четверг, 28 февраля 2013 г.

Спільна відповідальність

Про цілу низку питань, пов’язаних з поточною роботою органів влади та місцевого самоврядування, йшлося на нараді за участю сільських голів району. У вступному слові голови райдержадміністрації О.В.Грабовського пролунала інформація, що всі держустанови повинні належним чином підготуватися до перевірки, яку цьогоріч проведуть на Щорсівщині працівники адміністрації Президента. Особливу увагу в цьому контексті слід звернути на виконавську та фінансову дисципліну і вимоги документообігу.

Шахи і шашки

Відбулися районні змагання з шахів. Як розповів «Променю» голова райради ФСТ «Колос» С.М. Сенченко, безумовним лідером змагань став О.С.Жерденко. Друге місце посів Е.Ахмедов, а ІІІ – Д.Шаповал.
Того ж дня юнаки змагалися в шашках. Перші два місця розділили між собою рідні брати – Олександр та Олег Салати, третій результат – у І.Пуся.

Відповідальне батьківство

Обов’язок батьків – забезпечити своїй малечі щасливе дитинство. А якщо тато чи мама в п’яному угарі часом забувають навіть про їх існування? Тоді на захист дитини стає громадськість, відповідні служби. Завідуюча дитячим відділенням ЦРЛ А.М. Станішевська спостерігала різні життєві ситуації. Саме непростих людських доль торкнулася наша розмова.

Яблука з маминого саду

Баба Маруся чекала гостей. Цілісінький місяць за домашніми клопотами світу білого не помічала. Зате все встигла переставити, перемити. Меншу кімнату, яка спорожніла після смерті чоловіка, відвела Юрку і невістці Аллі, найбільшу – з трьома вікнами – любимим онукам Вадику й Русланчику.

Добрі вісті

Мінагрополітики та продовольства затвердило розподіл видатків, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 р.».
Державна підтримка галузі тваринництва передбачає: виплату спеціальної бюджетної дотації фізичним особам (населенню) за утримання та збереження молодняка ВРХ; виплату сільгосппідприємствам спеціальної бюджетної дотації за поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності; виплату бюджетної дотації населенню – фізичним особам, фізичним особам – членам виробничих або обслуговуючих сільгоспкооперативів, а також фермерським господарствам – за вирощені та продані на забій і переробку суб’єктам господарювання, які мають власні (орендовані) потужності для забою тварин, молодняка ВРХ та свиней (крім свиноматок і кнурів). Передбачається часткове відшкодування сільгосппідприємствам: вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів, а також придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва; вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і комбінованого напрямку продуктивності. Населенню будуть частково відшкодовуватися витрати на закупівлю установки індивідуального доїння.
Г.БЕБЕХ,головний спеціаліст у галузі
тваринництва управління
агропромрозвитку РДА

среда, 27 февраля 2013 г.

У дитсадку №1 м.Щорс ростять городи на підвіконнях

Зазвичай весни хочеться задовго до її календарного приходу – коли тріщать морози і віють хуртовини. Але якщо для багатьох бажання залишаються просто бажаннями, то для вихованців міського ДНЗ №1 вони втілюються в життя.

понедельник, 25 февраля 2013 г.

Футбол

Футбол
Нещодавно у Щорсі відбувся турнір, учасниками якого стали команди (у трьох вікових групах) з нашого та Городнянського районів. Вихованці місцевої спортшколи 2001 р.н. поступилися своїм суперникам-городнянцям з рахунком 4 : 7. Натомість «середнячки» виявили належний характер, обігравши гостей – 5 : 2 і 6 : 4. А наймолодші (2004 р.н.) у впертій боротьбі теж здобули перемогу – 6 : 5.
Шашки
Минулої суботи райрада ФСТ «Колос» провела першість з шашок. Взяти в ній участь виявило бажання стільки любителів гри, що на всіх не вистачило шахівниць. Тому було вирішено спочатку влаштувати розіграш між дорослими, а наступного тижня – між юнаками. Отже, за підсумками першого етапу змагань перше місце здобув В.Сизьомов, друге – М.Грось, третє – М.Терещенко.
Лижні перегони
організували на стадіоні у Щорсі активісти райкому профспілки працівників освіти. Забіги проводилися на різні дистанції у чотирьох вікових групах. Найкраще здолали лижню М.М. Єрмак (гімназія), В.Д. Бережний (ДЮСШ), М.М. Бобров (ДЮСШ) та В.І. Кравець (гімназія). Гаслом змагань став відомий вислів: «Зима – для здоров’я, літо – для задоволення».

Наш пріоритет

Коли мова заходить про позитивні тенденції у місцевій економіці, то одним з небагатьох прикладів традиційно називають роботу лісового господарства. Воно й зрозуміло: у районі з числа реально працюючих промислових підприємств лишилися лічені одиниці, аграрній галузі ніколи не вдасться конкурувати навіть з півднем нашої області (не кажучи вже про південь України), а ось ліс – це дійсно той ресурс, який відчутно «підтримує на плаву» наш район. Лісництва дають роботу значній кількості мешканців Щорсівщини, сплачують чималі кошти до бюджетів усіх рівнів. Завдяки наявній пропозиції деревини функціонують десятки пилорам, це теж – робочі місця, сплачені податки, подекуди – експортний потенціал. Проте не варто забувати: така система базується на ніби й непомітній, але надзвичайно важливій роботі лісівників, які щороку, гектар за гектаром, збільшують площі лісових насаджень. Детальніше цієї теми ми торкнулися в розмові з директором ДП «Щорсрайагролісгосп» В.В. Приходьком.
Якщо згадати про підсумки роботи у 2012 році, то за всіма видами діяльності план виконано на 151%. Лісопосадку планували здійснити на загальній площі 88 гектарів, а реально заліснили 93. Плантація ялини замість попередньо визначених 3 гектарів розкинулася на 4. У ведення лісового господарства підприємством вкладено близько півтора мільйона гривень. Торік вагомою статтею видатків стало придбання двох тракторів і пожежної діжки (3 т) з усім необхідним обладнанням. Оновлення технічного парку є запорукою сучасного й високоефективного господарювання.
Протягом 2012 року райагролісгоспом сплачено податків та відрахувань на суму майже два мільйони гривень. Скажімо, сільрадам перераховано 163,5 тис. грн., державному бюджету – 173,7 тисячі.
У наш час, коли для людей вже не новина почути про затримку зарплатні або скорочення штату підприємств чи організацій, у райагролісгоспі інша ситуація. Колектив наразі складається з 81 працівника, причому троє були прийняті на роботу вже на початку 2013 року. Більше того – є незайняті посади економіста і тракториста, але через відсутність претендентів з належним рівнем підготовки на даний момент вакансії не закриті. Стосовно середньої зарплатні слід зауважити, що за цим показником Щорський райагролісгосп належить до числа лідерів у системі облагролісгоспу. Разом з тим передбачено практику заохочення працюючих – преміювання, виплату надбавки за вислугу років, у разі необхідності –робітник може отримати безвідсоткову позику. Також стимулюється підвищення освітнього рівня (троє працівників навчаються заочно).
У нинішньому році підприємство, як завжди, ґрунтовно підготувалося до відтворення лісових ресурсів. Заготовлено 4,5 тонни шишок сосни, 600 кг – ялини, 700 кг жолудів. Посадковий матеріал буде вирощуватися на семи спеціальних ділянках. Ну а досвіду й бажання працювати у людей – достатньо.
На завершення цього матеріалу варто розповісти, що за результатами Національного бізнес-рейтингу реального сектора вітчизняної економіки (який базується на офіційних державних статистичних даних) Щорський райагролісгосп торік посів перше місце в Чернігівській області у категорії підприємств лісівництва та лісозаготівлі. Визнання – вагоме, але головне – за конкретну роботу.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Нова техніка прийшла на ферму

Тваринництво для приватного сільгосппідприємства «Яна Плюс» - галузь відносно нова, але перспективна. Чверть поголів’я худоби, що утримується в псп району, сьогодні стоїть у сараях «Яни Плюс», а це понад 800 голів, 389 з яких – корови. Худоба на відгодівлі у січні дала по 468 грамів середньодобових приростів, що мало не вдвічі більше загальнорайонного показника.



Життя на фермі підпорядковане чіткому ритму. Якщо доярок Аллу Полевичок, Інну Безбородько, Галину Кручко та Тетяну Мартиненко ми зустріли, коли вони після ранкового доїння прямували додому, для інших працівників тваринництва робочий день був у розпалі. До речі, доярки в Жоведі не лише місцеві, а й жительки Нових Борович та Гірська.
Умови їх праці незабаром суттєво поліпшаться: два новозбудовані сараї з’єднуються між собою молочним блоком, обладнаним сучасною технікою. Зоотехнік Н.М. Олексієнко з гордістю демонструвала доїльний зал на 20 корів, де навіть підлога з підігрівом. Так само, як і система водопоїння в корівниках. На жаль, поки що усе це складне обладнання простоює, бо наявна система електромережі не в змозі забезпечити потужності. Потрібна додаткова підстанція. Нині ця проблема вирішується керівництвом псп.
Нова техніка, що прийшла на ферму, вражає і радує мешканців Жоведі. Мова йде не лише про трактор МТЗ-921.3, який розвозить корми у сараях. Незнаний досі міксер, оснащений електронікою, не лише подрібнює та змішує сіно, солому, силос, концкорми, а й видає повну інформацію про раціон. О.О. Шеремет гордиться новаціями на фермі.
Механізатори Олександр Шеремет, Юрій Шеремет і Олександр Тарнавський, ремонтували причеп, завантажений силосом. Головний спеціаліст управління агропромрозвитку РДА з тваринництва Г.В. Бебех звернула увагу на якість корму.
– Силос має колір, що відповідає стандартам, пахне квашеними яблуками – це ознаки високої якості.
– Усю силосну масу влітку, - вступає в розмову О.О. Шеремет, - скосили й заклали в траншеї за 10 днів.
З огляду на великі запаси кормів і різноманітні раціони зрозуміло, чому такий ситий і вгодований вид мають корови, уся худоба. До речі, останнім часом помітно зросли середньодобові надої, адже розпочався сезон масових розтелень. У теплому приміщенні стоять симпатичні телята, окремо пронумеровані, - від високопродуктивних корів. Із них сподіваються виростити поповнення для молочної череди. Решта піде на відгодівлю.
Нормальне функціонування механізмів та годівлю тварин забезпечують слюсарі Валентин Коваленко, Олександр Полевичок та скотар Анатолій Сербунов. Ферма живе у розміреному ритмі.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Гідний приклад дружби

У Зарічанській сільраді привернула увагу фотографія з неочікуваним дарчим написом: «Жителям села Заріччя з найкращими побажаннями від екіпажу МКС (міжнародна космічна станція – авт.) 27/28».

Батько і дід Анатолій ІЛЬЄНКО, інспектор Державної інспекції з карантину рослин, м.Щорс

Прикладом справжнього мужчини для мене був мій батько. А для нього – його батько, мій дід Прокіп. Він був колишній фронтовик. Пройшов через таке пекло, що його нічим не можна було ні налякати, ні спантеличити.

«Мужчина має переборювати труднощі»

- Мені випало зустріти війну в своїх рідних Тихоновичах, - розповідає 87-річний Д.С. Коленченко. – Досі пам’ятаю, як відступали наші. Втомлені, голодні, вони йшли пішки, їхали на підводах, рідко на вантажівках.

воскресенье, 24 февраля 2013 г.

Корюківська трагедія

20 лютого в Щорському районі в рамках підготовки до відзначення 70-х роковин Корюківської трагедії в селі Єліне за участю сільського голови Ніни Кухаренко, представників

Миттєвості нашої історії

До кінця XVIII століття головним заняттям населення нашого краю було землеробство з використанням тяглової сили і приселищне тваринництво. Край був багатий на ліс, тому жителі возили у Синявку і Березне на продаж пиляні дошки, тес, дрова, виготовлені власноруч колеса, човни, вулики, дерев’яний посуд.

Нові технології - у податковій сфері

Нещодавно в середовищі місцевих підприємців, які займаються роздрібною торгівлею, спалахнула жвава дискусія стосовно деяких податкових нововведень. Зокрема, мова йшла про те, що ніби вже незабаром у кожному магазині потрібно буде під’єднати касові апарати до мережі Інтернет, аби податківці могли оперативно відстежувати хід операцій з продажу товарів. Так воно чи ні – «Промінь» поцікавився у місцевій податковій інспекції.

«Крізь полум’я Гардеса й Кандагара»

Перед днем пам’яті воїнам-інтернаціоналістам, які загинули в афганській війні, до районної бібліотеки для дітей (на засідання клубу «Цікаві зустрічі», тема якого «Афганістан болить в моїй душі) завітали учні 9-го класу ЗОШ №1 та учні 8-го класу ЗОШ №2.

Коли діло робиться з охотою

Невелике село Суничне розташувалося у напрочуд привабливому місці – навкруг лісів, лугів. Хати стоять у ньому переважно чепурні - з усього видно, що тут живуть працьовиті люди. Щоправда, на свої головні річні збори більшість з них чомусь не прийшла. Хоча у залі сільради, де все відбувалося, було тепло і затишно, та й розмова, що велася, вийшла не рутинною, не заштампованою.

Необхідність самоорганізації

У рамках започаткування проекту під назвою «Сталий розвиток малих міст Чернігівщини» минулого тижня голова облдержадміністрації В.Хоменко, голова облради А.Мельник і представник німецького фонду Ганса Зайделя С.Загорний підписали протокол стосовно перспектив співпраці.

Проводиться ревізія

Сектором в Щорському районі Сосницької міжрайонної держфінінспекції, згідно з існуючим планом на І квартал 2013 року, проводиться ревізія бюджету міської ради. Інспекторам буде цікава думка громадськості про роботу міської ради. Тел. за номером 2-12-39 (сектор у Щорському районі).

Права громадян та інтереси держави

Минулого тижня під головуванням прокурора району С.В. Клименка відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Щорсівщини. У заході взяли участь голова райдержадміністрації О.В. Грабовський, голова райради І.Г. Орда та голова райсуду М.М. Валевач. Основною темою для обговорення стала необхідність використання всіх можливих методів взаємодії з метою більш ефективно протидіяти таким явищам, як корупція та злочинність.

Це пам`ять для нас, живих...

Поміж наших земляків на тій війні загинули троє – В.Михальченко, П.Федосієнко і П.Коваль. А загалом побували на фронті у мирний час більше сотні юнаків зі Щорсівщини. Саме зі згадки про них розпочався пам’ятний мітинг у Щорсі, приурочений до Дня учасників бойових дій на території інших держав.

За балонним газом – черги

Справжнім головним болем для щорсівчан і жителів сільської місцевості залишається питання забезпечення балонним газом. За словами головного інженера УГГ ВАТ «Чернігівгаз» Ігоря Івака, від них зняття проблеми не залежить. Підводять постачальники, підводять ще з минулого літа (тоді черги заявників сягали тисячного рубежа). У 2013 році процес потроху рушає з місця: газ вже завезли до Жоведі, Нових Млинів, Загребельної Слободи, Іванівки, Софіївки. На часі – й інші села. 

Читач України-2013

До участі в конкурсі запрошуються учні 6-7 класів. Районний тур відбудеться у бібліотеці для дітей 15 березня о 10-ій год.

пятница, 22 февраля 2013 г.

Міні-футбол

За інформацією тренера ДЮСШ Романа Грицюка, минулими вихідними команда представників нашого району взяла участь у міжнародному юнацькому турнірі з міні-футболу,

Редактори районних газет обговорили виклики для місцевої преси

Найактуальніші проблеми місцевих мас-медіа були в центрі уваги учасників річних зборів громадської організації «Асоціація регіональних засобів масової інформації», що відбулися у Щорсі на базі Вищого професійного училища лісового господарства (директор Ігор Вдовенко).

Миттєвості нашої історії

Після ліквідації Катериною ІІ Запорізької Січі у 1775 році лівобережна Україна у складі Малоросійської губернії увійшла до Російської імперії. У 1781 році була поділена на 3 намісництва – Н.Сіверське, Чернігівське і Київське. За козацькою старшиною закріплювались великі земельні володіння, подаровані як царською владою, так і гетьманом, вона уравнювалась з московськими поміщиками, а «заслуженим» надавалось і дворянство.

Про що писала преса…

Ще років 100-150 тому перелік місцевих пресових видань, які могли передплатити мешканці нашого краю, був дуже коротким. Газети регіонального рівня на кшталт «Черниговских губернских ведомостей» виглядали поодинокими медіа-засобами в похмурому мороці тодішнього інформаційного простору. Проте шпальти цих друкованих ЗМІ містили чимало цікавого, зокрема – згадок про соціально-економічні відносини в суспільстві кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя.

«Трагедія і доблесть Афгану»

Афганістан – це вже історія. Для кого - героїчна, для кого – трагічна. Але однозначно він став долею для тих, хто пройшов його гірськими дорогами. Афганська війна ввійшла в наше життя і залишиться в пам`яті назавжди.
Всіх учасників бойових дій в Афганістані об`єднує слово «афганець», але кожний з них вніс свою сторінку в історію афганської війни. Сьогоднішня розповідь – про одного з наших земляків Свириденка Івана Васильовича, уродженця с.Тур`я.

вторник, 19 февраля 2013 г.

Альтернатива

Коли заходить мова про використання хімічних добрив у сільському господарстві, більшість діячів аграрної галузі заявляють однозначно: інших варіантів підвищення врожайності зараз нема.

Набуття та реалізація права на землю

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особистою охороною держави, а право власності на землю гарантується Конституцією України.
Суб’єктами права власності на землю (земельну ділянку) є фізичні та юридичні особи, держава, територіальні громади.

пятница, 15 февраля 2013 г.

10 лютого мешканці х.Лука були стривожені зникненням 78-річного Володимира Терещенка. Про те, як його шукали, розповідає начальник сектора дільничних інспекторів міліції Щорського РВ УМВС Віталій Грищенко.

Щаслива молода домогосподарка – парадокс чи закономірність?

Відчайдушними домогосподарками (як в одноіменному серіалі Марка Черрі) можуть бути хіба що іноземки. З наших – можливо, одиниці. З багатих. На пересічних надто тисне побут. А він не окрилює. І не надихає.

Злодійки, вимазані сажею, розіграли виставу

Першого лютого дільничним інспектором міліції СДІМ Щорського РВ УМВС М.П. Коваленком, який обслуговує Кучинівку, спільно з колегами О.М. Смоловиком, Р.В. Янченком у ході проведення профілактичних заходів, пов’язаних з відвідуванням помешкань громадян, було виявлено в будинку,

«Одноосібне поле»

Одноосібники не вступали в колгосп і не віддавали свого майна в колектив. Багатих розкуркулили і забрали худобу та інвентар силою, а бідним втрачати було нічого. Одноосібників радянська влада поставила в скрутне становище.

Біда у Гірську

У Гірську повісився п’ятикласник місцевої школи. Причини трагедії встановлює слідство. 13 лютого Валентину виповнилося б 11 років. Він ріс розумним і хорошим хлопчиком. На жаль, сім’я, де виховувалася дитина, перевагу віддавала алкоголю…

Альтернатива

Коли заходить мова про використання хімічних добрив у сільському господарстві, більшість діячів аграрної галузі заявляють однозначно: інших варіантів підвищення врожайності зараз нема. На ситуацію вони зазвичай дивляться через призму сьогоднішнього дня. Розсипали на полях селітру або обприскали посівну площу безводним аміаком - і все. Що може бути простішим?

Про атестацію робочих місць

Не новою для нашого краю є ситуація, коли людина, пропрацювавши належний термін у сільському господарстві на «шкідливій» посаді й розраховуючи на пільгову пенсію, під час оформлення документів зіштовхується з проблемами.

Сход у Сновському зібрав понад півсотні учасників

Цьогоріч сход у Сновському зібрав понад півсотні учасників. Для населеного пункту з 521 мешканцем – ніби й непоганий показник. А почалося зібрання традиційно – із виступу сільського голови В.О. Клименка.

Сход села у Жовіді

Загальні збори громади у с.Жовідь розпочалися як завжди зі звіту сільського голови. Т.М.Бондар детально поінформувала про роботу сільської ради, наповнення місцевого бюджету, використання бюджетних коштів, про підтримання громадського порядку.

Чисте місто починається з нас самих!

Одним з першочергових заходів вирішення проблем комунального господарства в сфері поводження з твердими побутовими відходами (далі ТПВ) є подальший розвиток системи санітарної очистки м.Щорс,

Про дороги у райцентрі

На сесії міськради

На порядок денний чергової сесії міської ради виносився цілий ряд звітів – про роботу виконкому, про виконання плану роботи міськради, плану соціально-економічного розвитку міста у 2012 році тощо.

Сформовано новий склад громадської ради

8 лютого відбулися установчі збори з формування оновленого складу громадської ради при райдержадміністрації, до якої увійшли 12 представників інститутів громадянського суспільства.
Ними стали

Інформація про виконання районного бюджету за 2012 рік

До доходної частини загального фонду районного бюджету за 2012 рік надійшло 84299,4 тис. грн., що становить 98,4% до уточнених річних бюджетних призначень, в тому числі офіційних трансфертів 74882,7 тис. грн., що становить 99,4 % до уточненого річного плану.

Оце і є справжня любов!

Про подружню пару Неллі і Володимира Перегуд залюбки розповідалося не раз. Їхні спільні літа – як та вода. Ніби вчора одне одному обручки надівали, а вже сонце стигле у серцях бринить, і подій можна згадати стільки – хоч книгу пиши! А нещодавно сталася найголовніша, найзначиміша: у їхню сім’ю влилося трійко прийомних дітей – дві сестрички і їхній братик з далекого Запоріжжя.
- Яночка, Діанка і Артемко – це найбільший дарунок Господа Бога, про який ми давно мріяли, - стверджують щасливі Перегуди.
Побачивши їх усіх (у День Святого Валентина) біля квіткової крамнички - усміхнених, по-весняному красивих, захотілося зробити знімок на пам’ять. Знімок справжньої любові.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ

Приймальня Ігоря Рибакова переїхала

 Змінила свою адресу громадська приймальня народного депутата України Ігоря Рибакова. Приймальня віднині працюватиме за адресою: м.Щорс, вул.Леніна,3, кімната 4 (приміщення готелю). Детальніше про графік роботи, телефони – у найближчих номерах «Променя».

Кожне звернення – на контролі

 12 лютого голова районної державної адміністрації Олександр Грабовський провів прямий телефонний зв`язок з жителями району.

Проведено нараду

У райдержадміністрації проведено нараду з питань впровадження в районі компоненту з енергоефективності в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований нагромаду-2». У нараді взяли участь обласний координатор Владислав Сила, інженер проекту Микола Коломієць та голова РДА Олександр Грабовський. У ході обговорення були визначені пріоритетні напрямки реалізації мікропроектів та оглянуто об’єкти громад-учасниць, які обрано для впровадження енергоефективних заходів.

понедельник, 11 февраля 2013 г.

Зігріємо дитину

Проблема сирітства була гострою завжди. На жаль перейшла вона і в ХХІ століття. Але якщо колись число дітей-сиріт збільшувалось внаслідок загибелі батьків, через хвороби та війни, то в наш час росте так зване соціальне сирітство, тобто діти залишаються сиротами при живих батьках, які не хочуть або не можуть виконувати батьківські обов’язки з різних причин.

воскресенье, 10 февраля 2013 г.

Творчий конкурс «Зимова заметіль»


Минулої п’ятниці у фойє районного Будинку культури Щорська СЮТ проводила традиційний районний конкурс з фітодизайну «Зимова заметіль».

Чи не занадто висока ціна?

Продовжуючи обговорення такої проблеми як наявність нітратів у питній воді, не можна обминути тему причин, що потягли за собою виникнення цього лиха. Бо, дійсно, не могла ж ота хімія взятися нізвідки? Співставляючи деякі статистичні дані та висновки фахівців, можна дійти висновку: одним з основних факторів забруднення верхнього водоносного горизонту стало масове застосування у сільському господарстві протягом кількох десятиріч хімічних добрив.

Про виплату грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування

Відповідно до постанови Кабмін від 17.06.2004 р. інвалідам війни виплачується грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки один раз на два роки, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування.

Про дороги у райцентрі

Примхлива зима не перестає завдавати прикрощів нашим землякам. Снігопади, відлиги, підступні морози створили людям цілком достатньо незручностей. Причому не лише у віддалених селах, а й навіть у Щорсі. Мешканці міста вже кілька тижнів висловлюють претензії до міськради, зокрема – автомобілісти нарікають на стан доріг.

пятница, 8 февраля 2013 г.

Новий трактор вже пошкодили…

Намірами покращити господарські справи у псп «Турчанка» керувався очільник цієї структури Сергій Бобровник, коли купував новенький трактор. Проте радість Сергія Григоровича і його колег затьмарив вчинок деяких «трударів». Вночі вони завели трактор і покаталися ним так, що тепер треба ставити на ремонт. 

четверг, 7 февраля 2013 г.

Доброта не міліє

Щорська районна державна адміністрація, благодійна організація «Аратта» та багато щорсівчан з розумінням і добротою відгукнулися на попередню публікацію в «Промені» про маленького хлопчика Ростика. З словами завідуючої дитячим відділенням Щорської ЦРЛ Алли Станішевської, вони принесли і привезли дитині потрібні речі. Просили не називати імен, не хвалити їх, бо ця допомога продиктована самим серцем, всією душею.

З роком Змії!


Завтра настає (за східним календарем) рік Змії. Головний бог ацтеків Кецалькоатль уявлявся їм пернатим змієм, а древні іранці вважали змію творцем землі. У християнстві образ змія прийняв Сатана, спокушуючи Єву.

Лікар-терапевт Тетяна КУЦЕНКО: «Лікування гострої серцевої патології здійснюється на Чернігівщині»

Більше 13 тисяч мешканців нашого ра­йону страждають на хвороби органів кровообігу. Близько 20 осіб щорічно хворіють на гострий інфаркт міокарда.

У розвинених країнах всі хворі з підозрою на ішемічну хворобу серця проходять коронарографію для визначення ступеня і місця звуження судин серця. Під час цього обстеження можна оцінити ступінь ризику хвороби та визначити методику лікування. Якщо під час коронарографії визначають можливість усунення звуження артерії шляхом стентування, то хворому можна буде одразу ж виконати цю операцію. Слід зауважити, що під час коронарографії та стентування хворий знаходиться у свідомості, а доступ до судин серця відбувається через стегнову артерію під місцевим знеболенням.
Стентування полягає у відновленні прохідності звуженої ділянки артерії шляхом розширення її спеціальним балоном і встановленням металічної сітки (стента) в місці стенозу. Після встановлення стент набуває форми здорової судини і запобігає її звуженню. Найголовніше те, що стентування може проводитись у хворих, у яких тільки розпочинається інфаркт міокарда, адже це найефективніший спосіб уникнути змертвіння серцевого м’яза у перші години розвитку інфаркту міокарда.
Тепер і в нашому регіоні існує можливість радикально діагностувати та лікувати таких пацієнтів. На базі центру серцево-судинної хірургії Чернігівської міської лікарні № 2 відкрито діагностично-лікувальний ангіографічний комплекс «Allura-10», де рятують життя хворим нашої області, котрі потребують невідкладної допомоги.
Ангіограф працює у цілодобовому режимі, лікарі пройшли відповідне навчання у столиці. До речі, вже 5 пацієнтів зі Щорсівщини успішно провели необхідне лікування у цьому відділенні.
Отримати більш детальну інформацію та направлення на дослідження можна у лікаря-кардіолога та дільничних терапевтів Щорської ЦРЛ.

Чоловіки не люблять сильних жінок

Чому? Перше, що приходить на думку - бо не відчувають поряд з ними своєї вищості. Бо сильні жінки для них – суперниці. Нерідко з цілим рядом переваг.
Слабкодухі чоловіки стараються перекласти на їхні плечі відповідальність, а самовпевнені добиваються від них, передусім, не любові – покірності. А потім, коли мета досягнута, втрачають до підкореної гордячки всякий інтерес.
Майже через усе це довелось пройти Лідії Павленко з Михайлівки.

Гімнастика

Третього лютого в Чернігівському обласному Палаці дітей та юнацтва відбулися відкриті обласні змагання з акробатики серед циркових та спортивних дитячих колективів.

Миттєвості нашої історії

У період козацької доби, особливо гетьманщини (1654-1786 рр.), населені пункти, що знаходяться на нинішній території Щорського району, були у власності козацької старшини. Відомі в історії України імена пов’язані і з нашим краєм.

Допоможімо врятувати жінку!

Марині Валеріївні Свириденко всього-на-всього 25 років! За цей короткий період життя молода жінка встигла тяжко захворіти і поховати свого 4-місячного малюка.
У Марини – хронічна хвороба нирок (вона – на гемодіалізі), гіпертонічна ретинопатія обох очей. Простішою мовою – вона практично вже сліпа. Але спробувати врятувати Марину можна в Києві, в клініці «Новий зір». Операція коштує близько 40 тисяч. Рідні і близькі хворої вже зібрали певну суму, проте її замало.
Прохання до всіх небайдужих, милосердних людей підтримати Марину Свириденко, дати їй шанс на одужання. Сім’я Марини благає про це Господа Бога, земляків.
Кошти можна перерахувати у відділенні Приватбанку на номер картки 4627081291820228. Тел. (063)1004786.

До Дня вшанування пам’яті воїнів-інтернаціоналістів

15 лютого о 15-00 біля Пам’ятного знака воїнам-інтернаціоналістам відбудеться мітинг за участю керівників району, громадських активістів. Почесними героями цього дійства будуть наші афганці. 

Інвестиції у спорт – це інвестиції в майбутнє

Минулого тижня відбулася дуже важлива нарада за участю голови райдержадміністрації О.В. Грабовського, голови райради І.Г. Орди, міського голови Р.І. Зуба та спортивного активу Щорсівщини. Тема розмови складалася з двох взаємодоповнюючих елементів: потреб фізкультурно-спортивної сфери та реалізації державної політики в галузі будівництва.

Тривають сільські сходи

Розпочався великий тур загальних зборів громадян. У перші дні лютого такі збори вже відбулися у Заріччі, Жоведі, Рогізках, Сновському.

пятница, 1 февраля 2013 г.

Дмитро Менделєєв вважав нормою 150 грамів горілки

31 січня неофіційно вважається днем народження горілки. Саме в цей день 1865 року Дмитро Менделєєв захистив свою знамениту дисертацію «Про сполучення спирту з водою». Деякі вчені вважають, що саме ця наукова праця і стала основою для класичного напою міцністю в 40о.

До відпустки – путівка на оздоровлення

Незабаром вона – довгоочікувана відпустка! Чимало людей вирушають на море, в гори чи за кордон. Утім найдоречнішою буде путівка до санаторно-курортного або оздоровчого закладу за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатностіі.
Хто має право на путівку?

«Нітрати шкодять передовсім дітям» - сказала завідуюча дитячим відділенням центральної районної лікарні Алла Станішевська

Протягом останнього десятиріччя відчутною проблемою в сфері охорони здоров’я населення Щорсівщини стала дитяча анемія. Якщо малюк блідий, у нього спостерігаються слабкість і відсутність апетиту – це привід для батьків показати його лікарю. А також добряче подумати – чи можна вважати безпечною воду з найближчого колодязя?

«Хімічна карта» нашого району: рік 2012-ий

Сьогодні ми пропонуємо читачам «Променя» повернутися до теми якості питної води. Зрештою, це питання традиційно хвилює практично всіх, адже безпосередньо стосується здоров’я кожної людини. Починаємо оповідь про ситуацію з інтерв’ю, що дала газеті Л.А. Первакова – головний санітарний лікар району. Очолювана нею структура уповноважена державою на здійснення контролю за станом води, котру споживають наші земляки.

Маленькому Ростику потрібні памперси

4 лютого крихітному пацієнту дитячого відділення Щорської райлікарні Ростиславчику виповниться 3 місяці. За цей короткий період його життя найголовнішими людьми для хлопчика стали лікарі й медсестри. Люблять поносити на руках, побавитися з немовлятком і санітарочки, і мами інших діток. Словом, усі, крім мами, оточують його любов’ю і піклуванням. Однак для вирішення Ростикових питань не вистачає (не поглиблюємося у дуже глибоку проблему) елементарних памперсів, одягу, пелюшок, дитячого харчування. Досі ці речі за власні кошти купує і сама Алла Станішевська, і очолюваний нею колектив.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ

Фінансова підтримка підприємництва

Обласною програмою розвитку малого і середнього підприємництва по Чернігівській області на 2013-2014 роки передбачено надання фінансово-кредитної підтримки суб’єктам малого і середнього підприємництва

Паливо завезли

Впродовж січня відділом освіти було завезено для установ та закладів освіти району паливо місцевого виробництва: дрова Щорського районного дочірнього спецагрогосподарського підприємства «Щорсрайагролісгосп» - 210 складометрів, брикет Ірванцевського торфобрикетного заводу – 142,7 т. Якість наданих послуг та терміни виконання задовольняють потреби установ та закладів освіти. 

Робоча нарада

У рамках виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2013 рік та відповідно до соціальних угод між сільськими радами та народним депутатом України Ігорем Рибаковим 29 січня голова райдержадміністрації

ГРАФІК проведення загальних зборів громадян Щорського району за місцем проживання в лютому-березні 2013 року

(дати проведення зборів можуть бути змінені)

Вільна боротьба

Минулими вихідними у Севастополі (Крим) відбувся відкритий всеукраїнський турнір за участю 332 юних спортсменів з України, Молдавії та Росії. Щорсівщину на цих змаганнях представляли троє вихованців тренера А.З. Косевича. На жаль, один з них саме у переддень боротьби захворів на вітрянку й не зміг вийти на килим. Проте його колега А.Дутка у ваговій категорії до 85 кілограмів став володарем нагороди за ІІІ місце.


Волейбол
Третього лютого в залі дитячо-юнацької спортшколи стартує чемпіонат району з волейболу. До участі у змаганнях стали чотири команди – локомотивного депо, освіти, ветеранів і Нових Борович. Початок першої гри – о 10-ій годині.

Коротко про різне

Радилися ветерани
25 січня відбулося засідання Президії районної ради ветеранів, на якому розглядалося питання підготовки та проведення заходів районною ветеранською організацією в рамках виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Засідання провів голова районної ради ветеранів Яків Ковальський.
Участь у засіданні Президії районної ради ветеранів взяв заступник голови райдержадміністрації Володимир Карпенко.

Миттєвості нашої історії

Після загарбання території нашого краю у 1618 році Річчю Посполитою першим стало питання землеволодіння. Представники польських властей приступили до здійснення перевірки і перегляду прав на землю її попередніх власників.

Тяжкий рік позаду, а неоднозначний рік – ще попереду

Репортаж із розширеного засідання колегії райдержадміністрації (спільно з президією райради) варто розпочати не за хронологією, а зі згадки про виступ начальника фінуправління РДА М.О. Іваницького. Він чесно визнав, що 2012 рік увійшов до історії як найгірший – у плані фінансування – за останнє десятиліття. Зокрема, відновилося таке ганебне явище, як заборгованість із заробітної плати працівникам бюджетних установ (про яку забули ще з часів другого президентства Леоніда Кучми), а в деяких інших сферах поточні проплати за цілим рядом напрямків загальновані ще й досі.

Досвід кращого життя



У сфері державного управління та самоврядування наш край вже має певні традиції партнерства на міжнародному рівні. У рамках вивчення досвіду і пошуку варіантів для налагодження співпраці (зокрема, й за можливим інвестиційним напрямком) свого часу за кордоном побували деякі керівники районного рівня. (Зокрема, нинішній голова райдержадміністрації О.В. Грабовський відвідав Польщу). У цьому контексті логічним продовженням став проект, започаткований громадською організацією «Доброчин» (з Чернігова). Він мав на меті організувати тижневі стажування в Естонії для посадовців міськрад Коропа, Мени, Чернігова та Щорса.

*Інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області лейтенант міліції Барсукова Ольга Василівна Прийомні дні: кожний робочий день з 8.00 до 17.00 у Щорському РВ УМВС. Тел. робочий: 2-17-54, мобільний:(050) 200-86-71. (Далі буде.)

За словами капітана міліції, начальника сектора дільничних інспекторів міліції Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області Віталія Грищенка, у період з 23 січня по 23 лютого організовано та проводяться (силами дільничних інспекторів міліції із залученням їх громадських помічників) профілактичні заходи, пов’язані з відвідуванням помешкань громадян: насамперед - за місцем проживання одиноких осіб похилого віку, неблагополучних сімей. Одним із завдань, які поставлені перед працівниками сектора дільничних інспекторів міліції Щорського РВ УМВС, є недопущення порушень конституційних прав громадян, дотримання ними заходів особистої безпеки. Здійснюються поквартирні та подвірні обходи, в першу чергу у найвіддаленіших населених пунктах - з врученням візитних карток та пам’яток, що стосуються забезпечення особистої безпеки громадян від злочинних посягань.
Інформацію про місцезнаходження дільничних пунктів міліції на території району (вона складається з 8 адміністративних дільниць), години прийому громадян ми починаємо оприлюднувати вже з цього номера райгазети, а також додатково розмістимо її в місцях масового перебування людей (приміщення сільських рад, магазини, будинки культури, поштові відділення, аптеки, навчальні та медичні заклади тощо). Тел. чергової частини: 102 та 2-15-63.

   
Начальник
сектора дільничних
інспекторів міліції
Щорського РВ УМВС України
в Чернігівській області
капітан міліції
Грищенко
Віталій Григорович
Прийомні дні: кожний четвер
з 15.00 до 19.00
та 1-а субота місяця
з 15.00 до 19.00
у Щорському РВ УМВС
Тел. робочий: 2-17-54,
моб.: (097) 613-64-45.


 
Інспектор по роботі
з населенням та громадськими формуваннями
Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області
лейтенант міліції
Барсукова Ольга Василівна
Прийомні дні: кожний робочий день з 8.00 до 17.00
у Щорському РВ УМВС.
Тел. робочий: 2-17-54,
мобільний:(050) 200-86-71.
(Далі буде.)

Діти приходять сюди ще дошкільнятами і ростуть разом з бібліотекою

З часу заснування (з 1947 року) Щорська районна бібліотека для дітей, як і всі бібліотеки України, змінює свої методи і форми діяльності. Нині це не просто книгозбірня. Це - сучасний інформаційний центр і місце для дозвілля.

Циганське багаття світить усім бездомним

Неписаний закон ромів не заохочує шлюбів з нециганами. Але й не забороняє їх. Проти одруження буває, як правило, «інша сторона».