понедельник, 28 октября 2013 г.

Наші – найкращі в Україні!

Нещодавно, сповнені приємних вражень, повернулися з «Артеку» вихованці Щорського районного Центру дитячої та юнацької творчості Анастасія Бондаренко та Ілля Науменко. Ця поїздка стала нагородою за перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Безпека в житті – життя в безпеці», де Анастасія зайняла І місце (керівник Д.О.Данильченко), а Ілля – ІІ місце (керівник К.О.Красільнікова). Так тримати! 

Чоловік говорив про кохання – не словами, а вчинками


19 жовтня Анатолій Лазарович та Лідія Силівна (живуть у Носівці) від святкували золоте весілля. Заради ювілею їхній син Олександр розділив свою відпустку (частину відгуляв влітку), щоб особисто привітати батьків.

А поїхали на курорт!

Не пропустіть можливість покращити своє здоров’я та здоров’я членів своєї сім’ї за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у ІV кварталі 2013 року. Наразі є путівки з термінами заїздів жовтень - грудень 2013 року до санаторно-курортних закладів «Остреч» (м.Мена), «Конча-Заспа» (м.Київ), «Лермонтовський», «Аркадія», «Дніпро Юг» (м.Одеса), «Утьос», «Місхор», «Зорі України», «Україна», «Лівадія» (АР Крим) за різними профілями захворюваннь: органів травлення, дихання, системи кровообігу, нервової системи та хребта, органів опори та руху.

Андрій ЗЕЛЯК, начальник Щорського РВ УМВС України: «Розшук боржників – пріоритетний напрямок роботи міліції»

Якщо ви не виплатили кредит або ухиляєтесь від сплати аліментів, при цьому змінили місце проживання, то не треба тішити себе сподіваннями, що вас не знайдуть. Розшук боржників є одним з пріоритетних напрямків роботи міліції. Так, за поточний рік до Щорського РВ УМВС надійшло 7 ухвал суду про розшук боржників, місце проживання яких було невідоме.

Служба "102"

За минулий тиждень Щорським районним відділом внутрішніх справ було зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 8 кримінальних правопорушень, з них 4 крадіжки майна, 1 факт нанесення легких тілесних ушкоджень, 1 факт незаконного поводження зі зброєю, 1 факт незаконного зберігання наркотичних засобів, 1 факт службового підроблення.
Співробітниками ДАІ за управління автотранспортом у стані алкогольного сп’яніння затримано 1 водія, складено 6 адмінпротоколів за порушення правил безпеки дорожнього руху. За порушення громадського порядку складено 37 адмінпротоколів, з них 5 - за вчинення дрібного хуліганства, 9 - розпиття алкогольних напоїв в громадських місцях, 12 - за куріння в заборонених місцях, 2 - за насильство в сім’ї, 1 - дрібне викрадення чужого майна, 2 - злісна непокора законним вимогам працівників міліції.

Постійний контроль

Сектор у Щорському районі Сосницької міжрайонної державної фінансової інспекції повідомляє: за 9 місяців 2013 р. сектором проведено 3 контрольні заходи, згідно з планом контрольно-ревізійної роботи державної фінансової інспекції в Чернігівській області, з яких по 3 виявлено порушення.

Безкоштовні ліки від Ігоря Рибакова для жителів Щорсівщини

Минулого тижня народний депутат України Ігор Рибаков провів у нашому районі безпрецедентну акцію на підтримку фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарських амбулаторій та центральної районної лікарні. Кожна медична установа отримала від народного депутата придбані ним за власні кошти міні-аптеки, до складу яких входить близько 200 найменувань лікарських препаратів. На зустріч прибули представники від кожної сільради. Усі вони поставили високу оцінку діяльності свого депутата.

Згуртовано долати труднощі

Виїзне засідання колегії райдержадміністрації спільно з президією райради у Нових Боровичах розпочалося візитом його учасників до дитячого садка. Спочатку було оглянуто основний корпус, а потім – щойно відремонтовані кімнати, розташовані на першому поверсі сільської школи. Гостям сподобалося побачене (воно й зрозуміло: нове – завжди гарне). Загалом же процес розбудови системи дошкільної освіти у селі являв собою ніби конкретний приклад ефективності згуртованих зусиль місцевої громади, районного керівництва, підприємств і депутатів усіх рівнів. Не даремно голова райдержадміністрації О.В. Грабовський закликав наслідувати приклад новоборовичан при реалізації намічених планів.

пятница, 25 октября 2013 г.

Про Угоду мерів


Як економити і почуватися комфортно
Під головуванням керівника громадської організації «Центр Доброчин» Наталії Дрозд 22 жовтня в Чернігові у дискусійному клубі «Експертна думка» пройшла прес-конференція за підсумками проекту «Стале енергетичне планування: міжнародна співпраця та досвід на шляху до Угоди мерів».

Обласний семінар-практикум для директорів опорних шкіл


17 жовтня 2013 року на базі Новоборовицької ЗОШ І-ІІІ ст. та Петрівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ст. - ДНЗ» відбувся обласний семінар-практикум для директорів опорних шкіл освітніх округів з проблеми «Особливості організації профільного навчально-виховного середовища в опорній школі освітнього округу».

Як не згоріти на роботі навчали в Щорському Центрі зайнятості

Цього тижня на базі районного центру зайнятості відбувся семінар-тренінг на дуже актуальну тему «Профілактика та подолання синдрому професійного вигорання».

В атмосфері духовності й тепла

Сонячного, приємного і такого багряного четверга, 17 жовтня, народний депутат України, перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді, радник Президента України Михайло Чечетов разом з головами райдержадміністрації й райради Олександром Грабовським та Іваном Ордою взяли участь у відкритті другої дошкільної групи ДНЗ «Колосок» на базі Новоборовицької ЗОШ І-ІІІ ст. Захід видався багатогранним і красивим. Задавали настрою на ньому наймолодші вихованці садка.

Дитині потрібна наша допомога!

Шановні земляки! В дім Юлії Сміловець прийшла біда. Молода мама, яка сама виховує двох маленьких дітей, рятує життя своїй старшій дитині, у якої почалося зараження крові.

Підготовка триває

Яким чином громада готується до холодної пори року розповіла М.Ф. ДЕРКАЧ, сільський голова Петрівки:

Спілка судитиметься

Національна спілка журналістів України наполягає на незаконності підвищення тарифів на доставку періодичної преси Укрпоштою. Якщо влада не скасує відповідний наказ Мінінфраструктури, котрим узаконено зростання тарифів на 45%, НСЖУ готуватиме позов до суду. На цьому головний юрисконсульт НСЖУ Тетяна Котюжинська наголосила під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося 22 жовтня.

Засідала робоча група

У райдержадміністрації відбулось засідання робочої групи щодо розробки проекту програми економічного і соціального розвитку району на 2014 рік. У засіданні взяли участь начальники структурних підрозділів РДА, представництв центральних органів виконавчої влади. Перший заступник голови РДА, голова робочої групи В.Алєксєєв зазначив, що Президент В.Янукович у щорічному посланні до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище наголосив на тому, що основою нової хвилі реформ стала програма економічних змін на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Начальник відділу економічного розвитку РДА Г. Гукун представила показники підприємств та організацій. Після обговорення були внесені корективи в проект програми.

Футбол

В останньому турі першого кола обласної першості серед ДЮСШ наші юні футболісти зіграли вдома з представниками Чернігівського району. Як розповів «Променю» тренер Р.Грицюк, вихованці старшої групи довели свою перевагу над суперниками й здобули перемогу з рахунком 2 : 1. А ось молодші обіграли конкурентів більш переконливо – 3 : 1. У складі обох команд щорсівчан протягом проведених матчів хорошою і якісною грою відзначилися В.Хоменко та Д.Пікус. 

Водіям на замітку

Як розповів «Променю» начальник місцевого відділення державтоінспекції В.Пискун, цьогоріч було внесено зміни до законодавства, яким регламентовано рух транспортних засобів. Зокрема, з’явилася нова вимога – у період з 1 жовтня по 1 травня автомобілі повинні рухатися поза населеними пунктами з увімкненими денними ходовими вогнями, а в разі їхньої відсутності – з ближнім світлом фар.

У поле, за зайцями

Вже невдовзі розпочнеться хвилююча для кожного мисливця пора – 2 листопада відкривається традиційний сезон полювання на хутрового звіра. Триватиме він до 25 січня 2014 року. Проведений цьогоріч облік підтвердив достатню кількість зайців в угіддях. За словами голови райради УТМР М.О. Мурахи, єдиними днями полювання визначені субота і неділя, причому «довговухих» можна добувати лише по суботах і не більше одного на день. Відстріл лисиць, вовків, єнотовидних собак – не лімітований. Забороняється користуватися нарізною зброєю і мати при собі непаспортизованих собак мисливських порід. До речі, мисливці зобов’язані після закінчення кожного сезону в п’ятиденний термін здати картки обліку добутої дичини.

Дарунок рідної землі

Минулого тижня в Тур’ї сталася небуденна подія: за участю мешканців та гостей села настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці отець Михаїл (Дребот) освятив природне джерело, що знаходиться поблизу річечки Струга. Таким чином з’явилося ще одне місце, де подорожній може не лише відпочити, а й вознести хвалу Всевишньому за ниспослані щедроти нашої землі.


Колективний портрет в інтер’єрі автошколи

Жінка на чолі автошколи, яка досі офіційно вважається центром сприяння обороні України, - таке, погодьтеся, зустрінеш нечасто. А в Щорсі давно звикли. Навіть більше – уявити когось іншого на місці Ніни Василівни Данильченко тепер уже важко. Вона хороший адміністратор, розумний керівник, дбайлива господиня і до всього цього – чарівна жінка.

«А-ну, поклади на місце сало!»

Майже з кожним з цих людей, що на фотографії, пов’язані мої дитячі спогади. Перша зліва в останньому ряду найрідніша людина – мама. Третій зліва в другому ряду – дядько Михайло Лепнюк (той самий, у якого я вкрав вуздечку, щоб з її допомогою осідлати колгоспного кабана). Третій справа (у тому самому ряду) – голова колгоспу Олексій Смоляк. Він завжди хвалив нас, хлопчаків, за допомогу дорослим на збиранні врожаю.

четверг, 24 октября 2013 г.

Буде велике свято

1 листопада о 16-ій год. Щорський НВК святкуватиме свій 10-літній ювілей. Організатори заходу зарошують колег, батьків, дітей, усіх жителів міста на урочистості, які відбудуться в районному Будинку культури. Вхід – вільний. 

Мій квітник просто понівечили

Старалася прикрасити територію навколо свого будинку і навиписувала різних квітів. Мій квітник вийшов чи не найбарвистішим з усіх прилеглих, там одних лище хризантем було декілька видів. Але наші комунальники, пораючись над проривом каналізації в мікрорайоні П`ятикутів, ту красу воліли не помічати.Натомість засипали квітник повним ковшем нечистот. Немов у душу плюнули, не кажучи про те, що ніхто тепер клумбу не відновить і не відшкодує грошей, витрачених на замовлене насіння квітів.
Людмила СІКАЧ,м.Щорс

Проблема Скарби Павла Івановича Толочка

Понад півстоліття тому скромний сільський учитель Клюсівської школи Павло Іванович Толочко задумав створити краєзнавчий музей. Неподалік від села разом із учнями йому траплялися дивовижні знахідки – сліди побутування прадавніх людей. Тож не випадково у 1966 році професор, доктор історичних наук, відомий археолог України І.Г. Шовкопляс прибув з Києва до Клюсів із археологічною експедицією. 

понедельник, 21 октября 2013 г.

Грузинський танець – він, мов вітер…


Правду кажуть, що саме вроджена любов до пісні й танцю робить українців та грузинів схожими між собою. Ще одним підтвердженням цього став концерт фольклорного ансамблю «Кутаїсі» у Щорсі, коли грузинські хореографія, музика та спів єдиним стрімким поривом зворушили серця нашої публіки.

Живуть добрі традиції

З теплом в душі, посмішками на обличчі зустрічаються вчителі-ветерани у клубі «Мудрість». Так і цього разу зібралися, щоб по-святковому відзначити День працівників освіти, тепліше – День учителя.

Кожен подвиг – безцінний

Все почалося з електронного листа, який надійшов до редакції «Променя». Його автором був І.В. Лифар, офіцер запасу, який нині мешкає в Підмосков’ї (Росія). Він – наш земляк, має рідню в Чернігові (там живе його мати), а розпочати листування з газетою вирішив після того, як з’ясував подробиці героїчного минулого уродженця міста Щорс, учасника Великої Вітчизняної війни А.Н. Мудрицького.

«Наша гордість, наша слава…» (Щорсівці – лауреати державних премій)

Наприкінці 2012 року в обласному центрі відбулася презентація книги «Чернігівці – лауреати державних премій», в якій міститься інформація про уродженців Чернігівщини та тих, чиє життя і діяльність пов’язані з нашим краєм, відзначених державними преміями СРСР, УРСР, України. Збірник містить довідки про 219 осіб. Найбільше лауреатів народилося в Чернігові – 18 та Менському районі – 15, найменше – 1 – у Сосницькому. Жодного не вдалося виявити у Варвинському по Щорському району їх 4.

Наталія Гармаш: «Будинок, де мешкаємо ми з чоловіком і четверо наших дітей, розвалюється…»

Наталія Гармаш звертається до помічника народного депутата В.Трахтенберг. 
Президент України: «2012 рік став роком реалізації нових соціальних ініціатив, спрямованих на подальший розвиток державної соціальної політики на засадах посилення її ефективності». Вагомим здобутком 2012 р. стало поліпшення захисту сімей і дітей, зокрема тих, які опинилися у складних життєвих обставинах.Одна з таких сімей живе в Петрівці. Наталія та Олександр Гармаші. Молоді (обом плюс-мінус 40). Не ледачі (обробляють великий город, тримають чимале господарство). Обом не пощастило в першому шлюбі. Та доля дала їм другий шанс. Це було 9 років тому.

воскресенье, 20 октября 2013 г.

Офіційна зустріч

15 жовтня у РДА відбулась зустріч з фахівцями із соціальної роботи.Присутні ознайомилися із новими соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича та способами їх реалізації в нашому регіоні.

Поміряйте свій тиск

З 16 по 23 жовтня в Щорському районі буде проводитись акція «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії». У рамках цієї акції буде проводитись вимірювання артеріального тиску всім бажаючим в холі поліклінічного відділення ЦРЛ, а також у всіх сільських лікарських амбулаторіях та фельдшерських пунктах району.

Повідомлення про оприлюднення рішень 34 сесії 6 скликання Щорської міської ради від 15.10.2013 року, проекту регуляторного акту та аналізу регуляторного впливу


Відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень і пропозицій від населення, підприємств, установ, політичних партій та громадських організацій, на блозі газети «Промінь» promingazeta.blogspot.com будуть оприлюднені рішення 34 сесії 6 скликання Щорської міської ради: «Про затвердження Правил експлуатації зони відпочинку (урочище «Вигон») в м.Щорс», «Про проведення конкурсу на створення символіки територіальної громади м.Щорс», «Про затвердження проекту Тимчасового порядку видачі дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно в м.Щорс», «Про затвердження Положення про Інспекцію з благоустрою міста Щорс» від 15.10.2013 року та проект рішення 34 сесії 6 скликання Щорської міської ради «Про затвердження проекту Положення про порядок визначення та відшкодування збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам в місті Щорс», а також аналіз його регуляторного впливу від 15.10.2013 року.

Готуємося до зими

Про підготовку до зустрічі холодної пори року читачам «Променя» розповів міський голова Роман Зуб.

Важливе завдання


16 жовтня в райдержадміністрації відбулося засідання круглого столу на тему: «Реалізація в районі соціальної ініціативи Президента щодо охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення».

З добром і щирістю

15 жовтня на Щорсівщині перебував народний депутат України Ігор Рибаков. У рамках цього, без перебільшення, наповненого візиту домінував людський чинник, а разом з ним і пізнання можливостей, усвідомлення того, наскільки те, чим наш депутат займається, служить на благо добра та любові, на благо усіх жителів району.

пятница, 18 октября 2013 г.

Михайло і дві його дружини

Кожна з жінок хотіла бути з ним і не мала наміру поступатися. Він пожалів їх і запропонував жити втрьох.



Допомога погорільцям

Щорський районний центр соціальних служб відразу почав шукати можливість допомоги сім’ям погорільців. Така можливість знайшлася у благодійних організацій нашого району. Без жодної бюрократичної тяганини районна організація Товариства Червоного Хреста та районний благодійний фонд «Аратта» надали прогорілим сім’ям Насінник з Кучинівки та Пац із Гути Студенецької найбільш необхідні речі. Будемо сподіватися, що й інші заможні люди нашого району не залишаться осторонь чужої біди.

Легка атлетика

П’ятого й шостого жовтня у Чернігові відбувся чемпіонат області серед чоловіків, жінок і юнаків та дівчат 1996 р.н. й молодших. Команда Щорсівщини повернулася додому з вагомою колекцією нагород. А.Абрамов фінішував третім на стометрівці, А.Єрмоленку не знайшлося рівних на дистанціях 600 і 300 метрів, О.Єрьоменко посів ІІ місце у забігу на кілометрову дистанцію, а таку ж відстань з третім результатом подолав Є.Роговенко. Ю.Лайко відзначилася перемогою в стрибках у довжину і ІІІ-ім місцем, здобутим на стометрівці.


Традиційно добре виступила Ю.Литвиненко (чемпіонство на дистанціях 300 і 600 метрів). В активі Т.Захарченко – ІІІ місце на 1000 м, О.Бережної - ІІ місце в стрибках у довжину, А.Ковальковської – ІІІ місце на 300 м. У загальнокомандному заліку команда нашого району закріпилася на четвертій сходинці.
Також одночасно з чемпіонатом проводилися й обласні змагання серед учнів 1999-2000 рр.н. під гаслом «Діти – олімпійська надія України». А.Ковальковська стала І-ою на 300 м і ІІІ-ою – на 100, А.Погорелко – ІІ-ою на 1000 і 600 м, Є.Роговенко – ІІ-им на 1000 м, М.Міщенко – ІІІ-тим на 1000 м, О.Єрьоменко – І-им на 1000 м, Д.Аніщенко – ІІІ-им на 100 і ІІ-им на 600 м, а О.Бережній не знайшлося рівних у стрибках у довжину. В підсумку школярі Щорсівщини здобули І загальнокомандне місце.
Вищезгадані результати були логічно закріплені 9 жовтня на відкритих обласних змаганнях з легкоатлетичного кросу, де збірна Щорського району здобула ІІ загальнокомандне місце. Найбільший внесок до скарбнички спільної перемоги зробили А.Ковальковська (ІІ місце на 1000 м), О.Бойко (І місце на 1000 м), Є.Роговенко (ІІІ місце на 1000 м).

Футбол

У рамках змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч» юні футболісти зі Щорса (2001 р.н.) взяли участь у виїзних матчах проти представників Чернігівського району (виграли 1 : 0), Ріпок (2 : 0) і Городні (нічия – 0 : 0). Таким чином наші хлопці стали лідерами підгрупи й отримали путівку на черговий, півфінальний етап розіграшу, який продовжиться навесні.
У рамках першості області серед ДЮСШ у домашньому матчі проти однолітків з Куликівки вихованці старшої групи здобули перемогу з рахунком 2 : 0, а молодші взагалі беззаперечно обіграли суперників – 5 : 1. (Чотирма забитими голами відзначився А.Аквилов). У наступному турі щорсівчани побували на виїзді в Березному. Старші поступилися – 2 : 5, натомість молодші обіграли конкурентів цілком переконливо – 5 : 0. (А.Шевченко записав до свого активу хет-трик).

Вільна боротьба

Минулого тижня Ніжин став місцем проведення обласного чемпіонату з вільної боротьби серед юнаків 1998-2000 рр.н. Спортсмени змагалися не лише за нагороди, а й за право взяти участь у чемпіонаті України, який відбудеться незабаром у Чернівцях. Отже, перше місце у ваговій категорії до 32 кілограмів виборов Д.Шевченко, аналогічного успіху досягли Д.Лайко (до 42 кг), Д.Ковтун (до 66 кг), О.Габокан (до 100 кг). В активі О.Авраменка, М.Макайди (до 32 кг) та Б.Степаненка - ІІ місця, Є.Коробка, Я.Науменка, І.Савинського – треті.
Також одночасно з чемпіонатом проводилися й відкриті змагання серед юнаків 2000-2004 рр.н., за підсумками яких володарями перших місць у своїх вагових категоріях стали Р. Каржавін та О.Коробко, «срібло» здобули А.Невмовенко та М.Жигалов, а «бронзу» - О.Салата.

Успіх картингістів

Минулого тижня відбулися традиційні обласні змагання з картингу, участь в яких взяли й представники Щорсівщини. Четверо вихованців В.Примаченка (станція юних техніків) доволі добре продемонстрували свої навички водіння у класах «Піонер Н» (8 кіл по кілометру кожне) та «Кадет» (10 кіл).

Рахунок зрівняв начальник

Протягом 2010-2011 років у колективі 8 державної пожежно-рятувальної частини (м.Щорс) був справжній бебі-бум.

Вітали всіх, кого на свято стежина привела

– Добридень всім, кого сюди стежина привела… Такими словами 12 жовтня розпочалося святкування Дня села. Біля сільради зібралися жителі с.Низківка та прилеглих хуторів, щоб подивитись святковий концерт, який відбувся вперше за багато років.




Присутнім цікаво було послухати історію сіл Низківської сільради, яку підготувала бібліотекар А.В. Філон.
У концертній програмі нікого не обминули увагою. Згадали довгожителів села, наймолодших мешканців, привітали з ювілеєм сім’ї.
Привітати жителів зі значними датами та вручити подарунки приїхали депутати Щорської районної ради В.М. Запорожець та Г.А. Скидан.
За традицією усіх присутніх пригощали запашним короваєм дівчата у вишиванках. Всі бажаючі могли скуштувати смачного куліша з м’ясом та Низківського «спотикача», і бутерброд із салом під запальну пісню «Сало». Душевні, мелодійні пісні не залишили нікого байдужим, а виграші в лотерею піднімали настрій.
Насамкінець був святковий феєрверк. Низківчани сподіваються: проведення такого свята стане доброю традицією й надалі.
P.S. Найбільше оплесків отримали найменша учасниця Даша Колотуша, що виступила з «Песенкой Мамонтенка» та виступ тріо у складі О.В. Філона, Є.В. Юрець та О.О. Соломенника з піснею «Комбайнери».
Л. ГОРДІЄНКО, сільський голова
В суботу, 12 жовтня, Низківка святкувала День села. Силами учасників художньої самодіяльності був даний чудовий концерт. Ветеранам праці вручалися подарунки. Від народних депутатів України партії «ВО «Батьківщина» Руслана Князевича та Тетяни Слюз були зачитані привітання на адресу сільського голови, громади села, а трьом сімейним парам, які відзначають ювілейні дати - 50, 30 і 20 років сімейного життя, були вручені цінні подарунки.
Г.СКИДАН, депутат Щорської районної ради фракції «ВО «Батьківщина»

Чоловік залишив мене, як прив’язаного собаку у покинутому дворі

«Чоловік любить жінку здоровою…» - я багато разів згадувала ці слова, аналізуючи своє сімейне життя.
Мій мене навряд чи любив, навіть коли я не мала проблем із здоров’ям. Інакше не повівся б зі мною так жорстоко зараз, коли я, ще не досягши «ягідного віку», уже інвалід, і надій на видужання – практично ніяких.

З прабабусиної скрині

Снувати кросна (хто не в курсі, це такий дерев’яний ручний ткацький верстат) Валентина Стародубець зі Смячі навчилася від бабусі. За все життя виткала стільки рушників, що і собі, і двом дочкам вистачить.





Запрошуємо на навчання

Вінницький міжрегіональний центр професійної реабілітації інвалідів «Поділля» (далі Центр) є державною соціально-юридичною установою Міністерства соціальної політики України, що здійснює професійну реабілітацію інвалідів, впроваджуючи комплексний підхід.

Автомати – на звалище!

Від початку року на Чернігівщині припинена діяльність 18 гральних закладів, де надавалися послуги азартних ігор. Вилучено майже 200 автоматів, півсотні комп’ютерів-симуляторів, 3 сервери та грошові кошти в сумі близько 15 тисяч гривень. Успіх цієї роботи великою мірою залежить від небайдужості громадян. Кожен житель Чернігівщини повинен виявляти чітку громадянську позицію та, якщо йому відомі подібні факти протизаконної діяльності підпільних гральних закладів, повідомляти про це до міліції для вжиття заходів щодо припинення кримінального бізнесу.

Бібліотека збирає… батарейки

За словами директора ЦБС Ніни Мокросноп, відтепер використану батарейку треба віднести до бібліотеки, бо саме тут започатковано екопроект «Здай батарейку – врятуй планету». Зібрані батарейки будуть відправлені на спеціальний завод для утилізації. Автори цієї ідеї наголошують: одна використана батарейка, викинута у ящик для сміття, забруднює важким металом 400 літрів води і близько 20 м2 землі. А в лісовій зоні – це територія живлення двох дерев, двох кротів, одного їжака, декількох тисяч дощових черв’яків.

Проведено понад 60 перевірок

Прокуратурою району у 2013 році проведено 62 перевірки в органах місцевого самоврядування, виконавчої влади, органах контролю: 25 – з питань захисту конституційних прав і свобод громадян; 10 – з питань захисту прав громадян та інтересів держави при застосуванні законів про адміністративні правопорушення; 2 – з питань забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності; 13 – з питань правозахисної діяльності в екологічній сфері; 12 – з питань захисту фінансово-економічних інтересів держави.

Псоріаз прогресує

Псоріаз є одним з найбільш поширених захворювань людини нез’ясованої етіології, посідає одне з провідних місць за розповсюдженістю. У зв’язку з цим в Україні в термін з 10 жовтня по 31 жовтня будуть проведені «Національні дні псоріазу».

Рак шийки матки можна попередити!

Рак шийки матки займає одне з перших місць серед інших злоякісних новоутворень у жінок. Частіше на рак шийки матки хворіють жінки старше 40 років, але останнім часом значно збільшилась захворюваність серед молодих жінок віком 18-35 років. До факторів ризику слід віднести ранній початок статевого життя (14-17 років); часта зміна статевих партнерів; аборти і пологи в юному і молодому віці; захворювання, що передаються статевим шляхом (папіломовірусна інфекція, тріхомоніаз, хламідіоз, уреаплазмоз, гонорея); паління; нехтування правилами особистої гігієни.

понедельник, 14 октября 2013 г.

Богоугодна справа

У Щорсі громада Св.Миколая Всецариці храму закликає земляків долучитися до збору коштів на добудову даху для церковного притвору та інших будівель. За словами благочинного району отця Павла (Фазана), гроші збирають уповноважені церквою особи. 

Грузинський танець – він, мов вітер

Чудове свято грузинської культурної традиції подарував мешканцям Щорсівщини фольклорний ансамбль «Кутаїсі». Цей колектив завітав до нашого краю у рамках масштабного всеукраїнського туру. Народна хореографія, напрочуд гарний спів, зворушливі музичні композиції – все це побачила й почула публіка у залі районного Будинку культури. Щирість і талановитість артистів безмежно зворушили серця глядачів, залишивши по собі море приємних вражень.

Володимир Хоменко: «Наше завдання – захищати вразливі верстви населення

На виконання нових соціальних ініціатив Президента України «Діти - майбутнє України» розпорядженням голови Козелецької районної державної адміністрації відкрито відділення денного перебування для дітей-інвалідів, дітей групи ризику та дітей з психічними захворюваннями на базі Козелецького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на дві групи. 4 жовтня голова ОДА В.Хоменко ознайомився з роботою цього закладу, оглянув кабінети соціальної реабілітації, трудової терапії, психологічної реабілітації та логопедичної корекції, переобладнану частину харчоблоку.

Смячани діждалися нового мосту

Те, що сільський голова Смячі Тетяна Лисенко на своїй території хазяйнує розумно, ні в кого сумнівів не викликає. За усі її виборчі періоди не було жодного випадку, аби вона когось не вислухала, комусь не допомогла.

Злодіїв упіймали, сейф повернули

Минулого тижня Щорсівщину сколихнула звістка: хтось обікрав офіс відомої в краї фірми «Астра». Чимало мешканців та гостей міста бачили, як наступного після крадіжки дня проводився ремонт вікна у приміщенні цієї комерційної структури…

Скажений кіт кинувся на людину

Про це «Променю» розповіла лікар-епізоотолог РДЛ ветмедицини Т.А. Терещенко. За її словами, інцидент стався 3 жовтня, десь після опівдня.

Батьки і троє малих дітей залишилися, в чому були

Оксана (їй 34) та 30-літній Євген Насінники з Кучинівки разом 10 років. Найціннішим з усього, що родина придбала за цей час, була оселя. У цьому будинку минули найромантичніші роки подружжя, тут росли троє їхніх дітей.

Як Марія Іванівна в Москві ділилася досвідом

Цю історію розповів мені займищанець Іван Васильович Рибальченко (2 вересня йому виповнилося 85 років).

Ми вчимо бути мамами

Для підтримки та зміцнення інституту сім’ї та подолання раннього соціального сирітства шляхом формування засад відповідального, усвідомленого батьківства у 2004 році Щорським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді при пологовому відділенні ЦРЛ був створений консультативний пункт.

Нашому земляку присуджена премія «Прохоровське поле»

До нагород Почесного громадянина Займища – письменника Івана Євсієнка (він, зокрема, лауреат премій імені поета фронтовика В.Кубанєва, А.Платонова, «Роман-газети», олімпійського комітету Російської федерації, «Бежин луг» ім.І.Тургенєва, «В свободном и яростном мире», ім.В.Шукшина) нещодавно додалася ще одна. Премія має назву «Прохоровське поле» і присуджується діячам літератури і мистецтва, в творчості яких у високохудожній формі втілюються ідеї моральності, патріотизму, національної гордості, воїнської честі і відданого служіння своєму народу і Батьківщині.

Сценічний успіх

Нещодавно танцювальний колектив «Ягідки» побував у Чернігові, де взяв участь у фестивалі-конкурсі дитячої та юнацької творчості «Яскрава країна».

Встановлено ще 12 прізвищ партизанів, похованих у братській могилі

19 вересня 2013 року на території музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» відбулися урочистості, присвячені Дню партизанської слави.


Давай залишим невідкладні справи,

Подивимось на сонце і на трави,
Наговоримося з добрими людьми.
Не час минає, а минаєм ми.

Успіх шкільних лісівників

Новоборовицьке учнівське лісництво продовжує радувати своїми успіхами.

Пам’яті Григорія Кураса

У п’ятницю, 4 жовтня, у переддень Дня учителя в гімназії була відкрита меморіальна дошка на честь відомого педагога і науковця Григорія Кураса.

Наркотики не проїхали

П’ятеро мешканців Козелецького району створили розгалужену мережу з придбання та збуту таких небезпечних наркотичних засобів як ацетильований опій, канабіс та метадон.
1 жовтня правоохоронці затримали зловмисників «на гарячому» під час реалізації ними чергової партії наркотичного товару. На даний час задокументовано сім фактів збуту наркотиків. Значну кількість наркотичних засобів було виявлено та вилучено у ході проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання наркодилерів.
Відкрите кримінальне провадження Наркоторговців взято під варту.

Оновлена звітність

Щорське відділення Корюківської ОДПІ нагадує, що з 1 жовтня адміністрування єдиного соціального внеску передано органам Міндоходів. Отже, звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подається до органів доходів і зборів за місцем взяття на облік платника податків.

Звертайтесь на «гарячу лінію»

15 жовтня з 11-00 до 13-00 на актуальні питання митного оформлення відповідатиме начальник відділу організації митного контролю Чернігівської митниці Міндоходів Володимир Подоляко (т. 625-662), а на питання оподаткування та адміністрування ПДВ та податку на прибуток підприємств у контексті Податкового кодексу України – начальник управління оподаткування та контролю окремих об’єктів і операцій Ірина Білазерська (т. 652-308).

Кількість перевірок зменшується

Фахівцями Головного управління Міндоходів у Чернігівській області протягом січня-серпня цього року проведено 820 планових та позапланових документальних перевірок. А це на 10% менше, ніж за аналогічний період минулого року. За результатами перевірок донараховано до бюджету 37 мільйонів гривень. Перевірками упереджено безпідставне відшкодування ПДВ та забезпечено економію бюджетних коштів у сумі 1,8 мільйона гривень. Контролюючи діяльність збиткових підприємств, у 2013 р. зменшено від`ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток на 8,3 мільйона гривень. Тенденція щодо зменшення кількості перевірок бізнесу буде продовжуватися і у четвертому кварталі 2013 р. 

Державну допомогу отримують тисячі сімей

Управлінням соціального захисту населення з початку року призначено субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу 899 родинам на загальну суму 741,4 тис.грн. Середній розмір субсидії становить 824 грн. на рік на одне домогосподарство. Субсидії на тверде паливо та скраплений газ надавались громадянам в готівковій формі.

Аби попередити небезпеку

Днями відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській ОДА. Одним з питань порядку денного засідання стало питання «Про епізоотичну ситуації щодо африканської чуми свиней в Російській Федерації, виникнення африканської чуми свиней в Республіці Білорусь та невідкладні заходи, які необхідно вжити з метою недопущення занесення цієї хвороби на територію області».

Запитували-відповідаємо

На запит у рубриці «Запитайте у влади» від 5 жовтня 2013 року повідомляємо, що на даний час Щорським МНВК біля меморіального знака в с. Гвоздиківка вже облаштована зупинка для учнів, які підвозяться до місць навчання.

На святі у Добруші

Минулої суботи наші хороші сусіди добрушани відзначали 70-у річницю визволення свого краю від німецько-фашистських загарбників і День міста.


воскресенье, 13 октября 2013 г.

Асфальтуються дороги

Цього тижня у Щорсі продовжився започаткований влітку ремонт доріг.

Зустріч з керівниками сільгосппідприємств

У рамках реалізації доручень Президента України щодо створення належних умов життя для мешканців сільських населених пунктів шляхом залучення аграрного бізнесу для вирішення проблемних питань територіальних громад 8 жовтня голова райдержадміністрації Олександр Грабовський зустрівся з керівниками сільгосппідприємств району.

Створення належних умов життя для мешканців сільських населених пунктів – одне з головних завдань влади

На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло під час робочої поїздки до с. Горбове Куликівського району. За його словами, на необхідність підтримки сталого розвитку сільських територій, а також створення сприятливих умов для життєдіяльності та підвищення добробуту населення звертає увагу Президент України Віктор Янукович. «Глава держави наголошує, що органи влади мають залучати на добровільній основі кошти підприємств, установ та організацій для соціально-економічних розбудовчих процесів у сільській місцевості», – зазначив заступник голови облдержадміністрації. Він підкреслив, що на виконання соціальних ініціатив Президента України та з метою підвищення стандартів життя селян головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком ще влітку минулого року підписано доручення щодо залучення на добровільній основі коштів агропідприємств для розвитку інфраструктури сільських населених пунктів.

понедельник, 7 октября 2013 г.

Рідна земля – наймиліша

До такого дитсадка малеча ходить залюбки: скрізь квіти, нехитрі драбинки, гойдалки, лави, розмальовані всіма кольорами райдуги. Ще на них з любов’ю виписані казкові герої.



Із доступного матеріалу виготовлені різноманітні фігурки. Ось із необкорованої берези задерикуватий жеребчик манить до себе гарним настроєм. Стилізований вітряк лопотить на вітрі крилами. Біля порогу «виросла» тропічна пальма – її вічно зелене листя зробили з пластикових пляшок. Біло-прозорі пляшки дивовижним чином зібралися в довгошийого лебедя. Над колодязним зрубом схилився журавель, а із-за лозяного тину виглядають квіти.
До речі, вони тут скрізь: такі звичні чорнобривці, айстри, гвоздики, майорці – милі серцю яскраві осінні квіти. Такими ж сонячними та життєрадісними зростають тут діти. У Нових Боровичах зараз 56 дошкільнят. Дитячий дошкільний заклад не може усіх їх умістити, тож незабаром при школі відкриють ще одну групу.
Усі вони ростуть не просто допитливими розумниками. Посіяні їх вихователями зерна любові до рідного краю проростуть простою квіточкою, незаростаючою стежкою до отчого порогу, вдячністю до педагогів-наставників. Можливо, саме серед сьогоднішніх дошкільнят – майбутня надія і гордість нації, саме вони примножать славу України. А поки що ці симпатичні хлопчики й дівчатка радіють довколишньому світу, тішать своїми успіхами й допитливістю батьків, всотують їх любов до Вітчизни. Щоб зростати патріотами, для яких своє село – наймиліше.

Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

З турботою про майбутнє

Пропонуємо читачам «Променя» інтерв’ю з директором Петрівського навчально-виховного комплексу Василем Шмаровозом. Тема розмови – сьогодення і перспективи дошкільної освіти.
– Василю Павловичу, яка історія появи у селі навчально-виховного комплексу?
– Свого часу в Петрівці функціонував дитячий садок, що розміщувався в окремому приміщенні. Будівля опалювалася за допомогою електрики, а це було доволі недешево. У пошуку оптимального виходу з ситуації районне керівництво підтримало ідею створення НВК і використання з цією метою частини шкільних кімнат на першому поверсі. Тоді довелося виконати чималий обсяг ремонтно-облаштувальних робіт, аби створити для малюків належні умови – санітарні, виховні, побутові тощо. Сталося це у 2001 році. Спочатку було 2 групи (понад 30 дітлахів) і 6 працівників, згодом дітей поменшало, але з 2012 року їхня кількість знову сягнула розрахованого показника.

За кого виходити заміж, щоб жити щасливо?

Молоді , скоріш за все, скажуть - за того, кого кохаєш. Хто старший - за щедрого багатія (якщо такий унікум зустрінеться, бо зазвичай заможний і нежадібний - за межею реального). Інші виберуть успішного, шляхетного, порядного. Перелік можна продовжувати довго, але жоден з варіантів не дає гарантії довгого, міцного і щасливого шлюбу.

Є таланти серед поштовиків

Оператор Щорського відділення поштового зв’язку Ірина Гаврилець ще й самобутня художниця. Розказує: це захоплення у них з сестрою – від мами. Ще класу з п’ятого дівчинка перемальовувала в альбом картинки, що сподобалися. Далі – більше. Відвідувала художню студію при Городнянській школі №2, де навчалася, брала участь у конкурсах, отримувала нагороди.





З часом улюблене заняття стало необхідністю. Дівчина не полишила його, коли навчалася у Щорсі у ВПУЛГ (за спеціальністю секретар керівника), ні коли вийшла заміж, народила сина, ні коли прийшла працювати у місцеве відділення поштового зв’язку.
Один з її улюблених видів малюнків – графіка. Немало картин написані маслом. Є вдалі спроби розписувати квітами шовк (батик). Освоює нове за допомогою Інтернету. Пробує, фантазує, втілює на полотнах своє бачення краси.
Зізнається: малювала для себе – щоб «переключитись», забути про прикрощі. Але було приємно, коли дирекція дитячої бібліотеки запросила влаштувати в її стінах виставку. (До речі, виставка отримала багато схвальних відгуків).
Марія ІСАЧЕНКО
На знімках: Ірина Гаврилець та її картини.