четверг, 26 июня 2014 г.

… Коси коханої пахли м’ятою і любистком

Нині в нашому селі багато мовчазних дворів, як і цей, з лавкою біля воріт. Вона з’явилася недавно. Онук діда Івана Рибальченка зробив. Пофарбував у зелений колір.
Думав: дід Іван з бабою Вірою частіше виходитимуть на вулицю. А тут до них сусіди підсядуть поговорити. Уже не самі.

Лисиця нищила курей, нападала на собак

Минулого понеділка та вівторка у Сновському всіх підняли на ноги тварини. 16-го зранку (близько 6-ої години) в селі з’явилася лисиця. Першим від неї постраждав собака сільського голови Василя Клименка. Покусаного пса довелося знищити. Потім лиходійка вчинила справжній погром на вулиці Васька. У родині Халеп подушила п’ятьох уже немаленьких курчат, сім’я Васьків не дорахувалася двох бройлерів.

Виявили нелегальну партію спирту

Співробітники СБУ спільно з працівниками податкової міліції ГУ Міндоходів у Чернігівській області вилучили з незаконного обігу партію спирту, незаконно ввезеного на територію України з метою подальшої реалізації.

ПОЖЕЖІ

7 червня 2014 року о 17 год. 06 хв. на ПЗЧ 8 ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку, що не експлуатується, в с.Нові Млини. Горіла дерев’яна хата розміром 6 х 14 м, перекриття, покрівля, освітлення відсутні, опалення пічне. Внаслідок пожежі пошкоджено стіни по всій площі. Причина лиха – необережне поводження з вогнем особи, що встановлюється.

Спартакіада держслужбовців

За інформацією начальника відділу в справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Н.Л.Авдєєнко, більше двадцяти команд, укомплектованих працівниками державної служби та органів місцевого самоврядування, зібралися минулої суботи в обласному центрі на традиційну спартакіаду.

Коси, коса…

На часі – пора сіножатей. Хтось косить-згрібає технікою, та більшість – старим дідівським способом. У кожному селі неодмінно зустрінеш людей з дерев’яними граблями чи ручними косами.


З Олександром Романенком з Хотунич ми зустрілися на лузі поблизу села. Косив чоловік красиво, розмашисто, залишаючи позаду себе рівні покоси.
- Колись визначали, чи дужий чоловік, по тому, як він косить. Ви, виходячи з цього, іще той козак.
- А я чув: визначали по тому, як чоловік їсть, - сміється косар.
– Хоча влітку в селі по-людськи поїсти ніколи. Та й не хочеться. Косити вирушають зранку, поки роса. А потім увесь день – одна робота за іншою.
- А що вдієш, - каже Олександр. – Завтра у мене день народження. Буде 59. Теж коситиму. У нас 2 корови. Зараз згаєш час – зима спитає.
– Коли коса добре проклепана, косити не важко. Навіть із задоволенням.
– Батько всьому навчив?
– Він постійно хворів. Та світ, як кажуть, не без добрих людей.
А своїх синів я сам учив. Тепер косять краще, ніж я.
- Скільки їх у вас?
- Шестеро. Уже в усіх сім’ї.
Вимовив з батьківською теплотою в голосі і знову змахнув косою. Час не жде.

Марія ІСАЧЕНКО
Фото автора

Займищани просять даівців

Цю історію розказав мені один мій знайомий – про свого знайомого, що дуже схожий на Якубовича з «Поля чудес». Вона про те, як куми їздили в Чернігів на базар.
…На зворотному шляху - в Кучинівці – з кущів вискочив заїжджий автоінспектор з жезлом. Подав знак зупинитися: кум, що був за кермом, їхав по лівій стороні (як в Англії), бо на правій – вибоїна на вибоїні.

Подорож до «Ліману»

Подорожувати ненькою-Україною завжди цікаво, і не тільки через ті нові враження, які отримуєш від мандрівки. Будь-яка поїздка – це і можливість порівняти рівень життя, побут, традиції того чи іншого регіону зі своїм рідним.

До уваги грибників, і не тільки

Літо 2014 року саме в розпалі. Жителі населених пунктів у прикордонній смузі та контрольованих прикордонних районах області, намагаючись використати сезон для заготівель і здачі заготівельникам грибів та ягід, потягнулися до лісу.

Гарячі лінії для переселенців

Для вирішення питань щодо розміщення громадян, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів ведення антитерористичної операції в інші регіони України, в облдержадміністрації працюють гарячі телефонні лінії: (0462)72-40-95, дзвінки на яку приймаються в робочі дні з 8:00 до 17:00 та 0800

Ситуація складна, але не критична

Фінансування бюджетних галузей і протидія корупції – такими були основні пункти порядку денного на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації. Відразу слід зауважити: усі виступаючі доволі відверто висловлювали свої думки, ніхто не уникав реальних оцінок існуючої ситуації. Мабуть, саме тому на заході панувала суто робоча атмосфера.

Умови для інвесторів

Голова облдержадміністрації Володимир Івашко вимагає переглянути підхід до роботи з інвесторами та активно працювати над створенням сприятливих умов для ведення ними бізнесу на території області .

«Наш обов’язок – забезпечити повний соціальний захист сімей мобілізованих»

На цьому голова ОДА Володимир Івашко наголосив під час проведення оперативної наради. Згідно з дорученням соціальними працівниками області відвідано 847 сімей. Робота продовжується.

Основне питання – забезпечення стабільного газопостачання

Під час екстреного засідання Кабінету Міністрів з питання енергетичної безпеки прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив всім регіонам готуватись до роботи господарського комплексу і всіх соціальних об’єктів в умовах відключення російського газу.

Жнива-2014: зібрати врожай швидко і без втрат

Таке завдання поставив перед аграріями області голова облдержадміністрації Володимир Івашко.
Під урожай цього року сільгосптоваровиробниками області було посіяно понад 200 тис. га озимих культур на зерно, в тому числі озимої пшениці - 162,7 тис. га, жита - 41 тис. га. Ярими зерновими зайнята площа 484,4 тис. га, з них кукурудза на зерно – 390 тис. га.

Фотофакт



У неділю в Щорсі представники органів влади та місцевого самоврядування разом з громадськістю взяли участь у заходах, приурочених до чергової річниці початку Великої Вітчизняної війни. Вони поклали квіти до меморіалу землякам, які загинули, захищаючи рідну землю. «Вічна пам’ять героям, полеглим у битвах з ворогом. Слава переможцям, які відстояли мир», - таким був лейтмотив коментарів до події з боку тих, хто прийшов на це зібрання. 

Покликання - служити державі

Для майже двохсот наших земляків 23 червня - професійне свято. Саме тоді вони відзначають День працівників державної служби. З цієї нагоди у понеділок відбулися офіційні збори в залі райдержадміністрації.

Підтримаємо наших правоохоронців

За словами голови ради ветеранів щорських правоохоронців М.І. Дєдка, члени ради зібрали кошти (1 тис. грн.) для підтримки молодих колег (їх п’ятеро) райвідділу УМВС, які нині несуть службу у Луганській та Донецькій областях.
- Пишаємося ними і бажаємо повернутися додому неушкодженими, - сказав, зокрема, Микола Іванович, закликавши усіх небайдужих людей підтримати почин ветеранів МВС. (Звертатися за тел. 2-20-51).

Допомога захисникам Вітчизни

Наразі в рамках проведення антитерористичної операції на сході України у Луганській області несе службу батальйон спеціального призначення МВС «Чернігів».

ВПУЛГ готуватиме молодших спеціалістів

Таке право закладу надає нещодавно отримана ліцензія. Тепер у Вищому професійному училищі лісового господарства, крім учнів, навчатимуться і студенти (за спеціальністю «технік лісового господарства»). На денній формі, за держзамовленням і на умовах контракту. Після 9 класів вчитися 5 років, на базі 11-ти – 3 роки. Після закінчення їм буде присвоєно освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст». За час навчання студенти отримають робочі професії – озеленювач, лісник, єгер.

Цвіте льон

Перед Новими Боровичами ніби хтось опустив на землю клаптик неба – цвіте льон. Налетить вітер, заколише стебла, і ніби хвиля пройде від дороги до самого небокраю. Красиво. А ще більше радісно: не пустує земля, не заростає самосійками. Нинішньої весни на Щорсівщині льону посіяно 649 гектарів.


Їхала мимо, і не втрималась, щоб не зупинитись і не помилуватись, - говорить Ірина Демченко. – Споглядати таку картину – справжнє задоволення. (До того ж, вона дуже патріотична: далі за льоном – жовта квітуча смуга. Разом – ніби великий український стяг).
– До всього ще й волошок на краю поля нарвала, - говорить Ірина. – Ніби нічого особливого не трапилось, а на душі – маленьке свято.
Марія ІСАЧЕНКО
Фото автора

пятница, 20 июня 2014 г.

Любити можна борщ, а жінку треба вибирати?

Почуття охололи, «ввімкнувся» розум і стало очевидним, що поруч – зовсім не та людина. Хоч лікті кусай, нічого не зміниться. Залишається лише картати себе: «Головою треба було думати». А як, коли в голові – любов?–Понавигадують казна що і мучаться, - махає рукою 79-річний Іван Лемішко зі Щокота.

Скарби народного спадку

Нещодавно вокальний ансамбль української пісні «Калина» районного Будинку культури презентував творчу програму «Пісня – душа народу» з метою здобуття звання «народний». Творчу програму оцінювала комісія із фахівців Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв. У репертуарі колективу українські народні пісні, автентичні, пісні українських авторів та композиторів.

Поки інші змагаються у віртуальних гонках, Артем заробляє на реальний мотоцикл

Мати байк мріє кожен хлопець. Та тільки справжній не випрошуватиме на нього грошей у батьків - заробить їх сам.

Вийшов новий роман Володимира Мохнєва

–Після «Стремнины тихого Дона» відчув потребу розказувати і далі про людські долі, - зізнається щорський письменник Володимир Мохнєв. – В результаті вийшло три книги, об’єднаних саме такою назвою – «Долі людські».

Подяка, шана, визнання

Неймовірно радісна й доброзичлива атмосфера панувала минулої п’ятниці в районному Будинку культури. Нагода була вельми поважна: День медичного працівника.

Коли злодіям вже не щастить

Ще з минулого літа в розділі кримінальної хроніки нашої газети почали часто з’являтися повідомлення про доволі однотипні злочини, скоєні в Щорсі. То гараж уночі хтось обікраде, то пальне із баку машини зіллє. «Робота» ця мала певні характерні ознаки, тож цілком логічним стало припущення: в нашому краї діє організована група негідників. Людей хвилювало питання: чи довго триватиме подібне неподобство?

Про нововведення

Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

Пам’ять

У неділю, 22 червня, відзначатимуться роковини початку Великої Вітчизняної війни. Вшанування земляків, які зі зброєю в руках захищали рідну землю, відбудеться о 10-00 у міському парку. У рамках пам’ятних заходів керівники району і представники громадськості Щорсівщини покладуть квіти до обеліску учасникам бойових дій.

«Ми всією сім’єю чекаємо, коли листоноша принесе «Промінь»

У вівторок, 17-го, відбувся ще один день передплатника. Відкрила його М.О. Циганок. Передплатила райгазету не тільки собі, а ще й трьом своїм сусідкам, за що їй від «Променя» - приз і велика вдячність. (Призи – за традицією – отримував кожен п’ятий передплатник).
Найщиріші слова подяки – усім, хто в такий економічно скрутний час не розлучається з газетою.
– Передплачуємо «Промінь» багато років. Уже без нього не можемо. Зекономимо на чомусь іншому, а з газетою не попрощаємось, - таке звучало того дня не один раз.
Люди розказували: не маючи можливості передплатити улюблене видання на рік чи півроку, роблять поквартальну передплату.

Ситуація на кордоні

До редакції надходить чимало звернень місцевих мешканців з проханням надати інформацію – яким чином до них можуть приїхати родичі або друзі з Росії. Людей цікавить: чи не виникне у гостей проблем при перетині кордону. За роз’ясненням ми звернулися до начальника відділу прикордонної служби «Щорс» майора О.В.Шапоренка. (Очолюваний ним підрозділ здійснює контроль за пасажирськими та вантажними перевезеннями на залізниці).

У програмі до Дня молоді фестиваль у Сеньківці не передбачається

Чернігівська область не братиме участі у міжнародному молодіжному фестивалі у Сеньківці. Про це офіційно заявив голова облдержадміністрації Володимир Івашко. Зважаючи на те, що однією з учасниць заходу є Російська Федерація, яка анексувала Крим та фактично розв’язала неоголошену війну на сході нашої країни, офіційна позиція обласної держадміністрації чітка і зрозуміла — не підтримувати проведення даного фестивалю.

Оголошується конкурс

За результатами засідання громадської ради при райдерж­адміністрації оголошується конкурс серед підприємств, організацій, установ, приватних господарств, мешканців району на найбільш активне використання державної символіки.

Інформація про оприлюднення проекту регуляторного акта райради

Щорська районна рада оприлюднює розроблений проект регуляторного акта районної ради – «Про внесення змін і доповнень до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міст та сіл Щорського району».
Даний проект регуляторного акта разом з аналізом регуляторного впливу був розміщений 12 червня 2014 року на сайті Щорської районної ради shrr.gov.ua

Допоможемо армії!

АТ «Ощадбанк» з 21 травня 2014 року розпочав реалізацію казначейських зобов’язань «Військові». Даний державний проект спрямований на надання фінансової допомоги Збройним Силам України.

Конституція: якій їй бути?

Нещодавно у районі стартував процес обговорення можливих змін до існуючої Конституції України. На сторінках «Променя» планується розмістити добірку матеріалів на цю тему, зокрема – найцікавіші міркування лідерів територіальних громад, керівників державних структур, місцевих активістів політичного життя.

Для соціальної підтримки малозабезпечених сімей в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги

Стосовно права на отримання компенсації
Право на отримання компенсації матимуть сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. До складу сім’ї включаються особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку). У разі коли будь-хто з працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Про те, що буде після можливого підписання угоди про асоціацією з ЄС

Днями пройшов виїзний семінар-тренінг «Очікуваний вплив Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом на агропромисловий розвиток Чернігівської області». Перед посадовими особами місцевого самоврядування Щорського району виступили кандидат історичних наук Володимир Бойко, доцент кафедри природокористування та техногенної безпеки Чернігівського інституту економіки і управління, кандидат економічних наук Михайло Селінський та заступник начальника управління харчової та переробної промисловості, розвитку сільських територій, ринків сільгосппродукції та інвестицій, начальник відділу харчової та переробної промисловості Департаменту агропромислового розвитку Ганна Сич.

Аромат військової пори

Початок літа видався звичайним. Спекотні дні, рясні дощі. У Щорсі, як завжди, гарно цвіли липи. Запашний аромат, бриніння бджіл… Ідилія, одним словом. Якось навіть й думати не хотілося, що десь на південному сході країни зараз триває війна. Там, напевно, теж ростуть липи, але на вулицях деяких міст пахне геть інакше. Це якась дика суміш запахів згорілого пороху, паленої гуми і посіченого кулями листя. Після вибухів снарядів у повітрі відчувається щось кислувате, а подекуди навіть вітер не може розігнати стійкого смороду від неглибоко закопаних у землю трупів терористів…

Призначення

Розпорядженням голови Щорської райдержадміністрації від 18 червня 2014 року № 111-к Н.Л.Авдєєнко призначено на посаду начальника відділу в справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації

Триває ягідний сезон. І грибний не за горами

Через погоду полуничний сезон був коротким. Чиїмось ягодам зашкодив мороз, чиїмось - спека чи просто неврожай, але не встигли наїстися полуниць – вони вже практично закінчились. Так само недовго радував і суничний сезон. Тепер розпочався чорничний. Зранку в лісах повно людей…

Допомога армії

У нинішній складний для держави період надали допомогу Збройним Силам України керівники сільськогосподарських підприємств: П.І. Капиця (ТОВ «МК-Добробут») - паливно-мастильні матеріали, О.Д. Веселий (псп «Яна Плюс») - паливно-мастильні матеріали, перевезення та ремонт бронетехніки, П.Я. Кирикой (псп «Стиль»), В.П. Ребенок (псп «Колос») - допомога продуктами харчування, М.М. Скоробагатько (ТОВ «Щорсагроімпульс») - грошові кошти, Г.П. Корнієнко (пп «Нива-імпульс») - паливні матеріали. А «Щорський завод продовольчих товарів» (В.Ф.Кононевич) виділив продукти харчування.

пятница, 13 июня 2014 г.

Три доби без води, їжі, сну і даху над головою

Саме стільки провела, кружляючи по лісу, 83-річна жителька Тихонович Катерина Колесникова.
Другого червня зранку вона пішла в ліс, що знаходиться неподалік її дому і який вона знала, як свої п’ять пальців.


Спартакіада

У Рогізках минулої неділі відбулася традиційна сільська спартакіада, присвячена пам’яті загиблого воїна-афганця П.Федосієнка.

Хороша справа для села

«Великощимельська громада вже не перший рік доволі ефективно співпрацює з районним центром зайнятості», - розповів «Променю» сільський голова Борис Добродій.

Нести людям радість

З надією і вірою в краще ось вже більше 20 років живе наш народний колектив «Спадщина».
Про кожного його учасника можна написати книгу, бо кожен – особливий. Об’єднує всіх любов до пісні. Тому вони випромінюють радість і добро, тому в їхніх очах – молодість, хоч багато хто вже розміняв сьомий – восьмий десяток. Тому вони, не дивлячись на негоду, змусивши себе забути про власні недуги, поспішають на репетиції.

Щорічна благодійна акція «Міліцейська крапля крові – дітям»

Уже стало традицією щороку до Міжнародного дня захисту дітей здавати кров для хворих малюків. Цьогоріч на пункті забору крові ми зустріли начальника сектору кадрового забезпечення райвідділу міліції Ю.М. Кожанова, який навіть перебуваючи у відпустці, прибув до райлікарні зі своїми колегами - дільничними інспекторами Максимом Коваленком, Олександром Смоловиком, начальником сектору дільничних інспекторів Євгеном Литвиненком та старшим оперуповноваженим кримінальної міліції у справах дітей Наталією Лисенко.


Усі вони здали кров для потреб дитячого відділення ЦРЛ.
На знімку: короткий перепочинок – і знову до роботи.
Фото Валентини  ВОЛОКУШИНОЇ

Актуальність донорства

В умовах виснажливої хвороби, дефіциту коштів та недоліків нашого суспільного життя донорська кров стає найціннішим засобом лікування. Вона є субстанцією, яка має багатокомпонентну будову і функції, що властиві окремим тканинам організму й, до того ж, має чіткі індивідуальні генетичні особливості. Тому переливання компонентів крові сучасна медицина прирівнює до операції пересадки тканин.

Здоров’я кожного – багатство всіх

Своє професійне свято медики зустрічають в умовах реорганізації закладів охорони здоров’я. Про це веде мову головний лікар Щорської центральної райлікарні М.В. КУЦЕНКО.

Виявлено схованку з боєприпасами

У травні у Чернігівській області у лісовому масиві поблизу с.Козероги співробітники СБУ спільно з працівниками ДСНС України виявили схованку з боєприпасами, облаштовану так званими «чорними археологами». З незаконного обігу вилучено 7 артилерійських снарядів калібру 125 мм, 1 снаряд калібру 45 мм (часів Другої світової війни) та 3 підривники. За висновками фахівців, боєприпаси становили потенційну загрозу безпеці громадян, адже знаходились неподалік від автомобільної траси. Вилучені засоби ураження знешкоджені вибухотехнічною службою ДСНС. 

Ситуація на дорогах

За інформацією з місцевого відділення ДАІ, протягом 5 місяців цього року на Щорсівщині сталася 21 дорожньо-транспортна пригода, внаслідок чого три людини зазнали тілесних ушкоджень. Прикметно, що в трьох випадках причиною аварій було керування транспортними засобами водіями у стані алкогольного сп’яніння.

Поповнення фондів і колекцій

З метою збереження важливих джерел із сучасної історії рідного краю та поповнення ними Національного архівного фонду, цього року начальником архівного відділу РДА І.М. Колодюк сформовано колекцію документів про П.І.Толочка - засновника народного музею в селі Клюси (добре відомого своїми археологічними фондами). В збірці представлені біографічні та образотворчі матеріали тощо. 

Нетелі – багатодітним сім’ям

Продовжує діяти програма передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Чернігівської області. Вона визначає механізм надання та використання коштів обласного бюджету для придбання нетелей у племінних господарствах і передачі багатодітним сім’ям. Учасниками програми можуть бути родини, де виховують 5 і більше дітей до 18 років. Нетелі виділяються на безповоротній основі як благодійна допомога з обласного бюджету. Детальніше про умови та порядок дії цієї програми можна дізнатися у спеціалістів управління агропромрозвитку РДА або за телефоном 2-10-76. Необхідні документи будуть приймати з 7 по 29 липня ц.р. 

«Гаряча лінія» Держземагентства

Якщо в когось із мешканців Щорсівщини є зауваження або скарги на дії працівників територіальних органів Дерземагентства (зокрема, з приводу порушення термінів ухвалення рішень щодо передачі земділянок у власність або користування), то можна скористатися послугою «гарячої телефонної лінії» у Києві. Зателефонувавши за номером (0800) 301-071 (дзвінок безкоштовний), громадянин отримає кваліфіковану відповідь або залишить своє звернення для належного реагування. «Гаряча лінія» працює щоденно (окрім святкових та вихідних днів) з 9-00 до 17-00 (у п’ятницю – до 16-45).

У зоні антитерористичної операції

Днями 41-й батальйон територіальної оборони закінчив додаткове бойове злагодження і підготовку та направлений за рішенням вищого керівництва для виконання військового завдання в зону проведення антитерористичної операції.

Святий князь Чернігівський

18 червня Православна церква відзначає вбивство великого князя Ігоря Олеговича Чернігівського.
Св. князь жив у ХІІ столітті, у той печальний час, коли нерідко піднімався один князь на іншого, навіть брат на брата, діти на батька й батько на дітей.

Міліція закликає до пильності

У зв’язку зі складною суспільно-політичною ситуацією в Україні і проведенням у деяких областях антитерористичної операції міліція Щорсівщини звертається до громадян із закликом до особливої пильності та обережності.

Засідання громадської ради

Чергове засідання громадської ради при райдержадміністрації відбулось 6 червня 2014 року за участю голів РДА Павла Мірошниченка та райради Івана Орди.

1 млн. 404 тис. грн. – на відпочинок дітей

Про те, як відпочиватимуть та оздоровлюватимуться дітлахи Щорсівщини, «Променю» розповів заступник голови РДА Володимир Карпенко.

«…Українське військо отримало гідного воїна»

Днями заступник районного військового комісара з виховної роботи Олег Сидоров вручив мешканці нашого міста Оксані Купрієнко лист-подяку, яка надійшла від керівництва Південного територіального управління Національної гвардії України.

Відпочинком задоволені

У пришкільному оздоровчому закладі «Джерельце», що відкрився в Тихоновицькій ЗОШ 2 червня, відпочиває 57 учнів (з 126-ти, що навчаються тут).

Розпочалась перша зміна у «Дружбі»

У вівторок, 10 червня, відбулося урочисте відкриття табору «Дружба».
Перед урочистостями розмовляємо з директором літньої дитячої республіки Олегом Скотаренком.

Призначення

Розпорядженням голови Щорської районної державної адміністрації від 11 червня 2014 року № 102-к О.О.Гориченко призначено на посаду керівника апарату райдержадміністрації

Призначення

Розпорядженням голови Щорської районної державної адміністрації від 11 червня 2014 року №103‑к Л.К. Комісаренка призначено на посаду першого заступника голови райдерж­адміністрації

Допоможемо нашим солдатам

Павло МІРОШНИЧЕНКО, голова райдержадміністрації
Шановні земляки! Країна нині переживає непрості часи. Тривалий період правління бандократії на найвищому рівні, іноземна військова інтервенція та сепаратизм поставили українську державу на межу виживання.

Завтра – День медичного працівника

У доброму настрої зустрічають професійне свято цьогорічні ювіляри-лікарі хірург Людмила Миколаївна Материнко та невропатолог Анатолій Федорович Чередниченко.
Їх багаторічна сумлінна праця була відзначена Почесними грамотами управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ


День передплатника

У вівторок, 17 червня, поштарі у Щорсі запрошують земляків на 9-00 до себе в гості – на День передплатника. Захід передбачає чимало цікавого й приємні сюрпризи.
Ми ж сподіваємося, що мешканці Щорсівщини віддадуть перевагу районній газеті й передплатять «Промінь» до кінця року.

вторник, 10 июня 2014 г.

Обережно! Хвороба Лайма…

Хвороби, збудники яких передаються людині через комах і кліщів, називають трансмісивними (від «трансмісія» - передача). До них відносять близько 200 захворювань, з них найбільш відомі малярія, хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт, чума, висипний тиф тощо. Їх переносниками є членистоногі (комарі, кліщі, воші, блохи), що висмоктують кров і переносять збудників з крові хворих тварин або людей в організм здорових. Більшість трансмісивних інфекцій реєструється найчастіше в теплу пору року.

Від голоду врятували полуниці

– Мені – 93, а їй набагато більше, - гладить баба Настя обмазані глиною потріскані стіни своєї хати. – У селі багато новіших є. Порожніх. А приїжджі облюбували мою. Добру ціну давали. Я спочатку думала: глузують над старою. Та вони – не відступу. Кажуть: інші хати – звичайні, а ця – наче з іншого життя.
- Не продали?
- І не продам. Тут - рай.

В життя прийшла надія

Сьогодні, зважаючи на фінансові й побутові умови, виживати людині-інваліду - майже подвиг! Для інвалідів стали звичними і наші прискіпливі погляди (добре, коли співчутливі, а не зневажливі), і наша холодна байдужість з небажанням підтримки й елементарного розуміння.

Щасливе дитинство

1 червня на майданчику біля районного Будинку культури відбулося дитяче свято «ЛІТЕЧКО ЗАПРОШУЄ», присвячене Дню захисту дітей. У програмі свята – концерт за участю зразкового дитячого вокального ансамблю «Світлячок» (керівник О.Сенченко), зразкового дитячого танцювального колективу «Ягідки» (керівник С.Горбатович), вокальних ансамблів центру дитячої та юнацької творчості (керівник Л.Петренко) та спортивної студії «Світлана» (керівник С.Коляко).

Опять весна к нам с горечью утраты

Опять весна к нам с
горечью утраты
Опять весна к нам с горечью утраты
Не в той, священной, с Гитлером, войне,
А в новой, когда брат пошел на брата
И русские в Донбассе, как в Чечне.

Чекаємо концерту Вікторії Корженок

Після виступу (27 травня) Вікторії Корженок у малому залі столичного Палацу «Україна» - в концерті «Чорно-білий джаз» (присвяченого пам’яті великого джазового музиканта Дюка Еллінгтона), у соцмережі з`явилося немало відгуків і про сам концерт, і про співачку.
За допомогою мами Вікторії – Людмили Іванівни – зв’язуємось із нашою відомою землячкою, щоб розпитати про її враження.

Полуничний сезон

Кучинівка давно славиться небувалими врожаями полуниць. За радянських часів місцеві підприємливі люди зі своєю вітамінною продукцією діставалися різних точок колишнього Радянського Союзу. Нині з луб’яними коробками мандрують здебільшого Україною. Кучинівські ягоди смакують у Чернігові й Києві. На щорському ринку також переважає урожай із цього села. Тих, у кого немає власного транспорту чи часу, можна побачити по всьому селу уздовж траси. Найбільше людей збирається біля автобусної зупинки.


«В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!»

У цьому молитвослів’ї ми прославляємо Святу Трійцю – Єдиносущну і Неподільну.
Священну подію сходження Святого Духа на Апостолів ми згадуємо в день святої П’ятидесятниці. Наступного дня прославляємо Святого Духа, Його велич, силу, славу і Божество. Святий Дух зійшов на Апостолів не лише для того, щоб надихнути їх на труди і керувати ними в їх подвигах, але й для того, щоб перебувати в Церкві Христовій завжди. Кожен із нас при хрещенні отримав уже перші дари Святого Духа. І впродовж життя кожен багато разів поповнює і примножує в собі ці благодатні дари в Таїнствах Церкви, через слово Боже і молитву.

Побажаймо всім нам мирного життя

Марина якраз затіяла велике прання, тож заклопотано чаклувала біля пральної машини. Ромчик бігав у дворі, щось весело щебечучи до мами. Із собачої будки несподівано визирнула квочка й одразу повернулася назад прикривати крилами курчат. «У нас вісім квочок висиділо курчат»,- посміхається Марина. Молода жінка сама чимось їх нагадує: два тижні тому зібрала нехитрі пожитки й несподівано приїхала з синочком до батька в Кучинівку із неспокійного Лисичанська, що в Луганській області. Щоб дитина не чула пострілів та вибухів, не дихала димом і не чула постійних тривожних розмов дорослих.

Півонії, як символ прощання зі школою

Учні школи-інтернату дарували їх у величезній кількості
Усі ми родом із дитинства, а тому незалежно від віку свято останнього дзвоника сприймається особливо щемно. Не випадково цьогоріч члени президії районної організації ветеранів спільно з червонохрестівцями вирішили взяти участь в урочистостях, що відбувалися в школі-інтернаті. Старшому поколінню хотілося зігріти теплом своїх сердець дітей-сиріт та із неблагополучних сімей, порадувати їх гостинцями, а заодно й самим поринути у світ призабутих відчуттів.
Сама школа-інтернат (у народі її називають ще «Казкою») справила на ветеранів неабияке враження: простора, світла, затишна, оснащена сучасною оргтехнікою і телевізорами, оздоблена умілими руками талановитих педагогів і учнів, вона ніби світиться любов’ю до дітей. І на доглянутому подвір’ї також по-домашньому буяють квіти й зелень.

У Новоборовицькій ЗОШ – два свята в одному

Перед випускним вечором новоборовицькі випускники під керівництвом А.М. Лобур «шліфували» танцювальні па вальсу. Всього в класі 9 учнів. Одна дівчина залишалася без пари.
– Ми це продумали, - розповідали 11-класники. – Мінятимемось так, щоб без пари не залишився ніхто.

… І рушники від батьків

Цього року у Гірській школі – 3 випускники-дев’ятикласники. Їм аплодувала, їх вітала уся школа на чолі з директором Т.І.Клименко. Теплі, щемні напутні слова звучали на їхню адресу від завідуючої дитсадком Т.І.Ткаченко, першої вчительки А.В.Шевченко, класного керівника С.В.Турок, матері однієї з випускниць Т.А.Мартиненко. Від імені очільників району винуватців урочистостей вітав керівник апарату райради Р.В. Кравець.



Матері дарували випускникам рушники, вишиті кольоровими нитками, щоб не було в їхніх долях ні сліз, ні суму. Однак на святі останнього дзвоника без цього не обійшлося – надто щемним, надто зворушливим воно вийшло.
– Не хочеться прощатися зі школою, - зізналася Настя Грищенко, коли ми зайшли до їхнього аж надто просторого (на трьох учнів) класу. Яна Соленок згадала про ще одного однокласника, який вчився з ними до 6 класу – Женю Тарнавського. Усі разом посміялися, згадавши, як на Миколу Клименка на уроці української мови мало не впала шкільна дошка.
…На цьогорічне 1 вересня їхні місця у класі займуть інші учні, а у них будуть нові далі, нові друзі, нове життя…

Федір Леонов, районний акушер-гінеколог: «Репродуктивне здоров`я – це важливо»

У районі затверджено заходи щодо виконання Національної Програми «Репродуктивне здоров’я населення на період 2008-2015 років».У поліклініці функціонує кабінет планування сім’ї. Розроблена система дошлюбного медичного консультування з питань збереження репродуктивного здоров’я.

Футбол

Нещодавно у Березному відбулися ігри фінального етапу обласних змагань з футболу ФСТ «Колос». У першому матчі представники Щорсівщини зустрілися з командою Ніжинського району. Рахунок відкрив наш футболіст – О.Кухаренко, але суперники трохи згодом відновили рівновагу після успішної атаки. На щастя, у другому таймі влучний удар щорсівчанина Богдана Дибкова приніс перемогу нашій команді.

Спартакіада

Минулої суботи у рамках районної спартакіади держслужбовців помірялися силами у п’яти видах спорту чотири команди (райдержадміністрації, управління пенсійного фонду, управління соцзахисту та – вперше за останні роки - районного центру зайнятості), укомплектовані працівниками 10 установ.

Велика радість, біда, і знову радість – за один день

30 травня 2014 року. Останній дзвоник для випускників – у тому числі й у гімназії, де навчається мій онук Влад Красько. На 9-30 ранку під’їхав і я. Яка краса: юнаки-випускники в костюмах і краватках, дівчата-випускниці у шкільних формах, щебечуть, веселі, красиві. Велике свято і для них, і для вчителів, і для батьків, і для дідусів з бабусями – у кого вони залишились. Почалися урочистості. Керівники одинадцятих А і Б класів з вихованцями пішли по колу Пошани. Музика, потім Державний гімн і підняття українського прапора. Виступи… Але дзвінок на мобільний, і я поїхав на роботу.

Продаж нерухомого майна

Найбільш поширеним видом є договори купівлі-продажу, дарування житла, земельної ділянки. Договір купівлі-продажу є двостороннім, оплатним, оскільки за його відчуження одержується певна грошова сума і переходить право власності від продавця до покупця.

понедельник, 9 июня 2014 г.

Призначення

Розпорядженням голови Щорської районної державної адміністрації від 3 червня 2014 року № 98-к Булденко Тетяну Андріївну призначено на посаду начальника відділу освіти райдержадміністрації.

Більше торішнього

Нинішньої весни сільгоспформування району посіяли ярі культури на 15216 гектарах, що на 29% більше прогнозованого й на 27 перевищує торішні обсяги. Кукурудзи маємо 7468 га (на 10% понад план), 2447 га зернобобових (плюс 53%), 2050 га сої (плюс 14%). Майже вдвічі більше, ніж прогнозували, посіяли гречки, 165% вівса, ушестеро більше соняшника, втричі – льону-кудряшу. Зовсім не планували вирощувати ярий ріпак та просо, але маємо, відповідно, 334 та 158 га. Картоплі посадили 61 га, кукурудзи на зелений корм посіяли 404 га, однолітніх трав – 242 га, але за «зеленим конвеєром» ще будуть літні посіви. Багаторічних трав безпокривного посіву нараховується 50 га і підпокривного – 170 га. 

Вшанували Миколу Щорса

Вчора працівники музею, громадськість міста відзначили 119-у річницю з дня народження М.О.Щорса. Квіти до пам’ятника людини, чиє ім’я носить наше місто, принесли вихованці ДНЗ №1. Особливо красивим був кошик від внучатого племінника Миколи Щорса Олександра Дроздова. Великим інтересом (у ході відзначення цієї дати) користувалася виставка картин природи Юрія Борща, яка діятиме впродовж кількох місяців.

Третій пішов...

Уже втретє з приміщення редакції невідомі зняли державний прапор. Звичайно, ми вже придбали й четвертий. Але напрошується законне запитання: невже в центрі міста не чергують правоохоронці?  

Плавзасоби повинні реєструватися

Відділ з питань надзвичайних ситуацій РДА попереджає, що заборонено експлуатувати гребні, моторні і вітрильні судна, водні мотоцикли і водні велосипеди, якщо вони не зареєстровані, не мають реєстраційного номера, не пройшли щорічний технічний огляд тощо. У випадку недотримання вищевказаних вимог, плавзасіб буде затримано з постановкою на штрафмайданчик, а до власника застосовано заходи згідно з КУ «Про адміністративні правопорушення».

Поїздка до Кучинівки

4 червня голови райдержадміністрації, райради Павло Мірошниченко, Іван Орда та начальник відділу освіти райдержадміністрації Тетяна Булденко здійснили робочу поїздку до с.Кучинівка, де відновились роботи по ремонту дитячого садка. Під час візиту вони ознайомились з ходом робіт та підсумували вже виконане.

За європейськими стандартами

Про ефективне використання земель сільськогосподарського призначення йшлося 2 червня на брифінгу в обласній державній адміністрації. На запитання журналістів відповідали директор Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Олександр Савченко, начальник управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області В’ячеслав Смаль та в. о. директора Чернігівської філії Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Микола Мукосій.

понедельник, 2 июня 2014 г.

Рішення міськради


Додаток 1

Повідомлення про оприлюднення рішення,  проекту рішення 41 сесії Щорської міської ради 6 скликання від 21.05.2014 року та аналізів  регуляторного впливу

              Відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень