понедельник, 29 сентября 2014 г.

Ситуацію на автошляхах

району протягом трьох тижнів вересня для читачів «Променя» прокоментували у місцевому відділенні державтоінспекції
У рамках виявлення порушень правил дорожнього руху співробітники ДАІ Щорсівщини за згаданий час зафіксували 8 фактів керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння. Стосовно дорожньо-транспортних пригод, то їх за цей період сталося 4. Про дві останні треба розповісти докладніше. У Щорсі в ніч з 18 на 19 вересня розбився легковик «Ланос», який в’їхав у місто з боку Великого Щимеля. У салоні перебували двоє мешканців Чернігова. Як попередньо з’ясовано, водій не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням, внаслідок чого машина перекинулася. Одна людина через це зазнала пошкоджень голови, її з місця події забрала «швидка допомога», а в лікарні медикам довелося докласти чимало зусиль для порятунку потерпілого.

Пожежі

За інформацією начальника ДПРЧ Р.Силенка:
20 вересня о 13 годині 53 хвилини на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання залишків сухої рослинності поблизу с.Смяч, внаслідок чого вогнем випалено площу в 2 га. Причина пожежі - необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Відключення електрики – вже реальність

Цього тижня, у вівторок, Щорсівщина відчула на собі вплив заходів економії у галузі енергетики. Сталося те, про що попереджало керівництво РЕМ ще кілька тижнів тому. У західній частині нашого району (спочатку в околицях Гірська, а згодом – і Петрівки) до осель людей припинилося електропостачання на пару годин.

«Я знаю, кого захищаю» – упевнений мешканець Суничного Сергій Ніколаєнко, який приїхав додому у відпустку після кількамісячної участі у боях на сході України

…Його служба почалася 30 березня, коли за мобілізацією поповнив лави 1-ої танкової бригади з Гончарівського. А на війну потрапив, коли довкола вже буяло літо. Саме тоді наших танкістів разом із солдатами приданих підрозділів залізницею доправили в Харківську область, а звідти вони своїм ходом дісталися на Луганщину. Бійці провели цілу добу на броні, пилюки й піску наковталися по самісіньке горло, доки на базі в селі Дмитрівка оголосили привал. Хто встиг - той помився за відведені на спочинок 60 хвилин. А далі – знов у дорогу. Місцем дислокації стала Весела гора, яка знаходиться між містами Щастя і Луганськ. У наступні три місяці довколишня територія стала ареною тяжких боїв з російськими терористами і регулярними військами Росії.

Зігріта любов`ю старість

Вишита власноруч кофтина, спідничка під поясок, білі шкарпетки і парусинові черевички – мода повоєнного покоління дівчат. У юності, коли дуже хочеться красивого одягу, красивих почуттів і красивого життя, молодь була дуже обмежена у своїх можливостях. Втім, щасливими були всі, бо, переживши війну, знали ціну миру. А головними прикрасами був яскравий погляд, свіжий рум`янець, щире слово. Висока, ставна, роботяща, Марія Ляховець у Нових Боровичах змушувала частіше битися не одне парубоцьке серце. Але матуся тримала усіх трьох доньок у суворості, виховувала працьовитими і скромними.

Звучала молитва за Україну

Минулої суботи у Кучинівському клубі було людно, адже чи не кожен сільчанин хотів долучитися до патріотичної акції, придуманої прекрасною місцевою дівчиною Дашею Петрик. Укупі зі своєю сестричкою Танею, бабусею Людмилою Володимирівною Даша взяла і показала, як можна не на словах – на ділі допомагати українській армії. Підготовлені дівчиною художні номери, скринька для пожертв військовим – все було ідейним і доречним. Репертуаром Даші земляки захоплювалися, а в скриньку накидали до півтори тисячі гривень.


До цієї зворушливої акції також долучилися районні депутати – Михайло Яковець та Любов Данилова, сільський голова Валентина Карась. Вони виступили перед глядачами, вклонилися низько тим, хто нині захищає Вітчизну й запевнили: підтримуватимуть захисників й надалі.
Фото з архіву Л.ДАНИЛОВОЇ

Колектив працює творчо

Головне завдання бібліотеки сьогодні – бути потрібною людям. Наші користувачі уже звикли до того спектру послуг, що надає центральна бібліотека. І якщо ще 10 років тому тут можна було отримати книгу та інформацію, зустрітися з цікавою людиною і відпочити у колі однодумців, то зараз вони спілкуються по скайпу з друзями з Ізраїлю, США, Польщі, вирішують свої проблеми електронною поштою, користуються інтернет-магазинами, роблять ксерокопії, отримують безкоштовну первинну правову допомогу, можуть видати власну книжку і навіть залишити відпрацьовану батарейку. Наша інформація розміщується на сайті Щорської ЦБС, подається у виданнях бібліотеки з історії краю. Реалізовані бібліотеками ЦБС проекти «Щорсівщина: туристичний калейдоскоп», «Пізнай рідний край, граючи», «Бібліотечна Ідея добра» показали їх як установи, які відгукуються на потреби своєї громади і співпрацюють з нею. У рік 200-річчя Т.Г. Шевченка вони запросили своїх користувачів увіковічити пам’ять великого Кобзаря в ході районного конкурсу «Творча Шевченкіана». Дитяча і ряд сільських бібліотек під час шкільних канікул працювали в ході проекту «Літо. Діти. Книга», а центральна бібліотека у міському сквері для відпочиваючих організувала «Бібліотечний пікнік» з книгою.

Новини із гімназії


Життя у гімназії вирує на повну силу. Новий навчальний рік розпочали впевнено, завзято – з урочистої лінійки та уроку на тему: «Україна – єдина країна». Потім уся гімназійна родина заходилася створювати малюнки та писати листи пораненим солдатам і бійцям у зону АТО. По-дитячому щирі, іноді наївні, іноді з помилками – їх неможливо читати без сліз: діти пишаються нашими захисниками, бажають їм швидше одужати, повернутися додому та понад усе прагнуть миру. До листів додали соки і фрукти та відвідали поранених у Чернігівському військовому госпіталі. Цю почесну місію здійснила команда «Шторм», яка п’ятий рік поспіль бере участь в інтелектуальних змаганнях старшокласників Чернігівщини «Віват, інтелект!». Цього року виступили вдало, посівши у своїй підгрупі друге місце, поступившись команді з Ніжина. Наш навчальний заклад представляли Олена Биховець, Денис Шаповал, Анна Кожанова, Василь Теліман та учениця ЗОШ №2 Оксана Росик. Після змагань із задоволенням відвідали музей М.Коцюбинського.

Виховуємо патріотів

Цікаво й наповнено живуть вихованці школи-інтернату «Казка». Приміром, нещодавно у групах пройшов ряд виховних годин, під час яких учні ознайомилися з національною символікою, видатними людьми нашої країни, дізналися цікаві факти про нашу Вітчизну. Відбулася благодійна акція «Лист військовим у зону АТО». Те, що намалювали, написали, виготовили (маленькі прапорці, поробки), передали районному військкомату.


Священними партизанськими місцями

Нинішня осінь не забарилася, і чи не тому усім учасникам відзначення 71-0ї річниці з Дня визволення Щорсівщини від німецько-фашистських загарбників довелося кутатися в плащі і тримати в руках парасольки. Однак, теплоти додавало сподіване велике спілкування, сонячні привіти гостей, священні партизанські місця.

фотофакт

Про вік людей, яким минуло вісімдесят років, кажуть, що їхні літа на зиму повернули. Щорсівчанка Пелагея Юхимівна Пилипець 22 вересня відзначила дев’яносторічний ювілей.

пятница, 26 сентября 2014 г.

Оздоровлення чорнобильців – на контролі

Організацію щорічного оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснює управління соціального захисту населення. Для взяття на облік для забезпечення путівкою у наступному році постраждала особа чи один із батьків потерпілої дитини, або особа, яка їх змінює, подає до 15 жовтня поточного року заяву та медичну довідку за формою 070/о з райлікарні. Коли заяви подані з порушенням строку, то постраждала особа чи один із батьків потерпілої дитини або особа, яка їх замінює, забезпечуються путівкою через один календарний рік, відповідно до вимог цього порядку.
Більш точну інформацію отримуйте за тел. 2-13-38.
Т.СИЛЬЧЕНКО, спеціаліст з чорнобильських питань

Чи готові до зими?

Це питання стало провідним на порядку денному розширеного засідання колегії райдержадміністрації. Воно й справді: робота усіх галузей життєзабезпечення Щорсівщини в осінньо-зимовий період зараз перебуває на першочерговому контролі органів виконавчої влади.

Електронні сервіси

На офіційному веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) розміщено чимало електронних сервісів, за допомогою яких платники мають можливість скористатися корисною інформацією.До уваги відвідувачів сайту діє загальнодоступний інформаційно - довідковий ресурс «ЗІР», який дозволяє здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку чи діяльності. Даний електронний сервіс працює з використанням ключових слів та шляхом перегляду інформації за певні періоди.

пятница, 19 сентября 2014 г.

Барви творчої палітри Сновщини

Цьогорічне відзначення Дня незалежності у Щорсі вже стало історією. Час бо лине так швидко!
Але в спогадах десятків земляків й досі живуть яскраві барви творчої палітри Сновщини, зафіксовані у пам`яті експозиції місцевих умільців. Усе створювало портрет нашої малої батьківщини, розкривало чутливу душу авторів того чи іншого сюжету. І кожен, хто все це бачив, бодай на мить повертався у своє дитинство чи юність – гордився, милувався представленою рукотворною красою. Словом, правду каже відоме прислів`я: «Хочеш розуміти справжню Україну, дивись витвори народних майстрів!»


ВИБРИКИ природи

За Щорсом під Малим Щимликом на узбіччі дороги цілі зарості акації, яка цвіте рожевим кольором. Пізньої весни, коли вона розпускається, від цього видовища неможливо відірвати очей. У другій декаді вересня природа знову подарувала нам нагороду помилуватися цією красою. Певно, рослини, дезорієнтовані примхами погоди, вирішили, що знову прийшла весна. На кожному кущі розпустилося по кілька суцвіть акації.

«За хорошим чоловіком і жінка – чулінда»

Це прислів’я любила повторювати бабуся Катерини Рибальченко. Разом із добрим чоловіком Леонідом вони мешкають у мальовничому селі Малий Щимель. Тут уже Леонід Іванович принагідно згадав народне прислів’я: «Де народився, там і пригодився». А вони з Катериною Юріївною – уродженці Щимлика, як його любовно тут називають. І ніколи й не збиралися міняти місце свого проживання: їх не вабив Щорс, не кликав мегаполіс. У 1983 році вселилися до великого й просторого будинку на центральній вулиці. Хоча працювали в райцентрі.


«Ми просто велика родина»

Так сказала про зразковий вокальний ансамбль «Світлячок» його учасниця Юля Муравко
Шанувальники місцевих аматорів сцени із великим задоволенням спостерігають, як із року в рік зростає майстерність, удосконалюється спів цього творчого колективу. За виступами, які щоразу радують глядачів і слухачів, – велика і наполеглива праця керівника ансамблю О.М. СЕНЧЕНКО та її численних вихованців. Численних, бо лише зараз у колективі діє шість вокальних груп. Кожен, хто приходить сюди, пов’язує своє життя із ансамблем на 6-9 років. А з автентичною творчістю, народною піснею – назавжди.

Прожектористка протиповітряної оборони


Два тижні тому жителька Щорса М.Г. ЦАП приймала вітання із поважним 90-річчям. Ювілярка мала нагоду поринути в спогади сімдесятилітньої давнини, коли вона, юна дівчина, потрапила на фронт.

Завтра Різдво Пресвятої Богородиці

Батьки Пресвятої Богородиці святі Іоаким і Анна дожили до старості, не маючи дітей, а це в той час вважалося немилістю Божою. Тож вони дуже сумували й молилися, щоб Господь дав їм дітей і обіцяли, якщо Бог дасть їм дитя, то присвятять його Господу, тобто віддадуть його в храм для служіння до повноліття. Нарешті Господь почув молитви праведних Іоакима й Анни й подарував їм доньку. Але перед цим ще раз вирішив випробувати їх. Одного разу Іоаким прийшов до храму з дарами, але священик не прийняв їх, бо, мовляв, ти бездітний, а бездітством покараний за якісь гріхи. «Не піду додому,- вирішив Іоаким, а піду в пустелю і буду молитися, поки БоГ не пообіцяє мені дітей». Тим часом служниця дорікнула Анну такими словами: «Тебе і Бог не любить, не дає тобі дітей». Зі сльозами Анна вийшла до саду. Тут ангел явився їй і сказав: «Не плач, Бог дасть вам доньку. Іди зустрічай свого чоловіка». У той же час ангел явився Іоакиму й сказав: «Бог почув вашу молитву. Він дасть вам доньку, якій возрадуються всі люди. Іди додому». І дійсно, через рік, у них народилася донька. Вони назвали її Марією.
Отець ПАВЛО, благочинний церков Щорського району

Скористайтеся соціальним проектом від магазину «Меблі для всіх»

У наш складний час, коли є затримки заробітної плати, коли ціни стрімко ростуть, магазин «Меблі для всіх» вирішив підтримати молоді сім`ї. Для цього власники розпочали реалізацію соціального проекту: подружні пари протягом першого року після весілля можуть отримати знижку на купівлю меблів у магазині «Меблі для всіх», що знаходиться в райцентрі. Також ця пільга надається і всім вагітним жінкам та молодим мамам, дітям, яких ще не виповнився рік. Багато мешканців Щорсівщини вже скористалися шансом оновити інтер’єр будинку за більш низькою ціною. Детальну інформацію можна отримати безпосередньо в магазині у продавця-консультанта.

Нагороди до свята

Минулої п`ятниці з нагоди Дня фізкультури і спорту відбулася церемонія вручення нагород тим нашим землякам, які своєю активною життєвою позицією, відданістю здоровому способу життя і найголовніше – вагомими успіхами на змаганнях зробили чималий внесок у популяризацію масового спортивного руху на Щорсівщині.

Вдала операція

Нещодавно в районі міста Сіверодонецьк (Луганська область) співробітниками СБУ і бійцями батальйонів «Айдар» та «Чернігів» була проведена вдала операція: вони знайшли базу російських терористів і вилучили реактивний вогнемет. протитанкові гранатомети, велику кількість гранат та патронів і гармату Д-30.

На ланах району

 Сільгоспформування Щорсівщини заготовили для громадської худоби 1400 т сіна і 1361 т силосу. Зібрано зернові на 8179 га, намолочено 23017 т збіжжя. Середня урожайність - 28,1 цн з кожного гектара. Розпочато збирання кукурудзи у псп «Яна Плюс» та «Чепелівському». Усього в господарствах району до збирання 728 га сої, 6977 га кукурудзи, 516 га соняшника та 27 га картоплі.
Розпочали осінній засів. На 702 га посіяли озимий ріпак та на 915 га - озимі жито й пшеницю. Сіють у ТОВ «Щорсагроімпульс», псп «Стиль» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс».

План районних заходів до Дня партизанської слави та 71 річниці визволення Щорсівщини від фашистських загарбників


22 вересня: 10.00 – покладання квітів до пам’ятника визволителям у міському парку.
11.00 – 11.45 – заходи у с. Єліне. Покладанням квітів до братської могили та пам`ятника сім’ї партизанів, мітинг, екскурсія до музею історії партизанського руху на Чернігівщині.
12.00-15.00 – заходи в музейно-меморіальному комплексі партизанської слави «Лісоград».

Ліс – сучасний і майбутній

Угіддя Щорського лісництва розкинулися на чималій території, в межах трьох районів (окрім нашого – частково ще й у Городнянському та Корюківському). Про робочі будні підприємства розповів його керівник А.В.Бібік.

Шановні земляки!

У вересні цього року ми з вами відзначатимемо День партизанської слави та 71-річницю визволення Чернігівщини від нацистських окупантів. На території України воєнні дії тривали з першого дня Другої світової війни (1939-1945) і до 28 жовтня 1944 року, коли було остаточно звільнено територію України, - тобто 1225 днів. Саме відчайдушний опір радянської армії на території України в 1941 році призвів до фактичного зриву планів «блискавичної війни» нацистської Німеччини проти Радянського Союзу. Навіть під час повної окупації території України ворогом, українці продовжували битися у лавах радянської армії, в партизанських загонах і підпіллі. Проявляли свою єдність та нестримну жагу до перемоги над ворогом, працюючи в тилу на воєнному виробництві, на заводах, копальнях, в колгоспах, лабораторіях, навчальних закладах в тилу.
Згадуючи про історичні події періоду Другої світової війни, не можливо оминути той факт, що значний вклад у визволення Європи і остаточний розгром нацистської Німеччини зробили українські фронти, разом з бійцями й офіцерами інших радянських фронтів та місцевими силами Опору. Зокрема вони брали участь у вигнанні гітлерівських військ з Польщі, Румунії, Болгарії, Югославії, Угорщини, Чехословаччини, Австрії, у заключній операції війни – Берлінській битві. Український штаб партизанського руху надавав значну допомогу партизанському рухові й підпільникам Польщі, Чехословаччини, Румунії й Угорщини. Зазнавши у Другій світовій війні величезних людських втрат і руйнувань, Україна зробила гідний внесок у розгром нацистської Німеччини та її союзників.
Не оминула жорстка військова доля і нашу рідну Чернігівщину. В пам’яті чернігівців навічно закарбувались ті страшні події, коли на нашій землі хазяйнували загарбники: грабували, вбивали, палили, катували… Мир і спокій принесли чернігівцям мужні люди, які, ризикуючи власним життям і здоров’ям, здобули жадану перемогу. Подвиг кожного з них є прикладом високого і вірного служіння Батьківщині, ідеалам патріотизму та любові до рідної землі.
Український народ, який завжди прагнув миру та добросусідських відносин з іншими народами, готовий зі зброєю в руках відстоювати свою незалежність та територіальну цілісність, як це відбувається нині в ході АТО на сході України.
Ми у вічному боргу перед визволителями і повинні зажди пам’ятати, що наші батьки та діди не шкодували себе і проливали кров заради нашого життя, заради нашого майбутнього.
Вклоняємось низько ветеранам – усім, хто здобував перемогу, хто підіймав наш край з руїн і згарищ, зробив його таким красивим і квітучим. У цей святковий день хочемо побажати вам міцного здоров’я, благополуччя, достатку, нехай завжди поруч з вами будуть ваші рідні та близькі.
Голова райдержадміністрації Голова райради
Павло Мірошниченко Іван Орда


Допомога військовим триває

Станом на 20 вересня щорські волонтери зібрали на АТО
і місцевим проикордонникам товару на 44291 гривню

Щорські вогнеборці вміють працювати і перемагати

12 вересня у спортивно-оздоровчому комплексі (у Чернігові) відбулися змагання з пожежно-прикладного спорту серед команд малочисельних підрозділів УДСНС в області.

Хроніка війни

Під час мобілізації до армії пішов один робітник Щорського лісництва. Причому службу проходив на автомобілі ЗІЛ, який належав його рідному підприємству. Нещодавно підрозділ нашого земляка потрапив під обстріл російських військ, внаслідок чого машина згоріла. (Як і ще одна вантажівка з Корюківського лісгоспу.) На щастя, щорсівчанин залишився живим, попри явно смертельну небезпеку. Втрати були лише матеріального плану.

Давайте шанувати закони

До редакції звернувся О.І.Шльонський - орендар ставка поблизу села Чепелів - із листом-вимогою, в якому просив спростувати інформацію, що опублікована в статті «Закони слід шанувати. Усім.» , яка є недостовірною та зачіпає його честь, гідність та ділову репутацію. Редакція газети «Промінь», вивчивши документи, надані орендарем, і зваживши на його пояснення, публікує погляд на ситуацію О.І. Шльонського.

ПОЖЕЖІ

За інформацією начальника державної пожежно-рятувальної частини Р.М.Силенка, 11 вересня о 13 годині 39 хвилин на ПЗЧ ДПРЧ м. Щорс надійшло повідомлення про займання сухої рослинності поблизу Безуглівки, внаслідок чого вогонь випалив територію площею 2,5 га.

А каблук так і зостався в дірці!

Пішохідний міст, зведений над залізничним полотном енну кількість років тому, знову став предметом звернень громадян до редакції. Приміром, 18 вересня схвильований перехожий просто вимагав від нашого фотокореспондента піднятись сходинками вгору і побачити, як тендітна жіноча ніжка ніяк не може вибратися з широченної щілини, причому у центрі самого мосту. Ми піднялись і побачили: у цей час колією (під мостом) рухався поїзд, сигналив і пускав дим, що (точно!) у виниклу ситуацію додавало екстріму. І ногу жіночу побачили, і черевичок, що застряг між дошками. До речі, потріскані і покороблені дошки ще й добряче хитаються, підскакують під людською вагою.

вторник, 16 сентября 2014 г.

Підстав для паніки немає

Випадок із виявленням африканської чуми свиней в Охрамієвичах Корюківського району викликав паніку також серед населення Щорського, Городнянського, Менського, Семенівського, Коропського та Новгород-Сіверського районів. Селяни у власних підсобних господарствах почали масово забивати свиней. Ми попросили начальника управління ветмедицини у Щорському районі В.П. БІЛАШКА прокоментувати ситуацію.

Про можливі відключення електроенергії

У зв’язку з перевищенням споживачами Чернігівської області встановлених граничних рівнів споживання електричної потужності та з метою недопущення порушень в роботі Об’єднаної енергетичної системи країни можливе тимчасове припинення електропостачання споживачів у робочі дні в період з 8.00 до 22.00 шляхом застосування графіків аварійних відключень. Щорський РЕМ доводить до відома, що при можливому застосуванні графіка аварійних відключень будуть знеструмлюватись такі вулиці в м. Щорс: вул. Володарського (з № 41, 70), вул. Чехова, Щорського підпілля, Маяковського, Калініна (з № 66, 61), провулки: Володарського, 2-й Шевченка, Пісочний, Новий, Південний, вул. Чкалова (з № 50, 47), Антошина, Паризької Комуни (з № 32, 33). Список був опублікований в газеті №36 за 6 вересня 2014 року.
Щорський РЕМ, висловлює сподівання, що споживачі з розумінням поставляться до ситуації щодо можливих перерв у електропостачанні через вимушені відключення електроенергії.

Успіх спортсмена – найбільша радість для тренера

Футболісти Владислав Хоменко та Дмитро Авраменко (у центрі) з тренарами Олександром Кухаренком і Романом Грицюком.
Про те, чим запам’ятався минулий навчальний рік, читачам «Променя» розповів директор місцевої дитячо-юнацької спортивної щколи Є.О.Мудрицький.

Щорсівщина спортивна

Напередодні професійного свята можна підбити деякі підсумки роботи в сфері фізичної культури і спорту за цей рік. В районі збережені дві спортивні школи, які працюють і в сільській місцевості. Всього ж регулярно займаються спортом близько 450 дітей шкільного віку (20,5 % від загальної чисельності учнів району, що вище середньообласного показника). Це в свою чергу дає можливість юнацьким збірним командам гідно представляти наш район на обласних та всеукраїнських змаганнях.

понедельник, 15 сентября 2014 г.

«ПОВЕРНІТЬ ГРОШІ ЗА МОЛОКО!» вимагають селяни Щорського району від менських закупівельників



З незапам’ятних часів селяни шанобливо називають своїх корівок годувальницями. Протягом останніх років для багатьох сімей це стало особливо актуальним, адже корови не лише забезпечують родини молочними продуктами, а ще й значною мірою утримують їх, дають єдиний прибуток – від продажу молока. Для деяких наших земляків ці гроші - заробіток, який гарантує можливість придбати зошити для школярів, ліки для хворих та просто хліб до столу. Тому й поспішають щоранку власники худоби до збирачів молока, щоб виручити свіжу

Потрібні зимові речі, посуд, білизна



З метою вирішення проблемних питань, пов’язаних із забезпеченням побутових потреб осіб, які вимушено переселяються на Щорсівщину зі східних областей, у районі створюється пункт збору та видачі одягу, засобів гігієни, інших речей та продуктів харчування для громадян зазначеної категорії. Речами першої необхідності є одяг та взуття осінньо-зимового асортименту

Закони слід шанувати. Усім

У «Промені» за 12 липня ц.р. була опублікована стаття, яка не могла залишитися непомітною для значного числа читацького загалу. Перечитав не раз її і я, а потім вирішив винести на ваш розсуд свої міркування.


Відбір добровольців-патріотів

У зв’язку з необхідністю термінового відновлення боєздатності у підрозділах Збройних Сил України, проводиться відбір добровольців-патріотів для комплектування наступних посад: командирів БМП-2; навідників-операторів БМП-2; командирів гармат; навідників; механіків-водіїв 2С1. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України. Військовозобов’язаним, які бажають добровільно вступити до лав Збройних Сил України за вищевказаними спеціальностями, необхідно звернутись до Щорського РВК за адресою: м. Щорс, вул.Щорса,17.
Ю. Мірошниченко,
спеціаліст І категорії сектора взаємодії
з правоохоронними органами, оборонної
та мобілізаційної роботи
апарату РДА

Приїдуть нотаріуси

На виконання наказу Міністерства юстиції України від 7 липня 2014 року «Про забезпечення організації доступі населення до нотаріальних послуг та поліпшення роботи з надання таких послуг» головне управління юстиції у Чернігівській області повідомляє, що 17 вересня відбудеться виїзд консультативного пункту до с. Тур’я. Прийом громадян з 10.00 до 13.00 буде проводити начальник районного управління юстиції Василь Шевченко та завідувач районною державною нотаріальною конторою Тетяна Васильченко за адресою: с.Тур’я, вул.М’язя, 8 (приміщення сільської ради).
15 жовтня відбудеться виїзд консультативного пункту до с.Чепелів. Прийом громадян з 10.00 до 13.00 буде проводити начальник районного управління юстиції Василь Шевченко та приватний нотаріус районного нотаріального округу Тетяна Татьяненко за адресою: с.Чепелів, вул. Шевченка, 72 (приміщення сільської ради).

Підтримка земляків – учасників АТО - не закінчується

У вівторок представниками райдержадміністрації, районної ради ветеранів, районної організації Спілки жінок України та районної організації Червоного Хреста було передано департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації матеріальну допомогу для наших земляків, які проходять службу в зоні АТО. Працівником сектора взаємодії з

Громада допомогла солдатам

Троє мешканців Рогізок були мобілізовані на війну протягом останніх кількох тижнів. Їхні рідні, знаючи про проблеми з видачею спорядження у Збройних силах, звернулися до сільради з проханням посприяти у зборі коштів на бронежилети для хлопців. Як розповів «Променю» сільський голова А.С.Шестак, було скликано місцевих депутатів та активістів села. Ці люди вирушили по дворах односельців і вже незабаром зібрали значну суму грошей, якої вистачило для купівлі у Києві трьох «броників». Сільський голова від щирого серця подякував землякам за виявлену свідомість і добру волю. Ось вже дійсно де – народ і армія єдині. До речі, подібний приклад є цілком гідним для наслідування й іншими громадами нашого району. Скажімо, в Кучинівці вже теж вирішили активніше взятися за збір допомоги українській армії.

День здоров’я! Всі - на старт!

Дружно і з гарним настроєм вирушили у середу на стадіон учні міської школи №1, у рамках традиційного заходу під назвою «День здоров’я». Найменші переважно обмежилися рухлими іграми і пікніком на свіжому повітрі. А ось старші витратили чимало енергії на змаганнях – від баскетболу до перетягування канату. Цікавий момент: 7-А клас відзначився оригінальним задумом. Хлопці та дівчата продемонстрували на спортмайданчиках не лише любов до здорового способу життя, а й свій патріотизм, розмалювавши обличчя в українські національні кольори. Вийшло справді гарно!
Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА

«А рай отут, де хата мила...»

Проходячи повз садибу щорсівчан Віталія й Людмили Лисич, мимоволі хочеться зупинитися і помилуватися навколишньою красою – безліччю яскравих квітів, різними диво-скульптурками, казковими героями. Бо в цій сім`ї, у їхньому домі, на подвірї, як у віршованих рядках: «А рай отут, де хата мила, і де тебе, що б не було, надійне захистить крило.» Мірилом вчинків і помислів Людмили Борисівни й Віталія Миколайовича є свята любов, подружня повага, вміння трудитися, створювати затишок. «Кожна мить життя божественна, хвилююча, неповторна», - вважають вони і просто не розуміють тих, хто витрачає ці миті на чвари, пиятику, лінощі. Вони ж, молоді пенсіонери, у вільний час їздять на риболовлю, приймають гостей, допомагають синам, щось підфарбовують, добудовують, придумують. А ще – це помітно!, - трепетно й щемливо дивляться одне на одного, цінують подаровану Богом долю.
Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора

Голова Щорської РДА Павло Мірошниченко одружився

12 вересня 31-річний голова нашої райдержадміністрації Павло Леонідович Мірошниченко зареєстрував шлюб з Маргаритою Сергіївною Валькевич. Церемонія проходила у відділенні державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Щорського районного управління юстиції.

До нових перемог!

Легкоатлети спортивної школи Я.Науменко, О.Чумак, О.Бережна, К.Ніколаєнко та О.Салата вже добре зарекомендували себе на бігових аренах нашого краю. Завуч ДЮСШ В.Ю.Івлєв вважає, що у них є ще чималий потенціал, який вони обов’язково втілять у життя вже в недалекому майбутньому.

Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА

Патріотична традиція

У зв`язку з останніми подіями в Україні мешканці району все частіше почали фарбувати будівлі, лавочки, паркани в національні кольори.

фотофакт


Справжньою окрасою П’ятикутів стала новенька автобусна зупинка, яку порівняно недавно тут обладнали на замовлення міськради. Зручна, сучасна, вона захищає влітку від спеки, а в негоду - від дощу й вітру. Зупинка подобається пасажирам.


Фото Леоніда ШЛОМИ

«Щастя тільки там, де люблять нас, де вірять нам»

Цей вислів зустрічає кожного, хто заходить до привітної оселі по вулиці Короленка. Втім, ця квартира інтригує кожного перехожого: на невеличкій веранді з одного боку намальована неймовірно красива чорна кішка, з іншого - вказівники англійською мовою: Лондон, Париж, інші столиці закордоння. Серед них несподівано також англійською «щастя» та «кіт». Думалося, що, певно, автор цього творіння – дивак.

Знову чупакабра?

Ця пригода сталася у самісінькому центрі міста.

Рятувальники розкажуть про правила безпеки

3 метою недопущення виникнення пожеж, надзвичайних ситуацій,

Не було кіз – не було проблем?

У селі посварилися добрі, роботящі сусіди – через козу, яка об`їдала саджанці, шкодила іншій городині.

«Невже корупція непереможна?»

Так відреагували мої сусіди в дворі п`ятиповерхівки, що по вулиці Щорса, на виступ Сергія Тігіпка («Промінь» від 16 серпня ц.р.).

Куточок старовини

Навіть по закінченню уроків на подвір’ї Петрівського НВК ще довго не стихає дитячий гомін: школярики й дошкільнята полюбляють тут гратися. І не дивно, адже саме для них створений цей народознавчий куточок старовини.


Пожежі

З встановленням сухої та спекотної погоди на території району почастішали випадки бездумного та неконт­рольованого спалювання деякими громадянами сухої рослинності.

Смерть дитини. У Щорсі

Лихе сполучення цих двох слів завжди збурюватиме громадську думку. Люди інколи інстинктивно, на рівні підсвідомості реагують на звістку про дитячу смертність. І перше запитання, що у них виникає – «Як це могло статися?»

Сумна-пресумна історія

І. Без електроенергії
і пелюшок


понедельник, 8 сентября 2014 г.

А душа прагне краси…

Ця жінка у місті досить відома: її маленька крамничка на території райлікарні доволі популярна торговельна точка, особливо серед пацієнтів лікарні. Передбачаючи запити хворих людей і медиків, намагається задовольнити їх якнайповніше. У випадку, коли в магазині чогось немає, прийме замовлення і обов’язково виконає його. Завжди приязна й привітна, Г.І. Петльована до роботи ставиться з душею і вже стала просто необхідною для своїх постійних відвідувачів. Якось помітила в її магазині розкішний букет троянд.

Музей відзначив ювілей

29 серпня наш район відзначав 75-у річницю з дня відкриття музею Миколи Щорса. Разом з цією вагомою датою згадували іншу, трагічну – 95 річчя з дня загибелі легендарного комдива. Захід проходив біля меморіального будинку М.О.Щорса і зібрав багато учасників, гостей. Їх зустрічали тепло й щиро, з хлібом-сіллю на вишитих рушниках, під спів голосистої

„Телефон довіри” – дієвий засіб боротьби з корупцією

Верховною Радою України 14 травня 2013 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики», що набрав чинності 9 червня 2013 року.
Окреслимо коло найважливіших, на нашу думку, змін:
1) удосконалення понятійного апарату (стаття 1);
2) зміна кола суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення (стаття 4);
3) скорочення переліку спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції (стаття 5);
4) конкретизація антикорупційних обмежень (статті 6 -10);
5) удосконалення механізму проведення спеціальної перевірки (стаття 11).
А для підвищення ефективності зв’язку з громадськістю, надання інформаційно-консультативної допомоги громадянам з питань здійснення державного фінансового контролю в територіальних органах Держфінінспекції запроваджено функціонування телефонів довіри.
Отже про факти порушень фінансово-бюджетної дисципліни та вчинення корупційних правопорушень можна повідомити Сосницьку міжрайонну Держфінінспекцію (вул. Чернігівська №59, смт.Сосниця, начальник Максименко Олег Іванович, тел. 2-03-67) та Держфінінспекцію в Чернігівській області (вул. Белінського, 11, Чернігів, 14000, тел. 4-31-57).
О.Максименко,
начальник Сосницької
міжрайонної
Держфінінспекції

Вони воюють, а в тилу дехто намагається плюнути їм у спину

Перед вильотом на операцію в Донецьку область. У верхньому ряду крайній зліва - Олексій Безбородько. 


Війна незримо присутня поруч з нами вдень і вночі. На щастя, в Щорському районі кулі не свистять і вибухів не чутно. Але краще за будь-які теленовини про криваву реальність бойових дій на сході держави нашим землякам переповідають десятки щорсівчан, що опинилися на фронті. Попри суперечливу ситуацію «в зоні проведення антитерористичної операції» українські військові зберегли в своїх лавах твердий дух спротиву. Вони захищають рідну землю, й тому правда – на їхньому боці.

Громадські активісти району продовжують допомагати військовим


Темпи в роботі місцевих громадських активістів, котрі займаються збором продуктів харчування, засобів гігієни, речей побутового вжитку, залишаються високими. Голова районної ветеранської організації Людмила Кравець, її помічники з «Червоного Хреста», жіночої організації вже знову наготували пакунки макаронів, консервів, банки сала і мішечки сухофруктів для відправки військовим. Окрім цього знову люди виділили солдатикам ще й шкарпетки, спортивні штани, набори для гоління. Допомога, що надійшла, щира й сердечна, бо всі хочуть якнайскорішого припиненя кровопролиття.
98 банок консервів для українських військових передала голова райспоживспілки Ніна Миколаївна Чибис. 

З нагородами!


За вагомий внесок у розвиток підприємництва району та з нагоди професійного свята – Дня підприємця Почесними грамотами районної ради нагороджуються: Олександр Сергійович Дугель та Сергій Ігоревич Бордаков.
Почесними грамотами райдержадміністрації нагороджуються Віктор Миколайович ЛитвиН та Василь Михайлович Мороз.
Почесною грамотою міської ради нагороджується Олександр Олексійович Закружний.

Асфальтується дорога у Щорсі

У Щорсі вже третій рік триває реалізація проекту під назвою «Капітальний ремонт шляхового покриття по вулиці Леніна». У райдержадміністрації розповіли, що кошти надходять у рамках субвенції з держбюджету. У 2012 році було профінансовано 643 тис. грн., у 2013 році – 419 тисяч, а ось у нинішньому – вже 862 тисячі. У понеділок до Щорса прибула техніка підприємства, яке виконує заплановані роботи, в середу почали завозити й укладати асфальтобетонну суміш. Загалом згідно з проектом буде відремонтовано 1 км 635 м дороги. Для завершення розпочатої справи лишилося виділити наступного року ще майже мільйон гривень.

Радяться ветерани

Ветеранам завжди є про що поговорити, адже переважна більшість членів ради районної організації ветеранів – люди активні, їх цікавить, чим живе наш край, по можливості й самі беруть активну участь у подіях Щорсівщини. Тиждень тому президія знову приймала гостей, які поінформували про поточні новини. Заступник голови райдержадміністрації В.М. Карпенко вів мову про соціально-економічний розвиток краю. Начальник райвідділу міліції А.В. Зеляк

У першу чергу – якість освіти


29 серпня відбулося засідання колегії відділу освіти РДА. На ньому, зокрема, йшлося про розвиток дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти у минулому навчальному році та завдання на нинішній рік, про освітянський бюджет, підготовку закладів освіти до осінньо-зимового періоду, організацію підвозу учнів до навчальних закладів. Було також підсумовано методичну роботу з педагогічними кадрами і намічено її пріоритені напрямки на новий навчальний рік.

Україна благословляє на навчальний рік зміну молоду

Попри складну ситуацію в країні, новий навчальний рік для школярів Щорсівщини розпочався за звичайним розкладом. Усі школи були приведені до належного технічного та санітарного стану. Своє вагоме плече кругом підставляли батьки. Разом з владою на місцях вони гідно склали іспит перед дітьми – навіть в умовах, коли хронічно не вистачає коштів, коли, здавалося б, стільки безвихідних ситуацій…
Цьогоріч у нашому районі сріблястий дзвоник покликав за парти 2050 хлопчаків і дівчаток (з них – 191 першокласник). Країною знань їх вестимуть досвідчені педагоги. Дітей вони виховуватимуть у дусі патріотизму, любові до Батьківщини. До речі, перший урок так і названо «Україна – єдина країна».
На славу Батьківщині

Енергетики попереджають про можливі відключення електроенергії

У зв‘язку з перевищенням споживачами області встановлених граничних рівнів споживання електричної потужності та з метою недопущення порушень в роботі Об‘єднаної енергетичної системи країни можливе тимчасове припинення електропостачання споживачів у робочі дні в період з 8.00 до 22.00 години шляхом

Африканська чума: не допустити розповсюдження

Випадок захворювання свиней на африканську чуму (АЧС) у с. Охрамієвичі Корюківського району – це тривожний сигнал для всіх причетних служб та мешканців прилеглих районів. Ми попросили начальника управління ветмедицини у Щорському районі В.П. БІЛАШКА розповісти про це небезпечне захворювання.

У селі розцвіла черемха



Навпроти двору жительки Єліного Ніни Коротиш розцвіла черемха. Таку осінню аномалію сільчани трактують по-різному: є думки про погану прикмету, є й інші, мовляв все вже в цьому світі догори ногами стає – от і деревце захотіло раптом у біле вбрання одягтися. Подивитися на черемху йде і їде багато охочих. Хоча у більшості людей плани більш прагматичні: вони вирушають до лісу (повз хату Ніни Миколаївни), аби назбирати журавлини. Ягід нині у «моху» вродило рясно. Беруть на варення, для компотів. Кажуть, що журавлина допомагає сили на зиму набиратися.

«А як прізвище тхора?» - запитав перший секретар райкому

З розповіді механізатора колишнього
колгоспу «Радянська Україна»
У Великому Щимелі жила дуже язиката баба Валя. Вона не пропускала жодних колгоспних зборів і завжди виступала: перепадало не тільки своїм, а й районному начальству.
- Я вас добре знаю, Іване Івановичу, - зверталась баба Валя до чергового гостя з райкому. – Це Вам ми з дівчатами збирали і вантажили ящики з огірками.

Гряде музична революція

У вирі стрімких змін нашого життя народжується майбутнє. При цьому мистецтво аж ніяк не є винятком. Історія свідчить: саме на тлі епічних подій з’являлися просто таки геніальні твори живопису, музики і літератури. Можна згадати Англію кінця ХVІ сторіччя. Її зухвалі моряки топлять флот могутньої Іспанії. Довкола трону Єлисавети точаться династичні інтриги за право спадкувати корону, в країні жевріє релігійний конфлікт. І разом з тим – з-під пера людини, відомої як Вільям Шекспір, сходить витончена драматургія, що ось вже чотириста років ніяк не набридне світові. «Ромео і Джульєтта», «Річард ІІІ», «Сон літньої ночі» - класика репертуару і старого, і сучасного театру. Або приклад неперевершеного фламандського художника Антоніса ван Дейка. Його картина «Коронування терновим вінцем Ісуса Христа» була написана через два роки після початку масштабної війни між європейськими державами (1620 р.) і символізувала ніби головну прикмету епохи: забуття євангельських істин деякими народами на догоду «спокусам світу сього». Таким чином митець ніби закликав кожну людину звернути з хибної дороги і дбати про спасіння своєї душі.
Словом, шедеври інколи з’являються за найнесподіваніших умов. Й інколи контекст буває не менш важливим за талант і високі почуття автора. Адже події можуть краще спонукати до творчості, ніж матеріальні стимули. Недаремно ж рок-гурт “Cranberris”, який грав у барах, здобув всесвітню відомість після виконання пісні, присвяченої майже моменту столітньої війни ірландців проти англійського поневолення.
…Гітару йому подарував батько. Таким чином збулася ще юнацька мрія. На той момент Костянтин Зорко вже навчався у Ніжинському училищі культури. Позаду – музична школа вдома (грав на баяні) і вступ у столичний коледж театру та кіно – хотів оволодіти фахом актора. Але навчання в Києві було платним, тож у підсумку довелося перебратися до Ніжина. Стосовно ж гри на гітарі, то перший місяць промайнув, мов один день. Пропускав пари, забував пообідати. Вночі не спав, аби «розробити пальці». Далося це нелегко! Однак тепер вже його можна вважати справжнім гітаристом. Хоч він чесно й зізнається: улюбленого музичного інструмента не має. Що гітара, що баян, чи віолончель з саксофоном – кожен по-своєму цікавий і звучить неповторно.

«Володю, пиши, я тобі допоможу» - сказала дружина за тиждень до смерті

На презентацію тритомника «Долі людські» щорського письменника Володимира Мохнєва до центральної бібліотеки зібралися багато шанувальників його таланту. Усі, хто прочитав, висловлювали автору своє захоплення.

Коротко про різне

Заборгованість погашено
1 вересня здійснено виплати за такими бюджетними програмами державної підтримки у галузі тваринництва: «Часткове відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння» і «Утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби». Тож радимо перевірити свої рахунки тим селянам, які подавали необхідні документи на виплати.
Пологове відділення оновилося
Плановий ремонт, розпочатий у пологовому відділенні ЦРЛ 14 серпня, схоже, наближається до завершення. За словами в.о. завідуючої Людмили Чередниченко, вже зроблені відповідні перевірки санепідемстанції, залишилося 2-3 дні, аби з новими силами розпочати роботу. Її ефективність частково залежатиме і від молодих щорсівчан, котрі зважуються ставати батьками. Щодо лелек, то ті не забарилися – звили свої гнізда біля пологового відділення ще навесні.
У півтора раза проти торішнього
За вісім місяців поточного року вироблено валової продукції тваринництва і рослинництва на загальну суму 51 млн.733 тис. грн., що становить 152,6 відсотка до обсягу 2013 року.
Зернові зібрали на половині площ
Станом на 1 вересня господарства району зібрали зернові культури на 50 відсотках посівних площ. При цьому намолочено 21 653 тонни збіжжя. Середня урожайність по району становить 28,5 центнера з гектара. Найвища поки що залишається у СТОВ «Щорссільгоспсервіс» та псп «Прогрес» - 34,4 цн на круг, у псп «Яна Плюс» - 29,9. Найбільше порадувала озима пшениця, яка в середньому по району дала 43,1 цнз гектара. У СТОВ «Щорссільгоспсервіс» вродила по 52,3 , а в псп «Яна Плюс» - 51, 1 цн на круг.

Материнський заповіт

Вже років з сорок минуло, відколи мешканці вулиці Щорса в Кучинівці (це саме на неї потрапляє подорожуючий, в’їжджаючи до села з боку райцентру) гуртом викопали колодязь. Місце там було особливе: зовсім неподалік, край лісу, з-під землі било джерельце, а колодязна водна за смаком нагадувала джерельну. Чимало людей зупинялося дорогою, аби напитися, коротко спочити. Попервах діставали воду журавлем, згодом було обладнано підйомну систему: крути собі ручку, тягни цеберко на ланцюгу…

Про бізнес, принципи і перспективу



Сергію Виблову – 43 роки. За фахом він інженер-теплоенергетик, але вже 12 років як займається підприємництвом. Згадуючи свій перший комерційний досвід, констатує: ще коли працював у молокопереробній галузі, то вдалося завдяки отриманим під час
навчання знанням підвищити енергоефективність виробництва. Відповідно,
підприємство отримало
економічну вигоду.

Офіційне застереження

Протягом липня-серпня на Чернігівщині співробітники СБУ викрили та припинили протиправну діяльність 12-ти громадян України, які через мережу Інтернет поширювали матеріали антидержавного змісту.

ПОЖЕЖІ

20 серпня о 13 годині 35 хвилин черговий отримав повідомлення про займання господарчої будівлі, що знаходиться у Заріччі по пров. Пісочному. Власниця, 1955 р.н., пенсіонерка. Горіла господарча будівля розміром 3х5 м, стіни дерев’яні, покрівля шиферна. Внаслідок пожежі знищено покрівлю, пошкоджено стіни по всій площі. Ймовірна причина лиха - необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Для гасіння пожежі залучався 1 караул 8 ДПРЧ м. Щорс та місцеві мешканці.

Не впевнені – не беріть

Розпочався період збирання грибів, з’явилися лисички, подекуди є і білі.
Ступаючи на грибну стежку, неспокійне плем’я грибників повинно завжди пам’ятати одне головне правило – «Не збирати незнайомих грибів. Не знаєте, невпевнені – не беріть!». Краще не дорахуватись кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу своє здоров’я, а інколи – власне життя та життя своїх рідних!

Полководцям знесли голови

31 серпня 2014 року після 19 години вечора невідомими особами був пошкоджений пам`ятник М.О. Щорсу та В.Н. Боженку по вулиці 30 років Перемоги (біля ТОВ «Техсервіс»).