пятница, 25 января 2013 г.

Пожежа у Щорсі

Минулої суботи вранці черговий місцевої пожежно-рятувальної частини отримав повідомлення про займання житлового будинку по вулиці Червоноармійській. (Вогонь спалахнув у цегляній хаті розміром 6 х 10 метрів). За інформацією начальника ДПРЧ Р.М. Силенка, по прибуттю на місце події пожежні негайно приступили до приборкання полум’я. Всередині приміщення було повно диму, тож працювати довелося в апаратах захисту органів дихання. Поширення вогню вдалося зупинити. Матеріальні збитки звелися до знищених двох квадратних метрів підлоги й ще двох – міжкімнатної перегородки. Також зазнали пошкодження перекриття оселі, стінка, речі побутового вжитку. Загалом же будинок було врятовано. За попереднім висновком фахівців, причиною виникнення лиха стало порушення правил пожежної безпеки господарем при експлуатації пічного опалення. Добре, що сусіди вчасно помітили дим, а вогнеборці – оперативно відреагували…

Задля чистоти у нашому місті

За словами начальника Щорської ЖЕД Ганни Кошової, наразі очолюване нею підприємство активно працює над укладенням договорів з господарями приватних будинків. Ті ж, хто блокує підписання важливих документів, ризикують залишитися обмеженими у доступі до вивозу сміття. До речі, за самовільний його вивіз передбачаються чималі штрафи. Ганна Кошова просила наголосити: що незабаром надасть для публікації графік руху транспорту, який (згідно з договорами) збиратиме у місті сміття.
Телефонувати за додатковими роз’ясненнями можна за номером 2-19-19 (м.Щорс, вул.Фрунзе,53).

Про наші проблеми

Спонукав написати цього листа випадок з головною ялинкою. Звісно, прикро розуміти недоробки в роботі певних осіб, відповідальних за порядок в райцентрі, але ще сумніше констатувати інше: сама міська громада стає все пасивнішою й інертнішою.

Куниця для китайця

Відколи в листопаді минулого року стартував черговий мисливський сезон - місцевий ринок «дикого» хутра почало лихоманити. Річ у тім, що скупники «м’якого золота» відразу ж виставили доволі високу ціну за шкурку лісової куниці – аж 500 гривень. Причому вказана вартість згодом «пішла вгору» й почала сягати 550 або й 600. Взагалі, поміж людей пішов доволі фантастичний поголос, ніби у Києві хтось дає за куницю й усі вісім сотень!

У кожну картину Наталя вмальовує свою мрію

Що робити, коли ти молодий, не ледачий, маєш багато планів, а не можеш їх здійснити через банальну відсутність коштів (ну, що поробиш: не пощастило з предками)?

21 січня був Всесвітній день обіймів

Згідно з традицією свята, у цей день обнімати по-дружньому (без інтимного підгрунтя) слід навіть незнайомих людей – щоб поділитися з ними хорошим настроєм і налаштувати на позитивне світосприйняття. Свято (вважається, що його ініціаторами є студенти) було започатковане в США в 1986 році під назвою Національного дня обіймів. Згодом воно стрімко розповсюдилося по всьому світу і досі є свідченням того, як просто можна зробити людей щасливішими. З’ясовуємо у мешканців Щорсівщини, чи часто вони обнімаються і чому це роблять.

Тур`я: зима, робота і надії

На запитання, що нового в житті тутешньої громади, сільський голова Валентин Чепурко відповів: «Та ніби й нічого особливого. Як і раніше, населення поступово меншає.

Модернізація школи: перший етап майже завершено

Минулого року Тур’янська школа потрапила до переліку тих сільських навчальних закладів, яким випав реальний шанс стати на шлях модернізації. Що вже вдалося зробити в рамках цього процесу й які плани будуються на майбутнє, читачам «Променя» розповів директор І.Т. ПОПКО.

Лижні перегони

Двадцятого січня у Щорсі відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації були організовані товариські змагання з лижного спорту. Любителів здорового способу життя, які мали подолати трасу довжиною 3,6 кілометра, перед стартом особисто привітав голова РДА О.В. Грабовський. За результатом загального заліку володарем першого місця став О.Закружний. З другим результатом фінішував А.Косевич, а з третім – М.Тунда. Володарі призових місць отримали грамоти і подарунки від благодійної організації «Ми – разом». Єдиною жінкою на цих змаганнях була Н.Смоляк.

Коротко про різне

Урочистості та пам`ятні заходи з нагоди Дня Соборності відбулися у всіх регіонах країни. У Щорсі керівництво району – голова районної державної адміністрації Олександр Грабовський, голова районної ради Іван Орда та інші високопосадовці разом із представниками громадськості поклали квіти до пам`ятника ідейного провісника Незалежності України – Тарасу Шевченку.
Фото Леоніда
ШЛОМИ

– З Водохрещем, будьте здорові!, – промовляли 19 січня сотні щорсівчан. У міському гідропарку (на знімку) вода в цей день була справді цілющою і кришталево чистою. Люди набирали її у бідони, глечики, раділи святу і побажанням благочинного церков району отця Павла. А деякі сміливці не оминули шансу стрибнути у зимову купіль.
Фото Леоніда ШЛОМИ

Людмила Первакова, головний санітарний лікар району: «Захворіли на грип – викликайте лікаря!»

За минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіло по Україні 127464 ососби (до речі ця цифра постійно збільшується), із них 75185 (59 %) становлять діти віком до 17 років. Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано у Києві – 94,4, найнижчий у Харківській області – 10,4 на 10 тис. населення. Показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідемічні пороги в жодному регіоні України.

Головний критерій оцінки роботи міліції – це довіра громадян

«2012 рік, без перебільшення, був винятковим в новітній історії України, - зазначив начальник Щорського РВ УМВС майор Андрій Зеляк. - У стислому відрізку часу співпали три масштабні за значенням події - проведення у нашій державі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу, вибори народних депутатів України та введення в дію нового Кримінального процесуального Кодексу. Це потребувало значної концентрації та напруження зусиль всієї міліції України та Щорсівщини зокрема».

Ситуацію на дорогах простою не назвеш

Примхи зимової погоди – то мороз, то відлига – миттєво відбилися на стані місцевих доріг. Нині по всіх населених пунктах Щорсівщини можна спостерігати однакову картину: автошляхи вкриті крижаною кіркою, за напрямками руху транспорту «проїжджені» колії. І – слизько.
Як розповів «Променю» начальник місцевого відділення ДАІ В.А. Пискун,

Смерть людини

У середу рано-вранці у Щорсі біля пішохідного мосту через залізничну колію місцевий мешканець побачив непритомну людину.

Правил безпеки під час перебування на льоду

Шановні громадяни!
У зв'язку з настанням сильних холодів, суттєвим зниженням температури повітря і встановленням льодоставу на водоймах району відділ з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації закликає дотримуватись наступних правил безпеки під час перебування на льоду:

Раїса Кодинець, заступник головного лікаря центральної районної лікарні: «Нагадаю 10 золотих правил профілактики грипу»

Незабаром може початися епідемія грипу. Такий сумний прогноз дав директор Українського центру грипу Олександр Гриневич. Так що саме час згадати золоті правила профілактики цієї хвороби.

Сновськ і його школа

Невід’ємною складовою розвитку нашого міста наприкінці ХІХ сторіччя було становлення місцевої школи. З одного боку своєрідним каталізатором такого процесу послужили загальні освітні тенденції, що запанували тоді у суспільстві. А з іншого – робота залізниці потребувала певної кількості грамотних людей. Тож поєднання низки факторів і призвело до того, що у 1894 році у власному приміщенні (на фото) запрацювала другокласна церковно-парафіяльна залізнична школа. Першими вчителями в ній стали випускники вчительської семінарії Ілля Манцивода (з селян) та Марко Шумський. Зарплатню вони отримували від залізничного управління.

Бажання здійснюються!

Світлані та Миколі Дедусям з Тихонович у минулорічному грудні (йому – 17-го, їй – 25-го) виповнилося по 43. Сини вже студенти. А вони на кожне Новоріччя прикрашають у домі ялинку і загадують бажання. І цього разу загадали.
- Бо вони таки здійснюються, - переконана Світлана.

До 90-річчя утворення Щорського району

Миттєвості нашої історії
Завдяки прекрасним природним умовам (ліс, річка), перші поселення на території нашого району почали з’являтись 20 тисяч років до нашої ери. Про це свідчать 32 археологічні пам’ятки різних періодів, виявлені на території району.

Задля запобігання корупції

Сектор в Щорському районі Сосницької міжрайонної Державної фінансової інспекції повідомляє, що прийом громадян у Сосницькому районі здійснюється за адресою: м.Сосниця, вул. Чернігівська,59А.

Зарплата бюджетникам міста затримується

Як стало відомо з офіційних джерел, цього тижня майже всі бюджетники району вже отримали аванс за січень. Та, на жаль, колективам щорських закладів навчально-виховного комплексу та дитсадка №1 доведеться чекати цього приємного моменту до наступного тижня, оскільки міськрада не спромоглася вчасно оформити необхідні фінансові документи.

Пільги на скраплений газ і тверде паливо

Розпорядженням облдержадміністрації від 11.01.2013 року № 6 затверджені натуральні норми забезпечення населення твердим паливом та скрапленим газом для надання пільг і житлових субсидій.

Розміри державної допомоги збільшуються

Підтримка сімей з дітьми, малозабезпечених сімей здійснюється шляхом надання їм державних соціальних допомог. Щомісяця державну допомогу отримують1960 сімей району. Сума допомоги,

Радилися сільські голови

18 січня під головуванням голови районної ради Івана Орди, відбулася чергова нарада-семінар з сільськими головами.

Михайло Яковець, директор територіального центру соціального обслуговування: «Соціальні ініціативи Президента втілюємо в життя»

Хочу зазначити: робота територіального центру у 2012 році була спрямована на виконання Законів України, постанов Кабінету Міністрів, соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича.

Теятнин день

Є в морозному січні день, забарвлений радісним, якимось весняним настроєм. Це 25 січня - Тетянин день. День всіх студентів.

До 90-річчя Щорського району

Відбулося засідання оргкомітету по відзначенню 90-річчя Щорського району. Провів його голова районної державної адміністрації О.В. Грабовський. Учасники зібрання обговорили план проведення заходів до знаменної дати, висловили своє бачення святкового дійства. Левову частку навантаження у цьому заході беруть на себе працівники культури на чолі з талановитим лідером Наталією Добненко.

Пенсія поштою

Нині пенсіонери почали звертатися до редакції районної газети “Промінь” з приводу можливої зміни дати виплати пенсії через поштові відділення. За роз’ясненням ми звернулись до в.о.начальника ЦОС № 3 П.М. Швидкого.

На згадку про вченого Григорія Кураса

З числа тих наших земляків, які досягли значних висот у сфері наукової роботи, вельми помітного постаттю є Григорій Курас. Історик за фахом, він понад десять років пропрацював вчителем міської школи №3. Його наполегливість, освіченість і здатність цілеспрямовано
рухатися вперед знайшли своє застосування при захисті дисертації кандидата історичних наук та написанні чималої кількості матеріалів для спеціалізованих видань.

Ветеранський контроль

Добре відомо, що доволі ефективною формою громадського контролю за діяльністю посадових осіб є робота місцевої ветеранської організації. Ветерани – це особлива категорія людей. Вони небайдужі й до того ж – в силу свого статусу – незалежні. Тому мовчати ніколи не будуть й казатимуть правду в очі будь-якому начальнику. До того ж, саме ветеранський актив у значній мірі формує громадську думку, ігнорувати яку – означає легковажити народними настроями.

95-а річниця подвигу Героїв Крут

29 січня 2013 року відзначається 95-та річниця подвигу Героїв Крут. Щороку в цей день за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, громадськості, науковців, творчої інтелігенції та студентської молоді відбуваються пам’ятні заходи поблизу станції Крути в Борзнянському районі.

Трагедія Корюківки у 1943 році

У рамках науково-пошукових заходів, присвячених трагедії знищення Корюківки Чернігівської області, співробітники Українського інституту національної пам’яті (УІНП) не полишали зусиль з виявлення однієї з найбільших таємниць цієї унікальної, навіть за мірками гітлерівського терору на окупованих територіях СРСР та Європи, військового злочину та злочину проти людяності – з’ясувати безпосередніх винуватців проведення каральної акції.

У Щорс приїздив театр моди Євгенії Гордюк

Наша талановита землячка привозила зі Славутича, де зараз працює, своїх артистів. Усі, хто був на їхньому концерті рік тому, зійшлися на одому: сходження до вершини майстерності триває з успіхом. Шоу «По-зимовому спекотно» стовідсотково виправдало свою назву. У холодному залі районного Будинку культури було дійсно спекотно від того вибухового феєричного дійства, що відбувалося на сцені.
Показ мод став набагато театралізованішим, ніж ріку тому, одяг, аксесуари – ще більш сучасними, до дрібниць продуманими, витонченими. Кожна хореографічна композиція була промовистою, сміливою, небанальною. А жарти команди КВН «3D Format» - не заяложеними.
Виступ колективу Євгенії Гордюк зайвий раз довів: нема межі творчим досягненням. А талант всюди знайде собі застосування – аби тільки його не намагалися втиснути в рамки усталеного, звичного, перевіреного, і від того – нудного і набридлого.
Марія ІСАЧЕНКО

Веселились

У групах дошкільного навчального закладу №1 м.Щорс під час святок пройшли різні заходи, присвячені вивченню національних традицій і звичаїв. Серед них - і етнічно-музичні вечорниці «Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям - на здоров`я». Діти з захопленням гралися в народні ігри, співали колядки і щедрівки, смакували кутю. А від міського голови Романа Зуба всі маленькі вихованці закладу отримали солодощі.
Фото О.Романенко

Щедрий вечір, добрий вечір!

У людей знаних
(репортаж зі щорських щедрівок)
Як з першою вечірньою зорею,
щирою молитвою і радісними співанками нас
зустрічали в родинних колах, читайте далі.
Ідея зробити цікаву добірку про те, як живуть і дотримуються давніх звичаїв керівники нашого району, депутати, у «променівців» зріла давно. І ось вона здійснилася.





І. У голови районної ради

Першою адресою, за якою редакційна «Славута» почала торувати засніжені щорські шляхи, був дім голови районної ради І.Г. Орди. Швидко оговтавшись від несподіванки, і сам Іван Григорович, і його дружина Людмила Михайлівна, сини з красунями невістками, щебетушки-онучки Софійка та Варенька почали нам підспівувати і підтанцьовувати. Незабаром посеред кімнати з’явився стилізований стіл, і ми мали змогу стати учасниками майстер-класу від чудової господині пані Людмили. Куштували домашню ковбаску, сало, усіляку здобу, пили горілку і вино, домашній узвар. І все це – на фоні справді теплих, яскравих емоцій, світлих побажань.
– Хай усі жителі нашого району будуть здорові і щасливі, хай у їхніх душах живуть найпрекрасніші почуття, стає стабільнішим кожен прийдешній день, - просив передати землякам Іван Орда.
Наситившись гостинним прийомом, дарами цієї дружної і працелюбної сім’ї (тримають господарство і обробляють чималу земельну ділянку), під впливом її щирого прийому ми поїхали далі – у гості до міського голови.
ІІ. Вдома у мера міста
Не можна не сказати про те, що перш ніж Р.І. Зуб вийшов на ганок, нам довелося переспівати купу щедрівок і роздивитися оригінальне оформлення двору. Затим нас запросили до чепурної зали невеликого фінського будинку. Бутерброди з салом і часником, власноруч приготовлені Романом Івановичем, просто танули в роті, а настояна ним калганівка додавала рішучості і бадьорості духу. Старалися, імпровізували, як могли, наші помічники – талановиті представники культури Лідія Кожедуб й Леонід Корінь, а водій редакції так увійшов в роль, що навіть зелені атласні шаровари знімати передумав. Святкуючи прихід Старого Нового року, у міського голови попросили: «І Ви передайте через газету свої побажання землякам!»
– Ніколи не згинатися перед труднощами, знаходити вихід із будь-якої ситуації, - вимовив наш мер. На додачу до сказаного наповнив денце кошика цукерками, вином і калганівкою.
ІІІ. У Григорія Божка,
Олега Хасенка...
Далі шлях проліг на вулицю Попудренка, до багатого району з двоповерховими особняками. Знаходимо серед них дім депутата облради Григорія Божка. Ворота відчинені. Хвіртка не замкнена. Собак нема. У дворі відразу впадає в очі дерев’яна баня з басейном. Усе добротне і доглянуте. Декоративні кущі захищені від морозу целофаном.
Двері відчиняє красива хазяйка. Навіть трохи ніяковіє від несподіванки. Видно, такі, як ми, гості тут бувають нечасто. За вітання подякувала, щедрування винесла, слів приємних наговорила.
Не було вдома і приватного підприємця Олега Хасенка. Поздоровлення приймала його рідня. У вітальні із дзеркалом на всю стіну. Тут, окрім апельсин та хмільного напою, ми нащедрували грошей, 30 гривень.
Інший приватний підприємець – Рубен Гзирбалян зустрів великою тацею з дорогими цукерками. Щедро насипав їх у наш мішок. Спеціально відкоркував вірменський коньяк, відкрив баночку червоної ікри. Маленькій щедрувальниці, що прийшла вітати родину разом з бабусею, крім цукерок, дав ще й двадцятку.
З дітьми ми ледве розминулися у дворі директора терцентру районного управління праці і соцзахисту населення Михайла Яковця. До нас він вийшов у футболці. Було холодно. Ми натяк зрозуміли і скоротили вітальну програму. Але пакет зі щедруванням все одно забрали.
Не потрапили тільки до голови РДА Олександра Грабовського: напередодні він сказав по телефону, що 13-го не буде в місті. А ще – до голови райфінуправління Миколи Іваницького. Просто ніхто з «команди» точно не знав, де він живе. Їздили «навколо та біля». Але не судилося. Хоч дуже хотілося. Навіть щедрівку спеціально для нього створили – з ключовими словами «гроші» та «дотація».
– У трьох соснах заблудилися, - засміявся Микола Іваницький, коли дізнався про наші пошуки.
І запросив засівати. Ми не пішли. Але все одно було приємно…
P.S. Найбільше серед наших трофеїв виявилося спиртного: три пляшки горілки, дві
– вина і шампанське.
Олена КОМПАНЕЦЬ
Марія ІСАЧЕНКО

Такий він, наш Дроздов!

Не варто боятись числа 13

Подарунок від Діда Мороза

вторник, 22 января 2013 г.

Борги – мов гирі на ногах

Продовжуючи розвивати тему проблем у комунальному господарстві, заторкнуту в минулому номері «Променя», пропонуємо читачам ознайомитися з ситуацією в сфері заборгованості споживачів за отримані послуги.

Місце Щорського району на кадастровій карті України

Цього року важливим етапом у просуванні земельної реформи стало створення єдиної і публічної кадастрової карти України. У вільний доступ потрапили дані про розташування приватизованих земельних ділянок.

понедельник, 21 января 2013 г.

До 90-річчя утворення Щорського району.


 Спільний проект
До 90-річчя утворення Щорського району редакція газети «Промінь» та центральна бібліотека реалізують спільний проект «Миттєвості нашої історії» (Чи знаєте ви? Пізнай свій край), в ході якого розкажуть про цікаві, маловідомі факти з історії нашого краю.

пятница, 18 января 2013 г.

Суперприз «Променя» - порося - знайшло свою хазяйку!

Напередодні Старого нового року Валентина Шутько (переможниця конкурсу, організованого газетою «Промінь») отримала свій супер-приз. Її радість брала за душу, надихала й надалі придумувати щось цікаве й неординарне. А підтримка таких керівників, як Володимир Жолобецький, вселяла надію, що не перевелися на щорській землі добро і честь, звичайна людська високість.

Лижні перегони будуть 20 січня!

Відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації 20 січня (у неділю) буде організовано лижні перегони для аматорів. Довжина дистанції – 3,5 км, залік проводитиметься за віковими групами. Збір учасників призначено на 11 год. 30 хв. у міському лісопарку, біля водойми.

У Гуті Студенецькій життя вирує

Днями суттєву обнову отримав прикордонний пост, розташований у селі Гута Студенецька. Там збудовано вежу радіозв’язку заввишки понад 22 метри. Споруда має поліпшити мобільний зв’язок між прикордонниками. Але сільчани щиро сподіваються: і їхні телефони відтепер запрацюють краще.

Газифікація Кучинівки і Сновського

16 січня у Щорському районі голова райдержадміністрації Олександр Грабовський та перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Алєксєєв провели робочу

На часі - реалізація проектів

На початку тижня голова райдержадміністрації Олександр Грабовський та перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Алєксєєв провели

воскресенье, 13 января 2013 г.

Про внесення змін та доповнень до Правил благоустрою...

ЩОРСЬКА МІСЬКА РАДА
Шосте скликання, двадцять п 'ята сесія
РІШЕННЯ від 26 грудня 2012 року
Про внесення змін та доповнень до Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утриманняі прибирання вуличних, дворових територій, парків
та дотримання тиші в громадських місцях м. Щорс

Про визначення вільних від куріння місць на території м. Щорс

ЩОРСЬКА МІСЬКА РАДА
Шосте скликання, двадцять п 'ята сесія
РІШЕННЯ від 26 грудня 2012 року
Про визначення вільних від куріння місць
на території м. Щорс

Кримінальна хроніка

Увечері 3 січня до районної лікарні по медичну допомогу звернувся громадянин Росії, 1983 р.н. (У нього була забійно-рвана рана лівої надбрівної дуги). Постраждалий пояснив, що,

До «Причалу» пришвартувався автобус

У післяріздвяну пору світанок ще не вступив у свої права, а на околиці Великого Щимеля сталася аварія. Автобус з’їхав з дороги й понісся в бік магазину «Причал»,

Шкідництво

У Щорсі протягом останніх тижнів знову активізувався маніяк, який обрав об’єктом для своєї агресії… автомобільні колеса. На його рахунку вже понад десяток «поколотих» скатів. Інколи він користується ножем, інколи – шилом. (Принаймні, так стверджують ті, хто відновлював пошкоджені шини). Поміж власників постраждалих легковиків – як люди зі статусом (скажімо, працівники державних органів), так і звичайні громадяни. Чомусь вони зазвичай воліють не звертатися із заявами про заподіяну шкоду до правоохоронців. Напевно, мають надію, що незабаром маніяк все ж таки припуститься помилки й «нарветься» на когось спритнішого. «Розрахунок» тоді буде більш швидкий і конкретний…

Поліфонічний конкурс

У дитячій музичній школі ім.Н.Г.Рахліна 9 січня пройшов поліфонічний конкурс серед учнів 2-7 класів.

Новорічний подарунок для спортивної школи

Наразі у секціях спорт-школи нараховується більше трьохсот учнів. Про результати їхньої участі в змаганнях «Промінь» інформує своїх читачів регулярно, але цього разу варто приділити увагу матеріально-технічному стану навчального закладу.

Вишивати навчила кохана

Не могла приховати здивування, побачивши, як молодий (пізніше з’ясувалося - 31-річний) чоловік вишиває. Хрещиком. Кота з мишею.

пятница, 11 января 2013 г.

Нове в діловодстві

За словами начальника архівного відділу РДА Ірини Колодюк з 1 січня 2013 року введено в дію новий перелік типових документів, що створюються під час діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування,

Звітність до Пенсійного фонду змінено

Згідно з Постановою № 24-1 від 10 грудня 2012 року ФО-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року,

Шлейф старих проблем у комунальників

Сфера комунального господарства – чи не єдина в Україні, яка досі так і не дочекалася на ґрунтовне реформування, чи б то пак – осучаснення. Ще й досі галузь живе здебільшого по-старому, хоча як державне керівництво, так і громадяни добре усвідомлюють: довго так тривати не зможе. (Однак, правду кажучи, народ все ж таки ремствує: керівники з числа комунальників розповідають про труднощі й ледве не банкрутство, а самі часто демонструють спосіб особистого матеріального життя набагато вищий «середньостатистичного»).

Швидка допомога: етап реформування

Яким чином зазнає змін у Новому році робота служби швидкої допомоги, читачам «Променя» розповів головний лікар району В.В. ТАРАСЮК.

Не спить її душа, а вічно любить!..

  У свої поважні роки колишня знана доярка і трудівниця рільничої бригади, а нині проста пенсіонерка з села Іванівка К.В. Хлопенюк не перестає жити повнокровно і насичено.

Про районний бюджет на 2013 рік

Рішення сесії Щорської районної ради
(п’ятнадцята сесія шостого скликання)
від 25 грудня 2012 року
Районна рада вирішила:

На канікулах у гідропарку

За словами директора гідропарку Галини Ісаченко, на Новорічних канікулах діти нашого міста неодноразово зустрічалися в гідропарку на святкових заходах, присвячених

У хорі співають лікарі, вчителі

Послухати спів хору, створеного у Свято-Миколаївському храмі, приходить дедалі більше прихожан. Річ у тім, що співають в ньому поважні й відомі в Щорсі люди: лікарі, вчителі, бухгалтери. Окрім поважності, додається ще одна деталь: чудові голоси і непідробна віра в Бога.
Олена КОМПАНЕЦЬ 

Цьогоріч лелека першим приніс до Щорса хлопчика

Третього січня Щорсівщина поповнилася ще одним громадянином. У мешканки Суничного Наталії Борисівни Дараган народився хлопчик, справжній богатир. Його вага сягнула більше 4 кг 200 г. Хай щастить цій сім’ї у році новому! 

Про вступ до прикордонної академії

Розроблено правила прийому до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького на 2013 рік, з якими можна ознайомитися на веб-сайті академії www.nadpsu.edu.ua. Деталі за тел.: (0382) 65-51-40, факс (0382) 72-08-02, комутатор (0382) 79-59-11 або (0382) 65-62-30, внутрішній 85-42, електронна поштова скринька: vstup_nadpsu@pvu.gov.ua

Вогнеборець - професія мужніх

Розпочато конкурсний відбір кандидатів для вступу на денне відділення у вищі навчальні заклади Державної служби України з надзвичайних ситуацій (колишнє МНС).

Робочі дні й у 2013 році переноситимуться

- З метою створення сприятливих умов для святкування 1 і 2 травня – Дня міжнародної солідарності трудящих

Залізничники демонструють хазяйновитість

Не секрет: для мешканців залінійної частини міста взимку додається ще одна проблема – високий пішохідний міст.

Відбулися співбесіди з головами виконкомів сільських рад

3, 4, 8 січня 2013 року в райдержадміністрації відбулися співбесіди з головами сільських рад за підсумками роботи у 2012 році та визначення пріоритетних завдань на 2013 рік,

среда, 9 января 2013 г.

Донька народилася на Різдво: на десяту річницю знайомства батьків

Так уже склалося, що кар’єрою заради сім’ї зазвичай жертвують жінки - матері і берегині домашнього вогнища. Але ні для кого не секрет, що при цьому вони часто втрачають свій шанс на самореалізацію, забуваючи про власне життя заради інтересів чоловіка та дітей. І – що найсумніше - домашні з часом починають сприймати це як належне.
- Нормальний чоловік ніколи подібного не допустить, - говорить щорсівчанин Роман Силенко.
Перед ним та його дружиною теж стояла проблема такого вибору.

Знаним ювілярам присвячувалося



25 грудня у Щорському історичному музеї відкрилася виставка «Ювіляри 2012 – наші земляки».
На ній були представлені матеріали про людей, які є гордістю нашого краю і для яких нинішній рік став би ювілейним.

І фото з британським послом – на згадку


Наші гімназисти знову відзначилися. Цього разу – ставши володарями другого місця в конкурсі «The GREAT Campaign”, який було проведено посольством Великобританії в Україні.

З любов’ю

Щорським районним центром для сім’ї, дітей та молоді була проведена велика робота для дітей, що живуть у сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах. Фахівцями з соціальної роботи було залучено до спонсорської підтримки приватних підприємців та різні установи. Були зібрані іграшки, цукерки, кошти, які пішли на придбання подарунків. 20-21 грудня до майже 70 дітей завітали Дід Мороз та Снігуронька.
Велика подяка усім, хто допоміг подарувати дітям радість.

На дорогах, на свята…

За інформацією керівника місцевого відділення Державтоінспекції В.Пискуна, у новорічну пору на Щорсівщині не обійшлося без аварій та порушень правил дорожнього руху. Так, уранці 30 грудня громадянин Росії, їдучи на своєму джипі «Шевроле» вулицею Нових Борович, не впорався з керуванням і скоїв наїзд на електроопору та паркан приватної садиби. На водія складено протокол, який незабаром розгляне суд. А наступного дня, в післяобідню пору, місцевий мешканець, перебуваючи за кермом своєї іномарки, на автошляху Щорс - Михайлівка теж не впорався з керуванням і наїхав на дерево. В обох випадках власники машин звернулися до страхових компаній за відшкодуванням збитків.

Професія – захищати людей

Юнакам та дівчатам, яким цьогоріч закінчувати школу, вже на часі подумати про подальший вибір професії. Про один з існуючих варіантів «Променю» розповіли у секторі кадрового забезпечення Щорського РВ УМВС.

Міліція очима дітей

Багато років тісної співпраці поєднують районний Центр дитячої та юнацької творчості та РВ УМВС України в Чернігівській області. Це і проведення бесід, брейн-рингів, круглих столів з правової тематики, вивчення правил дорожнього руху.

вторник, 8 января 2013 г.

І знову обікрали ялинку

У ніч з понеділка на вівторок на головній площі Щорса знову обікрали новорічну ялинку. Пошматували гірлянди, поламали гілки та іграшки. Злочинців на момент написання цього матеріалу не знайдено. Варто нагадати, що подібний злочин скоєно у райцентрі вже утретє. Попередніх два рази попри широке громадське обурення правоохоронці так і не з’ясували, хто це зробив, виявивши в даному випадку дивовижну профнепридатність. А безкарність порушників закону, як відомо, лише спонукає їх до нових злочинів. Поміж людей ходить цілком логічне запитання: а навіщо тоді міліція потрібна?
До речі, міський голова Р.І.Зуб готовий виділити 1000 грн. винагороди за інформацію про зловмисників.

Кримінал

Минулого тижня від дій невідомого зловмисника постраждало майно відділення «Райффайзен банку Аваль». Глухої ночі хтось видерся на стіну будівлі й, не поспішаючи, відкрутив гвинт кріплення і вкрав камеру зовнішнього відеоспостереження. (Злодій завбачливо підійшов з іншого боку, тож його фізіономію апаратура не зафіксувала). Про крадіжку працівники банку дізналися вранці, коли прийшли на роботу. Тоді ж вони і повідомили про подію до райвідділу міліції. І навіщо такий дріб’язок комусь здався?

Олександр МЄДВЄДЬОВ, очільник митного посту «Щорс»: «Держбюджет поповнено удвічі»

Одним з пріоритетних завдань Державної митної служби України є наповнення Державного бюджету України податками та зборами при здійсненні митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Нові Боровичі

Історія тамтешнього закладу освіти має право на окрему главу, адже з усіх сільських населених пунктів нашого краю саме там функціонувала не просто школа грамоти (тобто початкова), а другокласна (за сучасними мірками – неповна середня). Можливо, свою роль зіграло те, що Нові Боровичі й на ті часи були ніби центром сільради, до того ж там був маєток графів Милорадовичів.

Робота – для кожного, добробут – для всіх

Рік, що минув, став для місцевого птахопідприємства до певної міри визначальним. Попри непросту економічну ситуацію в країні й складну прогнозованість процесів в агропромисловій галузі, йому вдалося не лише утримати свої позиції на регіональному ринку продукції птахівництва, а й започаткувати ряд перспективних проектів розвитку. Результатом злагодженої роботи керівництва і колективу стало те, що, серед іншого, загальнорайонні показники в сфері сільського господарства відчутно поліпшилися. Детальніше про це читачам «Променя» розповіла заступник директора ТОВ «МК-Добробут» В.В. Пилипенко.

Подарунки територіального центру

29 грудня М. І. Яковець директор територіального центру соціального обслуговування райдержадміністрації, відвідав і вручив подарунки до дня новорічних свят підопічним стаціонарного відділення для постійного або тимчасового проживання у с. Нові Боровичі. Старенькі були раді.

Громадська рада готується до зборів

Установчі збори з формування оновленого складу громадської ради при Щорській РДА відбудуться 8 лютого 2013 року в залі засідань райдержадміністрації.

Петро ШВИДКИЙ, в.о. начальника ЦОС №3 Щорського району: «Поштовики стараються»

Щорські поштовики у складі загону обласних зв’язківців сердечно вітають усіх краян з Новим 2013 роком і Різдвом Христовим.

четверг, 3 января 2013 г.

Акція «Подарунок»

Своїми добрими справами, творчими досягненнями та перемогами в конкурсах постійно радують батьків та педагогів вихованці Щорського районного Центру дитячої та юнацької творчості. Тому не дивно, що Святий Миколай не оминув їх своєю увагою.
Він завітав до гуртківців із гарними та смачними подарунками. А дітлахи порадували гостя святковим концертом. Члени клубу «Повір у себе» підготували вірші, пісні для Святого Миколая.
Дирекція закладу щиро вдячна О.М.Хасенку, Ж.М. Дмитренко за те, що допомогли Миколаю зібрати торбинку з подарунками. До цієї доброї справи долучилися й учні районної гімназії, які провели акцію «Подарунок», та районна станція юних техніків.

Святкова зустріч в Аратті

Вихідними в Щорському районі на базі районної благодійної організації «Аратта» відбулося свято для дітей-інвалідів. Привітав дітей зі святом голова громадської ради при райдержадміністрації Володимир Смоляк та вручив їм солодкі подарунки.

«Гарячий» день – вівторок

У вівторок місцевим вогнеборцям довелося попрацювати як у Щорсі, так і в Нових Млинах. За словами начальника пожежно-рятувальної частини Р.Силенка, спочатку в післяобідню пору черговий отримав повідомлення про те, що в місті, у приватному дворі по провулку Пісочному, зайнялася літня кухня. По прибутті на місце події було з’ясовано, що старенький господар вніс до будівлі відро з жаром, аби зігріти заготовлені на зиму продукти.

среда, 2 января 2013 г.

Коли любиш, зближує навіть печаль

Злі язики пророкували їхньому шлюбу недовгий вік. Мовляв, не підходить жениху така наречена: старша на 6 років, більше десяти прожила з першим чоловіком, але так і не народила…

Зовнішнє незалежне оцінювання

Реєстрація
Реєстрація на ЗНО-2013 триватиме з 4 січня до 5 березня 2013 року. В цей час майбутні

Про приписку громадян 1996 року народження до призовної дільниці

ВИТЯГ З НАКАЗУ
7.11.2012 м. Щорс № 108
Про приписку громадян 1996 року народження до призовної дільниці Щорського району
Н А К А З У Ю: 1. З 15 грудня 2012 року по 30 березня 2012 року провести приписку юнаків 1996 року народження до призовної дільниці Щорського району Чернігівської області. 2. Явці для приписки підлягають усі громадяни, які народилися з 1 січня по 31 грудня 1996 року включно, котрі постійно або тимчасово проживають на території Щорського району, а також громадяни старшого призовного віку, які не були приписані раніше. 3. Усі громадяни, яким належить з’явитися для приписки до призовної дільниці, зобов’язані прибути за адресою: м.Щорс, вул.Щорса б.17 в точно визначений для них час, маючи при собі документи, що зазначені у повістці. Громадяни, які не отримали повістку, зобов’язані прибути за зазначеною адресою до 30 січня 2013 року, маючи при собі документи, які посвідчують особу.
Ю.ЛЄСНІЦА, військовий комісар
Щорського районного військового комісаріату

Освітянська система нашого краю: етап становлення

Понад сто років тому місцева громада нарешті дійшла до чіткого усвідомлення необхідності розвитку освіти. Часи тоді були специфічні – якщо в звичайному селі поміж простолюду нараховувалося більше десятка грамотних, то це вважалося добрим показником. Але надалі так тривати не могло, життя і цивілізація ставили свої вимоги. Зазвичай ініціаторами відкриття перших шкіл ставали священики та залізничники.

У Новому році – жити по-новому

Минуло шість місяців, відколи його обрали міським головою. Час ніби й невеличкий, але яким було життя у Щорсі протягом цього періоду? З таким запитанням ми звернулися до Романа ЗУБА.

- Коли я заступив на посаду міського голови, то добре усвідомлював: люди передовсім хочуть, щоб їх чули, щоб з їхньою думкою рахувалися. Тому ніколи не ховаюся від проблем, з якими до мого кабінету приходять щорсівчани. Будь-хто може потрапити до мене на прийом і розповісти, що його турбує. (Можливо, це й не обов’язок міського голови, але мені довелося після звернення пенсіонерки особисто взяти участь навіть у спилюванні аварійного дерева).

Бюджет району затверджено

XV сесія районної ради шостого скликання проголосувала за Програму економічного і соціального розвитку Щорсівщини і районний бюджет на 2013 рік. Два найголовніші документи нашої життєдіяльності місцеві народні обранці затвердили одноголосно.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, перший заступник голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді: «Поглиблення курсу України на євроінтеграцію – наш цивілізований вибір!»

Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики України» від 1 липня 2010 року встановив пріоритетність для нашої держави інтеграції до Європейського Союзу. Цим Законом чітко визначено, що забезпечення інтеграції України до європейського політичного,

Призначення

Наказом Генерального прокурора України від 18 грудня 2012 року прокурором Щорського району призначено старшого радника юстиції
Сергія  Володимировича Клименка.
С.В. Клименко, 1962 р.н., закінчив Рязанську вищу школу МВС і Одеську національну юридичну академію. В органах прокуратури з 1996 року. Працював на різних посадах у прокуратурі області, зокрема – слідчим з особливо важливих справ, прокурором-криміналістом, був прокурором Коропського району.

Михайло Чечетов привітав обдаровану юнь

26 грудня Щорсівщину відвідав народний депутат України Михайло Чечетов. У супроводі свого помічника Наталії Куліш, голів райдержадміністрації й райради Олександра Грабовського та Івана Орди Михайло Васильович вручив хороші подарунки сотні найталановитіших дітлахів району. У центрі його уваги були відмінники навчання, переможці предметних олімпіад, спортивних змагань, гарні вокалісти, танцюристи, ті, хто славить рідний край своїми першими досягненнями.
- Найвідоміші особистості країни, світу народилися в глибинці – селах, райцентрах. І серед вас, щорсівчан (я впевнений!) будуть великі вчені і інженери, лікарі і урядовці, можливо, навіть, майбутній Президент, - звернувся до учасників заходу високий київський гість.
У відповідь залунали гучні оплески. А що? Можна спробувати свої сили!
Олена
КОМПАНЕЦЬ
Фото
Леоніда ШЛОМИ