приміщенні сільради їх зібралося чимало. Можливо, ще й «хлібний» день цьому посприяв.


Спочатку заслухали звіт сільського голови Т.М.Бондар, яка, зокрема, повідомила, що у минулому році на території сільради народилася одна дитина, а померло 11 чоловік. Демографічна ситуація, як і в усьому районі, тут бажає бути кращою.

У 39 років ГалинаКазанцева вперше роздивилась себе у дзеркалі

Заново «відкрила» обл
иччя чоловіка, доньки. Здивувалась, помітивши зморшки у знайомих: багатьох вважала набагато молодшими. З дитинства вона змушена була носити потворні потужні окуляри. І хоч добре вчилася, виступала на концертах, писала вірші, серед однолітків почувалася некомфортно.
Волейбол Доволі успішно виступили представники Щорсівщини у фінальному етапі першості області серед ветеранів. У першому матчі наші волейболісти впевнено обіграли суперників з Прилуцького району. У другій грі вони зустрілися з командою Городнянщини й поступилися з рахунком 1 : 2. Результат щорської команди – ІІ місце обласної першості. Її гравці висловлюють вдячність за сприяння у підготовці до змагань відділу молоді та спорту райдержадміністрації, приватним підприємцям Г.Божку, О.Веселому, О.Дугелю. Вільна боротьба 24-26 березня в Білій Церкві відбувся представницький міжнародний турнір серед юнаків та дівчат 1994-95 рр. народження. Поміж учасників з Білорусі, Росії, Молдови, Ізраїлю та багатьох регіонів України були і 2 представники Щорського району. Кращого результату за підсумками змагань досягла Я.Мірошниченко, яка виборола 3-є місце у ваговій категорії до 56 кг. 26 березня у Ніжині було проведено обласні змагання серед юнаків 1994-96 та 1998-2000 рр. н. під гаслом «Хто ти, майбутній олімпієць?» Щорський район представила команда з 19 спортсменів. У ваговій категорії до 25 кг Д.Мелащенко виборов звання чемпіона, Є.Коробко (до 28) посів друге місце, Р.Кожанов (до 32) став бронзовим призером, Є.Гордійко (до 35) та Д.Мартиненко (до 38) – вибороли другі місця. М.Лиман (до 47) та І.Мартюхін (до 53) теж стали чемпіонами. Серед юнаків старшого віку А.Маслюк беззаперечно здобув перше місце у категорії до 42 кг, М.Ковальчук (до 54) посів другу сходинку п’єдесталу, О.Кушніренко (до 63) – третє, А.Дутка виборов чемпіонське звання у ваговій категорії до 69 кг. Футбол Відбувся ІІ-ий тур районної першості з міні-футболу. «Тур’я» поступилася «Енергетику» з розгромним рахунком 1 : 6. «Прикордонник» і «Колійник» зіграли внічию (1 : 1), а «Ветеран» здобув переконливу перемогу над командою ВПУЛГ – 4 : 2.

У 5-8 класи повертаються екзамени?

Нарада Міністерства освіти і науки України з питань підготовки та проведення у 5-8 класах шкіл підсумкових контрольних робіт, що пройшла 17 березня ц.р., викликала багато запитань. Що це? Екзамени повертаються, як за радянських часів? Ми попросили дати роз’яснення з цього приводу начальника відділу районної освіти А.М. БІБУ.

Аня їде у Львів

25 березня в рамках Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України-2011» у обласній бібліотеці для дітей ім.М.Островського відбувся третій обласний тур змагання, на якому честь кращих читачів району відстоювали учні міста Щорс, користувачі дитячої бібліотеки Анна Кожанова (районна гімназія, 2-а клас) та Вероніка Чистілова (ЗОШ №1, 7 клас). Оцінка знань юних читачів відбувалась за такими критеріями: конкурс щоденників читання учасників; літературна вікторина знавців класичної та сучасної дитячої літератури «Чи уважний я читач?» з двох запитань: 1 – українська література (знання біографії та творчості Лесі України), 2 – світова дитяча література (класична та сучасна); конкурс - контрольна з української «Голос батьків з усіх віків» також з двох запитань: 1 – як правильно сказати українською?, 2 – продовжити прислів’я. Питання для вікторини та конкурсів розроблялись окремо для 6-го й 7-го класів. Анна Кожанова виборола перше місце серед учнів 6-х класів і таким чином буде представляти Чернігівську область у місті Львів на Фестивалі дитячого читання «Книгоманія». На жаль, Вероніка Чистілова ледь-ледь не досягла першого місця, але посіла почесне 2-е і, окрім диплому II ступеня й подарунків, нагороджена передплатою на журнал «Однокласник» від Чернігівського відділення дитячого фонду. Вітаємо переможців! За сім років участі наших дітей у цьому конкурсі це вже третя перемога. Таких показників не досягав жоден район області. Наші діти найрозумніші, побажаємо їм всім і надалі бути найчитаючими! О.УЛЯНЕНКО, заступник директора ЦБС по роботі з дітьми

Дві сторони однієї медалі

Я обурений! Не згоден зі статтею, яка була опублікована у газеті «Промінь» під заголовком «Який голова кращий?» І не лише я, а всі ті люди, з якими журналістка газети спілкувалася. Ви хоч якусь правду написали про собак, а інші питання просто проігнорували.

вторник, 12 апреля 2011 г.

Чи збережеться сільрада для громади з 209 мешканців?

Добряче розбитою дорогою подорожуючий може дістатися до північно-східного закутку Щорського району, де знаходяться Тихоновичі та Гута Студенецька. Останній населений пункт – за декілька кілометрів до кордону. На вулицях – майже не видно людей. Лісопилка, магазин, сільрада, пост прикордонної служби. А навколо – ліси.

З конкурсів – з дипломами

Олександр Біба (І місце, мистецтво естради), Володимир Сидоров (ІІІ місце, труба), Ілля Грязнов (І місце, тенор), Євгенія Коваленко (І місце, фортепіано), Назар Павленко (ІІ місце, тромбон), Марина Панченко (ІІІ місце, фортепіано), Іван Шенько (І місце, мистецтво естради). Єгор Бредюк (ІІ місце, мистецтво естради) та Дмитро Козлов (ІІІ місце, валторна) були відсутні під час фотографування. Фото Леоніда ШЛОМИ. На минулому тижні у Чернігові та Ніжині відбулися обласні конкурси серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання). Ці конкурси вже стали традиційними. Приємно відмітити, що серед виконавців на музичних інструментах 9 вихованців нашої школи показали високу майстерність та стали лауреатами. Це учні викладачів Н.Ф. Лашук, Ю.А. Дрозд, Л.І. Рибальченка, В.Ф. Лашука, А.Ф. Герасименка. Найбільше переможців – 4 – у Л.І. Рибальченка. (Сімох лауреатів ви бачите на цьому фото). Хочеться подякувати директорам шкіл №1, №2 В.Г. Желію, Н.І. Бут, директору гімназії О.В. Щербині за розуміння та співпрацю у справі виховання підростаючого покоління, а також начальникам відділів культури та освіти РДА Н.М. Добненко та А.М. Бібі, підприємцю А.В. Дунаю за сприяння поїздкам на конкурси та надання транспорту. О.СВИСТУНОВА, директор музичної школи

Автобус у кюветі: детальніше

Минулого тижня «Промінь» вже повідомив про дорожньо-транспортну пригоду на території Менського району, учасником якої став і пасажирський автобус, що належить щорському підприємцю на прізвище Кухаренко. Сьогодні пропонуємо читачам детальнішу розповідь про цю подію. Отже, 16 березня після 14-ої години зелений автобус вирушив зі Щорса на Чернігів. Людей їхало мало - семеро. За Рогізками, проминувши межу нашого і Менського району, він почав наближатися до Березного, але… Розповідає пасажирка, мешканка нашого міста В.Д. Полушина, 1950 р.н.: «Автобус їхав наче й не дуже швидко. Я сиділа в ряду за водієм. Аж раптом по лівому боку нашого транспортного засобу щось ніби проскрежетало. Автобус спочатку розвернуло на дорозі, а потім він злетів у кювет і перекинувся. Я втратила свідомість. Коли опритомніла – відчула, що з носа тече кров. Було тихо, мотор не працював. Люди через вибите вікно залишали салон. Моя права рука майже не ворушилася, боліло побите тіло. Усі учасники аварії вийшли на дорогу. Неподалік побачили легковик-іномарку з відірваним колесом. На автошляху незабаром зупинилася машина й якісь незнайомі люди почали надавати постраждалим першу допомогу. Потім прибула швидка. Я зателефонувала до родичів у Чернігів, вони приїхали й забрали мене до обласного центру, у лікарню. Через кілька дні я повернулася до Щорса». До цього варто додати, що нині В.Д. Полушина є пацієнткою неврологічного відділення ЦРЛ, де лікує отримані в аварії травми. А в день ДТП до приймального відділення райлікарні звернулися дві жінки (1962 і 1954 рр.н.) – теж пасажирки того нещасливого рейсу. У них були забої грудини, голови, травми плеча, руки. Їм була надана медична допомога, від госпіталізації вони відмовилися. Коментарів стосовно цієї події від місцевих правоохоронців не надійшло, бо все сталося на території сусіднього району. Лишається встановити роль у цій історії легковика марки «Mitsubishi». Цим (а також іншими аспектами) і займається міліцейське слідство. Олег МІРОШНИЧЕНКО

суббота, 9 апреля 2011 г.

«При Сталіні були реальні зміни на краще»


Написати в газету спонукала замітка Г.Ковалевського «Про Сталіна», надрукована в «Промені» за 12 березня. Автор, зокрема, пише: «Кому тоді жилось добре - згадують його (Сталіна) добром…»  Тоді переважній більшості жилося складно. Чому ж, однак, ця більшість – переважно – «за» Сталіна?

Весняний призов


Триває весняний призов юнаків на строкову військову службу. Ще у лютому районний військовий комісар Ю.М. Лесніца підписав відповідний наказ про початок призовної кампанії.
Поповн
ити лави Збройних сил повинні наші юні земляки 1993 року народження (а також ті  старшого віку, в яких закінчилася відстрочка).

Олександр Руденок жив за 1000 км від Фукусіми


На життя не скаржився. Мав дві «наворочені» японські автівки. Міг запросто викинути за вечерю в ресторані кілька сотень доларів. Якби не повернувся у Малий Щимель, був би нині (в свої 42 роки) «багатим і солідним дядьком». Натомість він нині працює у Щорсі доглядачем міського кладовища. За копієчну зарплату.

«Література не знає кордонів»

Такою була тема міжнародного круглого столу бібліотечних працівників Брянської, Гомельської, Чернігівської областей, що відбувся на базі Климовської центральної бібліотеки Брянської області (Росія).

Село дочекалося газу


День 5 квітня став знаменним для села Стара Рудня – туди після двадцятилітнього очікування нарешті прийшов природний газ. Одними з перших голубий вогник у своїй оселі побачило подружжя Надії Іванівни й Михайла Даниловича Руденків. До речі, Михайла Даниловича у громаді шанують і люблять, як заслужену людину, кавалера орденів Жовтневої революції, Трудового Червоного прапора, медалі «За трудову доблесть».

Залюблені в рідну землю

- Дивуюся, коли чую від мешканців села, мовляв, немає роботи, нема за що жити. Ще більше дивуюся нашій державі, яка заохочує неробство через центр зайнятості. У селі роботи завжди дуже багато. Он скільки землі гуляє. Скільки молодих і дужих чоловіків спивається. Усе більше жінок заглядає в чарку. Дивуюся тим, хто марнує час біля двору на лавці, граючи в карти чи лузаючи насіння. Або скільки сімейних пар офіційно розлучилися, щоб отримувати соціальні виплати на дітей, а тим часом продовжуючи жити разом, - розмірковує 66-річна жителька Гірська Н.А. Іллєнко.

НАШІ В "ПЕКЕЛЬНІЙ КУХНІ"

Світлана Куценко ( третя зліва) серед учасників “Пекельної кухні». Фото з інтернету.
Почала з простішого і доступнішого: після Тур’янської школи вступила до Чернігівського кооперативного училища, потім закінчила комерці-йний технікум за спеціальністю технологія приготування їжі.

На все треба гроші


Фінансові питання стали провідними у порядку денному чергової сесії міськради.

Зробимо місто охайним!


Нараду з керівниками міста, яка повністю стосувалася одного питання – наведення порядку на території нашого Щорса, провели 5 квітня голова районної ради Іван Орда й перший заступник голови райдержадміністрації Дмитро Письмак.

Скоординовано, швидко, зацікавлено…


Якраз у такому руслі 5 квітня пройшла позачергова IV сесія районної ради шостого cкликання.

І знов горять поля…


Ледве зійшов сніг – і Щорський район накрила димова завіса від випалу сухої трави. З року в рік - попри широку роз’яснювальну роботу – деякі наші земляки з маніакальною пристрастю вирушають на свої городи або в природні угіддя й випускають вогонь на волю. 

Дороги – майже золоті…

Відчутне подорожчання матеріалів та деякі інші економічні фактори призвели до того, що вартість асфальтно-бетонної суміші може підскочити до захмарних висот, відповідно – зросте й ціна ремонту автошляхів. Якщо восени тонна бітуму коштувала 4600 – 4700 гривень, то нині цей товар у Кременчузі (на нафтопереробному заводі) продають вже по 5600. Додати до цього витрати на доставку – й вийде майже шість тисяч. Відсів щебеню обходиться десь близько сотні гривень за тонну, тариф на електрику вперто наближається до 1 гривні за кіловат… А додати до цього нові, вищі, ціни за пально-мастильні матеріали й необхідність підвищувати мінімальну зарплату – і мимоволі подумаєш: як у нашому краї ремонтувати дороги?

вторник, 5 апреля 2011 г.

Фактор стабільності


Прикордонний пост у Гуті Студенецькій, окрім виконання своєї основної функції – охорони державного кордону України – одночасно є і фактором стабільності для цього населеного пункту.

Довіряй, але перевіряй


На жаль, не втрачає своєї гостроти проблема шахрайства. Різноманітні пройдисвіти, використовуючи хитрі методики, намагаються злочинним шляхом заволодіти грошима людей

Міні-футбол



Стартувала районна першість з міні-футболу, заявку на участь в якій подали сім команд. У першому турі «Прикордонник» поступився «Локомотиву» (1 : 3), «Ветеран» обіграв «Колійника» (3 : 1), а команда вищого профучилища зіграла внічию (0 : 0) з «Енергетиком».
("Промінь"від 26.03.2011 р.)

Легка атлетика


Двадцять вісім щорських спортсменів взяли участь у міжобласних змаганнях з легкоатлетичного триборства,

Медичні кадри


Лікувальні заклади Щорсівщини поповнилися новими працівниками. За інформацією головного лікаря району В.В. Тарасюка, нещодавно направлення до нашого краю отримали шестеро фельдшерів. Вже наприкінці березня вони повинні стати до роботи у Чепельові, Попільні, Сновському, Нових Боровичах, Клюсах та Єньковій Рудні.

Соціальна допомога


Як розповів «Променю» начальник управління праці та соцзахисту населення М.Ф. Колодюк, за І квартал 2011 року допомогу сім’ям з дітьми отримали 1436 сімей: при народженні дитини (390 сімей) на суму 1511863,43 грн.; при усиновленні дитини (одна сім’я) – 1860 грн.; по вагітності і пологах (46 сімей) – 50595,69 грн.; по догляду за дитиною до 3-х років (662 сім’ї) – 741190,03 грн.; по догляду за дітьми під опікою (44 сім’ї) – 265757,24 грн.; одиноким матерям (313) – 334578,91 грн.; державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям (72) – 148901,69 грн.; тимчасову державну допомогу дітям у випадках, якщо місце проживання батьків невідоме або вони ухиляються від сплати аліментів (102 сім’ї) - 130344,29 грн.; державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам (234 сім’ї) – 622329,85 грн. Всього за І квартал 2011 року отримали допомогу 1837 сімей на суму 3 млн. 807 тис. 421 грн.

«Чисті роси-2011»


На сцені районного Будинку культури у Щорсі 18 березня відбувся районний етап обласного конкурсу дитячої та юнацької творчості «Чисті роси-2011».


Допомогли немовляті. Тепер – його хворій мамі

29 листопада минулого року 31-річна Тетяна Назаренко народила доньку. «Нормальна, доношена дитина, - розказують у пологовому відділенні ЦРЛ. – Вага – 2910 г». А трохи більше, ніж через місяць, у лікарні опинилася породілля. Нині вона – в Чернігівському тубдиспансері. «Лікуватися доведеться не менше, ніж півроку», - говорить завідуюча другим терапевтичним відділенням Тетяна Дуброва. – Пацієнтка не тільки хвора, а й дуже виснажена. Про таких у нас кажуть: 40 кілограмів разом з калошами.

Проблеми: контекст обговорення
На нараді керівників сільрад Щорсівщини було розглянуто напрочуд широке коло питань. Засідання провів заступник голови райради В.М. Запорожець за активної участі новопризначеного І-го заступника голови райдержадміністрації Д.В. Письмака.

суббота, 2 апреля 2011 г.

Людина великої долі

Тридцятого березня цього року минає 110-та річниця від дня народження Олексія Федоровича Федорова. Мудрим політиком, невтомним борцем проти фашистських окупантів та просто хорошою людиною - таким він запам’ятався своїм сучасникам. Та й зараз ми пам’ятаємо і можемо побачити справи його невтомних рук. Серед них, окрім сліз вдячних матерів та допомоги військовим побратимам, слід звернути увагу на рукотворні пам’ятки: музей «Партизанської слави» та партизанський Лісоград в Єлінських лісах, на базі яких створено комунальний заклад «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград».

Лишається одне – триматися за землю


Тема завершення земельної реформи в Україні нині жваво обговорюється всіма – від радника Президента до власника городу край села. Воно й зрозуміло – що ще лишилося ділити в нашій державі? Землю, звісна річ. Протягом новітньої історії український народ лише втрачав – ядерну зброю за копійки віддали Москві, приватизація державного майна (заводів та фабрик) зробила багатими хіба що купку вчорашніх бариг, мільйони людей подалися в далекі краї, бо не в змозі знайти роботу вдома. Але у найтяжчі моменти наші співвітчизники знали: що б не сталося – земля прогодує. І ось незабаром навіть цим ресурсом можуть заволодіти ласі до наживи ділки, яким вже мало мати мільярди у грошових коморах – вони прагнуть влади над людськими душами й тілами.

Все життя - у праці

Марія Василівна Ігнатенко уже не перший рік на заслуженому відпочинку. Втім, як сама зізнається, відпочивати, в усталеному значенні цього слова, просто не вміє. У Попільні, де вона залишилася сама (чоловік помер, троє вже дорослих дітей роз’їхалися), тримає город, господарство, багато роблячи власними руками. Полюбляє ділитися новинами й гомоніти про дітей та онуків з сусідками і неодмінно знаходить для них добре слово підтримки. Марія Василівна – знавець лісу та його дарів, неперевершена кулінарна майстриня. Отож її «золотий вік» (дарма, що ноги дуже болять!) тільки розпочинається.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ (Газета "Промінь" від 2 квітня 2011 року)

Він залишається

Може, ще з зими районом ширилися чутки: нашого Федора Леонова забирають на роботу у сусідню Корюківку. Дають пристойне житло, посаду завідуючого пологовим відділенням, інші маленькі привілеї. Говорили про це і на базарі, і в чергах біля банкоматів, в очікуванні автобуса, говорили приблизно в однаковій тональності, з однаковим притиском: «Як же ми тепер без нього?» (Авт.).

Усе місцеве жіноцтво переконливо заспокоюємо: Федір Васильович нікуди не їде! Він залишається працювати у Щорсі на «підвищенні» - посаді очільника акушерсько-гінекологічного відділення ЦРЛ.

Звучало це абсолютно не фамільярно і не образливо, навпаки – з непідробною щирістю, як справжнє народне визнання. Так от, усе місцеве жіноцтво переконливо заспокоюємо: Федір Васильович нікуди не їде! Він залишається працювати у Щорсі на «підвищенні» - посаді очільника акушерсько-гінекологічного відділення ЦРЛ. Його попередниця, шанована Наталія Тарасюк, йде на заслужений відпочинок. За словами лікарки, вона не сумнівається у тому, що все буде в порядку, навіть краще.
Вірять у надійні руки, мудрість і чоловічу розсудливість колеги й усі медсестри, молодший медперсонал.
- Знаєте, скількох породіль наш Васильович з того світу витягнув, скільки кровотеч зупинив, надскладних операцій виконав! Не те, що ми, і пацієнти, самі чернігівські і київські фахівці захоплювалися!
- Та не такий вже я ідеальний, і не без помилок та грішків, - перепиняє шквал похвали наш герой. - Усякого в практиці бувало, інколи працював, немов по лезу ножа ходив… Головне – намагався не зраджувати основним людським принципам: бути відповідальним за чужі й свої долі. Пріоритетом життя, як не банально це звучить, Федір Леонов назвав досить прості складові: сім’ю і роботу. Чи не тому у нього красуня-дружина, хороші син і донька, чудові онуки. А у дворі і мукає, і мекає, і кукурікає, і гелгоче (вже давно тримає цілу череду кіз, курей, гусей). Є і корови, свині, навіть фазани. Сад новий посадив, бджіл розвів, у дворі облаштував ставочок з рибою. Любить грати в шахи, щоправда, часу для цього завжди обмаль… Любить загалом наше маленьке поліське містечко, бо хоч і є уродженцем донецького села Рум`янцеве, Щорс вже давно вважає найріднішим. Тому і не поїхав нікуди. І не поїде, навіть за тридев’ять земель…
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора



Пожежа у селі Сновське

Як розповів начальник ПДПЧ-18 Р.М. Силенко, 23 березня о 17 год. 19 хв. на пульт зв’язку надійшов сигнал про займання дерев’яної хати у селі Сновське. На ліквідацію пожежі виїхало відділення пожежних. По приїзді на місце події вони побачили: з житлового будинку розміром 12 х 8 м, що належить місцевій мешканці 1959 р.н., йде дим. Оперативно було організовано гасіння. У підсумку вогонь пошкодив стіни оселі на площі 6 кв. м та речі домашнього вжитку. Будівлю вдалося врятувати. За попереднім висновком, причиною пожежі стало замикання електропроводки.

Умови нерівні

Щодня сотні мешканців району сідають в автобуси, «газелі», таксі й рушають у дорогу, в яку кожного кличуть нагальні потреби. Таким чином, ставши пасажирами, люди довіряють свої життя тим, хто сидить за кермом, дбає про справжність транспортних засобів, гарантує безпеку руху. Сплачуючи дедалі більшу суму за послуги (ціни постійно зростають), пасажири хочуть навзаєм мати всю повноту сервісу: від привітної посмішки до зручного сидіння.


На знімку: І.А.Капуста
За радянських часів пасажирські перевезення здійснювали автотранспортні підприємства, де були налагоджені медичний огляд водіїв, ремонт автобусів, ціни на білети регулювала держава.

Ситуація контрольована

На початку 2011 року криміногенна ситуація у Щорському районі позначилася рядом позитивних тенденцій. Про результати роботи місцевих правоохоронців читачам «Променя» розповів начальник РВ УМВС В.А. МИХАЛЬЧЕНКО