пятница, 31 августа 2012 г.

На ВАТ «Щорський завод продовольчих товарів»

весь час працюють над новітніми технологіями, не бояться експериментувати, досліджувати попит споживачів ринку, нарощувати потужності.

Футбол

За результатами першості області серед спортивних шкіл (вік учасників 14-15 років) вихованці нашої ДЮСШ здобули перше місце. За словами тренера О.Кухаренка, в якості заохочення за цей успіх юні футболісти отримали можливість побувати у столиці, на новому національному спорткомплексі «Олімпійський», і переглянути матч між командами Динамо (Київ) і Волинь (Луцьк). Ця поїздка стала можливою завдяки допомозі аматорів спортивного руху – міського голови Р.Зуба та приватних підприємців В.Мороза, С.Самусенка, О.Дугеля, О.Закружного, С.Виблова.
* * *
Черговий тур чемпіонату району з футболу наочно продемонстрував різницю в класі між окремими спортивними колективами. І якщо перемога команди Єліного на виїзді в Петрівці над господарями поля була доволі типовою для цьогорічного розіграшу (3 : 1), то рахунок зустрічі між новоборовичанами та «Енергетиком» виявився просто розгромним – 8 : 1 на користь щорських футболістів.

Про надання субсидій

Упродовж І півріччя 2012 р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та електроенергії звернулися 826 сімей району.

Ремонт вулиці Леніна

У місті розпочато роботи з капітального ремонту проїжджої частини вулиці Леніна. Загальна вартість проекту складає 2918,3 тис. грн.

Хороший приклад хорошої роботи







Свято села в Кучинівці, яке традиційно припадає на храмовий день св. Пантелеймона-цілителя, розпочалося мелодійно й романтично. І загалом його сюжетна канва була лаконічною й образною.

Гірка доля забуття

Історія, яку ми розповімо сьогодні, до певної міри є типовою для більшості населених пунктів Щорсівщини. Мабуть, у кожному селі можуть згадати про людину, чиї лихі вчинки наклали на її рід ніби печатку прокльону. Це виразно свідчить: Бог є. Він не просто все бачить, а й воздає по заслугах кожному.

Реальні декорації війни

Цього тижня дещо з несподіваного боку нагадав про себе музейно-меморіальний комплекс «Лісоград» у Єлінському лісі. Річ у тім, що війна навіть досі присутня поміж нами й час від часу нагадує про себе небезпечними знахідками.

Горить сміття

Цього тижня до редакції завітав мешканець Києва Станіслав Сербін і повідав таку історію. Щоліта він з сім’єю приїздить до родичів у Щорс.

четверг, 30 августа 2012 г.

Автобуси на Клюси та по місту ходять з 15 серпня!

Міський маршрут В.Щимель – Носівка.
АТП – 6.50, В.Щимель – 6.54, ЩЕМЗ – 6.59, АТП – 7.00, райспоживспілка – 7.02, вокзал – 7.04, площа – 7.07, райлікарня – 7.09, школа №1 – 7.11, П’ятикути – 7.13, базар – 7.15, Носівка – 7.19. Носівка – 7.35, базар – 7.38, П’ятикути - 7.40, Школа №1 – 7.42, райлікарня – 7.44, площа – 7.46, вокзал – 7.49, райспоживспілка – 7.51, АТП – 7.53, ЩЕМЗ – 7.54.
АТП – 12.00, ЩЕМЗ – 12.05, АТП – 12.06, райспоживспілка - 12.08, вокзал – 12.10, площа – 12.13, райлікарня – 12.15, школа №1 – 12.17, П’ятикути – 12.19, базар – 12.21, Носівка – 12.25. Носівка – 12.40, базар – 12.43, П’ятикути – 12.44, школа №1 – 12,45, райлікарня – 12.47, площа – 12.50, вокзал – 12.53, райспоживспілка – 12.55, АТП – 12.57, ЩЕМЗ – 12.58, В.Щимель - 13.02, ЩЕМЗ – 13.05, АТП – 13.06.
АТП – 17.00, ЩЕМЗ – 17.02, В.Щимель – 17.05, ЩЕМЗ – 17.08, АТП – 17.09, райспоживспілка – 17.11, вокзал – 17.13, площа – 17.15, райлікарня – 17.18, школа №1 – 17.20, П’ятикути – 17.22, базар – 17.24, Носівка – 17.27, базар – 17.30, П’ятикути – 17.32, школа №1 – 17.34, райлікарня – 17.36, площа – 17.39, вокзал – 17.42, райспоживспілка – 17.44, АТП – 17.46, ЩЕМЗ – 17.47, В.Щимель – 17.39, ЩЕМЗ – 17.54, АТП – 17.55.

Маршрут Щорс-Клюси.
Крім того, у середу та четвер ходять по два додаткові автобуси сполучення Щорс – Клюси. Розклад їхнього руху такий: час відправлення зі Щорса - 5.30 та 14.00; із с.Клюси – 7.25 та 15.55.

«Ягідки» повернулися з гастролей

«Будь-яка словесна оповідь про Францію не передасть у всій повноті отриманих там вражень. Цю країну треба побачити на власні очі», - сказала керівник хореографічного колективу «Ягідки» Світлана Горбатович про цьогорічні гастролі наших танцюристів за кордоном.

Пожежа

Дев’ятого серпня вранці черговий пожежно-рятувальної частини у Щорсі отримав повідомлення про займання господарчої будівлі в Іванівці.

Кримінальна хроніка

Не так давно співробітник міліції у Щорсі загубив пістолет травматичної дії. (Оце буде комусь подарунок як знайде).

Вшанували справжнього героя

21 серпня група колишніх воїнів-інтернаціоналістів разом з представниками історичного музею відвідали могилу Василя Михальченка, що у Старій Рудні. Віддати данину поваги загиблому в Афганістані земляку прийшли односельці, керівники місцевої громади. Не стримувала сліз мама Марія Кирилівна. Для неї Василь і досі живий, такий молодий і красивий. 

Кооператив СВК «Молоко-Мена» впевнено продовжує співпрацю з здавачами молока в нашому районі

Нещодавно один з членів кооперативу в нашому районі Чулінда Тамара Петрівна (с.Рогізки), яка має в своєму господарстві 5 корів, отримала від кооперативу СВК «Молоко-Мена» безвідсоткову позику на придбання доїльного апарату.

«Читачі – за українську мову», -

розказали нам у Щорській центральній бібліотеці. Тут організовано викладку публікацій про Мовний закон – «Про це говорять. Це – актуально». За словами бібліотекарів, відвідувачі виявляють непересічний інтерес до цього питання. Неодноразово обмін думками переростав у емоційні дискусії.
- Люди не висловлюються проти надання російській мові статусу регіональної, але більшість наших читачів «голосують» за українську, - підсумовують працівники бібліотеки.

Юрій Рущак став взірцем листоноші

Вже понад рік мешканець Щорса Юрій Рущак працює листоношею. (До того мав роботу на пилорамі).

«На вулиці - свято», - таку назву мало особливе й радісне дійство, що відбулося у Великому Щимелі

Футбольні пристрасті, танці, пісні, барвисті костюми, виступи співаків і танцюристів, ріки пива й морозива, гори подарунків – такий (далеко не повний!) перелік емоційних впливів тяжів над кожним учасником і гостем Дня села у с.Великий Щимель. Припав він на велике християнське свято Спаса і зібрав у своє дружнє коло більше півтисячі глядачів.
Стрижневою на цьому непересічному дійстві була сама громада, її молодий і доволі авторитетний лідер Борис Добродій з групою таких ентузіастів як Ірина Суярко, Олена Шетюк, Юлія Меська, Світлана Іванова.
За інформацією з організаційно-аналітичного відділу райради минулого тижня під керівництвом голови райради І.Г. Орди відбулася нарада-семінар з

Куліш і рибну юшку смакували всім селом

На Спаса у Тихоновичах проводили День села. Офіційна частина заходу перенеслась у сільський будинок культури. Там проголошували вітальні промови (від районної влади їх озвучила начальник відділу культури РДА Наталія Добненко) і вручали подарунки.

среда, 22 августа 2012 г.

Спокійний хижак

Мешканці міста зазвичай не помічають близького сусідства дикої природи, але час від часу вона нагадує про себе у доволі несподіваний спосіб. У середу голові райради УТМР М.О. Мурасі зателефонували й розповіли, що в одному з приватних дворищ Щорса знайшли хижого птаха. Люди питали – що з ним робити?

Музей на околиці історичного буття

Мало в якому селі є свій музей, але нашим Клюсам, напевно, сам Господь Бог велів мати таку установу. Що не кажіть, а село вважається чи не найдавнішим у районі: йому близько десяти тисяч років.

Думка мисливців

Наводимо текст звернення до голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка, голови Щорської райдержадміністрації Олександра Грабовського та голови Чернігівської облради УТМР Олени Сачок, ухвалений за підсумками громадського обговорення між мисливцями нашого району.

«В Італії я побачила казку, але вдома наймиліше», - розповідає про візит до Італії кучинівський сільський голова Валентина Карась.



Вже кільканадцять років поспіль діти з Кучинівки їздять на відпочинок до сонячної Італії, не витрачаючи на поїздки ані копійки. Спонсором такого дивовижного відпочинку є тамтешні ентузіасти, котрі щиро вірять у свої благодійні проекти, у те, що добро не повинно мати кордонів і перешкод.

Вдалий сезон

Вже давненько не було такого сезону в районному дитячому таборі «Дружба». У першу чергу через те, що протягом трьох змін там оздоровилося 383 дитини. Здебільшого вони – зі Щорсівщини.

понедельник, 13 августа 2012 г.

Надходить дотація

145 мешканців нашого району нині отримують бюджетну дотацію за утримання та збереження 265 голів молодняка ВРХ. За словами заступника голови РДА Миколи Колодюка, у грошовому вимірі це становить 119 тис. 500 грн.

Успішний рік для місцевої ниви


За інформацією заступника голови райдержадміністрації М.Ф. Колодюка, на Щорсівщині вже завершене збирання ранніх зернових культур. Комбайни на славу попрацювали на площі 6700 гектарів. Загалом намолочено понад 15 тисяч тонн збіжжя. Середня врожайність склала 23 цн/га. Найбільших успіхів досягло СТОВ «Щорссільгоспсервіс», намолот якого перевищив шість тисяч тонн при врожайності 30 цн/га. Вагомий результат і у псп «Яна Плюс» - понад 3000 т (32 цн/га). У районі наразі триває збирання пізніх зернових і зернобобових. Коли врахувати, що ще збиратиметься кукурудза, то комори нашого краю будуть добряче засипані збіжжям урожаю 2012 року.

Відновлено рух автобуса по місту

Протягом кількох останніх років мешканці райцентру неодноразово порушували перед районної владою питання відновлення руху автобуса по місту. Районна рада ветеранів звернулася за допомогою до народного депутата України Ігоря Рибакова. Саме людям похилого віку важко пішки дістатися до лікарні, базару чи будь-якої установи.
Тому, за сприяння народного депутата України Ігоря Рибакова автобусне сполучення по місту було відновлено.
Рух автобусів містом розпочнеться з 15 серпня. За день автобус робитиме три рейси за маршрутом: с. Великий Щимель-Носівка із зупинками - с. Великий Щимель, завод, АТП, автовокзал, площа, районна лікарня, школа №1, п’ятикути, Коржівський базар, Носівка. Час відправлення: із с. Великий Щимель – 7 год. 10 хв., 13 год. 02 хв., 17 год. 05 хв.; із Носівки – 7 год. 35 хв., 12 год. 40 хв., 17 год. 27 хв.
Крім того, у середу та четвер вводяться по два додаткових рейси автобуса сполученням Щорс-Клюси. Розклад його руху такий: час відправлення зі Щорса о 4 год. 30 хв. та о 18 год. 00 хв.; із с. Клюси о 6 год. 00 хв. та 19 год. 20 хв.

вторник, 7 августа 2012 г.

Що буде з лісом далі?

Лісогосподарська галузь є однією з базових для економіки нашого району. Це – сотні працюючих, вагомі відрахування до бюджету, зрештою – належне формування місцевої екосистеми. Десятиліттями лісівники Щорсівщини підтверджували свою здатність ефективно і професійно виконувати поставлені державою завдання.

20 років у приватному бізнесі

З нагоди 20-річчя підприємницької діяльності О.С. Дугеля привітав перший заступник голови райдержадміністрації В.Є.Алєксєєв і вручив йому Почесну грамоту РДА.

Архів Лідії Вакуловської поповнився!

Архів письменниці, уродженки м.Щорс Л.О. Вакуловської, що зберігається в Щорській ЦБ, поповнився новим цікавим документом – оригінальним листом Лідії Олександрівни до П.Д. Шаповала,

- Книга про Тур’ю обов’язково вийде, - переконана її автор Тетяна Сіра.

І це, незважаючи на труднощі у зборі матеріалів, щоденні поїздки і походи до книгозбірень, архівів, живих очевидців історії великого села.
Оптимізм і життєдайну силу Тетяні Іванівні (мешкає й трудиться у Борзні) дають віра й надія залишити свій слід на землі, розповісти сучасникам і нащадкам про непросту долю рідного краю, його працьовитих, святих людей.(-Авт.)
Щоправда, чомусь їй, великій альтруїстці, не поспішають підставляти сильне плече ті, кому сам Господь Бог велів би його підставити. Хоч гроші на упорядкування й видавництво книги треба не такі вже й великі.
Фото Леоніда ШЛОМИ

Майбутнє за небайдужими



У кінці липня в Чернігові Центр гуманістичних технологій АХАЛАР провів міжнародну конференцію «Мобілізація громад або громадська анімація в Україну - шанс для всіх».

Проект громадської ради

Продовжується реалізація проекту громадської ради при РДА, яку очолює керівник районної благодійної організації «Аратта» Володимир Смоляк,

Оновлення старого дитсадка

Сновський дитсадок від інших дошкільних установ відрізняють дві оптимістичні спортивні фігури з гіпсу, які модно було ставити, напевне, в шістдесятих роках минулого століття. Яскраво пофарбовані, вони органічно вписуються в розмаїття квіткових клумб та різних дитячих розваг на впорядкованому подвір’ї…

Навчання та професійна підготовка

Знайти роботу, реалізувати себе в професійній діяльності в сучасних умовах надзвичайно складно всім: і молодим, і середнього віку, а тим паче особам з інвалідністю.

Ситуація складна, але є і позитивні результати нашої роботи

Нинішній рік вже перевалив за екватор, тож на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації спільно з президією райради було вирішено розглянути результати виконання програми соціально-економічного розвитку протягом першого півріччя.
Провідну доповідь виголосив перший заступник голови райдержадміністрації В.Є. Алєксєєв.

Замість весільної подорожі молодята ремонтували хату і будували сарай

У хаті давно ніхто не жив. Вона була занедбана, завалена всяким непотребом і далеко не нова. Зате на неї вистачило грошей, подарованих на весіллі. Навіть трохи залишилось.Тепер хата на фоні інших у віддаленій, захованій серед лісів Гуті Студенецькій виглядає цілком пристойно. Поряд з нею у дворі - новенький сарай.

Пізнай свій край

До 80-річчя Чернігівської області та 210-річчя Чернігівської губернії Щорська центральна бібліотека реалізує власний проект «Щорсівщина: туристичний калейдоскоп», мета якого ознайомити бажаючих

Українська мова звучала і надихала!

Для мене грудень 1969 року запам’ятався тим, що нарешті прибув до Німеччини (там я проходив службу) мій «змінник» з Далекого Сходу. Посаду свого помічника начальника штабу окремого батальйону я здав протягом відведених на цю процедуру трьох діб, а решту часу присвятив господарчим справам.

Дикий гість із лісу

Єліне. Як з’ясувалося, знову нагадала про себе стара проблема: дикі кабани нищать людські городи. У минулі роки «Промінь» неодноразово писав на цю тему, спричинивши широке громадське обговорення. Реагуючи на звернення громадян, райрада тоді спрямувала до Кабінету Міністрів заклик якось унормувати ситуацію і подбати про те, аби селяни не потерпали від «свинського лиха».

Формуються регіональні ресурси зерна

З метою стабільного забезпечення населення району хлібобулочними виробами на поточний і наступний роки затверджено порядок формування та використання регіональних ресурсів продовольчого зерна.

300 гектарів за два з половиною дні

Минулої суботи у псп «Чепелівське» завершували збирати жито, яке цьогоріч господарство вирощувало на 300 га. Усього до збирання мають зернових 432 га.

По лисички - за кордон

Вже кілька років, як у Клюсах працює місцевий пункт пропуску через державний кордон України. Загалом у межах Чернігівської області планувалося облаштувати п’ять подібних місць, звідки можна перейти до Росії, але реально функціонує лише одне – у Щорському районі. Інші відкриваються лише за клопотанням органів місцевого самоврядування у дні державних та релігійних свят.

воскресенье, 5 августа 2012 г.

Проба пера

Літні канікули – улюблена пора року для п’ятикласниці Дарини Безбородько. Розваги з друзями, відпочинок на річці Снов, можливість подорожувати рідним краєм. Але попри це, вона не забуває і про інші свої захоплення: малює, а інколи – пише вірші. Один з них ми й пропонуємо увазі читачів.
Для мами
Я для мами все зроблю –
Приголублю, обійму.
Поцілую та скажу: ти – найкраща,
Я тебе люблю!
Мамине свято я зустрічаю,
Я для матусі віршик вивчаю.
Я подарунок мамі зроблю,
Я свою маму дуже люблю!