среда, 31 октября 2012 г.

Діє автоматизована система персоніфікованого обліку

Кожному працюючому необхідно хоча б раз на рік перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахування єдиного соціального внеску,

Зотич отримав сувору догану

Моя дитяча біографія проста і невигадлива. Літні канікули проводив у полі, на лузі, на фермі. Після четвертого класу допомагав матері доглядати телят, а через рік уже пас колгоспних овець, потім – корів.

Володимир Лашук: «У нас є талановиті рок-музиканти»

Відомий у Щорсі музикант Володимир Лашук не менш відомий і як людина, що відкриває нові таланти.

Джерело перемоги «Світлячка» - в любові до народної пісні

У жовтні виповнюється рік від дня присвоєння дитячому фольклорному ансамблю «Світлячок» під керівництвом Ольги Сенченко звання «зразковий». А сам ансамбль існує уже 6 років. Назву свою виправдовує на всі сто: діти справді світлі, сонячні, щирі. І справді люблять народну пісню. Відчувають її серцем.

Нові меблі для 2-«Б»

Справді гарні емоції і враження від побаченого були у всіх, хто зробили, на перший погляд, наче б то й не такий вже масштабний доброчинний крок – взяли і придбали комплект меблів для другокласників НВК. Але то лише на перший погляд.

Євген Корнієнко, начальник Щорського відділення Корюківської МДПІ: «У державі здійснюються реальні і вагові кроки назустріч бізнесу

У Верховній Раді зареєстровані законопроекти №11284-11285 із поправками до Податкового кодексу та інших законодавчих актів

Діє реєстраційна служба

4 липня 2012 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно» №5037-VI, який набрав чинності 8 серпня 2012 року.

Пріоритет в роботі – наповнення бюджету

Податкова служба – це колектив з 15 працівників. У 2012 році було проведено реорганізацію шляхом злиття у Корюківську МДПІ. Завдяки напруженій праці та високим професійним здібностям за січень - вересень поточного року до зведеного бюджету зібрано 21070,5 тис. грн. Про роботу місцевих податківців розповідає заступник начальника – начальник Щорського відділення Корюківської МДПІ Є.В. Корнієнко.

Подарували холодильник

19 жовтня в рамках виконання обласної програми «Реалізація стратегії демографічного розвитку Чернігівської області до 2015 року», за сприяння управління у справах сім’ї та молоді ОДА, багатодітна сім’я Голуб Людмили Петрівни, що мешкає в селі Лосева Слобода (9 дітей), отримала в подарунок холодильник. Його вручили начальник фінансового управління ОДА Валерій Дудко та голова РДА Олександр Грабовський.

Гімназія святкувала свій десятилітній ювілей


Здається, це було тільки вчора: колишня «залізнична», «третя» школа набула статусу гімназії, а скільки всього відбулося! Перші кроки єдиного

Тридцять років за кермом

Спогад про те, як вперше довелося керувати машиною, залишається в пам’яті назавжди. Віктору Кушніру було 8 років, коли на лузі батько дозволив йому сісти «за баранку» свого «Москвича» і проїхатися. Напевне, відтоді він і вирішив: буду водієм. Ще у підлітковому віці поміняв одну за одною три моторки (був тоді такий популярний серед хлопців засіб пересування, щось подібне до сучасного скутера), а як подорослішав, років у 15,

«Моя Сновщино прекрасна, тобі калиною цвісти!»

Під таким гаслом у районному Будинку культури пройшов звіт творчих колективів. Звіт був приурочений до двох визначних ювілеїв – 210-ї річниці з дня утворення Чернігівської губернії і 80-річчя Чернігівської області.

Будьте уважними на дорогах!

За повідомленням Гідрометцентру, найближчими днями вранці і ввечері очікуються сильні тумани та дощі. У таких погодних умовах водіям

Книга від академіка Василя Ващенка

Центральна бібліотека Щорської ЦБС отримала в дар від знаного земляка його спомини, написані у співавторстві з журналісткою Наталією Шапличною.

вторник, 30 октября 2012 г.

Процедура спрощується

Закінчується термін дії спрощеної процедури введення в експлуатацію об’єктів, збудованих до 31 грудня 2009 р. без дозволу

Загублені землянки «Лісограду»

Поблизу Єліного уже декілька років функціонує музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград». На цьому місці колись дислокувався легендарний партизанський загін Федорова. До нашого часу збереглося кілька землянок, в яких, власне, і жили партизани.

Ось що означає не слухати порад спеціалістів і не читати газету «Промінь»

Як це не прикро, але на Щорсівщині нещодавно сталося ще одне отруєння людей грибами. Здавалося б, мешканці нашого лісового краю – бувалі, про гриби знають достатньо, а про рецепти їх приготування - й поготів. У свою чергу фахівці різних державних служб регулярно проводять між населенням роз’яснювальну роботу.

Спортивні новини

Футбол
Фінальний матч районного футбольного турніру між «Енергетиком» і «Тур’єю» був позначений справді безкомпромісною боротьбою на полі й щирою емоційністю вболівальників. Шанси на перемогу мали обидві команди, але врешті-решт «Енергетик» довів свою перевагу з рахунком 4 : 2.

«Нічого, що мене залишилась тільки половина. Є руки, щоб обнімати рідних, і серце – щоб любити їх»

- Вони й досі болять, - зітхає Валентина Кириченко з Великого Щимеля. – Біль наче висить над ліжком – саме у тому місці, де мали б лежати ноги. Якби були.
Згадує: колись прочитала історію про дівчину, яка потрапила під потяг. Їхала кудись зі своїм хлопцем. Оступилася і впала з перону. Її ноги в рожевих босоніжках потяг протягнув за собою кілька метрів.

Жнива: погода не сприяє

Про попередні підсумки цьогорічного збирання врожаю зернових на Щорсівщині читачам «Променя» розповів заступник голови райдержадміністрації, начальник управління агропромрозвитку М.Ф. Колодюк.

Адміністративно-територіальний поділ у першій третині ХХ ст.: курси крою та шиття


Минуло 80 років відтоді, як було створено Чернігівську область. Наш край здавна являв собою майже одно ціле територіальне утворення. Чернігівське князівство, Чернігівське воєводство, Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький і Стародубський полки, Чернігівська губернія – ось віхи місцевої

четверг, 25 октября 2012 г.

СПОРТ

Вільна боротьба
Як розповів «Променю» начальник відділу в справах молоді та спорту райдержадміністрації А.З. Косевич,

Європейський тиждень


Відповідно до Указу Президента України від 27 вересня 2007 року №922/2007

Гімназійний президент

Важливим аспектом освітнього процесу є розвиток учнівського самоврядування. У районній гімназії цій справі традиційно приділяється велика увага,

Дякуючи співпраці

Тихоновицька школа продовжує утримувати лідерство серед сільських шкіл за кількістю учнів. Нині там навчається 129 школярів.

Жіночої дружби не буває?

Не раз доводилося чути: якщо жінки й дружать , то недовго ­ «до першого чоловіка» (коли в однієї він з’являється, а інша – сама, чи коли подруги стають суперницями). Всупереч цій розхожій думці Лідія П’ятківська та Валентина Авраменко зі Старої Рудні дружать усе своє життя, а це ­ більше, ніж півстоліття.

Основні підготовчі роботи до зимового сезону виконані

Ключовою темою останньої колегії в РДА була тема підготовки до роботи в зимових умовах. Про стан справ доповів перший заступник голови РДА Володимир Алєксєєв. Мова йшла, зокрема, про готовність відомчого житлового фонду, водопровідних систем, техніки для очищення вулиць від снігу, газового обладнання тощо.

Привітали від душі

Першого жовтня – в Міжнародний день людей похилого віку – відбувся урочистий пленум районної ветеранської організації.З доповіддю виступив голова ветеранської організації Яків Ковальський.

З Днем учителя!

На порозі – красиве й сонячне свято – День учителя! Разом з багатьма педагогами району його відмічатиме і чарівна провідниця Країни Знань Марина Василівна Заєць з Рогізківської школи. Цього року з початком професійної діяльності її особисто привітав міністр освіти Дмитро Табачник і вручив у подарунок комплект нових підручників для 1 класу, в тому числі й буквар зі своїм автографом.

Кукурудзяні жнива

З чотирьох господарств Щорсівщини, які мають поля кукурудзи, СТОВ «Щорссільгоспсервіс»вже почало збирати урожай. Як розповів «Променю» начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації М.Ф. Колодюк, перші дні роботи техніки підтвердили оптимістичні очікування – середня врожайність склала близько 80 центнерів з гектара. 

Служба в армії

Згідно з Указом Президента та наказом військового комісара Щорського району Ю.Лесніци у жовтні – листопаді 2012 року триватиме призов громадян 1987-1994 років народження на строкову військову службу.

Чиї голуби?

Уже близько місяця біля районного Будинку культури живе пара білих голубів. Залишились після весілля, - розповідають працівники закладу.

Дикуни

Останнім часом почастішали у Щорсі випадки

Злочин і покарання

 Чимало наших земляків, порушивши закон, отримали за рішенням суду шанс виправити свою помилку без позбавлення волі. Як розповів

Коли дружбі заважають гроші

Нещодавно в Щорсі сталася оказія, котра ще раз підтвердила гірку істину: в наш час довіра може коштувати доволі дорого.

Без слів, мовою серця



Відомо, що представники різних національностей можуть порозумітися дуже легко. Для цього потрібне лише одне – щире прагнення, яке йде з глибини серця. Кількаденне перебування на Щорсівщині німецької делегації з міста Фрьонденберг ще раз підтвердило: справжня дружба не знає меж.

воскресенье, 21 октября 2012 г.

Хай козацька мудрість воскреса щоднини

У Новоборовицькій школі стало доброю традицією святкувати День українського козацтва (14 жовтня). Не став винятком і рік нинішній.

суббота, 20 октября 2012 г.

Вибори мовою юриста

Закон України «Про вибори народних депутатів України» ухвалений Верховною Радою України 17 листопада 2011 року, є основним нормативно-правовим документом виборчого процесу.
Народні депутати України обираються громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною системою. 225 депутатів) обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.
Вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Цією підставою є включення до списку виборців його прізвища, імені та по батькові на виборчій дільниці.
Виборець, який прийшов на виборчі дільницю для голосування, має при собі паспорт громадянина України, довідку установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, паспорт громадянина для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).
Указані документи є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на закордонних виборчих дільницях,

четверг, 11 октября 2012 г.

Музика завжди поруч

Міжнародний день музики заснований 1 жовтня 1975 року за рішенням ЮНЕСКО. Свято відзначається щорічно в усьому світі великими концертними програмами, за участю кращих артистів і художніх колективів. У цей день звучать твори, що ввійшли до скарбниці світової культури.

пятница, 5 октября 2012 г.

Гості з Німеччини

Як повідомив «Променю» заступник голови районної ради Віталій Запорожець на декілька днів до Щорса прибула представницька делегація з Німеччини від громадського об’єднання «Коло друзів Щорса (Україна) – євангелійна громада».

Порушення автоперевізників

Підрозділи контролю за суб`єктами господарювання податкової служби області за січень-серпень 2012 року провели 65 перевірок автоперевізників, у ході яких виявлені порушення податкового законодавства. За результатами проведених первірок порушники оштрафовані на загальну суму майже 35 тис. грн. Найчастіше податківці виявляють,що автопервізники при розрахунках не ведуть книг обліку розрахуноквих операцій або не належним чином здійснюють реєстрацію. За кожне таке порушення - штраф 340 гривень.

Результат

Нещодавно відбулася всеукраїнська спартакіада державних службовців. У складі збірної Чернігівської області були і наші земляки. За участі заступника голови райдержадміністрації Володимира Карпенка команда волейболістів Чернігівщини здобула ІІІ місце, а головний спеціаліст управління праці та соцзахисту РДА Ганна Белінська записала до свого активу V місце у шашках. Завдяки набраним очкам представники нашої області в загальнокомандному заліку вийшли на ІV місце. Хороший результат.

Морок, наповнений світлом

До виборів лишився практично місяць. Прийде 28 жовтня – і ми вкотре отримаємо шанс змінити своє майбутнє на краще. Але на обрії дня голосування вже нині починає збиратися морок невизначеності.

У 96 років читає без окулярів

З жінкою, що носить незвичне ім’я Софина (пізніше з’ясувалося, що так її нарік батюшка, коли хрестив), ми зустрілися в Смячі. На Чудо.
- Сьогодні таке свято, що нічого не можна робити. Колись один чоловік

Від матерів до дочок

Талант вишивати передається у цій родині по жіночій лінії з роду в рід. Нинішні представниці її чотирьох поколінь – тільки зайве тому підтвердження.

Картопляна диво

Отаке картопляне диво викопала на своєму городі щорсівчанка Ніна Теліман. Дехто невдоволено хмуриться, споглядаючи такий урожай: шкода викидати великі бульби в дрібну картоплю. А Ніна Іванівна виявила трохи фантазії, і незрозуміло що перетворилося на каченят.
Позитив
забепечено.
Фото  Леоніда ШЛОМИ

Допомога сім`ям

Як розповів «Променю» заступник голови РДА М.Ф.Колодюк, з метою підтримки сільських багатодітних сімей прийнята

Р І Ш Е Н Н Я від 19 вересня 2012 року №115 Про затвердження тарифів на послуги з утримання житлових будинків


Робота митників

Одним з найважливіших звдань, які на сьогоднішній день ставляться перед митним відомством є виконання Держбюджету на 2012 рік.

До перегонів залишилось менше місяця

Вибори народних депутатів проходитимуть без перерви з 8-00 до 20-00
28 жовтня  2012 року.
Щоб ви, як громадяни України, могли вільно реалізувати своє право і зробити свій вибір, варто знати: вже з 8 жовтня на виборчих дільницях знаходитимуться попередні списки виборців для загального ознайомлення.

Не розмови, а робота

Правильно кажуть, що будівельна галузь є один з локомотивів економіки. І добре, що нинішній рік позначився для Щорсівщини реалізацією цілого ряду проектів з ремонту, будівництва та реконструкції об’єктів соціально-комунальної сфери. Докладніше на цю тему ми поговорили з директором фірми «Щорсбудкомплекс» В.Г.ГОРДЮКОМ.

Зробимо місто чистим!

Щоб розмови про благоустрій Щорса не обмежувалися лише констатацією фактів, міський голова Роман Зуб закликає земляків 6 жовтня, у суботу, о 10-ій годині прийти до мікрорайону Носівка. Там, у кар`єрах, свого часу був чудовий ставок, улюблене місце відпочинку тутешніх дітей і дорослих. Але якісь дикуни перетворили його на смітник. Тож є хороша ідея – відновити цей куточок рідної природи, прибравши там усілякий непотріб. Приходити треба зі своїм інвентарем. Зробимо разом місто чистим!

среда, 3 октября 2012 г.

Візит депутата

У середу Щорсівщину відвідав народний депутат Михайло Чечетов. Під час зустрічі з колективом локомотивного депо він розповів про економічне становище та про конкретні кроки влади з реалізації соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича. Як приклад він навів успішне проведення визначного футбольного форуму – Євро-2012 і відкриття на Чернігівщині надсучасного навчального закладу в Седневі. 

СКЛАД дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року одномандатного виборчого округу № 207




понедельник, 1 октября 2012 г.

Людмила Корженок: «Мало радості у житті? Виростіть її!»

Нині, коли айстри та чорнобривці на клумбах повсюдно нагадують, що надворі осінь, у дворі щорсівчанки Людмили Корженок буяє тропічне літо: на повну силу цвітуть гібіскуси.