пятница, 28 февраля 2014 г.

Залишились лічені дні

Нагадуємо, що реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні для абітурієнтів 2014 року завершується у середу - 5 березня. Тож поспішайте подати свою заявку, ті хто бажає в цьому році вступати до вузів. Абітурієнти, яким було відмовлено в реєстрації, можуть виправити відповідні помилки та надіслати до 19 березня повторно пакет реєстраційних документів. А тестування розпочнеться 3 червня (перший іспит – з іноземної мови). Більш детальна інформація на сайті «Українського центру оцінювання якості освіти» http://testportal.gov.ua/

Працювати спільно заради загальної справи

У контексті проведення сходів громадян по селах Щорсівщини ми поцікавилися думкою депутата райради (від мажоритарного округу Рогізок) В.В. Приходька: як він оцінює взаємодію органів місцевого самоврядування різного рівня і їхню роль у житті громади?

Роботодавці зберуться на з’їзді

4 березня відбудеться позачерговий з’їзд роботодавців та підприємців Чернігівщини. Початок з’їзду об 11-ій год. (м.Чернігів, пр. Миру,43, приміщення Чернігівської обласної ради, головна зала). З’їзд має обговорити нагальні питання сьогодення.

Заради нашого спокою

Ситуація в країні залишається складною. Тож з метою запобігання вчинення кримінальних правопорушень, фактів мародерства, викрадення людей, забезпечення громадського порядку в місті, збереження майна громадян,

Телефон довіри

В управлінні Служби безпеки України в Чернігівській області цілодобово працює «телефон довіри» - (0462) 676-208, за яким жителі Чернігівщини можуть повідомити інформацію щодо загроз державній безпеці, загроз терористичного характеру тощо. Інформація буде перевірена.

У ветеранів - новий очільник

14 січня був обраний новий голова ради Щорської районної організації ветеранів України. Ним стала Людмила Романівна КРАВЕЦЬ. Наш кореспондент попросив її розповісти про перші кроки і плани роботи.

Зміни в пенсійному законодавстві

З 1 січня набрали чинності внесені зміни до ЗУ «По особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. При цьому, як і раніше, враховуються діти, усиновлені в установленому порядку. Відтепер, у разі смерті матері або у випадку позбавлення її батьківських прав, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. Пенсія призначається з дати подачі заяви з усіма необхідними документами і встановлюється як надбавка до пенсії в розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
М.ШИДЛОВСЬКА, начальник управління ПФУ

Пільги чорнобильцям

Організацію щорічного оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у Щорському районі здійснює управління соціального захисту населення. Для взяття на облік для забезпечення путівкою у наступному році постраждала особа чи один із батьків потерпілої дитини або особа,

Розпочинаємо з підживлення озимини

Про хід підготовки до весіннього засіву розповідає начальник виробничого відділу управління агропромрозвитку РДА Надія ДЯТЕЛ:
- На ланах району розпочинаємо підживлення озимини, яка із зими вийшла у задовільному та

Пожежа в Хотуничах

19 лютого 2014 року о 17 годині 29 хвилин на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: с.Хотуничі, вул. Шевченка. Об’єкт – хата розміром у плані 8 х 10 м, стіни дерев’яні,

У передчутті весни

З початку нинішнього тижня на Щорсівщині вже почалася заготівля кленового соку. Як це не дивно, але вже наприкінці зими дерева почали потроху прокидатися, радуючи наших земляків живильною й корисною вологою. Поміж людей є чимало любителів соку з клена. І вже можна багато на яких деревах побачити посуд, до якого крапля за краплею стікає смачний напій, подарований природою.

Навіщо бабі Раї чотири коти

1 березня – всесвітній день котів
Корова третій рік –ялівка. Молока мало. Розходи великі. Давно вже треба було її замінити, та все ніяк, - бідкається 78-річна Раїса Литвиненко з Великого Щимеля.
Доїти корову жінці нелегко. Болять руки.

Впав метеорит

Нещодавно до редакції «Променя» завітав один наш читач і розповів цікаву історію. 18 лютого майже о десятій годині вечора він їхав своїм автомобілем під смт Березна, коли став свідком рідкісного явища: нічним небом ніби пронісся вогняний об’єкт.

По рибацьке щастя – на край світу

З історичних джерел відомо, що Великий князь Київський Ярослав Мудрий дуже полюбляв посидіти з вудкою на березі річки. Напевно, людські захоплення залежать від вроджених рис натури, адже чимало чоловіків явно віддають перевагу рибальству над полюванням. (Звісна річ, є достатньо і тих, хто вдало поєднує перше з другим). Показово: для багатьох головним є не вага впійманої рибини, а сам процес ловитви, те, що дарує
відпочинок душі та серцю.

Якби можна було все повернути...

Дід Іван з бабою Оленою жили як переважна більшість людей: трохи сварилися, частіше мирно співіснували, разом долали життєві труднощі, ростили дітей, допомагали виховувати онуків.

Великий тренер, вдячні вихованці…

Минулої суботи у спортшколі відбувся відкритий турнір з настільного тенісу, присвячений пам’яті відомого тренера з цього виду спорту Є.І.Круша. (Нині вже покійного). У залі ДЮСШ зібралися 80 учасників змагань зі Щорса, Чернігова, Сосниці, Городні, Корюківки, Києва і чимало охочих повболівати за майстрів малої ракетки.

Юний інтелектуал із Тур’ї

Хороша освіта – запорука успішного майбутнього наших дітей. Сьогодні серед безлічі навчальних закладів важливо знайти той, що сприяв би розвитку особистості саме вашої дитини і справді готував її до дорослого життя.

Школа, де не буває холодно

Вона така, що досі, як в старі добрі часи, опалюється дровами. (Завдяки налагодженій співпраці з місцевим лісництвом, нехватки в паливі немає). І груби тут без перебільшення прадавні. Та завгосп Віра Кушнір не нахвалиться ними:


Старший матрос, що мріє стати офіцером

«Щоб стати справжнім мужчиною, чоловік мусить пройти випробування армійською службою», - вважає 20-річний Вадим Поречин зі Щорса.

Аня Павленко перемогла в обласному конкурсі

18 лютого, в день народження видатної громадської діячки, просвітительки та педагога Софії Русової (народилася 158 років тому у франко-шведській родині Ліндфорс у с.Олешня Ріпкинського району) президент обласного благодійного фонду, що носить її ім’я, Іван Чаус відвідав Великощимельський НВК. Метою його візиту було вручення нагороди за зайняте перше місце у фотоконкурсі (він проводився саме цим благодійним фондом) «Україна починається з родини».

Про державну реєстрацію

12 лютого 2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868 «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», положення якої вносять певні зміни до існуючого з 1 січня 2013 р. порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Правила поведінки на льоду

На початку весни людину чекає така небезпека, як загроза провалитись під лід.

Світло покаяння

3 березня починається Великий піст
Усе життя християнина має минати в покаянному дусі, втім, сповідання гріхів перед священиком і прийняття благодатного звільнення від них і духовного наставництва до збереження себе від гріхів може бути лише у відповідний час. Для цього Церква встановила особливий порядок і визначила дні. Так перед святами і тим паче перед великим спомином спасительних страждань, крестної смерті і воскресіння Христового церква закликає нас вибілювати одяг душі покаянням і таємничою Кров’ю Агнця, що спокутує гріхи світу, спонукаючи таким чином навіть малий гріх незнання, забуття, неуважності, раптовості від душі проганяти. Церква готова прийняти того, хто кається, не лише у визначений нею час, але в кожну годину. На допомогу покаянню Церква закликає піст. Вона пристосовує богослужіння до пробудження покаянних почуттів. І до того простягає материнську турботу про нас, що встановила підготовані тижні перед вступом у піст і особливо сиропусну седмицю, призначивши для неї щось середнє між постом і м’ясоїдством, а також і перші нечасті пісні колінопреклоніння.
Після очищення почуттів через утримання, Церква поступово підносить нас до духовного споглядання «высокими умы странствия Владычня, бессмертныя трапезы», спасительних виразок Господніх, живоносного Гроба і сонцесяйного воскресіння, приводить нас до чистого споглядання предметів рятівних і Божественних. Так поступово вона вводить нас у подвиг Великого посту.
Недоречними у ці підготовчі дні для нас неуважність, непотрібне збурення почуттів, надмірна нестриманість і духовна розслабленість. Який хворий навмисне став би посилювати свою хворобу, приміром, сьогодні, якби мав намір лікуватися завтра? Слід пам’ятати, що ми покликані бути справжніми чадами Церкви, за Апостолом «чадами послуху».

Отець ПАВЛО,
благочинний церков Щорського району

Чернігівські святі

Святителя Феодосія Углицького (18 лютого) звичніше називають Чернігівським.

вторник, 25 февраля 2014 г.

Школу зігріватимуть пелети

18 лютого відбулося урочисте відкриття нового опалювального модуля, який забезпечуватиме теплом класні кімнати Новоборовицької школи та групу дитячого садочка «Колосок». Участь в цій неординарній події взяли заступник голови Чернігівської ОДА Віктор Геращенко,

Настільний теніс

 Майже місяць у гімназії тривали змагання з настільного тенісу. Понад шістдесят учнів з усіх класів змагалися за право володіти призовими місцями. Проведення цього спортивного заходу призвело до того, що ще рано-вранці, до початку уроків, біля гральних столів збиралися ті, хто бажав підвищити свою майстерність перед заліковим виступом.

Вільна боротьба

Минулого тижня Мена стала місцем проведення відкритого турніру з вільної боротьби серед хлопців 2000 року народження й менших.

Міні-футбол

З 14 по 16 лютого у Славутичі тривала відкрита першість міста з міні-футболу. (Вік учасників - 13-14 років). За перемогу боролися 12 команд, зведені у двох підгрупах. Представники Щорсівщини

Залізничники таки дочекалися покращення життя вже сьогодні?

Правду кажучи, вже не перший рік у Щорсі періодично спалахують суперечки щодо долі локомотивного депо. Залізничники, ветерани галузі та й звичайні щорсівчани доволі близько до серця беруть тему можливого закриття цього підприємства.

Звітували на високому рівні


Подивитися і послухати звіт аматорів Щорсівщини глядачі до районного Будинку культури йшли заздалегідь, щоб перед початком подивитися виставку умільців. На ній були представлені вироби, присвячені 200-річчю з дня народження Кобзаря. Усі вони заслуговують окремої розповіді.

понедельник, 24 февраля 2014 г.

Майбутнім захисникам Вітчизни

Деякі хлопчики – ніби народжені зі зброєю в руках – мало не з пелюшок обожнюють «стрілялки». Тому особливою популярністю у таких вихованців ДНЗ №1 користуються дерев’яні танки та гармати, що їх виготовив двірник закладу Сергій Васько. Танки, хоч і іграшкові, зате дуже схожі на справжні.
- Ростуть майбутні захисники Вітчизни, - задоволені батьки.
На рахунку Сергія Станіславовича й інші інсталяції (в основному це казкові герої) встановлені на майданчиках дитсадка.
На знімку: Сергій Васько і майбутні воїни біля іграшкових танків.
Фото Марії ІСАЧЕНКО

Прилетіли качки і гуси?

Щорські рибалки, які полюбляють підлідну ловлю в озерах неподалік Десни, минулих вихідних не приховували свого здивування. Спочатку над ними пролетіло з півдесятка диких качок. Потім ще більше зачудувалися, побачивши табун диких гусей. Пригадали, як після Новоріччя на очі потрапили лебеді. Аномальне тепло, напевне, збило з пантелику й представників фауни?

Переможцями були всі

До Дня Св. Валентина в Гірській школі відбулося свято «У чарах кохання». Жеребкуванням були обрані пари для участі у конкурсах, за якими пильно слідкувало журі. Розпочали святкову програму ведучі М.Клименко та А.Грищенко. Учениці 9 кл. Я.Соленок та 8 кл. Д. Аверченко декламували вірші, К.Тищенко та І.Лукаш виконали уривок із трагедії «Ромео і Джульєта» В. Шекспіра. На свято завітали Баба Яга (І.Кухаренко) та Святий Валентин (М.Сильченко). Музичні хвилинки між змаганнями додали веселощів. У результаті номінацію «Найсимпатичніша пара» отримали А.Кухаренко та Н.Кущан, «Найвеселіша пара» - Н.Прус та І.Плешкунов, «Найелегантніша пара» - А.Чернявська та Д.Богомаз. А парою-переможницею – «Валентином і Валентинкою» - стали К.Тищенко та І.Лукаш.
С.Турок, вчитель Гірської ЗОШ І-ІІ ст.

Краще не хворіти…

За інформацією головного санітарного лікаря Щорсівщини Л.А. Первакової, ще наприкінці січня намітилася тенденція до збільшення кількості хворих на гостру респіраторно-вірусну інфекцію. Якщо останнього тижня місяця таких випадків було зареєстровано 113, то у першу семиденку лютого - вже 120, а в другу – аж 190. Причому більш ніж половину захворілих складають діти. (В останньому випадку зі 190 тих, кому знадобилася медична допомога, 28 – малюки у віці до 4-х років). Попри непросту ситуацію слід констатувати, що епідпоріг у нашому районі ще не перевищено. Хоча, за прогнозами фахівців, десь наприкінці лютого – на початку березня можна очікувати на погіршення стану справ через настання погодних умов, які сприяють поширенню ГРВІ. Тому наші земляки мають з усією серйозністю поставитися до зміцнення свого імунітету і вжити профілактичні заходи протидії хворобам. Про здоров’я треба дбати обов’язково. 

Час декларувати доходи

З 1 січня стартувала кампанія з декларування громадянами доходів, отриманих у 2013 році, яка триватиме до 1 травня поточного року. Доходами, за якими згідно з

пятница, 21 февраля 2014 г.

«Ми хочемо маму, але не таку, яка у нас була»,- кажуть три синочки Василя Гордійка із Нових Борович

Робота у В.М. Гордійка (крайній зліва) займає багато часу.


Відверто про життя військових

Всі армійські труднощі і невлаштованість побуту Лепнюки ділили на чотирьох в окремому закритому гарнізоні Прикордонного району Далекосхідного військового округу. 
Влітку зустрівся з односельцем, якого не бачив 45 років. Відпочиваючи на річці, побачив чоловіка, схожого на мого товариша дитинства. Підійшов, питаю: «Льоню, це ти?»

«АФГАНІСТАН БОЛИТЬ В МОЇЙ ДУШІ»

Урок-реквієм

Урок-реквієм «Чорне крило Афгану» у районній дитячій бібліотеці бібліотекар Г.К. Голубцова розпочала словами: «Дехто говорить, що не треба взагалі згадувати про війну. Я ж думаю, що треба.

Анкетування ветеранів

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України «Про затвердження форми соціального паспорта ветерана», працівниками територіального центру проводиться опитування ветеранів війни району для заповнення соціального паспорта на кожного ветерана за місцем його прописки та проживання. Тел. 2-12-30.

У Нових Млинах на кожен двір припадає три корови


Цьому не повірили навіть у статистиці, котра, як відомо, знає все. Дійсно, телефонували з Чернігова, щоб уточнити. Мовляв, такого не може бути. Але насправді більшість селян тримає по 2-4 корови. Приклад усім подає сільський голова О.М. Згонник, у господарстві якої 14 корів.
Про те, як жила громада у минулому році, Олена Миколаївна розповідала докладно. Відзвітувала про роботу виконкому й колективу сільради, депутатського корпусу. Знаючи інтерес односельців до організації закупівлі молока у населення, доповіла про співробітництво з заготівельниками, серед яких найбільш прозоро працює ПАТ «Ічнянський ЗСМіМ»: одразу в присутності здавачів робиться експрес-аналіз зданої продукції. Менські й куликівські заготівельники, як і ічнянські, пропонують однакову ціну – 2 грн. 60 коп. за кілограм молока базисної жирності. З’явилися і більш вигідні пропозиції, проте селяни поки що придивляються і розмірковують.

І у гори, і на море

Корюківська міжрайонна виконавча дирекція постійно реалізує путівки до санаторно-курортних закладів за всіма напрямками оздоровлення: органів травлення, дихання, системи кровообігу, нервової системи та хребта, органів опори та руху. Протягом року Корюківська міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності отримує путівки у санаторії з різними напрямками лікування: санаторії «Гурзуфський», «Ай-Петрі», «Бердянськ» оздоровлять вам органи дихання;

Щорської районної ради (двадцять перша (позачергова) сесія шостого скликання) від 21 лютого 2014 року Про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення позбавлення статусу відокремленого підрозділу локомотивного депо Щорс та переведення його в статус оборотного депо відокремленого підрозділу – локомотивне депо Конотоп

понедельник, 17 февраля 2014 г.

Не проекти, а конкретні справи

Вже понад десять років у нашому краї точиться дискусія на тему раціонального використання лісових ресурсів. Якщо точніше – про спрямування відходів деревообробки (передовсім тирси) на виготовлення паливного брикету або гранул.

Творіння природи

Десь далеко, між лісами,

С.В.Супруненко
аж на північній околиці району, заховалася Гута Студенецька. До кордону – кілометрів з п’ять чи шість. Там і пролягає межа української землі.

Фронтові дороги Івана Ігнатенка

Не роки – десятиліття віддаляють нас від вікопомної перемоги радянських солдатів над жорстоким фашистським звіром. Мільйони їх полягли у запеклій боротьбі, позначивши своїми могилами шлях до Берліна. Мільйони, повернувшись до мирної праці, мали мирне життя, цілком мирні професії. Переважна їх більшість відійшла вже у кращий із світів, а ті, хто вже має поважні літа й слабке здоров’я, живуть у всенародній шані.

Анатолію Томилу

18 лютого минає 12 років як пішов у вічність журналіст, редактор газети "Промінь", воїн-афганець Анатолій ТОМИЛО.

Життя втомилося від тебе?
Ні! Чому ж ти сам втомився в світі жити?
Батьками дерево життя дароване тобі
Ти так безжалісно зумів перепинити.
А, може, хтось тобі у келих
Підлив словесний яд
І отруїв словами?
На жаль, хвороба ця між нас
Й впивається в слабких
смертельними кігтями.
А, може, то прийшов твій день і час,
В народі кажуть: добрі люди треба й Богу.
Та надто рано ти покинув нас
Й ступив на ту одну,
для всіх без винятку, дорогу?
А на порозі вже весна.
Ось-ось барвінок розплете
блакитні коси.
На пагорбок землі, де спочиваєш ти,
Завжди збігатимуть
дружини й доньки сльози.
Раїса ФЕДЧЕНКО

До 25-річчя виводу радянських військ з Афганістану

Перед Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав активісти райради ветеранів, УСВА і представники райдержадміністрації завітали до локомотивного депо і вшанували увагою і словами подяки колишніх воїнів-афганців М.Посудевського, П.Сіренького, В.Ротозія та М. Гаврика. У мирний час вони - звичайні машиністи та слюсарі, але про своє бойове минуле вони не забувають, а земляки ставляться до них з належною шаною. 

Критика - не дівка, її ніхто не любить

У цьому вкотре переконалася на власній шкурі минулої середи. На зборах громадян села Великий Щимель керівник опозиційної у районній раді фракції ВО «Батьківщина» Г.А. Скидан критикував усіх і кожного, у тому числі й районну газету. Присутні в залі сприймали його виступ дуже неоднозначно. Але про все по порядку.Сільський голова Б.О. Добродій підготував докладний звіт про життя громади і її мешканців. Зокрема, тут зареєстрований 831 житель, ще 46 чоловік постійно проживає, але не зареєстровані тут. Село має перспективу, бо в ньому47 дошкільнят, 96 школярів, 504 людей працездатного віку. Інша справа, що роботу кожен шукає, де може – 247 трудяться на підприємствах, в установах та організаціях сільради та міста. Решта або зовсім не працює, або знайшли своє місце на пилорамах, у Чернігові, Києві, шестеро – в Москві, четверо – в Італії. За рік народилося 6 немовлят, а також померло 12 чоловік. З початку нинішнього року народилося двоє і померла одна людина.

На триразове доїння корів перейшли із січня у псп імені Ватутіна

Першими в полудень минулого вівторка на фермі ми зустріли головного зоотехніка господарства В.М. ГОРДІЙКА та ветфельдшера А.О. РОМАНЕНКА. О цій порі зазвичай на тваринницькій дільниці кипить робота: доять корів, випоюють теляток, наповнюють кормами годівниці.
Кожен чітко знає свої обов’язки, тож підганяти нікого не потрібно: швидше справишся – швидше підеш додому. У напруженому ритмі минають робочі години.

Про районний бюджет на 2014 рік

Районна рада вирішила:
1. Установити загальний обсяг доходів районного бюджету на 2014 рік у сумі 91747891 гривень.
Обсяг доходів загального фонду бюджету визначити у сумі 88575591 грн., спеціального фонду бюджету в сумі 3172300 грн. (додаток 1).

Інформація про виконання районного бюджету за 2013 рік

До доходної частини загального фонду районного бюджету за 2013 рік надійшло 84240,7 тис. грн., що становить 94,6% до уточнених річних бюджетних призначень, в тому числі офіційних трансфертів 74561 тис. грн., що становить 99,4 % до плану на рік. Дотація вирівнювання з державного бюджету надійшла в сумі 38587,6 тис. грн. (100% до планових річних призначень). До спеціального фонду надійшло 3051,6 тис. грн., що складає 154,3% до планових річних призначень.

«ЖИВЕМО Й ПАМ’ЯТАЄМО...»

15 лютого 1989 року останній радянський солдат покинув афганську землю. Перестали йти похоронки з Кандагару, Кабулу, Джелалабаду, Газні... Назавжди було закрито сторінку героїчного й драматичного літопису. Нагадуватимуть про ту трагедію обеліски та пам`ятники на могилах юнаків, що загинули в Афганістані. Рано посивілі матері зітхнули з полегшенням. Та не всі...

ОТРИМАЙТЕ ВАУЧЕР НА НАВЧАННЯ в центрі зайнятості

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці громадян, старше 45 років, за умови наявності у них страхового стажу не менше 15 років, шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації передбачена можливість отримання ваучера (ст.30 Закону України „Про зайнятість населення")
Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент прийняття рішення про видачу ваучера. Оплата ваучерів здійснюється

До уваги роботодавців!

Вам гарантована компенсація єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за умови працевлаштування на нові робочі місця не менше ніж на два роки за направленням Державної служби зайнятості громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці (ст.26 Закону України «Про зайнятість населення»). Компенсація виплачується протягом одного року за кожну працевлаштовану особу.

Депо у Щорсі працюватиме й далі

Укрзалізниця проводить оптимізацію чисельності працюючих. Під реорганізацію потрапив і відокремлений підрозділ — локомотивне депо Щорс. Планується скоротити штат і перевести його в підпорядкування локомотивного депо Конотоп. Наслідком таких дій Укрзалізниці з 218 працюючих на підприємстві залишиться тільки 90. Доля інших 128 поки залишається невирішеною.

пятница, 14 февраля 2014 г.

Звернення прокурора Щорського району

Нещодавно на 20-й сесії 6-го скликання райради мною  надано звіт  про стан  законності в Щорському районі. Органи влади та громадськість

Звернення прокурора Чернігівської області



2 лютого набрав чинності Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Реєстраційна служба діє

Перший рік роботи реєстраційної служба в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень був дуже значущим роком, роком випробувань, але служба змогла довести, що може і вміє працювати.

Як говорить закон

Райдержадміністрація повідомляє, що на виконання ст.32 Закону України “Про відходи” відповідно до внесених змін до Постанови Кабміну від 3.08.98 р. (зі змінами та доповненнями) №1218 “Про затвердження Порядку розроблення затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів“ всі суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з утворення відходів, повинні самостійно визначити необхідність отримання дозволу на розміщення відходів та лімітів на 2015-2017 рр. або подати декларацію про відходи через дозвільний центр.
В.АЛЄКСЄЄВ,
перший заступник голови райдержадміністрації

Розпорядження

Про скликання двадцять першої сесії районної ради шостого скликання (від 12 лютого 2014 р.)
Враховуючи пропозиції райдержадміністрації, керуючись ст.ст 13,17 Регламенту роботи районної ради шостого скликання, ч.ч 5,9,12 ст. 46, п.1 ч. 6, ч. 7 ст. 55 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, скликати двадцять першу сесію районної ради 6-го скликання 11 березня 2014 року на 10 годину

Перспектива, пов’язана з Європою

На початку цього року Щорс приєднався до європейської ініціативи під назвою «Угода мерів». Вона має на меті об’єднати органи самоврядування довкола ідеї протидії глобальному потеплінню, зокрема – через зменшення викидів шкідливих речовин

До 200-річчя Т.Г.Шевченка

«Кобзар – книга правди»

З безлічі книг, які увійшли до світової літератури, поодиноко виділяються ті, що мають для народу значення заповіту. До таких належить «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка. Вперше його було видано 1840 року у Петербурзі, і включав він тільки 8 творів. За життя Шевченка збірки під назвою «Кобзар» виходили ще двічі: у 1844 та 1860 роках.

А в серці квітує тепло

Маленькі щорсівчани Анечка Батюк й Тимурко Кравець народилися 14 лютого, а познайомилися напередодні цього романтичного свята. І хоча їм ще рости й рости, хоча про справжню сутність Дня Святого Валентина дізнаватися

воскресенье, 9 февраля 2014 г.

Селян не задовольняють ціни на молоко

Як повідомила газеті головний спеціаліст у галузі тваринництва управління агропромрозвитку РДА Г.В. БЕБЕХ,

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ПИТАНЬ ДЛЯ РОЗГЛЯДУ НА ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАННЯХ РАЙОННОЇ РАДИ

I квартал
1. Звіт голови районної державної адміністрації.
2. Про звіт про виконання районного бюджету і витрачання коштів резервного фонду районного бюджету за 2013 рік.

Домашній зоопарк у Рогізках

Біля дому сім’ї Гаврик, що стоїть на трасі Щорс – Березна, частенько пригальмовують легковики: на узбіччі дороги, особливо влітку, полюбляють прогулюватися декоративні кури. Півник з двома курочками різних порід щипають травичку, сокочуть одне до одного. Проїжджі запиняються, фотографують незвичне птаство. Маленькі, мов іграшкові, вони прогулюються вздовж дороги, привертають увагу, особливо дітвори. Втім, їх господарі полюбляють різноманітну екзотику. Зараз у пташнику кілька цесарок, індокачки, кури різних порід. Голуб’ятня повниться всілякими голубами. У вольєрах підростають молоденькі лайка і двоє цуценят породи алабай. Є в дворі й доросла собака – також породиста. Улюблениця і пестунка в родині – кобила Зорка. А ще тут доглядають аж десять корів.

пятница, 7 февраля 2014 г.

ГРАФІК проведення загальних зборів громадян Щорського району за місцем проживання в лютому-березні 2014 року

12 лютого – с.В.Щимель та с.Заріччя (початок о 10-00);
13 лютого - с.Н. Млини та с.Тихоновичі (початок о 10-00);
19 лютого – с.Рогізки (початок об 11-00) та с.Сновське (початок о 10-00);
20 лютого – с.Петрівка (початок об 11-00) та с.Смяч (початок о 10-00);
26 лютого – с.Клюси та с.Стара Рудня (початок об 11-00);
27 лютого - с.Тур`я та с.Низківка (початок о 10-00);
5 березня – с.Єліне (початок о 10-00) та с.Н.Боровичі (початок об 11-00);
6 березня - с.Кучинівка (початок об 11-00) та с.Займище (початок о 10-00);
12 березня - с.Суничне (початок о 8-30) та с.Чепелів (початок о 10-00);
13 березня - с.Ст.Боровичі (початок об 11-00) та с.Іванівка (початок о 10-00);
19 березня - с.Гірськ та с.Г.Студенецька (початок о 10-00);
20 березня – с.Жовідь та с.Хотуничі (початок о 10-00);
22 березня – м.Щорс (початок о 14-00).
* В процесі проведення загальних зборів можуть виникнути зміни в графіку. З питань уточнення графіка можна звертатись в районну раду за тел. 2-13-46 та 2-10-81.

Система зазнала змін

Райрада своїм рішенням від 31 січня дала старт доволі суттєвій реформі сфери охорони здоров’я населення Щорсівщини. Фактично з лютого у нашому краї функціонуватимуть дві окремі медичні системи – так звані первинна і вторинна. Детальніше про це читачам «Променя» розповів головний лікар району В.В.Тарасюк.

Сучасні прикмети кращі від народних

Існує безліч способів дізнатися про майбутнє: з допомогою дзеркала, спаленого паперу, знятого з ноги і кинутого за ворота черевика. Та я в старі народні прикмети не вірю. До прикладу: у місті можна не дочекатися, поки хтось перейде перед тобою дорогу (на щастя) з повним відром. Не носять тепер городяни воду відрами. Вона тече в квартири сама. А через гнилу сантехніку може й до сусіда потрапити.

Новий конкурс

Стартував Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач України-2014», учасниками якого можуть стати всі бажаючі учні 6,7,8 класів, які звернуться до бібліотекарів, вчителів літератури й заявлять про своє бажання. З умовами проведення конкурсу можна ознайомитись у районній бібліотеці для дітей.  1-й етап конкурсу (відбірковий) повинен пройти в школах та бібліотеках протягом лютого. У березні - 2-й, районний етап конкурсу, на якому визначаться переможці, що будуть захищати честь книгоманів нашого району в області під час шкільних весняних канікул. 4-й етап (підсумковий) проводиться  16-18 травня у Львові. За минулі роки три читачі Щорсівщини вибороли право поїздки до Львова на фестиваль «Книгоманія».
О. Уляненко, заступник
директора Щорської ЦБС по роботі з дітьми

У «Казку» - з подарунками

50 маленьких вихованців дитячого закладу «Казка» ще задовго до Нового року написали листи Діду Морозу з проханням надіслати їм солодкі подарунки. Дід Мороз почув і відповів у перші дні року Синього Коня.

Займищанець Дмитро Таран тепер – наїзник у Йорку

Ми познайомились у 2008-му, коли він приїхав у відпустку (до батьків у Займище), провівши рік у Великобританії. Тоді хлопцю було 22. Він захоплено розказував про коней, бідкався, що погано знає англійську, і мріяв одружитися із симпатичною українкою.




Повідомлення про оприлюднення рішення, проектів рішень 37 сесії 6 скликання Щорської міської ради від 31.01.2014 року та аналізів регуляторного впливу

Відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень і пропозицій від населення, підприємств, установ, політичних партій та громадських організацій, на блозі газети «Промінь» promingazeta.blogspot.com будуть оприлюднені рішення

Торговець вибухівкою сяде у тюрму

54-річний мешканець м.Ніжин займався незаконним зберіганням та збутом боєприпасів до стрілецької зброї й вибухової речовини (тротилу), знайдених під час незаконних розкопок на місці боїв часів Великої Вітчизняної війни.

Щоб стати міліціонером

Процес відбору кандидатів для вступу в навчальні заклади, які готують правоохоронців, вийшов на фінішну пряму.

Служба 102

За минулий тиждень Щорським районним відділом внутрішніх справ було зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 6 кримінальних правопорушень, з них: 1 факт крадіжки, 1 факт заподіяння тілесних ушкоджень, 1 факт смерті громадян, 2 факти вилучення зброї, 1 – підробки документів.

Профілактика

Нещодавно представник райвідділу міліції А.А.Криницький відвідав Вище профучилище лісового господарства, де провів тематичну зустріч з учнями. Він розповів слухачам про шкоду, яка несе з собою таке негативне явище, як наркоманія. А також закцентував увагу молоді на відповідальності, що передбачена законодавством за зберігання та розповсюдження наркотичних речовин.

Професійна чистка зубів – запорука здоров`я

День стоматолога відзначається завтра, 9 лютого, у день святої Аполлонії. До речі, легенда каже: «Коли добре помолитися цій святій, зубний біль стихне». А ще є інший рецепт, як уникати проблем із зубами, яких незмінних і перевірених порад стоматологів дотримуватися. Деякі з них – від лікаря-стоматолога Марії Кошель пропонуються вашій увазі.
Мало хто знає, що протягом шести місяців на зубах формується наліт і камінь, який неможливо видалити в домашніх умовах.

Дешевих яєць вистачало всім

Другий місяць поспіль райцентрівський магазин «Сновський» (СеДаМ-Маркет) радував щорсівчан дешевими яйцями. Спочатку по 5 грн. 69 коп. за десяток, а потім навіть по 4 гривні 88 копійок. Люди купували їх лотками. На якість ніхто не скаржився, бо яйця сертифіковані і свіжі, можна сказати, відразу від курочки.

Помер відомий городнянський і щорський журналіст, ветеран Великої Вітчизняної війни Іван Петрович ДУДКО.

І.П. Дудко народився 24 січня 1926 року в селі Хрінівці (тепер Щорський, тоді – Городнянський район) у селянській сім’ї. Після закінчення в 1941 році Гірської середньої школи і в період тимчасової німецької окупації працював у батьковому домашньому господарстві. Після визволення району був мобілізований у Червону Армію і брав участь у війні з мілітаристською Японією.

Як заробити взимку

Зарічанцям, як і всім, холоди набридли. Але стрімкого потепління люди не хочуть. Бо розтане крига на болотах та болітцях довкола села, в’юни в них поховаються на дно, і прощавайте заробітки… А зараз, під льодом, у в’юнів «придуха». Варто прорубати ополонку, вони спрямовуються туди. «Хапонути повітря», - кажуть рибалки. Буває, назбирається стільки, хоч руками лови.

До Майдану в Кучинівці читали переважно про любов

У місцевій бібліотеці зараз часто запитують періодичні видання. Сільчани, на додачу до телевізійних новин, шукають друковану інформацію про Майдан.

Тисячі гривень за дірку від бублика

Історія, яку розповів завідуючий Щорською юридичною консультацією М.І. Мотяш – ще одне попередження занадто довірливим сільчанам (саме сільські жителі найчастіше стають жертвами знахабнілих аферистів).

Запрошуємо на лижні перегони

За інформацією начальника відділу сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації А.З.Косевича, у неділю, 9 лютого, на околиці Щорса відбудуться лижні перегони. Початок – об 11-ій годині, в лісопарку,

Добре, що живі лишилися...

П’ятниця, 31 січня, близько 14-00, Щорс. По вулиці Некрасова від П’ятикутів у напрямку Коржівського базару рухався легковик Деу, за кермом якого перебував мешканець райцентру. На перехресті з вулицею Щорса йому в праві передні дверцята на повному ходу врізалася машина марки ВАЗ,

На сесії районної ради

Безумовно, головною темою 20-ї сесії 6-го скликання стало ухвалення бюджету Щорсівщини на 2014 рік. Згідно з цим документом, запланований обсяг доходів нашого краю має скласти 91 млн. 747 тис. 891 грн.

Про судові повістки

З першого жовтня 2013 року у всіх місцевих та апеляційних загальних судах розпочалась реалізація проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження).

З нагоди 25-річчя виводу військ з Афганістану

15 лютого о 15.00 біля Пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам відбудеться мітинг за участі воїнів-афганців, керівництва району та представників громадськості. Запрошуємо жителів району долучитися до заходу.

Дата проведення звіту визначена!

Творчий звіт працівників культури Щорсівщини пройде 15 лютого на сцені РБК. Цей, наповнений піснями і танцями, захід розпочнеться о 12-ій годині (з 11-ої працюватиме виставка народних умільців). Вхід – вільний. 

Координаційна нарада у прокуратурі

Мета – підвищення результативності діяльності правоохоронних
органів у протидії злочинності та корупції

«З ким Новий рік зустрінеш, з тим його і проведеш»


Як часто ми повторюємо цей звичний вислів, не задумуючись над словами і не переймаючись, чи справдилося таке хоча б один раз. Лариса і Олександр Кондратенки зі Щорса - так само. Поки не відсвяткували разом прихід 2011-го. Тоді йому було 29, їй - 25.

четверг, 6 февраля 2014 г.

СІМЕЙНА СПРАВА ПРИХОДЬКІВ

Увагу кожного, хто їде трасою через Рогізки, привертає велика садиба родини Приходько: господарський двір заставлений сільськогосподарською технікою, восени біля дому височів багатотонний кагат картоплі. А ще в сараях шість корів, чимале поголів’я свиней, різноманітне птаство. Завжди цікаво було дізнатися, хто ж тут господарює. І ось я в гостях у цієї великої, дружної, а головне, - дуже працелюбної сім’ї.


понедельник, 3 февраля 2014 г.

Щодо електронного звітування в органи державної статистики

На сьогоднішній день подання звітності в електронному вигляді до органів статистики – це вже не перспектива, а реальність. Основна мета впровадження електронної

Дорога додому…

Настане весна, і знову кожного дня бачитиму я на городі мою сусідку бабу Маню. Скільки знаю цю дивовижну жінку, уже вісім разів прабабусю, стільки і дивуюся. У свої поважні роки вона ніколи не сидить, склавши руки. Вони, не зупиняючись, завжди щось роблять.

Безкоштовні правові послуги

Безкоштовні правові послуги можна отримати кожної другої середи у центральній бібліотеці (з 14 до 16 год.) Минулого разу громадян консультували спеціаліст-юрисконсульт управління ПФУ у Щорському районі та начальник реєстраційної служби Щорського управління юстиції. Наступна зустріч у консультативному пункті відбудеться 12 лютого. Приходьте, а ще – записуйтеся на прийом заздалегідь. 

Допомога малозабезпеченим сім’ям зростає

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» з 1 січня 2014 р. рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги становить:

Нарада з сільськими головами

24 січня, згідно з планом роботи районної ради, відбулася чергова нарада-семінар з сільськими головами та засідання районної Асоціації місцевих рад.

Події на Європейській площі й вулиці Грушевського очима щорсівчан

Валентина КУЛІНІЧ, м.Щорс:
Два місяці поспіль засинаю і просинаюсь під телевізором. Молю Бога, аби завтра вже не перед телевізором, а в епіцентрі подій не опинилися наші діти. Хочу, аби за першої-ліпшої нагоди не полишали вони свою рідну державу, щоб жили в ній щасливо і з радістю у душі.

Сезон завершено



Вже на завершальній стадії черговий сезон полювання на хутрового звіра. За інформацією голови райради УТМР М.О. Мурахи, свого часу понад двісті тутешніх мисливців взяли сезонні відстрільні картки. Чимало кому з наших земляків усміхнулося мисливське щастя. До речі, використані й заповнені належним чином «відстрілки» слід здати за місцем видачі до 8 лютого. Надалі ж в угіддях розпочинається період тиші.