понедельник, 31 марта 2014 г.

На збори громади в селі Жовідь прийшли майже самі жінки


20 березня був останній день сільських сходів у районі. Цього дня проходив він і в с.Жовідь, незважаючи на загострення політичної ситуації в країні й оголошення часткової мобілізації військ. З самого ранку до лав Збройних сил України з села відправили двох молодих чоловіків, а ще шестеро з пилками і сокирами поїхали на заставу в Гірськ допомагати прикордонникам.
Гості зібрання та учасники сходу.

Треті на міжобласному турнірі

Команда Щорської ДЮСШ щойно повернулася з міжобласного футбольного турніру серед юнаків 1998-1999 р.н. Їхній тренер – викладач Роман Грицюк результатом задоволений: його вихованці посіли почесне третє місце, пропустивши вперед команду «Ахтирка» (ІІ місце) з Сумщини та чернігівську «Юність» (І місце). Кращим гравцем нашої команди (він отримав кубок) було визнано напівзахисника Олександра Чатова – вихованця школи-інтернату. 

Вісті з податкової

Щорське відділення Корюківської ОДПІ повідомляє: для якісного обслуговування платників на сайті Міндоходів функціонують електронні сервіси: «Електронний кабінет платника податків», «Реєстр платників ПДВ», «Митна статистика»,

Нова рубрика «Питання до депутата»

 Віднині кожен бажаючий може поставити запитання до народного депутата України Ігоря Рибакова. Свої питання ви можете надсилати на адресу громадської приймальні: м. Щорс, вул. Леніна, 19, 1 поверх райдержадміністрації, 15 кімната, або за телефоном 2-17-84. Відповіді будуть надруковані у районній газеті «Промінь» у рубриці «Питання до депутата»
Прес-служба народного депутата Ігоря Рибакова

«Дух, що тіло рве до бою»

Про підприємця С.І. ВАСИЛЕЧКА чула багато часом доволі суперечливих суджень, а от самій поспілкуватися не доводилося – мої журналістські стежки якось не перетиналися з дорогами Сергія Івановича. Тож коли отримала редакційне завдання, задумалася: про що розмовляти, як ця людина буде реагувати на прямі запитання. І ось переді мною сидить стомлений чоловік, його постійно відволікають дзвінки, бізнесові справи. Але настрій доброзичливий, відповіді відверті. Чим більше ми говорили про віхи життя, пошуки істини, зміни переконань і поглядів мого співрозмовника, тим частіше спливало Каменяреве: «Вічний революцьонер, дух, що тіло рве до бою…»

Допомога українським збройним силам – триває!

Звітує ініціативна група
Створена у нашому районі ініціативна група, до складу якої від місцевої громади увійшли авторитетні підприємці Олег Хасенко, Василь Герасименко, Віталій Заїка, Павло Шаповал, Сергій Смолій та Сергій Воробей, підводить перші підсумки в роботі. Нагадаємо: метою цих небайдужих, патріотично настроєних людей є допомога державним органам в підтримці

Для потреб нашої армії

Активісти зібрали у Малому Щимелі та Займищі для потреб української армії 1605 грн. Розказують: обійшли близько півсотні дворів. Більшість сільчан з розумінням ставиться до ситуації. Давали – хто скільки міг: від десяти до ста гривень. Зібрані кошти (у відомість

Офіційні і «народні» версії вертольотів над Щорсівщиною й інші важливі питання життєдіяльності області вустами учасників брифінгу

Весняні роботи

Майже всі господарства району розпочали підготовку грунту. Цю роботу виконано на 2150 га. Повним ходом сіють ярину в СТОВ «Щорссільгоспсервіс» і псп «Яна Плюс». Із 1076 ярих 1038 - зернові й зернобобові, решта 38 га - однорічні трави. Озимину підживлено на 86% площ. У районі працює загін з внесення безводного аміаку. Закуплено 46 кг діючої речовини міндобрив на 1 га.

Вийдемо на суботник

12 квітня у нашому районі пройде щорічна всеукраїнська акція з благоустрою «За чисте довкілля» та день благоустрою територій населених пунктів. Запрошуються до участі підприємства, організації, установи, учнівська молодь та населення району.

Звернулися до губернатора

27 березня п.р. відбулось розширене засідання президії районної ради спільно з депутатами міської ради та представниками громадськості. Головував на засіданні І.Г. Орда – голова районної ради.

«Гаряча лінія»

У прокуратурі району для повідомлень громадян та представників малого та середнього бізнесу діє телефон «гарячої лінії». Інформувати прокуратуру району про факти незаконного втручання у підприємницьку діяльність та з інших питань громадянам необхідно на телефон довіри 2-17-56.

Експонування виставки

До 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка в архівному відділі представлені виставкові матеріали, серед яких копії документів 1844-1921рр., що зберігаються в фондах Державного архіву Чернігівської області. Йдеться про вшанування пам’яті великого українського поета, збір коштів на благоустрій могили Кобзаря (1918 р.), лист Шевченка Чернігівському губернатору про розповсюдження офортів «Живописная Украина» (1844 р.), квиток за підписом поета на одержання альбому естампів (1844 р.).
І.КОЛОДЮК, начальник архівного відділу РДА

Човни в Гірську, як велосипеди: є майже в кожному дворі

Бо до Снову – рукою подати. Хтось готується рибалити, хтось - ще й до сінокосу добиратися.


– Уже й не пригадаю, скільки човнів змінив за все життя, - говорить 75-річний Борис Ющенко. – Той, що в мене зараз, служить років 20. Бо добрий майстер його зробив. Наш, гірський, Василь Бендо. Шкода, покійний. Його батько теж знатним човнярем був. Тепер син Микола естафету перейняв.

У кінці березня печуть жайворонків і ворожать на багнюці

Минулої суботи багато хто з сільчан, щойно прокинувшись, кинувся дивитись, яка погода: на календарі було 22 березня – день сорока мучеників ( у народі – просто Сорока).
– Кажуть, цей день – краще всяких синоптиків. Якщо теплий – чекай скорої весни, а холодний – ще буде 40 ранкових заморозків, - говорить 54-річна Ніна Трус із Великого Щимеля. – Моя бабуся знала багато народних прикмет. Розказувала моїй мамі, мама – мені, а я тепер – своїм онукам.

воскресенье, 30 марта 2014 г.

Від поганих снів є молитва

 Починаючи з 2008- го, (у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я) щорічно у березні відзначається День сну.

Вночі украли з двору… корову

Справжній шок пережило вранці 25 березня подружжя Оксани й Станіслава Шиш з Кучинівки. Прокинувшись вдосвіта й взявши до рук дійницю, Оксана так і не побачила в хліві головну годувальницю – корову Дашу.

Як ми агітували

Начальник виборчого штабу партії «Хай зійде сонце» Григорій Тулиголова вранці зібрав агітаційний актив. Це були солісти, танцюристи, музиканти – одним словом, артисти. В останній момент до них приєднались не зовсім тверезі піротехніки. Всі були налаштовані по-бойовому: агітували за найкращих.

понедельник, 24 марта 2014 г.

Іван Ведмідь валютної лихоманки не боїться



Коли курс долара стрімко пішов угору і багато хто , боячись подорожчання, почав скуповувати продукти, цей 66- річний чоловік з Гвоздиківки і вухом не повів. Замість того, щоб і собі робити запаси, купив у Чернігові сумку-холодильник.

Самотність можна перемудрити



Часто самотність і страх переносяться складніше, ніж хвороба. Бо від них немає ліків. Хіба що – надія і сльози.
І ще: їх не можна скинути з плечей одразу - як набридлу обтяжливу одіж. Потрібен час, терпіння і мудрість.

Життя триває

При будь-яких ситуаціях, за будь-якої влади на зміну ночі приходить ранок, після зими настає весна, народжуються діти і закохується молодь. Попри складнощі, які зараз переживає країна, все йде своєю чергою: люди не перестали шукати вихід, не втратили оптимізму – живуть і вирішують проблеми. Про те, як вони переборюють труднощі, питаємо тільки в жінок: якщо слабка стать не здається, сильна має бути геройською.

20 березня - Мiжнародний день щастя


Таке рiшення прийняла Генеральна Асамблея ООН на своїй сесiї в 2012 році. Пропозицiю щодо вiдзначання Мiжнародного дня щастя, висунуту представниками королiвства Бутан (воно знаходиться між Китаєм та Індією), одноголосно пiдтримали всi 193 члени асамблеї.
Дата святкування була обрана не випадково. 20 березня — день весняного сонцестояння, коли день дорiвнює ночi, й сонце свiтить однакову кiлькiсть часу практично на всiй територiї земної кулi. Таким чином, цей день символiзує рiвне право на щастя кожного мешканця Землi.

Секрет сімейного щастя

Розмовляючи в Гірську з подружжям Білоусів, згадалася одна притча.


Прожила пара разом 60 років. Шлюб був щасливим. Дружина та чоловік не мали ніяких секретів одне від одного. Окрім, хіба що, коробки, яку жінка ховала у своїй шафі. Коли хвороба прикувала її до ліжка, вона попросила чоловіка принести коробку. Там виявилися плетені ляльки і велика сума грошей.
- Перед нашим весіллям бабуся відкрила мені секрет щасливого сімейного життя. Сказала: «Якщо ти розсердишся на чоловіка, ніколи не кричи, не сперечайся і нічого не доводь. А піди і сплети ляльку», - пояснила жінка.
На очах чоловіка виступили сльози: в коробці було всього 2 ляльки.
- А звідки стільки грошей? – запитав він.

Чому вся провина лягла на директора?

Приводом для написання цієї статті стала безвихідна ситуація, в яку поставила мене Чернігівська територіальна інспекція з праці. В лютому інспекторами вищезазначеної організації в Щорському НВК (школа-сад) було проведено перевірку дотримання законів про працю. Як завжди, будь-яка перевірка викликає хвилювання. Ще раз переглядається та впорядковується документація для зручної роботи інспектора. Так було і цього разу.

«Крайнього» знайти легко

Наші читачі, напевно, добре знають, що ще з позаминулого року в нашому краї постала проблема затримки виплати зарплати працівникам бюджетних установ. Тоді відкрито говорити про таке ганебне явище було не прийнято, для вгамування народного обурення різного роду контролюючі «органи» навідувалися до окремих керівників-бюджетників з перевірками.

Подорожчало пальне, дорожчими стали і поїздки

На початку березня вітчизняну економіку почало ще більше лихоманити: зовнішньополітичні фактори відіграли свою негативну роль. «Підскочив» курс долара, й це не могло не відбитися на ринку пального. (Причина відома – величезна частка реалізовуваного в країні бензину імпортується, й платити за нього треба валютою). Яким чином це торкнулося повсякденного життя Щорсівщини – читайте далі.

Розглянули актуальні проблеми


Нещодавно заступник начальника та фахівці управління агропромрозвитку О.Я.Солоха, Н.О. Дятел і Г.В. Бебех, а також голова районного відділення

Узагальнено низку першочергових питань


Голова райдержадміністрації провів нараду щодо визначення першочергових проблем і перешкод для ведення підприємницької та інвестиційної діяльності, а також створення нових робочих місць.

Розорали землю без законних прав! –



стверджували на сільському сході в Іванівці присутні члени тамтешньої територіальної громади і вимагали від відповідних інспектуючих органів належної оцінки діям одного з головних фігурантів псп «Турчанка» Володимира Гвоздьова.

Тур’янський дитсадок відкритий для дітлахів з навколишніх сіл


Про це  (переконливо!) на сході в Іванівці вела мову очільниця Тур’янського НВК Людмила Шевченко (на знімку).

Хочете боронити Україну – йдіть до війська


Начальник Чернігівського гарнізону, обласний військовий комісар полковник Костянтин Нікулін під час брифінгу в облдержадміністрації повідомив, що чоловіки від 18 до 40 років, які мають бажання, сили і здоров’я захищати Україну, можуть вступати на військову службу за контрактом за спрощеною системою.

У кожній краплині – життя

У середу керівник місцевої дільниці міжрайонного управління водного господарства В.О. Виноградов завітав до Сновського, де зустрівся з учнями 8 і 9 класів сільської школи.

Ліс покликав до роботи

З початком весни працівники лісового господарства зосередили свої зусилля на двох напрямках – посадці лісу й протидії стихійним випалам сухої рослинності. Детальніше про цю роботу читачам «Променя» розповів керівник Новоборовицького лісництва А.В. Моцар.

Увага: розшук!

Днями пішла з лікарні і не повернулася жителька с.Михайлівка Білодід Людмила Михайлівна, 1961 р.н. На вигляд 55-60 років, волосся сиве, очі зеленуваті, худорлява. Була одягнута у сіру куртку і сірі чоботи, чорні брюки і сіруватого кольору светр, шерстяну хустину. Жінка страждала на напади епілепсії.

Акція «Серце до серця» допоможе дітям Чернігівщини почути світ

Акція відбуватиметься з 7 по 27 квітня 2014 року.

Музей запрошує друзів

Щорський історичний музей запрошує друзів на художньо-музичну Шевченкіану. Відкриття 25 березня о 12.00. Виставка працюватиме до 12 травня.

Дбаємо про психологічне здоров’я гімназистів

Першочерговим завданням кожної школи є створення сприятливих умов для примноження життєвого потенціалу особистості, її життєвої компетентності.

Соціально небезпечне захворювання

Туберкульоз – це інфекційна хвороба, яка викликається мікобактеріями. Вона може вражати всіх людей, але найчастіше – найбідніші, соціально дезадаптовані верстви населення. Туберкульоз спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6-8 місяців і більше) комплексного лікування та реабілітації хворих.

Настільний теніс

Минулого тижня відбулися районні змагання з настільного тенісу,

Міні-футбол

Тиждень тому в Щорсі стартував традиційний весняний турнір з міні-футболу, організований райрадою ФСТ «Колос» і активістами спортивного руху.

Тато, мама, я – спортивна сім’я

Під таким гаслом відбулися змагання в Щорській ЗОШ №1.

Змагалися кращі з кращих

На другий етап Всеукраїнського конкурсу читання «Книгоманія-2014», що проходив в районній бібліотеці для дітей, зібрались 23 кращі з кращих представники сільських бібліотек та шкіл міста.

Фотофакт

У Сновській школі вже понад десять років діє краєзнавчий куточок.

Щодо своєчасності плати за землю

Щорське відділення Корюківської ОДПІ звертає увагу на необхідність сплати заборгованості за землю за 2013 рік.

Незаконну зброю потрібно здати

За інформацією інспектора дозвільної системи місцевого райвідділу міліції Д.Підлісного, нині триває реалізація плану першочергових заходів УМВС у Чернігівській області щодо стабілізації оперативної обстановки.

Засуджено перевізника нелегальних мігрантів

У жовтні 2013 року на території Корюківського району Чернігівщини співробітники СБУ спільно з прикордонниками затримали 24 нелегальних мігрантів з Афганістану,

Пожежі

– у Кучинівці
За інформацією начальника пожежно-рятувальної частини Р.Силенка, 13 березня о 21 годині черговий ДПРЧ м.Щорс отримав повідомлення про займання нежитлового будинку в Кучинівці по вул. Пушкіна.

Кримінал: події та коментарі

На початку минулого тижня Щорс сколихнула звістка про злочин, скоєний в магазині, що розташований неподалік виїзду з міста в напрямку на Великий Щимель. Детальніше про цю подію розповів т.в.о. начальника райвідділу міліції Р.Г. Клименко.

пятница, 21 марта 2014 г.

Військове підсилення

Україна нині живе в умовах російської збройної інтервенції. Чільні московські політики, не криючись, заявляють, що після захоплення Криму слід чекати окупації й решти території нашої держави. Рішенням українського керівництва розпочато передислокацію частин та підрозділів Збройних сил з метою протидії агресії з боку сусідів. Минулого тижня державна прикордонна служба інтенсифікувала обладнання інженерних позицій у зоні своєї відповідальності.
Колектив Щорської районної гімназії прийняв рішення перерахувати одноденний заробіток на потреби Збройних сил України. Педагоги закликають наслідувати їхній приклад.

Наказ начальника Чернігівського прикордонного загону

У рамках додаткових тимчасових режимних обмежень у визначених контрольованих прикордонних районах заборонити (на українсько – російський ділянці державного кордону): рух транспортних засобів на дорогах, що ведуть до державного кордону і не забезпечують пересування до встановлених пунктів пропуску через державний кордон,

Весняні польові роботи тривають


На часі підживлення озимини. Ці роботи виконано на 70 відсотках площ. Повністю завершили їх у СТОВ «Щорссільгоспсервіс», псп «Яна Плюс», «Сновське» та ТОВ «Щорсагроімпульс». Триває підживлення у псп «Прогрес». Добрива в районі внесені на всій площі, зайнятій під озимим ріпаком і на 137 га багаторічних трав. Здійснено на 30 га підпокривний посів багаторічних трав. У сільгоспформуваннях підготовлено грунт на 370 гектарах, розпочато сівбу вівса і люпину. Псп закупили 82 тонни насіння кукурудзи, завезено 57 тонн елітного насіння ярих зернових, триває придбання мінеральних добрив.

У міського голови – проблеми

17 березня (в обідню пору) на центральній площі Щорса розгорталася майже детективна подія. Автівку, якою керував міський голова Роман Зуб, заблокувала група правоохоронців.

Вони не нападають. Вони – захищають

Дислокований на виїзді зі Щорса підрозділ українських військовослужбовців узяв під контроль автомобільний міст. Наразі рух транспорту в обидва напрямки ніхто не обмежував, але у випадку наступу ворога річка Снов перетвориться на рубіж оборони. У коментарі для газети «Промінь» майор В.Б. Килівник коротко розповів,

Проявимо патріотизм! Допоможемо українській армії!


Міноборони України оголосило збір коштів на підтримку української армії. Прохання благодійну допомогу переказувати за реквізитами: одержувач – Міністерство оборони України, код ЄДРПОУ 00034022 у Державній казначейській службі України, м. Київ, МФО 820172. Р/р: №31254307218611 — на матеріально-технічне забезпечення, №31257304218611- на медичне забезпечення.

понедельник, 17 марта 2014 г.

У вінок Кобзареві

Минулої неділі, у день народження Т.Г. Шевченка, до центральної бібліотеки поспішали учасники районного конкурсу «Творча Шевченкіана», щоб вшанувати пам’ять великого поета, перегорнути сторінки його біографії, переглянути електронну презентацію «Чернігівськими шляхами Кобзаря», долучитися до театралізації «Читаймо разом Кобзаря», ознайомитися з роботами, представленими на конкурс, дізнатися, чиї творчі доробки стали кращими у кожній з 4-х номінацій.

Сход села в Кучинівці розпочався вшануванням хвилиною мовчання пам’яті полеглих учасників Майдану.


пятница, 14 марта 2014 г.

Фіалки – на любов, плющ – на розлуку

У це раніше вірили. Як і в те, що, скажімо, фікус береже сімейну злагоду ( якщо росте у спальні) і рятує від голоду (коли розмістити його на кухні). Тому рідко який довоєнний дім був без фікуса. Після війни його почали називати вдовиним деревом. Але самотні солдатки все одно не

Прикордоння: всі в очікуванні



Минулої неділі група журналістів вирішила особисто і, як то кажуть – на місці, з’ясувати ситуацію на північному рубежі України. Оскільки в Криму російські інтервенти зухвало блокують або й захоплюють місця дислокації українських прикордонників, то цілком слушним стало запитання: а який нині стан справ на Чернігівщині? Тим більш, що саме через цю область пролягає найкоротший шлях з північного сходу на Київ…

НІ – ВІЙНІ!


Саме під таким гаслом 7 березня у Щорсі відбувся мітинг, ініційований громадськістю з приводу нагальної політичної ситуації в Україні. Наша держава нині переживає складні часи – нещодавно було повалено корумповану владу Януковича, а наприкінці лютого російські війська розпочали інтервенцію з явною метою окупувати українську землю.

Створюються волонтерські загони

Днями Чернігівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України ухвалила постанову «Про створення волонтерського загону першої допомоги».
Ця постанова вже почала входити в дію на терені Щорсівщини. За словами очільника районної організації Червоний Хрест Віктора Кравця, йде запис усіх потенційних добровольців (волонтерів) для проходження навчання з надання першої медичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій. Усі, кому вже виповнилося 18 років, можуть (за бажанням) звертатися до нашої райорганізації: м.Щорс, вул.Пушкіна,3. Тел. (095) 7233414.
P.S. До речі, за підсумками роботи 2013 року на підставі рейтингових показників оцінювання діяльності Щорська районна організація Червоний Хрест (очільник Віктор Кравець) визнана найкращою в області.

Пожежі


За інформацією начальника місцевої державної пожежно-рятувальної частини Р.М. Силенка, 7 березня перед світанком черговий отримав повідомлення про займання господарської будівлі в Старих Боровичах, яка належить громадянці, 1964 року народження. (Як вдалося з’ясувати згодом, це О.Голодок, приватний підприємець, вдова колишнього керівника тамтешнього сільгосппідприємства – авт.). Отже, по прибуттю на місце події пожежні побачили, що горить величезна дерев’яна (розміром 10 на 70 метрів) споруда. Вогонь встиг знищити дах і пошкодити стіни. На гасіння залучалося два караули ДПРЧ зі Щорса. За попереднім висновком, ймовірна причина виникнення лиха – підпал.
* * *

Юстиція відкриває двері

20 березня з 11-ї ранку у приміщенні районного управління юстиції відбудеться прийом громадян начальником управління ДВС Олегом Шерманом. Окрім цього високопосадовця, до Щорса приїде і начальник РУЮ у Чернігівській області Олександр Карнабеда. Деталі за тел. 2-31-86.

РІШЕННЯ Щорської районної ради (двадцять друга сесія шостого скликання )

Про звіт про виконання районного бюджету за 2013 рік
Керуючись пунктом 17 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пунктом 4 статті 80 Бюджетного Кодексу України, районна рада вирішила:
затвердити звіт про виконання районного бюджету за 2013 рік: по доходах у сумі 87292295 грн.64 коп. у тому числі: по доходах загального фонду районного бюджету 84240679 грн.27 коп. та по доходах спеціального фонду 3051616 грн.37 коп.(додаток 1); по видатках у сумі 87908841 грн. 95 коп., у тому числі: по видатках загального фонду 84660584 грн. 41 коп., по видатках спеціального фонду 3248257 грн. 54 коп.(додаток 1); по кредитуванню, у тому числі по кредитуванню спеціального фонду: надано кредитів у сумі 5000 грн., повернуто кредитів - 5000 грн.
Голова районної ради І. Г. Орда

Треба думати, як далі жити

Порядок денний та часовий регламент двадцять другої сесії районної ради шостого скликання (відбулася 11 березня), попри різні чутки, змін не зазнали. Все проходило планомірно й без зайвих емоцій. І заяву про суспільно-політичну ситуацію в Україні депутати підтримали майже одноголосно. І дуже виважено, серйозно сприйняли інформацію районного військового комісара Ігоря Батюка про нинішній стан справ на прикордонні. Червоною ниткою в цій інформації було твердження: до армії нікого не забрано, ніяких військових формувань поблизу Клюсів, Гірська, Сеньківки не зафіксовано.

Заява Щорської районної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні

Ми, депутати Щорської районної ради шостого скликання, представляючи інтереси жителів району, глибоко стурбовані ситуацією, що склалася в Автономній Республіці Крим, яка веде до дестабілізації обстановки в Україні, загрожує територіальній цілісності суверенної держави.
Ми засуджуємо військове втручання та агресивні дії Російської Федерації, яка порушила всілякі норми міжнародного права та міждержавні договори. Вперше за всі роки незалежності Україна має справу з іноземним військовим втручанням у внутрішні справи суверенної європейської держави.

Зберігаючи оптимізм

Станіслав Сипливий вже понад 13 років очолює колектив залізничної станції «Щорс». За цей час підприємство зазнало чималих змін: у 2006 році відбувся капітальний ремонт вокзалу, упорядковано прилеглу територію, а не так давно проведено роботи з подовження колій №3 і №5, встановлено тензометричні ваги – для контролю за потягами, що йдуть з гомельського напрямку. Як нині працює станція – читайте далі.

Концерт вийшов чудовим

Майже два місяці йшли репетиції до свята 8 Березня. І концерт вийшов чудовим. Більше двох годин звучали пісні, в яких славилась жінка. Недаремно витратили час учасники художньої самодіяльності Юрій Романюк, Ірина Колотуша, Оксана Шевченко, Любов Мирошниченко, Тетяна Куценко, Віктор Колотуша, Надія Алексюк, Любов Петрик і наймолодша учасниця Даша Колотуша. Наприкінці вечора всім жінкам, присутнім у залі, подарували перші весняні котики.
Л.ГОРДІЄНКО, сільський голова с.Низківка

Чудовий день, прекрасне свято

Минулої п’ятниці в районному Будинку культури відбулися урочисті збори з нагоди 8 березня. Чудову атмосферу свята неначе наповнював щирий подих весни, створюючи гарний настрій і налаштовуючи всіх присутніх на веселий, доброзичливий лад.



Вільна боротьба

Нещодавно Щорс став місцем проведення відкритого чемпіонату району з вільної боротьби серед юнаків 1997-1999 і 2001-2003 рр.н.

Вибір на майбутнє

На Щорсівщині відчути себе науковцем може навіть дев’ятикласник. Для цього треба лише долучитися до роботи гуртка при обласному територіальному відділенні малої академії наук.

Зробимо місто охайним!

Двадцять другого березня, у суботу, за спільною ініціативою громадян та міськради у Щорсі оголошується проведення загальноміського суботника. Усі небайдужі щорсівчани можуть взяти участь у прибиранні вулиць, лісопарку та ліквідації стихійних смітників. Збір усіх бажаючих - о 10 год. на центральній площі. Телефони координатора для довідок – (097)7363832, (068)1311281.
До речі, загальноміський сход громадян, на якому обговорюватимуться нагальні питання життєдіяльності Щорса, переноситься на 29 березня. Початок зібрання - в залі районного Будинку культури о 15-00.

среда, 12 марта 2014 г.

Книга про рідний край

Минулої суботи у Городнянському районному будинку культури було по-справжньому урочисто і святково. Там проходила зустріч з новим друкованим твором, по-справжньому великими людьми - його авторами і героями.

вторник, 11 марта 2014 г.

Присвячено Кобзарю

Цієї весни портрети Тараса Шевченка з’явилися в багатьох оселях району. Більшість – вишиті. Так майстрині висловили своє захоплення поезією Кобзаря і вшанували його пам’ять. 

Шевченко — наш поет

Шевченко - наш поет,
Шляхетний муж народу.
Писав про горе й гніт,
Про правду і свободу.
Любив Дніпро й лани,
І цвіт вишневий білий.
Козацькії степи
І мову солов'їну.
Заповідав любить
Народ і Україну,
Боротися за волю І рідну Батьківщину.
І шанувати жінку,
І поважать батьків, Відповідать за вчинки
І нищить ворогів. Тож будем шанувати
Рядки ми Кобзаря Все зможем подолати Бо разом - ми сім'я.

Тарас КоновАленко,
6 клас, с.Тихоновичі
В рамках святкування Кобзаревого ювілею в Староруднянській сільській бібліотеці, окрім іншого (головним чином, традиційних тематичних викладок літератури), розгорнута виставка вишивок місцевих майстринь. Їх у селі немало. Та чи не наймасовіше захоплюються цим видом рукоділля у школі. Зокрема, бібліотекар навчального закладу Олена Щербина. Однією з останніх її робіт є великий портрет Тараса Шевченка і вишиті на полотні уривки з творів поета.
Найбільше серед експонатів виставки рушників. Вишиті і хрещиком, і гладдю. (Серед них – і роботи сільського бібліотекаря Галини Мосі).
- Побачила, як була організована виставка, коли проходив творчий звіт аматорів району, і вирішила влаштувати щось подібне у себе, - розповідає Галина.
Сільчанам виставка подобається. Багато жінок спеціально приходять не тільки помилуватися вишивками, а й запозичити щось для себе.
На знімку: сільський бібліотекар Галина Мося біля експонатів виставки.

Доля рідного міста в наших руках!

Росія ввела частину військ до Криму. Як ця подія відбилася на житті Щорсівщини? З огляду на події, які відбуваються протягом останніх тижнів у нашій країні, пропонуємо читачам «Променя» добірку коментарів від представників державних структур і громадського активу.
І.В. БАТЮК, районний військовий комісар:
- Згідно з рішенням Ради національної безпеки та оборони України, ще минулої суботи, 1 березня,

Історія повторюється

Пам`ятник В.І.Леніну в Щорсі. Залитий фарбою, він ще стоїть.
Пам’ятаю його високим худорлявим хлопчиною. Ще з шкільної лави він захоплювався фотографією, то частенько зазирав до редакційного кореспондента Л.Шломи. Зараз, дивлячись на екран телевізора, навіть не віриться, що оцей імпозантний, з пишною сивою благородною бородою чоловік – колишній учень тоді міської школи №3 Сашко Ужанков. Ось в таких випадках особливо гостро відчуваєш плин невблаганного часу, свій вік, тягар прожитих років.

Інформація для роздумів і дії

У 1918 році в житті фінів і українців, завдяки Леніну, відбулися знакові історичні події. Фінам Ленін підписав документ про державну самостійність Фінляндії.

Важкий тягар науки

Для тих наших земляків, які мають дітей-школярів, до певної міри знайомою є ситуація, коли син чи донька повертаються додому з розірваними лямками або ручками портфеля. І в даному випадку мова не про якість цього виробу (воно й справді – китайський мотлох хорошим не буває), а про те, що саме важким тягарем лягає на плечі учнів.

Найбільше селян зі Старої Рудні цікавило, що буде після революції

- Які б події не вирували, пріоритетом у роботі сільради залишиться втілення в життя програми соціально-економічного розвитку села, - наголосила в доповіді на сході сільський голова Старої Рудні Лідія П’ятківська.

Політична реклама у райгазеті "Промінь"

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до ст.90 Закону України «Про вибори Президента України» №841-VII від 28 лютого 2014 р. редакція райгазети «Промінь» встановила розцінки вартості одинці друкованої площі для проведення передвиборної агітації в газеті «Промінь»: на першій сторінці – 7,20 грн. за 1 см2 (з ПДВ); на чорно-білих сторінках – 4,80 грн. за 1 см2 (з ПДВ); на кольорових (крім першої) сторінках – 5,76 грн. за 1 см2 (з ПДВ).

четверг, 6 марта 2014 г.

«…Обніміться, брати мої, молю вас, благаю!»

- Щороку відзначають українці на своїй землі і в зарубіжжі річницю від дня народження великого сина України, геніального поета і художника Тараса Шевченка. Ми називаємо його апостолом правди і свободи, нескореним борцем за волю України. Поет пов’язав свою долю з долею України, яка постала перед ним поневоленою,

З надією на мудрість

Конституція України визначила прокуратуру як єдину систему. Викладення основних положень про прокуратуру в окремому розділі основного закону зумовлено тим, що виконання покладених на неї функцій і повноважень є самостійним видом державної діяльності. Такий висновок підтверджують також як специфічні функції та характер діяльності прокуратури, так і принципи їх організації, єдність завдань цього незалежного централізованого державного органу.

Повідомлення про оприлюднення рішення виконавчого комітету Щорської міської ради від 19.02.2014 року та аналіз регуляторного впливу

Відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень і пропозицій від населення, підприємств, установ, політичних партій та громадських організацій, на блозі газети «Промінь» promingazeta.blogspost.com буде оприлюднено рішення виконавчого комітету Щорської міської ради «Про затвердження Порядку утримання кладовищ у м. Щорс» від 19.02.2014 року та аналіз регуляторного впливу.

«Відпочиньте, матусю», - часто повторює М.І.Кислусі її донька Надія

У теплу пору року її частенько можна побачити на вулиці. Донька виносить стільчик, виводить Марію Іванівну з хати. Старенька сидить, дихає свіжим повітрям, споглядає світ. А її натруджені руки спокійно лежать на колінах…

Святкові монологи

Про щастя

Раїса ФЕДЧЕНКО, поетеса, м.Щорс:

– Яка вона, по-справжньому щаслива жінка? Одним словом не скажеш. Кохана, поцінована, затребувана на роботі, успішна… Все правильно. Але не забуваймо ще одного: щаслива як мати. Про це – моя пісня, яку я написала напередодні 8 Березня.

среда, 5 марта 2014 г.

Пожежа

За інформацією начальника пожежно-рятувальної частини Р.Силенка, 1 березня 2014 року о 21 годині 25 хвилин на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання житлового будинку в Петрівці по вул. Дружби.

Святкували Масляну

У Великощимельському НВК на минулому тижні зустрічали Масляну. З млинцями, як і належить. З її роллю чудово впоралася учениця 7 кл. Анастасія Ташлик. Змагалися Зимонька і Весна (вихователька дитсадочку Вікторія Єрмоленко і учениця 7 класу Зоряна Ткаченко). Багато оплесків і емоцій викликали Баба Яга (вихователька Ірина Суярко) і її помічниці. Були і веселі пісні, і запальні таночки. Проводили свято Скоморохи (випускниці 9 кл. Вікторія Герасименко і Аліна Шетюк).




З роси й води!

Аж не віриться: ось перед нашими очима ясніє добре обличчя дорогої людини, звучить її ніжний голос. Звичайна собі людина, яких мільйони на землі. А між тим це та, хто овіяна великою повагою, хто в непростих умовах сьогоднішніх реформ зуміла зберегти в собі й непоказну мудрість, й чисто унікальну здібність згуртовувати навколо себе колектив, хто має великий талант відмінного поштовика, справжнього лідера.

понедельник, 3 марта 2014 г.

РАДИСТ ЗЕНІТНОЇ АРТИЛЕРІЇ

У січні 1943-го до лав Червоної армії був призваний хлопчина із села Мостівка Юр’ївського району Іванівської області Віктор Русін. Лише через вісім місяців він зустрів своє вісімнадцятиріччя – уже радистом зенітної артилерії.