пятница, 30 сентября 2011 г.

Без ризику бізнесу не буває!



Третього вересня представники малого бізнесу Щорсівщини відзначають своє професійне свято – День підприємця України. Якщо поглянути в історію, то вона свідчить: без ризику бізнесу не буває! Ризик притаманний тільки людині. Це інтуїція, гра, обгрунтований розрахунок, змагання в конкурентній боротьбі. Це є й перемога розуму і розрахунків або гіркота прорахунків, однак те й інше стимулює бізнес.
Одних ризик надихає, інших відштовхує, але виграє, як правило суспільне виробництво, оскільки створюється багатство для людей і суспільства. Потяг до створення матеріальних та духовних благ, до збільшення статків також є рушійною силою підприємництва, тому що це потреби не тільки самого підприємця, а й держави в цілому.
А загалом підприємництво я б назвала соціально-економічною і діловою творчістю людини. Саме у ній, у самій людині, в її особистій ініціативі, енергії, активності, відповідальності, порядності, винятковій працьовитості закладені рушійні сили підприємництва. Вони, ці сили, допомагають підприємцям Щорсівщини реалізувати свої ідеї, винаходи, виявляти себе, задовольняти власну гідність, й що найголовніше – залишати після себе слід на Землі.
Зі святом вас, шановні! Щедрої долі, розвитку й удачі!

Олена КОМПАНЕЦЬ

Як люблять «по - медовому», поки що секрет




Нова книжка Лідії Вакуловської

У 2011 році збіглися дві дати, пов‘язані з іменем письменниці, нашої землячки Лідії Вакуловської: 85-річчя від дня народження та 20-річчя з дня її смерті. Стараннями працівників центральної бібліотечної системи, її директора Н.П.Мокросноп і громадськості цей рік по праву можна назвати на малій батьківщині у місті Щорс роком Л.О.Вакуловської.

За доїльні апарати повернуть кошти

У поточному році для підтримки виробників тваринницької продукції, а саме - особистих селянських господарств, які утримують поголів’я корів, передбачені бюджетні кошти на виплату відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння.

А на Іллю криницю освячували...

Цією публікацією ми розпочинаємо цикл розповідей про джерела, яких на теренах району немало. Майже в кожному селі є животік, про який з покоління в покоління передаються цікаві оповідки.

«Ми просто живемо і працюємо», - говорить заступник директора ТОВ «МК-Добробут» В.В.Пилипенко

Останнім часом чимало птахофабрик збанкрутіло. Складний період переживає і ТОВ «МК-Добробут»: цього року мусили продавати яйця за ціною, нижчою за собівартість. Звичайно, собівартість продукції такого невеликого підприємства, як наше, вища, ніж крупних птахофабрик.

Минулого четверга були перебої з електропостачанням

29 вересня об 11 годині від дії релейного захисту вимкнулася лінія 110 тис. вольт «Березна - Щорс». Причина відключення – пошкодження ізоляції обладнання на підстанції 110 тис. вольт «Щорс». Споживачі району мали перебої в електропостачанні. Після проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт розпочалися дії по забезпеченню споживачів електроенергією. О 15 годині 15 хвилин подача електроенергії була відновлена, - повідомив «Променю» директор РЕМу О.І.Голота.

четверг, 29 сентября 2011 г.

Любити ліс – любити батьківщину

Територія Щорського лісництва – це майже п‘ять з половиною тисяч гектарів лісу в межах нашого, а також Городнянського і Корюківського районів. Про роботу цього підприємства «Променю» розповів лісничий В.М.Тищенко.

У межах лісництва переважає сосна (як, зрештою, і по всій Щорсівщині).

среда, 28 сентября 2011 г.

З прагматичним підходом

20 вересня відбулася сьома сесія районної ради шостого скликання, на якій було розглянуто більше десятка нагальних питань.

Святковий ярмарок та виставка- презентацій районів і міст у рамках V Міжнародного інвестиційного форуму

З метою пропагування виробничих та інноваційно-інвестиційних можливостей господарюючих суб’єктів Чернігівської області, розширення їх економічних зв’язків та ознайомлення широких кіл громадськості з досягненнями регіону, на виконання відповідних розпоряджень голови облдержадміністрації у м. Чернігові у рамках V Міжнародного інвестиційного форуму, який нині відбувається в обласному центрі - святкова виставка-ярмарок та виставки-презентації 22-х районів.

У ТОВ «Техсервіс»

Факти, як відомо, річ уперта: Щорський електромеханічний завод вже став історією і все ж виробниче життя тут не припинилося. Так само, як і раніше, працюють за верстатами працівники, відправляється готова продукція, хтось отримує «по шапці» за неякісну роботу… Правда, підприємство, що розташоване тут, немає нічого спільного (крім орендованих площ та деякого обладнання) зі ЩЕМЗом. Воно називається ТОВ «Техсервіс».

Основний вид діяльності – механічна обробка металу. Прошу директора «Техсервісу» Олександра Єременка розповісти про роботу ТОВ більш детально.
- Виробляємо деталі для пакувального обладнання, яке випускається відомими вітчизняними фірмами, - говорить Олександр Анатолі-йович. – Працюємо практично з усією Україною, хоча питома вага припадає на Київ. У нашому активі також випуск вагів для зважування багатовагових вантажівок (від 60т), стрічкових пилорам для розпилювання дерева тощо.
У колективі - близько сотні людей. Частина – колишні працівники електромеханічного заводу, інших (верстатників, токарів, фрезерувальників) навчали за допомогою центру зайнятості.
Як позитив можна відзначити, що ми зберегли специ-фіку колишнього виробництва, тож тепер маємо можливість випускати продукцію оборонного призначення – при наявності замовлень. Із замовленнями, звісно, до Щорса паломництва нема. Доводиться шукати самим. А потім – працювати на якість.
- Форма оплати у нас відрядна. Таких, що отримують гроші тільки за те, що присутні на роботі нема. Проте професійні та сумлінні мають достойні зарплати, - додає О.А.Єременко.
За освітою він – інженер та магістр державного управління. За життєвою позицією – людина, що вболіває за свій край і його людей. Зайвий раз про це свідчать Дипломи (такі, наприклад, як «Благодійник року») та Подяки, якими була відзначена позавиробнича діяльність Олександра Анатолійовича.
Марія ІСАЧЕНКО
фото Андрія
Безбородька

На знімку: Кращі працівники ТОВ «Техсервіс» - фрезерувальник П.Ф.Гор-дійко та токар-розточувальник О.П.Павленко.

Місія юних щорсівчан

У середині вересня Гомель у черговий раз став місцем проведення міжнародного фестивалю хореографічного мистецтва «Сожскі карагод». Танцювальні колективи з 23 країн, широкий перелік конкурсних номінацій – від народного й бального танцю до стріт-денсу й «театру вогню». Гомельчани також вдало поєднали фестивальну програму зі святкуванням дня міста, тож охочі до масових видовищ залишилися цілком задоволеними.

воскресенье, 25 сентября 2011 г.

Цивілізований ринок

Відразу слід зауважити, що винесене в заголовок словосполучення не стосується нашого Коржівського базару. На жаль. Усі – покупці, продавці, ринкова адміністрація, місцева влада – добре усвідомлюють: його нинішній стан вже не відповідає вимогам часу й ситуація вимагає змін. Але…

среда, 21 сентября 2011 г.

Вогнеборець Василь Киянов

Практично всі характеристики, що стосувалися пожежника ПДПЧ-18 м.Щорс В.М.Киянова починалися з «най»: найдосвідченіший, найпрофесійніший, найоптимістичніший, найбільше (майже 28 років) працює вогнеборцем, найдовше (13 років) був начальником пожежної частини. Напередодні свята Василь Михайлович був нагороджений Почесною грамотою МНС України.

Лікар-онколог вищої категорії Тамара Косач: «Рак – не привід для паніки і розпачу, і далеко – не безнадія…»

Сьогодні Тамара Володимирівна Косач, лікар-онколог вищої категорії Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, і просто відома й шанована людина (її в народі величають цілителькою від Бога) проводить на сторінках нашого «Променя», якщо можна так сказати, віртуальну жіночу консультацію. ЇЇ темою є надзвичайно важлива й актуальна проблема, недуга, яка у світі та й в Україні є однією з найпоширеніших причин передчасної смерті серед представниць прекрасної статі – рак статевих органів.

Цукровий діабет: підступний ворог

За останнє десятиріччя поширення цукрового діабету у світі зросло майже вдвічі. На жаль, щороку кількість хворих збільшується, а сама хвороба «молодшає». Не виключенням є і наш район, де на цю недугу страждають 549 чоловік, з них 2 дітей. Але фактична поширеність захворювання набагато більша, адже на кожного зареєстрованого хворого припадає 3-4 незареєстрованих.

З милосердям і людяністю

Раїса Дейнеко (у центрі) з колегами Оксаною Децик й Тетяною Данченко.
Сьогодні аптечна мережа Щорсівщини дуже розгорнута. І це не все, оскільки в недалекому майбутньому має шанс з‘явитися ще один довгоочікуваний фармацевтичний заклад – у залінійній частині міста. Мета проста: якнайповніше допомагати людям повернути вічну цінність – здоров‘я. Власне, без нього тьмяніють і сонце, і небо, і усі земні блага.

Край партизанської слави

При в`їзді до райцентру з боку Великого Щимеля відкрито новий дорожній знак: «Щорс – край партизанської слави». Безумовно, ця архітектурна споруда, встановлена на піку пагорба, не лише прикрашає шлях, а й несе для подорожніх певну інформацію про наш район.

вторник, 20 сентября 2011 г.

Ситуація з димом

«Ви подивіться, що відбувається?» - телефонують до редакції жителі міських вулиць. Дим шапкою накриває будинки, суне з усіх боків. Городники, власники приватних маєтків, наче змовились, розкладають на своїх територі-ях багаття, спалюючи сухе бадилля. Відповідаємо, якщо вам важко дихати через «господарювання» сусіда, ви маєте діяти наступним чином.

понедельник, 19 сентября 2011 г.

Зима покаже, як ми до неї підготувалися

Наприкінці вересня  планується на засіданні колегії райдержадміністрації заслухати питання підготовки нашого краю до зими. Але щоб це не стало для нього несподіванкою, нещодавно під головуванням I-го заступника голови райдержадміністрації Д.В.Письмака відбулася нарада за участю керівників бюджетних галузей, сільських голів та начальників підприємств, що надають житлово-комунальні послуги.

суббота, 17 сентября 2011 г.

Справи мисливські

Цьогоріч наших мисливців знову заскочила неспо-діванка: уряд вирішив «заморозити» сезон полювання на пернату дичину, обравши в якості причини «підвищену пожежну небезпеку і загрозу виникнення лісових пожеж». За загальним визнанням тих наших земляків, з якими довелося спілкуватися з цього приводу, більшої нісенітниці годі було й уявити.

понедельник, 12 сентября 2011 г.

Французькі враження українських танцюристів

Напевно, ще ніколи хореографічний колектив «Ягідки» не мав таких тривалих гастролей, як цього літа. Понад місяць наші діти перебували у Франції, де взяли участь в одинадцяти концертах. Щирі оплески тамтешньої публіки стали цілком заслуженою винагородою для юних талантів з України.

суббота, 10 сентября 2011 г.

Річний звіт депутата


Лариса МАРТИНЕНКО,
депутат районної ради, 
секретар постійної комісії з питнаь законності,
регламенту і депутатської діяльності


Депутатом районної ради я обрана вперше по мажоритарному округу (села Піщанка і Жовідь). Протягом звітного періоду підтримую постійний зв’язок зі своїми виборцями. Вивчалася громадська думка, потреби населення, вживалися заходи щодо задоволення колективних потреб та вимог людей. Побувала на сходах обох сіл, про проведення яких  були надруковані в газеті «Промінь» дві статті. Тісно співпрацюю з сільськими депутатами та сільським головою.

пятница, 2 сентября 2011 г.

На конкурсі «Міс Щорса - 2011»

О 18-ій годині в РБК відбувся конкурс краси і чарівності «Міс Щорса - 2011». За це звання змагалися 6 місцевих красунь (учениці старших класів міських шкіл). У процесі дівчатам належало пройти кілька етапів: представили образ однієї зі слов‘янських богинь, продемонстрували свої таланти (співали, танцювали, читали вірші) і досконалість фігур (вихід в купальниках). Інтелектуального конкурсу не було. Оцінювало конкурс журі, що складалося виключно зі спонсорів заходу. За виключенням приватного підприємця – Наталії Руденок – усі судді були чоловічої статі. Очолов журі заступник міського голови Олег Ясенчук.
Кожна з учасниць отримала особистий титул («Міс Чарівність», «Міс Досконалість» і т.і.) і подарунок (в основному – великі м‘які іграшки). Перемога дісталася Оксані Кравець. Їй подарували мікрохвильову піч. Зрозуміло, без підтексту. Хоча він був очевидний – «дарма, що ти в короні, від кухні нікуди не дінешся.»

Щорсівщина відзначила 20-ту річницю Незалежності

Цьогоріч головне державне свято – День незалежності України Щорсівщина провела з творчим запалом, професійними здобутками, міцними переконаннями у незворотності суверенного поступу рідного краю.

Перший дзвоник у комплексі "Школа-сад" (м.Щорс)

Мандри українців в Грузії

Часи міняються. Світ стає доступнішим, а обрій вже не здається таким далеким. Нещодавно в рамках прес-туру журналісти з Чернігівщини відвідали Грузію. Очевидним є факт: у сприйнятті цієї країни досі збереглося чимало стереотипів, однак при ближчому ознайомленні постає відверто інша картина. Грузія на більш ніж шістсот років раніше за Україну прийняла християнство й ще у середньовіччі вже мала свій університет. З трьох боків оточені мусульманськими народами, грузини не лише зберегли національну ідентичність, а й створили самобутню та багату культуру, явивши світові чудові зразки досягнень в архітектурі, літературі, живописі. Більше того, вони брали