понедельник, 26 марта 2012 г.

У Старій Рудні вболівають за майбутнє села

Хоч мова йшла не тільки про позитив, на сільському сході у Старій Рудні все ж переважав оптимістичний настрій. Приводом до нього - головна подія: газифікація осель сільських мешканців. Протягом минулого року газ був підключений до 113 будинків. (Всього прокладено 8939 м газопроводу середнього тиску). «Красуємось тепер, - із задоволенням повідомляли натруджені за своє нелегке селянське життя бабусі. – Тепло. Добре».

У діях – чітка лінія

16 березня відбулася одинадцята сесія шостого скликання. Її учасники отримали для осмислення значний пласт інформації щодо економічного та соціального аспектів розвитку району, які дуже тісно між собою пов’язані.

воскресенье, 25 марта 2012 г.

Чоловіки виконують свої обіцянки. Якщо люблять

Пам’ятаєте, що обіцяли закохані у вас чоловіки? Зірку з неба? Усе життя кохати тільки вас одну? Чи, може, - норкову шубу, діаманти, кожного року відпочинок на морі? І що з того реально здійснилося?

Тимчасова державна допомога

Відповідно до п.2 Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою

суббота, 24 марта 2012 г.

Урочисте привітання

На урочистих зборах з нагоди професійного свята, що відбулися минулого тижня, чимало працівників житлово-комунального господарства були відзначені Почесними грамотами.

Типове пограбування

торік у Щорському районі було скоєно 7 пограбувань. (Грабунок, нагадаємо, це відкрите заволодіння чужим майном). Про один з типових випадків поміж подібних злочинів «Променю» розповіла інспектор по зв’язках з громадськістю райвідділу міліції Ольга Барсукова.

пятница, 23 марта 2012 г.

Зовнішнє незалежне оцінювання

Відбулося засідання прес-клубу «Ділове слово» управлі-ння у справах преси та інформації на тему «Особливості зовнішнього незалежного оцінювання 2012 року. Пробне тестування як суттєвий крок абітурієнта на шляху досягнення мети».

Увага: тиша в лісі!


За інформацією голови райради УТМР М.О. Мурахи, з 15 березня по 15 червня в мисливських угіддях оголошено період тиші. (Так звані місячники лісової дітвори). Це пов’язане з появою на світ потомства ряду тварин. Скажімо, вже почався опорос у диких свиней. Тому для мінімізації фактору тривожності в природі нашим землякам рекомендовано утриматися від прогулянок до лісу. Також нагадується власникам будь-яких собак: не допускати появи своїх улюбленців в угіддях. У цей час вони можуть потрапити під відстріл нарівні з хижаками.

Влаштували жінкам свято

Колектив самодіяльних артистів Чепелівського сільського клубу порадував своїх землячок піснями, віршами, гуморесками, сценками. Щиро зустрічали глядачі жіночий ансамбль, молодого співака Олега Литвиненка (студент приїжджає додому на кожне свято). Музичний супровід забезпечив М.П. Музиченко. З вітальним словом з нагоди свята 8 Березня до жінок звернулася сільський голова М.І. Мороз, яка принагідно вручила Почесну грамоту райради оператору місцевого відділення зв’язку Н.А. Сібагатовій. Для всіх присутніх у залі жінок були накриті столи, їх частували чаєм із солодощами. Спонсорували свято депутат райради В.А. Пискун і приватний підприємець І.В. Кузьменко. 

Розвиток Інтернет-мережі у Щорсі

Поступово, але впевнено розбудовується Інтернет-мережа Укртелекому на Щорсівщині. Наразі понад дев’ятсот мешканців району уклали договори з цехом електрозв’язку

Воду цінують хіба тоді, як її нема

Понад сім тисяч мешканців Щорса користуються послугами централізованого водопостачання від ПрАТ «Комунальник». І практично всі вони звикли до благ цивілізації настільки, що будь-яке, навіть короткотривале, «пересихання крана» сприймається ніби щось надзвичайне. Як правило, майже ніхто навіть не усвідомлює, наскільки масштабною і складною є робота комунальних служб.

Визнання трудових заслуг

З нагоди професійного свята – Дня працівників житлово-комунального господарства – голова райдержадміністрації О.В. Грабовський, заступник голови райради В.М. Запорожець та секретар міськради В.В. Москаленко зустрілися з трудовими колективами житлово-експлуатаційної дільниці, ПрАТ «Комунальник», райсількомунгоспу, дільниці «Облтеплокомуненерго», залізничного водопостачання. Вони привітали комунальників, наголосивши на дуже важливій місії, яку їм доводиться виконувати: забезпечувати комфорт в оселях земляків і благоустрій населених пунктів.
Детальніше про урочисті збори читайте в наступному номері «Променя».

Пріоритети Всеволода Тарасюка

У 17 років В.В. Тарасюк на кафедрі анатомії Чернівецького медінституту вперше одягнув білий халат. З того часу й досі лікар у ньому  зустрічає кожен робочий день…
Тур’янська сільська дільнична лікарня радо   прийняла подружжя молодих фахівців: головного лікаря та його дружину акушера-гінеколога. В.В.Тарасюк швидко зорієнтувався, що в сільській лікарні терапевт водночас займається малою хірургією, хворобами лор, акушерством тощо.

Як дитину ви назвете…

Кожна дитина від народження має свої права, серед них – невід`ємне право на ім`я. За законом України дитину повинні назвати і зареєструвати в місячний термін. Ще в давні часи вважалося, що обираючи ім`я дитині - обирають її характер і долю. Тож як тут не помилитися з вибором, адже всі батьки хочуть бачити своїх нащадків щасливими?

Чисті роси-2012 у Щорсі

На минулому тижні пройшов районний конкурс дитячої та юнацької творчості «Чисті роси-2012», який був присвячений темі «Країна дитинства».

среда, 21 марта 2012 г.

Британська техніка служитиме довго

Приводом для написання цього матеріалу стали розповіді ветеранів-залізничників про те, що в місцевому депо й досі використовують у роботі деяке обладнання, якому понад сто років. Причому час і практика підтвердили: механізм, зроблений на совість, здатний якісно виконувати свою функцію дуже й дуже довго.

Чиста вода – наше життя

У світі зараз досить відчутним стає все більш наростаючий дефіцит води. Не дивно, що зростаюче використання цього важливого для життя компоненту серйозно починає хвилювати людство. Люди починають більше цінувати воду, відчуваючи дефіцит водних запасів.

воскресенье, 18 марта 2012 г.

Про наболіле вели мову на своїх зборах мешканці Гірська

Загальні збори громадян Гірська завершували цього-річний цикл сільських сходів у районі. У теплому залі місцевого будинку культури зібралися найактивніші, небайдужі мешканці села, щоб послухати звіт голови села, обговорити найзлободенніше.

пятница, 16 марта 2012 г.

Розвиток мовлення у дошкільнят

«Мова - єдине знаряддя, за допомогою якого ми засвоюємо ідеї, знання, а потім передаємо їх.»
К.Ушинський

У Конституції України і Конвенції про права дитини прописано, що кожна дитина має право на освіту, а вона в свою чергу повинна бути направлена на розвиток розумових і фізичних здібностей, виховання поваги до батьків, рідної мови і національних цінностей країни, в якій проживає дитина

Продам недорого ваші документи

Останнім часом у редакцію дуже часто почали приходити водії, щоб дати оголошення про втрачені документи. Як виявилося, їх у мешканців Щорса викрадають з автомобілів, переважно у сутінкову пору доби. 

Семенівська газета відсвяткувала ювілей

За вікном привільно розкошувала зима, а ми разом з виконуючим обов’язки начальника управління у справах преси та інформації ОДА Дмитром Никоненком, генеральним директором обласної телерадіокомпанії «Сіверцентр», головою обласної спілки журналістів України Анатолієм Тютюнником поспішали на 80-літній ювілей районної газети «Життя Семенівщини».

Ой, весела в нас зима…

Змістовно і цікаво пройшло святкування Стрітення в Щорському НВК «ДНЗ-СЗНЗ». На свято до дітей завітали скоморохи і сніговичок. Всі гарно співали, танцювали і закликали Весну-красну, дякували красуні Зимі за її чудові сюрпризи, свята та розваги. Також позмагалися у спритності та швидкості команди Весни і Зими. Всі учасники отримали заряд бадьорості, гарного настрою і запрошення від Зими погратись на подвір’ї. Там малят зустрічають кожного ранку цікаві снігові фігури Царівни жаби, вченого Кота, Черепахи. Це снігове царство для дітей створили вихователі закладу.

Фотографуватися – до дитсадка

Зробити маленьке диво під силу практично кожному – для цього треба просто любити того, для кого воно призначене. Саме любов’ю до дітей, бажанням принести їм радість, керувалися у міському дитсадку №1,

Шашки

За інформацією з райради ФСТ Колос», минулої суботи у Щорсі відбувся районний турнір з шашок, учасниками якого стали 17 любителів цієї гри. У категорії дорослих гравців перше місце закріпив за собою В.Сизьомов, друге – у Ф.Сльозка, третє - в О.Жерденка. Поміж юнаків найрезультативніше виступив Е.Ахмедов, а до числа призерів потрапили О.Грузький і Д.Шаповал. 

Теплом зігріте серце

Багато літ у віддаленому від райцентру Гірську працює чудо-цілитель Наталія Прус (так у листі, який надійшов на ім’я редактора «Променя», сільчани називають свого фельдшера).

Волейбол у Петрівці

Протягом зими чимало чоловіків нашого села почали темними вечорами відвідувати спортзал школи і займатися волейболом. У людей з’явився потяг до здорового способу життя, адже будь-яке фізичне навантаження позитивно впливає на загальне функціонування організму, понижує ризик серцево-судинних захворювань, сприяє підтриманню нормальної ваги і, в кінцевому рахунку, продовжує наше життя.

Спорт

Силове  триборство

Черговий успіх кікбоксерів

Минулими вихідними в Чернігові проходив чемпіонат області з кікбоксінгу серед дорослих, юніорів, юнаків. У ньому взяли участь і 16 наших спортсменів секції.

Лижні перегони


З нагоди оголошеного Року спорту та здорового способу життя міський лісопарк у неділю став місцем проведення лижних перегонів на дистанції 3,6 км. Майже два десятки учасників (найстаршому з яких було 65 років) вийшли на старт. У підсумку першим фінішував з результатом 14 хв. 51 сек. О.Примак. Трохи відстав від нього О.Єременко, а третій результат записав до свого активу І.Попко. Усі володарі призових місць були відзначені відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації і благодійного фонду «Ми – разом». Варто зауважити, що лижний спорт є доволі дорогим. Комплект спорядження для лижника коштує від двох тисяч гривень і більше. (Це наочно підтвердило екіпірування учасників змагань у Щорсі).

Засвітила зорю свого щастя

Юлія Олександрівна Терещенко - одна з тих, хто повсякчас працює на благо інших, уміло поєднуючи розумові і творчі здібності з великими фізичними навантаженнями. На її городі нема жодного клаптика землі, не засадженого квітами й усякою іншою рослинністю. Квітами наповнений і сам житловий будинок, і сама душа мудрої вчительки.

«Людина в тебе камінь, а ти їй – хліб...» Так виховували Катерину Дружко, так вона виховувала своїх дітей і онуків

До свого 90-літнього ювілею Катерина Федорівна наближається в ясному розумі, із жвавим інтересом до життя. Як для свого віку, то вона зберегла жіночу вроду. Але головне, що варто підкреслити, - це її доброта. Серце жінки відкрите для кожного, з ким зводить доля. А на життєвій ниві великий засів зустрічей і розставань, радощів і жалів.

СПОРТ

Настільний теніс
Наприкінці лютого вихованка місцевої ДЮСШ Ярослава Приходько взяла участь у міжнародному турнірі з настільного тенісу,

Зростати краще в родині

Права дитини
Кожна дитина має
право на сім’ю, батьківську любов, тепло, ласку і піклування. Дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення, або не може залишатися в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надаються державою, говорить Конвенція ООН про права дитини. Нині прийшли до висновку, що виховання в інтернатах не може повністю адаптувати дитину до дорослого життя. Діти виростають асоціальні, не підготовлені для самостійного життя, не вміють будувати стосунки в сім’ї.

Дбати про безпеку руху ІІ

Читаючи в районній газеті «Промінь» за 25 лютого 2012 року статтю «Дбати про безпеку руху» автора В.Марченко, ми, працівники освіти, виявили недостовірну інформацію. 

«Спочатку - кар’єра. Народити можна й перед пенсією»

Її робота триває не більше п’яти хвилин на день. (Решта часу йде на підготовку). За неї дівчина отримує зарплату, котра дозволяє їй жити у Києві, сплачуючи тільки за помешкання 70 гривень на добу. Непогано – як для минулорічної випускниці звичайної райцентрівської школи, котра більше ніде не встигла повчитися.

Інформує держреєстратор

До відома суб’єктів господарювання та громадських формувань (громадських організацій, політичних партій, профспілок тощо) зі статусом юридичної особи, зареєстрованих Щорським районним управлінням юстиції. У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2012 року Національного класифікатора України ДК 009: 2010 „Класифікація видів економічної діяльності” повідомляємо про необхідність звернутися до державного реєстратора райдержадміністрації для зміни виду економічної діяльності за КВЕД – 2010.

Підготовка до Всеукраїнського перепису триває

Голова райдержадміністрації Олександр Грабовський підписав розпорядження «Про заходи щодо підготовки і проведення Всеукраїнського перепису населення». В ньому, зокрема, йдеться про утворення районної комісії сприяння проведенню цього важливого державного заходу, затвердження спеціального положення, поставлені завдання перед виконкомами міської та сільських рад.
Контролюватиме розпорядження керівник апарату РДА Андрій Миргородський. А наша районка, звісно ж, висвітлюватиме на своїх сторінках переписні підготовку та хід. До речі, вже проведено засідання комісії, де обговорено найпершочерговіші плани та завдання. Інформацію про попередній перепис 2011 року надала секретар комісії Валентина Данилова.

Громада підтримала очільника

На загальних зборах громадян Старих Борович автора цих рядків найбільше вразила така цифра: мешканці села утримують у власних підсобних господарствах лише 34 (!) корови. І це в селі, яке розкинулося на березі Снову, має чудові луки й пасовища. Однією з основних причин постійного скорочення громадської череди, звичайно, є старіння населення. Але ж тут є чимало молодих сімей. Просто селяни втратили мотивацію: закупівельні ціни на молоко не покривають витрати, а держава не впливає на цінову політику.

Засідав оперативний штаб

5 березня перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Алєксєєв провів засідання оперативного штабу щодо стабілізації цінової ситуації в районі. На засідання були запрошені виробники продовольчих товарів, суб’єкти роздрібної торгівлі.
Присутніх ознайомили із станом цінової ситуації на споживчому ринку області. Було відзначено: середні ціни на основні види продуктів в Щорському районі не перевищують середньообласні.
Проаналізовано виконання умов Меморандуму узгоджених дій між райдержадміністрацією, виробниками продовольчих товарів, суб`єктами оптової та роздрібної торгівлі щодо недопущення необґрунтованого зростання цін в 2011 році та переукладено Меморандум на 2012 рік.

Хто стукає в двері, тому й відчиняють

До складу Софіївської сільської ради входять 3 населені пункти: Софіївка, Іванівка, Глибокий Ріг. Нині там проживає 260 осіб, з яких працездатних – 131, пенсіонерів – 82, дітей дошкільного віку – 16, шкільного – 33, молоді – 34. Протягом 2011 року народилася лише одна дитинка, натомість померло 8 людей. Наявних господарств у сільраді – 106.

Щорсівщина. Доходи і видатки районного бюджету за 2011 рік

До доходної частини загального фонду районного бюджету за 2011 рік надійшло 66597,2 тис. грн., що становить 95,9% до уточнених річних бюджетних призначень, в тому числі трансфертів з державного бюджету 58353,5 тис. грн., що становить 99,1% до плану на рік. Дотація вирівнювання з державного бюджету надійшла в сумі 31307,8 тис. грн. (100% до планових річних призначень). До спеціального фонду надійшло 2468,8 тис. грн., що складає 140,1% до планових річних призначень.

Ірина ІЛЬЄНКО:«Наш фонд діє і допомагає людям»

Довідка. До призначення на посаду провідного спеціаліста Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності І.Ільєнко працювала з 1997 року головним бухгалтером управління агропромислового розвитку Щорської РДА, з 2005 року - головним контролером-ревізором контрольно-ревізійного відділу в Щорському районі КРУ Чернігівської області.

Чого хоче жінка?

На таке запитання зробили спробу відповісти працівники центральної бібліотеки, вітаючи з днем 8 Березня своїх активних читачок і партнерок по роботі.

З кожним роком зростають обсяги виробництва

Продукція ПАТу «Щорський завод продтоварів» відома далеко за межами району. Підприємство – учасник численних виставок-ярмарків (товари щорських кондитерів та консервників постійно – на ярмарках, що організовуються в чернігівському кінотеатрі ім.Щорса, експоцентрі, і не тільки).
- Якість продукції для нас – понад усе, - говорить незмінний впродовж 12 останніх років голова правління ПАТу Володимир Кононевич.

Життя і сцена

Доволі насиченими виявилися минулі вихідні для хореографічного ансамблю «Ягідки». У суботу наші танцюристи взяли участь у концерті з нагоди 15-річчя створення цирково-естрадного колективу «Фієста» з міста Мена, а наступного дня вони вже удома представили напрацювання своєї програми перед керівником асоціації «Люба Лор’Україна» Даніелем Бедлемом.

Запропонувати достойні ціни

Минулої суботи за участю голови ОДА В.М. Хоменка, його заступників, голів РДА відбулася селекторна нарада міністерства агрополітики та продовольства України щодо ситуації, яка склалася на ринку молока, молокопродуктів та харчування

Розвивати молочне скотарство

Делегація аграріїв нашого району побувала в Прилуках на розширеній нараді з активом АПК області на тему: «Стан та перспективи сільськогосподарського виробництва та розвиток сільських територій Чернігівської області», яку провів голова ОДА В.М. Хоменко. Щорсівщину представляли голова РДА О.В. Грабовський, його заступник, начальник управління агропромрозвитку М.Ф. Колодюк, заступник голови райради В.М. Запорожець, керівники сільгоспформувань та фахівці районної ланки. Перед аграріями області виступив міністр аграрної політики та продовольства України М.В. Присяжнюк, який наполягав на розвитку системної взаємодії трьох форм розвитку сільського господарства: крупнотоварного виробництва, фермерства та одноосібного господарства. Цьогоріч, зазначив міністр, більша частина коштів держбюджету, виділених на аграрну галузь, буде спрямована на розвиток тваринництва, а саме - молочного скотарства. Мінагрополітики розпочало розробку проекту зі створення молочарень та заготівельних кооперативів, які регулюватимуть закупівельні ціни на продукцію. 

Комплексний підхід

Про актуальність заходів енергозбереження для економіки України мова йде давно. Щоправда, з реалізацією намірів у цій сфері не все так просто. Конкретний приклад – Щорсівщина. Здавалося б, місцевих паливних ресурсів цілком достатньо, й економія енергоносіїв – дуже доречний аспект, але ж до чогось конкретного справа досі так і не дійшла. Хоча перспективи все ж таки існують і робота над ними триває.

Їхня доля – бути лідерами!

Справді кажуть, що не ми обираємо долю, а вона обирає нас. Оскільки ж для цих усміхнених, красивих жінок доля уособлювалась з бажанням подарувати своє життя людям, вона визначила їм відповідний шлях. Шлях справді високий і тернистий – бути лідерами, сільськими головами. Марія Деркач, Ніна Моцар, Тамара Бондар, Олена Динька, Тетяна Лисенко, Ніна Кухаренко стали повносилими й повноправними, вмілими і авторитетними. Не лише у своїх громадах, а й по всій Щорсівщині.
З нагоди Міжнародного Жіночого Дня – 8 Березня їх і багатьох інших керівниць нашого району сердечно привітали голова районної державної адміністрації Олександр Грабовський, чоловіки-посадовці краю. Свято вийшло теплим і сонячним.

«Сільський» сход у Щорсі

Минулотижневий сход мешканців районного центру перш за все підтвердив добре відому традицію: громадська активність щорсівчан перебуває на дуже низькому рівні. Менше сотні учасників зібрання для міста з дванадцятьма тисячами населення – хіба це представництво? Та що там громадяни – навіть більшість депутатів міськради не з’явилися на обговорення ситуації в населеному пункті. Хоча усіх запрошували навіть через газету.