пятница, 29 марта 2013 г.

«Найпозитивніше державне видання» - Щорська районна газета «Промінь»

30 березня Всеукраїнський громадський проект «Відкрий Україну через позитив» святкує свою першу річницю.  З нагоди святкування 27 березня у прямому ефірі відео он-лайн програми, організованої Інститутом креативних технологій та мас-медіа та ТРК «Моріон» (Євпаторія, Крим), було проголошено людей та організації, які протягом 2012 року були найактивнішими у розвитку проекту. Cеред них - і наша газета "Промінь"

понедельник, 25 марта 2013 г.

Засідання громадської ради

Напередодні 16-ї сесії районної ради відбулося засідання нового складу громадської ради при райдержадміністрації, яке пройшло у доброзичливій атмосфері.

Зима ще Гірськ не відпустила

Минулого тижня весна крок за кроком відвойовувала позиції у Щорсі та околицях – снігу лишилося мало й подекуди по клумбах навіть почали визирати із землі кінчики першої рослинності. Але варто було подорожуючому вирушити трохи північніше, в Гірськ, як він міг побачити засніжені від краю до краю поля. Зимова пора року цей край залишати не збиралася… Та це були дрібниці, якщо порівнювати зі снігопадом 20 березня!

Туберкульоз – це інфекційна соціально небезпечна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу

Перебігає з періодичними загостреннями, рецидивами та ремісіями, може вражати всіх людей, але найчастіше – найбідніші, соціально дезадаптовані верстви населення, спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6-8 місяців) комплексного лікування та реабілітації хворих. Епідемічна ситуація в районі неблагополучна.

Люди в Єліному не байдужі

Минулий рік видався для єлінців не зовсім вдалим. По-перше, через проблеми з водогоном (його протяжність – більше 8 км). Водогін – єдиний порятунок сільчан і взимку (коли вода в колодязях вимерзає), і влітку (коли рівень її падає і тому швидко вибирається). Чи то через непрофесійність майстрів, які його облаштовували, чи через неякісні матеріали водогін без реконструкції експлуатувати стало неможливо.

Реконструкція стадіону

Вже тривалий час трибуни районного стадіону «Колос» перебувають у жахливому стані. Поточні ремонти не дають необхідного ефекту. Такий стан не задовольняв не тільки громадян, щирих вболівальників та місцевих спортсменів,

Не на словах - на конкретних діях

15 березня під головуванням І.Г. Орди відбулася чергова XVI сесія районної ради шостого скликання. Головним її питанням став звіт голови районної державної адміністрації О.В. Грабовського.

Масляна в Щорсі

Ніби в передчутті народного гуляння у неділю природа подарувала нам погожий день. Сонце по-весняному пригрівало й сліпило очі, легенький вітерець бадьорив, а під ногами ще лежав сніг. 

пятница, 22 марта 2013 г.

Розпочався Великий піст

Іноді я думаю, що весни тепер стали коротшими. Розумію: так здається через суєту, яка з віком збільшується, безжально знищуючи час і вимотуючи душу… А як ми чекали весну в дитинстві. Як їй раділи! Весною повітря настільки просочене вологою, що навіть хати здаються тьмяними. Навіть півні співають по-весняному.

Якщо люди хочуть працювати

Приватне сільгосппідприємство «Стиль», як самостійне
формування, бере свої витоки з 2001 року. Починалося з двох корів та кількох одиниць майже добитої техніки.
У невеликому селі Хрінівка невелике псп за цей короткий час не лише не збанкрутувало (таке майбутнє «Стилю» передрікали недоброзичливці), а довело своє право на життя упевненим поступом.

Горе-лікар

За все своє життя звертаюся до редакції вперше. На жаль, привід – далеко не святковий, як належало б бути напередодні 8 Березня. Та цьогорічний жіночий день я зустрічаю з болем, який ніяк не минає.

Спортивні новини

Вільна боротьба
Тиждень тому в Мені відбувся обласний турнір, присвячений пам’яті воїнів-афганців. Щорські борці вільного стилю повернулися звідти з вагомими здобутками.

Історія однієї родини, розказана чоловіком та дружиною

«Володю я сама собі наворожила»
За однією з версій, її ім’я має давньогрецьке походження і означає «упорядниця», «улаштовувачка».
– І це таки правда, - говорить 71-річна Тетяна Терещенко із Заріччя. – Усе життя довелось упорядковувати. То одне, то інше.
Родом вона із Вінницької області. На Щорсівщину її привіз чоловік. У 1959-му він, тоді – бульдозерист столичного міжколгоспбуду, приїхав у її село Уланов у відрядження: «розкривати» (добувати з-під шарів чорнозему та глини) пісок для будівництва. Квартирував у Тетяниної двоюрідної сестри. Там і познайомились.
– Що умів упадати, то умів, – згадує жінка. – Кому таке не сподобається? Але я нічим своєї прихильності до Володі не виказувала. Думала: побуде і поїде. Тільки поголосу на все село наробить.

Кримінальна хроніка

На початку березня на одній з приватних пилорам у Щорсі вкрали два металеві колісні диски до тракторного причепа і три гідравлічні циліндри з вантажопідйомника. Є підозра, що все це поцупив 23-річний мешканець міста.

Ловилася рибка – велика й маленька

Попри останні зимові вибрики – то мороз під мінус 10, то геть недоречний снігопад у середу – весна все ж заявляє про своє наближення. І одна з ознак цього – місцеві річки вже почали звільнятися від криги. На лід ще можна вийти хіба що по деяких затоках чи озерах. Фактично завершеним вважається і зимовий рибальський сезон. Чимало наших земляків ще ризикують ступити на поверхню нерозталих водойм, але…

Це – джерело життя

З нагоди Всесвітнього дня води керівник місцевої дільниці міжрайонного управління водного господарства В.О.Виноградов провів зучтріч з учнями Новомлинської сільської школи. Він розповів про роль прісноводних ресурсів у житті людства і особливе значення річок та інших водойм для нашого краю. При цьому наголосив, що всі мешканці Щорсівщини – як дорослі, так і діти - мають належним чином дбати про тутешню екосистему, не засмічувати довкілля. Водою користуються всі люди без винятку, тож всі разом і повинні думати про збереження її чистоти. Від цього залежить напрочуд багато – наше здоров`я і навіть життя, робота таких галузей як сільське та комунальне господарство тощо.


На завершення лекції В.О.Виноградов коротко торкнувся теми важливості повсякденної роботи міжрайонного управління водного господарства і подарував для школи картину, на якій зображено один з мальовничих куточків нашої природи – узбережжя річки Снов.
Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА

Змагалися молодші школярі

На початку березня Щорська СЮТ знову приймала у своїх стінах учасників районних змагань з початкового технічного моделювання молодших школярів:

Соціальні гарантії

За інформацією начальника відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення УПСЗН О.Личак,

Творча особистість із 5-го класу

Днями у районній бібліотеці для дітей відбулась презентація виставки художньої творчості «Дивосвіт Марини Кузьменко», на якій були присутні її однокласники – учні 5-го класу школи №2. Методист центру дитячої та юнацької творчості Л.М. Жигульська розповіла про участь Марини в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Український сувенір», де вона посіла перше місце, дякувала бібліотеці за увагу до творчості дітей та організацію виставок їх робіт.
Теплі слова на адресу дівчинки прозвучали з вуст мами Світлани Кузьменко, класного керівника Ольги Бут, учнів.

Поповнення особових фондів та колекцій

Як розповіла «Променю» начальник архівного відділу І.Колодюк, в архівному відділі райдержадміністрації зберігаються особові фонди.

Найкращий читач України – 2013

Ці віршовані рядки розміщено на посвідченнях учасників конкурсу «Найкращий читач України-2013», які були вручені учням 6-7 класів шкіл району на 2-му етапі конкурсу, що відбувся 15 березня у районній бібліотеці для дітей. Серед 19 учасників змагань на кращого любителя книги – 9 представників читацького загалу сільських бібліотек-філіалів – Кучинівського, Суничненського, Новоборовицького, Тур’янського, Петрівського, Смяцького та Новомлинського. Решта – учні навчальних закладів міста.




Запрошує історичний музей

У вівторок, 26 березня, о 12-ій год. відбудеться відкриття виставки «Від минулого до сучасного», присвяченої 90-річчю заснування Сновського (Щорського) району та 70-річчю надання Сновську (Щорсу) статусу міста. Це наша історія, ми повинні її знати, цікавитись нею. Запрошуємо всіх до музею! 

На прийом до прокурора

Двадцять дев`ятого березня мешканці Гірська та навколишніх сіл матимуть змогу потрапити на особистий прийом до прокурора Щорського району Сергія Володимировича Клименка. Він прийматиме громадян з 10-ї години у приміщенні Гірської сільради. Попередній запис за тел. 4-56-31.

За рахунок держбюджету

У 2013 році заплановано за рахунок коштів субвенції з державного бюджету районним бюджетам продовжити у Щорсі капітальний ремонт проїзної частини вул. ім.Леніна на суму

Про психологію – доступно

Як розповіла «Променю» практичний психолог О.В. Тищенко, з метою вивчення і розповсюдження передового педагогічного досвіду на базі районної гімназії відбувся семінар практичних психологів та соціальних педагогів освітніх установ, присвячений проблемі психологічного супроводу обдарованих учнів та розвитку їх життєтворчих компетентностей.
В ході семінару було презентовано досвід роботи практичного психолога гімназії, обговорювалися підсумки районного огляду-конкурсу психологічних кабінетів тощо.
Проблемне питання заходу було висвітлене під час проведення тренінгового заняття «Крок до успіху», мета якого – формування психологічної готовності до участі в конкурсах, олімпіадах, конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт.
Його учасниками стали учні 9 класу, які під час заняття вчилися долати страх, готуючись до конкурсів та публічних виступів, складали портрет-презентацію свого друга, висловлювали свої думки щодо способів та методів досягнення мети, засвоїли «золоті правила» успіху.

Серця рідна пристань

У березні в РДБ відбулось чергове засідання клубу «Цікаві зустрічі», тема якого «Наш Щорський край – це серця рідна пристань», присвячене 90-річчю утворення Щорського району. Учасниками зустрічі стали учні 3-го «Б» класу Щорської районної гімназії (класний керівник Т.О. Зарбі).
Діти мали можливість ознайомитись із матеріалами, представленими на книжково-ілюстративній виставці «Все це люба серцю Сновщина моя», переглянути документальні та фотоматеріали з історії району та районної дитячої бібліотеки.
Бібліотекар Г.К. Голубцова розповіла дітям про історію виникнення нашого міста, починаючи з далекого 1861 року, коли воно було відоме, як хутір Коржівка. Далі стежинками минулого нашого міста і району провела дітей директор історичного музею Т.М. Кліщенко.

Миттєвості нашої історії

Багато жіночих імен зустрічається в літописі нашого краю. Чи не найдавніша згадка стосується імені вдови Хотини, яка зі своїми дітьми Миною безруким і донькою Галею, яка була висока (мати називала її «Довгою Галею»), сховалася від якогось набігу на місці нинішнього села Хотуничі. Від Мини і Галі пішли родоводи – Безручки і Довгалі, а село наприкінці XVII ст. стало називатися Хотуничі, хоча ще довго називали по-старому – Хотуни.

Наймолодше в районі село

Ще навесні 1926-го тут була лише панська конюшня, а навкруги цвіли сади та шумів сосновим верховіттям ліс. Мешканець Крестопівщини В.В. Долгошей, який нині фермерує на цих землях, вважає своє село наймолодшим у районі. Його дід – Єрмолай Долгошей - був серед перших поселенців Крестопівщини.
Саме навесні, коли цвіли сади, сюди приїхало 10 сімей із Хотунич і 20 родин із Жабчицької Слободи – нині село Радянське Городнянського району. Зігнали свою худобу в один сарай, створили комуну. Працювали на землі й будували собі житло. Один по одному виростали чепурні будиночки. У лісі пиляли дерева, корчували пні й розорювали городи.
Ідеш лісом, - пригадують старожили, - раптом відкривається новобудова. Далі знову ліс, а в ньому на галявині споруджується хата…
Це спогади нині вже покійного М.Ю. Макогона. Його батько Юхим (у минулому балтійський моряк) був першим серед організаторів комуни та засновників села. Життя активіста обірвалося в грудні 1926-го, коли він у Здрягівці агітував місцевих селян переїжджати до Крестопівщини. Підступний постріл у вікно – і в новоствореній Крестопівщині стає на одного мешканця менше…
Через два роки в селі виросло 30 хат, у яких мешкало 60 дорослих і до сотні дітей. У сім’ї Єрмолая Долгошея підростало 5 синів і доньок, чотири родини крестопівців налічували по дев’ятеро дітей. Адже, якщо в сім’ї підростає молода поросль – значить, є робочі руки. Усі з юних років уміли працювати на землі. Вирощували зернові культури, добре родили тут овочі, плодоносили сади. Карім того, прибутки приносило й тваринництво. На базар до Городні возили й продавали свою продукцію. Для власних потреб копали й заготовляли торф.
Для порівняння: зараз у 4 будинках мешкає 8 чоловік. У кращі часи в Крестопівщині було 42 хати, де мешкали щасливі сім’ї. Усі мали роботу, був засіяний кожен клапоть землі.
Зараз, - розмірковує В.В. Долгошей, - аграрії-високопосадовці ламають голову над тим, як би організувати кілька десятків механізованих загонів, котрі б із півдня рухалися на північ України, засіваючи поля. А потім ці ж загони й збирали б урожай. Для чого тоді село? Як виживати селянину? Скоро доживемося до того, що в населених пунктах залишиться лише голова села із печаткою.
Іще інформація до роздумів. У 70-ті роки в Хотуничах (центральна садиба колгоспу «Прогрес», однією з бригад якого була Крестопівщина) працювало 70 механізаторів, 25 водіїв і стільки ж тваринників.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото із сімейного архіву.

понедельник, 18 марта 2013 г.

Семиразовий чемпіон області

Чотири роки тому учень Щорської гімназії Козлов Єгор (2000 р.н.) за власним бажанням і сприянням своїх батьків записався у спортивну школу Наумівської філії Чернігівської СДЮШОР. Поміняти футбольні бутси (він на той час займався футболом у ДЮСШ) на лижні гонки, які потребують значних фізичних навантажень протягом всього року, міг зробити тільки той, хто має сильний характер і велику силу волі.

Європейська освіта стає ближчою

Під головуванням заступника Міністра освіти Бориса Жебровського було проведено нараду щодо впровадження проекту Європейського Союзу eTwinning у загальноосвітніх навчальних закладах України. Її учасниками були директор нашої районної гімназії О.В. Щербина і вчитель англійської мови О.І. Буштрук.

Державний нотаріус Тетяна Васильченко: «Ми почали здійснювати функції державного реєстратора»

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно – це єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об'єкти та суб'єкти цих прав.

«Спасибі. Було цікаво по-справжньому»

Такою одностайною була думка всіх присутніх в «Інтелект-кафе» центральної районної бібліотеки. Засідання було присвячене 90-річчю утворення Щорського району. А оскільки воно проходило у переддень 8 Березня, ведуча - директор ЦБС Ніна Мокросноп – запропонувала

Знову лазня запалала…

Це вже перетворюється на погану традицію у Щорсі: по вулиці Володарського другу весну поспіль у приватній садибі, що належить місцевому мешканцю, 1951 р.н., виникає пожежа. Висловлюючись офіційною мовою - об’єктом в обох випадках є дерев’яна лазня розміром 2,5 х 3 метри, а причиною лиха, за попереднім висновком фахівців, було порушення правил облаштування пічного опалення.

П’яні святкування і правила дорожнього руху

Як і можна було передбачити, на час березневих свят частина автомобілістів не змогла втриматися від спокуси й дозволила собі сісти за кермо напідпитку.

ДЕКЛАРУВАННЯ СПАДЩИНИ

Мешканці Щорського району вже прозвітували податківцям про отримання спадщини обсягом понад 245,6 тисячі гривень. Громадяни, котрі вказують у податкових деклараціях успадковане чи отримане у подарунок майно – одна з найбільш активних група декларантів поточного року. Станом на 01.03.2013 р. до Щорського відділення Корюківської МДПІ надійшло 7 таких декларацій.

четверг, 14 марта 2013 г.

ПРИЗНАЧЕННЯ

Наказом Командувача Сухопутних військ Збройних сил України від 13 лютого 2013 року № 88 призначено на посаду військового комісара Щорського районного військового комісаріату
Ігоря Володимировича Батюка .

Трудяться для людей

18 березня – День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення
Ця жінка тепер має своїм святом День працівників соціальної сфери. Однак досі не зрадила обраній в юності професії. Тож і свято усіх побутовців – також її, а обслуговує вона здебільшого самотніх престарілих: пенсіонерів та інвалідів.

Запрошуємо на загальні збори громадян м.Щорс

Завершальним етапом проведення загальних зборів громадян у населених пунктах Щорського району повинен стати сход мешканців Щорса. Відбудеться він 27 березня в залі районного Будинку культури о 16-ій годині. Запрошуються всі громадсько активні люди, які бажають взяти участь в обговоренні перспектив рідного міста.

Сільське господарство

Поголів’я зросло
На 1 березня поголів’я великої рогатої худоби в сільгоспформуваннях зросло й зараз становить 3391 голову або 103 відсотки до торішнього. Корів на фермах 1517, що також більше.

Допоможемо людині!

Велика біда спіткала нашу родину: у чоловіка, 24-річного Сергія Вікторовича Шумського зі Сновського, лікарі виявили тяжку легеневу пухлину.

Буде великий творчий звіт

 22 березня о 10-30 у районному Будинку культури розпочне свою роботу виставка дитячої та юнацької творчості «Квітуй во славу України талантів молодих перлина». А о 12-00 до уваги щорсівчан і гостей міста буде творчий звіт аматорів району «А нам рости, а нам цвісти!». Вхід – вільний.  

Квіти і шана – жінкам

Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 Березня у районному Будинку культури вшанували жінок-ветеранів, які у свій час були знаними керівницями. Приємно, що до заходу долучилися голови райдержадміністрації й райради Олександр Грабовський та Іван Орда, улюбленці місцевої публіки - колектив «Спадщина», інші активісти громадського життя.
За словами таких керівниць, як Ольга Сахно, Тетяна Якименко, Світлана Комісаренко, Тетяна Молчанова, їхньому задоволенню (від організованого свята) не було меж.

Бесіда за круглим столом

Ми з кумом Петром любимо поговорити про політику. Сядемо у нього біля телевізора і починаємо. Що там робиться в Америці, в Європі, згадаємо Афганістан. Кум особливо любить Великобританію. Навіть свою маленьку онуку, яка трохи гаркавить, постійно просить повторювати, як звуть екс-прем’єр-міністра цієї країни: скажи та скажи – Маргарет Тетчер.
Іноді кумова жінка приносить нам до телевізора щось перекусити. А до нього у нас завжди щось знаходиться. Якось на наші посиденьки зайшов кумів сват Василь Іванович і розказав ще й про політику у нашому Щорсі. У нас очі на лоба полізли: про те, що за тисячі кілометрів, базікаємо, а того, що поруч, ніби не бачимо.

Нові ознаки поступу

Усталену процедуру проведення сільського сходу в Чепельові було трохи змінено: голова райдержадміністрації О.В. Грабовський поспішав у справах до Щорса, тож і попрохав дозволу виступити перед присутніми першим. Громадка майже з сорока людей погодилася.
Керівник району докладно розповів присутнім про соціально-економічні процеси на Щорсівщині, зокрема – інвестиційну активність окремих сільгоспвиробників.

Як одна велика сім’я

Якщо б молодих сільських голів захотіли навчити, як правильно проводити сходи села, їх неодмінно повезли б на майстер-клас у Стару Рудню. Принаймні, таке враження, виникнувши на початку зібрання, не покидало до самого його закінчення: усе – від регламенту до прийняття рішень – було грамотно, професійно, зважено.

Ірина ЯКУБОВСЬКА, лікар-онколог: «Бережіть себе від раку»

Не всі знають, що близько третини всіх випадків захворювання на рак викликані поганим харчуванням. Інша третина – тютюном.

Нова Постанова Кабміну

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2012 р. № 660 затверджено Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. Ця постанова набрала чинності з 1 січня 2013 року.
Матеріальна допомога виплачується особі, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми відповідно до законодавства.

Спорт. Волейбол

Минулої неділі у Щорсі відбулися районні змагання з волейболу, присвячені 90-річчю утворення Щорського району. Команда з Нових Борович поступилася «Молоді» з рахунком 0 : 2, а «Ветерану» - 1 : 2. Ветерани ж, у свою чергу, програли «Молоді» 1 : 2. Для наших ветеранів-волейболістів участь у турнірі стала своєрідною підготовкою до чемпіонату області серед ветеранських команд, який відбудеться незабаром. 

Черговий автобусний маршрут від депутата

Для жителів сільських населених пунктів тривалий час було неабиякою проблемою добратися до районного центру. У минулому році до її вирішення долучився народний депутат України Ігор Рибаков. Завдяки йому було відкрито шість безкоштовних рейсів до сіл Гута Студенецька, Чепелів, Безуглівка, Клюси, Михайлівка та В.Щимель-Носівка. Автобуси курсують один раз на тиждень, а до Чепельова — два. Відтоді люди без проблем можуть дістатися до райцентру у справах і у той же день повернутися додому.

понедельник, 11 марта 2013 г.

Від того, як перезували озимі культури, залежить урожай

Посів озимих зернових культур у господарствах району розпочався у кінці серпня і продовжувався до кінця вересня. У вересні посів озимих продовжувався переважно за умов підвищеного температурного режиму та достатньої вологозабезпеченості.

ДЕКЛАРУВАННЯ СПАДЩИНИ

Мешканці Щорського району вже прозвітували податківцям про отримання спадщини обсягом понад 245,6 тисяч гривень. Громадяни, котрі вказують у податкових деклараціях успадковане чи отримане у подарунок майно – одна з найбільш активних група декларантів поточного року. Станом на 01.03.2013 р. до Щорського відділення Корюківської МДПІ надійшло 7 таких декларацій.

Позитивні новини пануватимуть в Україні цілий тиждень

З 10 по 17 березня Україну охопить хвиля доброго, світлого та гарного - країна порине у Тиждень Добрих Новин.

Насправді, така невимушена та проста подія може допомогти багатьом людям нарешті визначитися: яких орієнтирів у своєму власному житті, негативних або позитивних, корисно дотримуватися.

Зуміє і до сонця доторкнутися чолом!

Завідуюча Суничненською бібліотекою-філією Людмила Барбарич має в собі якийсь чудовий срібний гін, що тягнеться до краси і високості, і перші квітки – свою улюблену роботу і свою дорогу сім’ю.
Щоранку вишневого кольору «Славута» хвацько заїжджає на територію жовідської ферми і завмирає біля будинку тваринника. Із автівки виходить метка симпатична жінка – зоотехнік псп «Яна Плюс», її одразу підхоплює вихор виробничих клопотів, і так – аж до вечора. Наталя Миколаївна прийшла в колектив майже рік тому. За цей час показала себе знаючим фахівцем із діловою хваткою. А ще вона – напрочуд чарівна й жіночна, має легку й веселу вдачу. Тож до неї тягнуться люди, з нею просто й приємно спілкуватися.
На знімку: Н.М. Олексієнко
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ

Щоб потішити своїх дівчаток, Сергій Скоробогатько готує чудові торти

Хай вибачать мені жінки, але сьогодні мову поведу про чоловіків. Не про тих, які полюбляють жартувати на кшталт: «Мовчи, жінко, твій день – 8 Березня!» або «твоє місце на кухні» (можливі ще варіанти). Згадаймо про справжніх мужчин, які вміють у тому числі вправно господарювати на кухні.

До міського парку на Масляну!

Масляна триває сім днів – цьогоріч із 11 по 17 березня. І саме в її останній день, у прощену неділю, церковна громада і настоятель Свято-Миколаївського храму Всецариці отець Павло запрошує прихожан, усіх жителів міста й району на десяту годину ранку до міського парку на проводи Масляної. Тут можна буде посмакувати пиріжками та млинцями, яких планують спекти не менше 1 тисячі. Начинка – на будь-які смаки: гриби, капуста, яйця, риба, груші, сир тощо. Окремо буде накрито стіл для самотніх немічних і знедолених, яких пригостять милостивим обідом, до якого ввійдуть борщ чи суп, каша чи картопля з грибами, узвар чи збитень. Тут же, біля церкви будуть продавати ікони, дуже смачний монастирський мед.
Не забуваймо, що цього дня усі повинні просити один у одного прощення, навіть якщо вважають, що ні в чому не винні. Також у неділю 17 березня слід обов’язково сходити до храму й попросити прощення у Господа Бога за всі гріхи.

Бібліотекар створила етнокуточок

Двері Староруднянської бібліотеки, яку очолює Галина Мося, завжди гостинно відкриті для відвідувачів. Віднедавна тут можна не лише поміняти книги, ознайомитися з періодичними виданнями, переглянути тематичні викладки літератури (нині діє присвячена Корюківській трагедії), а й долучитися до минувшини рідного краю.

подарунок на жіноче свято

Ця зустріч була випадковою на всі сто – просто важко було пройти мимо уже не молодої пари, що трудилася біля своєї оселі в Кучинівці. Чоловік рубав дрова, ніби граючись – впевненим , роками виробленим рухом заганяв сокиру в березову колоду, і вона від першого ж удару розпадалася навпіл. Ще один удар, і уже менші чурбаки розлітаються довкола.
Жінка накладала їх на витягнуту руку і носила у двір під навіс. І такою злагодою, таким спокоєм віяло від простої сільської картинки, що захотілося більше дізнатися про цих людей: хто вони, чи щасливі.
– Ми – Ващенки, - розказують. – Іван та Поліна. А батьки в обох були Григорії.
…Хоч обоє народилися (вона – в 1953-му, він – у 1955-му) і виросли в Кучинівці, їхні шляхи довго не перетиналися. Він після армії працював трактористом, а згодом – лісником у Щорському лісгоспі. Вона, закінчивши школу, майже одразу завербувалася у Крим – на заробітки.

На першому місці – квіти

Напередодні 8 Березня ми звернулися до чоловіків із запитанням, що вони даруватимуть на свято своїм коханим. А у жінок запитали, який подарунок вони хочуть отримати. Вийшла така картина.
Петро НЕТРЕБА, 53 роки, с.Стара Рудня:
Не буду порушувати традицію і подарую парфуми. Французькі, які любить моя дружина. Такий подарунок завжди радував її, а мені приємно, коли вона задоволена.

Наш Владислав Ющенко – чемпіон України!

З 28 лютого по 3 березня в Чернігові проходив чемпіонат України з кікбоксингу – серед молодших і старших юнаків, юніорів та дорослих. Право брати участь у чемпіонаті наші спортсмени вибороли рядом здобутих перемог у численних змаганнях. (У чемпіонаті взяли участь більше 600 спортсменів з усієї України).

За попередніми даними

Як повідомила редакції начальник виробничого відділу управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел, на полях району під зернові планується відвести 11,7 тис. га – дещо більше торішнього. Зростуть посіви ярових культур. Водночас господарства скорочують площі під овес до 800 га. Близько 1600 га намічено посіяти зернобобових, до 1 тис. га – гречки. А от заявка на кукурудзу на силос і на зерно солідна – до 5,5 тис. га. У планах посадити 130 га картоплі (менше торішнього) й посіяти 738 га однолітніх культур. 

Історичний фотофакт

У 1964 році в Щорсі було облаштовано тематичний стенд, присвячений дню народження Тараса Шевченка. За спогадами старожилів, тої березневої пори матеріали, що оповідали про життєвий і творчий шлях Кобзаря, розміщувалися біля залізничного клубу (на фото). Такий факт свідчить: з покоління у покоління поміж українців зберігається шана до видатного національного поета, який навіть у темні часи зневіри пророкував відродження Батьківщини і настання кращих часів для нашого народу. 

Подарунок після свята або французький варіант

Все, відгриміла привітальна днина з нагоди 8 Березня. Поцілунки, презенти, частування, палкі слова любові й вишукані промови на честь найкращої частини людства залишилися у вчорашньому дні. Жінок радували шикарними букетами квітів, не завжди доречними наборами парфумів й усілякими дрібними, але такими милими проявами чоловічої уваги. (Гра емоцій, помножена на бурління гормонів в організмі – зрештою ж, весна прийшла – змушувала серця людей битися швидше, ніж зазвичай).

Щоб хліб був смачним – спочатку треба засіяти ниву

Судячи з обговорених минулого тижня на сільському сході пи­тань, життя у Петрівці не таке вже, щоб зовсім ідеальне,але з явними елементами позитиву – це точно. Сільрада в межах компетенції та повноважень виконує свої функції.
Звітуючи перед уповноваженими представниками громади, сільський голова М.Ф. Деркач навела трохи статистичних даних.

Миттєвості нашої історії

Початок ХХ століття ознаменувався для України, яка була у складі Російської імперії, економічною кризою 1900-1903 рр., подальшою депресією, початком війни з кайзерівською Німеччиною, поширенням ідей більшовизму, посиленням національного руху, подальшим зубожінням селянства (складало понад 91% населення країни).

Перспективи розвитку

Мешканці Тихонович дружно зібралися в недавно відремонтованому клубі на головні збори села. Глядацький зал майже заповнили небайдужі люди, яких цікавить, чим живе громада, яким бачиться день завтрашній.


Корюківко! Твої криниці сповнені сльозами…

1 березня 1943 року у м.Корюківка розпочалася каральна акція проти мирного населення міста, яка увійшла в історію Другої світової війни як один з найбільших нацистських злочинів, в результаті якого було знищено близько 7 000 мирних жителів.



среда, 6 марта 2013 г.

Головне: любити людей

43-річна Валентина Бохан з Попільні за дипломом інженер-економіст – закінчила Харківську академію залізничного транспорту. Але уже 18 років як соціальний працівник у своєму селі. Для 12 стареньких (їм від 63 до 90), якими опікується, вона - і дочка, і порадниця, і завгосп – взагалі світло у віконці.

Жінка-царівна, мила, чарівна

«Доброго дня, шановні променівці! Звертаються до вас члени фольклорного клубу «Надвечір’я» із с.Сулимівка Яготинського району Київської області.

Кримінальна хроніка

Наприкінці зими нічого екстраординарного в сфері порушення законодавства на теренах Щорсівщини не сталося. (Як-то кажуть, і слава Богу). Але певні події кримінального штибу все ж таки були зафіксовані. Серед іншого, в Лосевій Слободі наклав на себе руки (повісився) чоловік, 1972 року народження. Шкода людини…

П’яні водії й розбиті дороги

традиційно є двома найголовнішими проблемами автомобільного руху на Щорсівщині.

Державна допомога

Розміри державних допомог у 2013 році становитимуть(з січня/з грудня) у гривнях: допомога у зв’язку з вагітністю та пологами - 286,75/304,50; допомога при народженні дитини: на першу дитину - 29 160/30 960, на другу дитину - 58 320/61 920, на третю і кожну наступну дитину - 116 640/123 840; одноразова виплата - 9720/10320; щомісячна виплата: на першу дитину - 810/860, на другу дитину - 1012,50/1075, на третю і наступну - 1485/1576,67; допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: мінімальний - 130, максимальний - 1147/1218;

Задекларуйте доходи!

Загалом до Щорського відділення Корюківської МДПІ від громадян вже надійшло 52 декларації про суми доходів, отриманих у 2012 році, що підлягають обов’язковому декларуванню. Крім того, 44 декларації надійшло від громадян, які вирішили скористатися правом на податкову знижку. Сума витрат, що буде повернута їм, становить 31,5 тис. грн.

Є привід? Звертайтеся до прокуратури

За інформацією прокурора нашого району С.В. Клименка, 14 березня до Щорса прибудуть заступник прокурора області Олег Станіславович Підгайний та старший прокурор прокуратури області з питань внутрішньої безпеки Дмитро Васильович Калита. Вони здійснюватимуть особистий прийом громадян. Висловити свої скарги, зауваження або пропозиції мешканці Щорсівщини зможуть після попереднього запису за тел. 2-17-56. Прийом розпочнеться з 10-ої години за адресою: вул. К.Маркса,6.
До речі, у разі необхідності бажаючі можуть скористатися для передачі необхідної інформації телефоном довіри прокуратури Чернігівської області (0462-77-43-43).

понедельник, 4 марта 2013 г.

Чернікіни готові зустрічати весну

Їм обом уже за 60. Лариса Миколаївна – художник-дизайнер (закінчила Одеське художнє училище імені Б. Грекова), Родіон Костянтинович за професією електрик, а за покликанням – творець. Вони разом 35 років. Як і в усіх, у їхній родині були не лише штилі, а й бурі.

Урок зі сльозами на очах

Про те, що останній майстер-клас для учителів-філологів району (з проблеми «Інноваційні прийоми у викладанні української мови та літератури») був проведений (20 лютого) на дуже високому рівні, у педагогічних колах говорять і досі.

Спочатку – тестування

Протягом останніх років стан справ з кадровим забезпеченням Щорського райвідділу міліції відчутно поліпшився.

Увага! Телефонні шахраї!

Нічну тишу «розіграв» телефонний дзвінок. Коли жінка взяла слухавку, незнайомий чоловічий голос повідомив, що її сина затримали співробітники міліції, начебто він потрапив у «некрасиву історію», і зараз якраз вирішується питання про його подальшу долю.

Захотів їсти і пограбував магазин

У ніч з 25 на 26 лютого у Петрівці було пограбовано продуктовий магазин місцевого ССТ. За словами дільничного інспектора Євгена Литвиненка, злодій розбив скло біля вхідних дверей і між прутами решітки проліз всередину. Набрав цілу сумку продуктів і кілька пляшок з «енергетиками».
Злодія знайшли через кілька годин. Ним виявився 17-річний місцевий житель, який перебивався випадковими заробітками. Він пояснив, що прокинувся вночі після пиятики і захотів їсти. Каже: що робив, не усвідомлював (але при цьому сумку з продуктами заховав у погребі нежилого будинку).
Раніше він уже притягувався до адмінвідповідальності за скоєні порушення. Ведеться слідство.

У Кучинівці було цікаво

Будь-який сторонній спостерігач без вагань погодився б, що кучинівська громада на минулотижневому сільському сході знову підтвердила свою давню репутацію – активної, затятої і небайдужої. Начальники, виступаючи перед людьми, добре знали: ось ці у відповідь точно мовчати не будуть й до кишені за словом не полізуть.

На сільському сході у Старих Боровичах

На сільському сході у Старих Боровичах було багато молоді. І це виявилось надзвичайно зоряним: на зібранні немало говорилося про завтрашній день села (зокрема, про ремонт місцевого ФАПу, сільради, доброю новиною стало повідомлення про ремонт актового залу в Гвоздиківському клубі). Про те, що зроблено за звітний період, сільський голова Ніна Моцар поінформувала настільки детально, що у присутніх не було жодного запитання. Як, до речі, і критичних зауважень.

Якби здоров’я, труднощі не страшні

Незабаром сільська рада переїде з Софіївки в Іванівку, - з-поміж іншого повідомив на сході голова села Роман Циганок. Інше, про що говорилося на зібранні, - не нове: погані дороги, низькі ціни на молоко, проблеми із забезпеченням балонним газом.