среда, 29 октября 2014 г.

ПОДАРУНКИ ВІД ЗЕМЛЯКА

Ось уже багато років наш земляк, уродженець Старих Борович Микола МАКСИМЕЦЬ у відпустку поспішає до отчого порогу. Тут на нього чекає старенька матуся, світлі дитячі спогади, друзі-однокласники, до болю мила поліська природа. Поріднившись із Буковиною, де має цікаву роботу, сім’ю, де народилися його сини, щороку приїжджає на малу батьківщину, щоб порадувати матусю. А ще набратися від рідної землі сили й наснаги для творчості. І щоразу заходить до редакції газети «Промінь» (саме тут він відбувся як журналіст – випускником Київського держуніверситету імені Т.Г. Шевченка газетяр розпочинав свою трудову діяльність). А ще радує нас своїми новими доробками.

Футбол

У рамках змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч» минулого тижня представники Щорсівщини (2002 р.н.) побували у Ріпках, де взяли участь у зональному етапі. Суперникам з Чернігівського району вони поступилися з рахунком 1 : 4, господарям поля - 0 : 3, а ось з городнянцями зіграли внічию – 2 : 2.

Школярі дочекалися осінніх канікул

З 27 жовтня по 2 листопада для учнівської сім’ї району настає радісна пора – перші осінні канікули! Триватимуть вони цілий тиждень, за який можна (припускаємо!) і добряче виспатися, надивитися фільмів, побувати на природі тощо. Тож хай ці канікули будуть щасливими!

Посів озимих закінчено, попереду – перезимівля

Аграрії Чернігівщини закінчили осінню посівну кампанію. За оперативними даними з районів нині посіяно більше озимих зернових культур, ніж на цю дату минулого року.
Згідно з попередньою інформацією, на зерно посіяно 210,7 тис. гектарів або 103% до прогнозу, що на 5,4 тисячі гектарів більше, ніж торік. Стан посівів на сьогоднішній день переважно задовільний та добрий. За словами в.о. голови обласної державної адміністрації Сергія Журмана, на виконання завдань щодо забезпечення продовольчої безпеки регіону спрямовано максимум технічних та людських ресурсів.

Маршал Жуков

Раніше в нашому колгоспі були свої пожежні. Брали на цю посаду переважно людей похилого віку. До їхніх обов’язків входило слідкувати, щоб бочки були наповнені водою, годувати пожежних коней, піднімати людей по тривозі, коли щось загоралося. Службу свою вони несли сумлінно.

Небезпеку африканської чуми свиней локалізовано

Як уже повідомляла газета, у місті було виявлено й лабораторно підтверджено два випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). На засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації були оперативно розроблені й негайно вжиті усі заходи щодо нерозповсюдження небезпечної хвороби, від якої не існує ліків і вакцини. І хоч вона не несе ніякої загрози для людей, але залишається найнебезпечнішою для свиней і завдає свинарству як галузі непоправних втрат. Ми попросили начальника управління ветеринарної медицини у Щорському районі В.П. БІЛАШКА розповісти про методи й результати боротьби фахівців із АЧС.

Водопостачання та каналізація у Щорсі: цифри, реалії, перспективи


Ще наприкінці літа громадську думку в райцентрі збурила інформація про можливе підняття тарифів на послуги водопостачання та водовідведення акціонерним товариством «Комунальник». Звісна річ, більшість щорсівчан не хотіли платити більше, ініціатива перегляду розцінок не знайшла підтримки з боку міськради. Але ж яка тоді перспектива? Можна коротко навести оцінку ситуації з боку керівництва ПрАТ «Комунальник».

вторник, 28 октября 2014 г.

Зустріч з учасником війни

Схвильованість, вітання, гарний настрій, усмішки – у Петрівському НВК така атмосфера була протягом усього минулого тижня. Сценарій заходу «Козацькі забави» у значній мірі знайомий: змагання між учнями середніх, старших та наймолодших класів. Але найголовніше – зустріч з учасником війни Сергієм Олексійовичем Совою. Ще два роки тому він був учителем захисту Вітчизни, а сьогодні пішов добровольцем Вітчизну захищати (вибачте за тавтологію). Прийшов у відпустку лише на два тижні, проте рідну школу не оминув. Вигляд мав стомлений, але щасливий. Розповідав скупо про охорону блокпосту, про лист-оберіг від дівчинки Ані з Черкащини, який носить біля серця, про своїх товаришів. А учнів (та й учителів!) цікавило все. Де спали? Що одягали? Чи часто обстрілювали? Як часто стріляли самі? Яка була зброя? Та ще багато іншого. Відповіді слухали уважно, схвильовано. Зустріч закінчилася найкращими зиченнями, але особливо актуально звучало побажання миру!
А.БОБРОВНИК,
заступник директора Петрівської школи з виховної роботи
На знімку: кожен хотів сфотографуватися з С.О.Совою.

Нагорода за пильність


Нещодавно стали відомими для громадськості деталі історії, що сталася в Щорсі перед Пасхою, у квітні. Тоді правоохоронці затримали в нашому місті приїжджого з Росії, в якого були виявлені листівки антиукраїнського і сепаратистського змісту. А допоміг їм у цьому наш земляк В.І. Рибальченко.

четверг, 23 октября 2014 г.

І знову за тарифи Відбулась позачергова сесія міської ради, на порядку денному якої центральним питанням знову постало затвердження підвищених тарифів на комунальні послуги.

Що не кажіть, а демократія в нашому місті дедалі зміцнюється. Ще не забулось, як ми, пересічні громадяни, виборці, аби потрапити на сесію міськради чи засідання виконкому, змушені були, долаючи бюрократичні перепони, заздалегідь подати заяву. А бувало, що нам просто показували на двері.

Водії від Бога

На маршруті Щорс – Гута, який обслуговує наше АТП, працюють дійсно водії від Бога – Микола Черненко та Василь Круглик. Чемні, ввічливі, акуратисти за кермом. У салоні чистота і порядок. Звучать веселі пісні, які підносять настрій пасажирам. Скільки потрібно терпіння і мужності, щоб проїхати цей рейс з ямами по коліна на дорогах. Після кожної поїздки заглядають під свій старенький автобус, купують (де тільки можуть!) деталі до нього, стараються, щоб не зірвався жоден рейс. Ми молимося за них, їхні сім’ї. Були б усі такі робітники, було б кращим наше буття!
Лідія КОЖЕДУБ, м.Щорс

Рівна дорога – радість водію

… Він був ще зовсім малим хлопчаком, коли двоюрідний брат (на 14 років старший) посадив його за кермо колгоспної вантажівки. І з того моменту – все: Микола Коленіченко ніби прикипів душею до автомобільної техніки. Сталося це давно, понад п’ятдесят років тому…

вторник, 21 октября 2014 г.

Штабне тренування

21-22 жовтня 2014 року на території Чернігівської області і в Щорському районі буде проводитися штабне тренування системи цивільного захисту.
З метою доведення сигналів, інформації до населення щодо поводження під час надзвичайних ситуацій мирного та воєнного часу 22 жовтня 2014 року о 10.00 будуть включені електросирени в місті Щорс.

Чорні плями згарищ

У значній мірі емоційним було засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій головував І-ий заступник голови райдержадміністрації Л.К. Комісаренко. Річ у тім, що на Щорсівщині почала складатися доволі загрозлива ситуація через численні пожежі в природних угіддях.

На уроці народознавства

Напередодні свята українського козацтва до районної дитячої бібліотеки завітали учні 4 класу школи №2 (вчителька Т.Шльонська) на урок народознавства «Ми – козацького роду».

понедельник, 20 октября 2014 г.

Допомогли пораненому солдату

У вівторок учні Рогізківської школи провели Покровський ярмарок, продаючи власноруч приготовані ласощі тощо. Завдяки акції вдалося зібрати більше п’ятисот гривень. Організатори заходу, порадившись з дітьми та громадськістю, вирішили передати ці гроші пораненому солдату з Кучинівки Сергію Петрику. Йому 31 рік, він син учительки. Був мобілізований ще навесні, брав участь у боях з ворогом на території Луганської області. Під час нічого обстрілу росіянами з реактивної установки «Град» наш земляк зазнав поранення в ногу. У госпіталі лікарі вирішили поки що не виймати з його тіла осколок, бо метал «засів» біля артерії. Тепер, аби відновити здоров’я солдата, потрібні час і гроші. На щастя, Сергію допомагають небайдужі люди і в тому числі – навіть школярі. Вони вдячні йому за службу, за захист Вітчизни. Коли Збройні сили відчувають щиру підтримку народу, вони стають непереможними.

РОБОТЯЩОГО РОДУ

Прізвище Циганок доволі розповсюджене в нашому районі. І люди, які його носять, здебільшого працьовиті й шановані. Згадався кращий за радянських часів комбайнер із Тихонович В.Т. Циганок, слава про трудову звитягу якого гриміла упродовж багатьох років. Біля нього трудовий гарт проходив і один з його синів Василь – був помічником у батька. Зараз Василь Васильович та його дружина Людмила Володимирівна разом із синами мають сімейний бізнес і не менш поважані у районі. Бо про кожну людину говорять і судять по її праці. А всі вони – роботящого роду й не звикли марнувати часу, працюють без вихідних.

Добра гуманітарка від добрих щорсівчан

Проблеми людей, які змушені залишити домівку і втекти до безпечніших місць, ніколи не були такими гострими й актуальними, як цьогоріч. Таких людей зараз називають вимушеними переселенцями, що підкреслює їх переміщення – вони залишають свої домівки, щоб зберегти власне життя та життя близьких, щоб уникнути насилля та політично мотивованого переслідування.

На цьому знімку – подружжя Латишевих – Андрій та Олена (Луганщина), Ольга Крупченко (Донеччина), Світлана Удодова (Маріуполь), Олена Грицина (Горлівка). 15 жовтня вони завітали до райорганізації товариства Червоного Хреста, де її активна лідерка Людмила Кравець вручила їм необхідні в холоди одяг і взуття, консервацію, овочі.
Живуть ці сім’ї на квартирах у щорсівчан, знаходячи спільну мову, багато тепла й уваги.
Фото Леоніда ШЛОМИ

Горів храм

16 жовтня о 5 годині 39 хвилин на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про пожежу будівлі церкви у Носівці. Настоятель – Кибалюк Богдан Іванович, 1966 р.н. Зайнявся дерев’яний храм 10 х 30 м. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено стіни на площі 5 м кв. та покрівлю. Причина - підпал. Підозрюваного затримано працівниками райвідділу міліції. Він мешканець Носівки, відомий тим, що їздить на велосипеді з дерев’яним автоматом, називає себе «представником російської армії» і бореться проти ідентифікаційного коду податкової інспекції.

Статистика пожеж

8 жовтня о 13 год. 5 хв. на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання залишків сухої рослинності у Щорсі поблизу вул.Панфілова. Внаслідок пожежі вогнем знищено траву на площі 8 га . Як майже і завжди - необережно повелася з вогнем невстановлена особа. Для гасіння залучався 1 караул ДПРЧ м.Щорс.

Смерть біля ганку своєї хати

Подія, що сталася 3 жовтня в Старій Рудні, до певної міри ще раз нагадала, які процеси можуть відбуватися в соціально неблагополучному середовищі.

Африканська чума свриней у Щорсі

четверг, 16 октября 2014 г.

Історія рідного села – таким ось вже протягом сорока років є найбільше захоплення вчителя Рогізківської школи І.О. Стасенка

З самого початку склалося цілком очевидне враження: Іван Олексійович – дивовижно скромна людина. Доки тривала бесіда з ним, він ані словом не обмовився, що 4 жовтня, саме сьогодні, зустрічатиме вельми поважний ювілей – сімдесятиріччя. Взагалі у розмові старанно уникав згадок про себе. Натомість кожної миті був готовий оповідати про те, без чого не уявляє свого буття: історії та краєзнавства.

пятница, 10 октября 2014 г.

Підготовка до зими

Перед початком опалювального сезону держустанови у Щорсі готуються до роботи в умовах похолодання. Нещодавно працівники центру адмінпослуг, сектора архітектури, архівного відділу та волонтери районної ветеранської організації гуртом взяли участь у заготівлі дров. (Як сказала голова райради ветеранів Л.Р. Кравець, це дасть змогу зекономити газ). Як показали своєю працею ветерани, такий підхід є доволі ефективним і може слугувати прикладом для колективів інших державних установ.

Тягар відомий: борги

Розрахунки бюджетних установ Щорсівщини за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги – тема доволі розлога і в значній мірі суперечлива. Причина відома: через нестачу коштів і фінансову кризу в державі протягом останніх кількох років спостерігалася очевидна проблема – борг перед підприємствами тепло- і газопостачання. Ситуацію можна проілюструвати на прикладі тих установ, які знаходяться на утриманні районного бюджету.

На щастя, чуми свиней не виявлено

Понад місяць тому наш край сколихнула тривожна звістка: у сусідньому (Корюківському) районі виявлено спалах захворюваності на африканську чуму свиней. Було оголошено карантинні заходи, на загроженій території розпочато масовий забій та утилізацію хрюшок.

Відстояли старі тарифи на воду

Цього вівторка відбулася позачергова сесія міськради, основним питанням якої було: «Про встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення».

Тепло на серці, на душі й у хаті

Микола Олексійович Павленко – дуже відома й шанована у районі людина. Останнє місце роботи – сільський голова Займища. Однак, як кажуть, не місце красить людину. Він із тієї когорти керівників, які ніколи не шукали вигоду для себе, а навпаки. Пам’ятаєте, як Іван Котляревський характеризував Енея: «Як общеє добро в упадку, забудь отця, забудь і матку – спіши повинність ісправлять…» Такий же безкорисливий і патріотичний Микола Олексійович. Із міської квартири з усіма зручностями переселився в Займище у матусину хатину, підремонтував її, підвів газ…

Окрилені добром

На диво невимушена й легка атмосфера панувала в залі районного Будинку культури минулої п’ятниці, коли розпочалися урочистості з нагоди Дня працівників освіти. Попри інколи складні, а подекуди – й тривожні реалії сьогодення, наші педагоги зустріли своє професійне свято у кращих традиціях: доброзичливо, з теплотою в серцях і оптимістичним настроєм. Зрештою, саме віра у краще майбутнє є тим дороговказом, за яким учитель веде вперед своїх учнів.

Інвестиційний проект діє на нашому «Імпульсі»

В.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман 4 жовтня з робочим візитом відвідав місто Щорс. Мета поїздки — ознайомлення зі станом будівництва зерноскладу та зерносушарки приватного виробничого комерційного підприємства «Імпульс».

Прес-група інформує

Співробітники управління СБ України в Чернігівській області спільно з працівниками УМВСУ викрили та припинили діяльність групи осіб, які за допомогою шкідливого програмно-технічного обладнання налагодили функціонування протиправної схеми перенаправлення міжнародного телефонного трафіку з використанням технології ІР-телефонії.

«Свинство» відродилося

Наші читачі пам’ятають, як пару років тому «Промінь» неодноразово привертав увагу до ситуації біля «Коржівського ринку». Якщо точніше, то згадувався обурливий факт: деякі місцеві мешканці, торговці та працівники базару вперто звалювали сміття край старого кладовища. Варто зауважити – тоді завдяки небайдужій позиції активних громадян та міськвиконкому вдалося дещо зняти гостроту цієї проблеми й відновити порядок. Але…

Ревізії виявили порушення

Фахівці Менської міжрайонної держфінінспекції, куди входить і наша, Щорська, виявили порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 223,01 тис.грн. (під час ревізій установ, що належать до сфери управління державної ветеринарної та фітосанітарної служби України). Внаслідок проведеного аналізу за виконання планів по проведенню щеплень і лікувально-профілактичних заходів з надання платних послуг установами ветмедицини недоотримано коштів в сумі 147,9 тис.грн.

До сусідів прибули інвестори з Китаю

Китайці, які реалізують проект сучасного агрокомплексу на Корюківщині, живуть у селі Наумівка уже більше року. Заселилися після 25 липня 2013 року.

Аграріям є чим пишатися

У аграріїв району не спадає напруження: восени збіглися в часі збирання врожаю, закладання основ під майбутній, підготовка до зими. Наша розмова з начальником управління агропромислового розвитку РДА Н.О. ДЯТЕЛ торкнулася основних сезонних клопотів. Але перш за все Надія Олексіївна не забула відзначити самовіддану працю селян, яка дає позитивні результати. За січень- вересень поточного року виконання програми соціально-економічного розвитку району аграрною галуззю становить 79 відсотків річного обсягу. Якщо торік за аналогічний період вироблено валового продукту на 45 млн. грн., то нині – на 67,5 млн. грн. або 149,6 відсотка.

– Я і не думаю полишати дорогу Україну, де проживаю майже 24 роки, - виливає душу Володимир Виноградов. 60-річний пенсіонер, у якого згоріли документи і хата, потерпає від тяганини з оформленням паспорта. Хто і як допоможе бідоласі?

До редакції звернувся пенсіонер за віком, але документально – ніхто (не має громадянства, паспорта, роботи, виживає за рахунок того, що допомагає людям виконувати роботу на городах, дрова рубати тощо).

Без лікаря не розібратися

Вже другий місяць, як Щорсівщина потерпає від пожеж у природних угіддях: горять поля, плавні, тліють болота й торфовища. По деяких селах і в Щорсі не дивина, коли зранку все ніби в тумані, а подих перехоплює від смороду згарищ. Особливо потерпають ті наші земляки, які страждають на алергію. Димоття для них стало справжньою мукою.

Пожежі

За інформацією начальника державної пожежно-рятувальної частини Р.М.Силенка, 1 жовтня о 18 годині 2 хвилини на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання залишків сухої рослинності в с.Кучинівка по вулиці Попудренка, внаслідок чого вигоріла територія площею 1 га. Причина пожежі - необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Врятовано два житлові будинки. Для гасіння залучався 1 караул ДПРЧ м.Щорс.

Щоб прожити до 100 літ, треба… співати!

На передньому плані цієї фотографії чоловіки різного віку: кому йде шостий десяток, кому сьомий, восьмий, але на вигляд вони такі жваві і молоді. До речі, більшість не п’є і не палить, забула про інші негативні звички.

вторник, 7 октября 2014 г.

Від усмішок дітей країна стане яскравішою

  Минулого тижня вже вчетверте Чернігів приймав учасників дитячого фестивалю мистецтв «Яскрава країна». Сотні юних співаків і танцюристів з нашого обласного центру, Щорса, Славутича, Києва, Носівки, Херсону, Ніжина, Мени, Кременця, Рівного, Полтави, Калинковичів (Білорусь), Запоріжжя, Бахмача, Прилук та інших міст України протягом кількох днів дивували і радували публіку зі сцени Чернігівського драмтеатру.
Але почалося все з візиту талановитої молоді до селища Гончарівськ, де дислокується танкова бригада. Таке вже воно життя: у тутешньому краї мир і спокій. А на сході держави наші військові чи не щодня беруть участь у боях. І тому митці відчувають неймовірну вдячність тим, хто нині боронить свободу і краще майбутнє рідного народу…

понедельник, 6 октября 2014 г.

Манчестер: місто, в якому живеться добре

Років п’ять тому своїми враженнями від життя в Англії з читачами «Променя» поділилася наша землячка Катерина Смоляк. (На той час – студентка Кентерберійського університету). Нині вона мешкає в Манчестері, має сім’ю і роботу, а на початку вересня, під час коротенької відпустки, прилетіла в Україну – провідати рідних. Ми скористалися нагодою дізнатися в неї, як зараз живеться підданим королеви Єлисавети ІІ і чи впадають в очі зміни, що сталися в Україні.
–Коли я прилетіла в міжнародний аеропорт «Бориспіль», - розповіла Катерина, - то вже дорогою до Щорса відразу ж помітила, наскільки зріс патріотизм моїх співвітчизників. Національна символіка мало не на кожному кроці свідчила: це – Україна, а чимало людей носять вишиванки або мають в одязі елементи традиційного декору. Мимоволі згадалося, як минулого року до мене на роботу завітали батьки і подарували український прапор, на що керівництво і колеги по офісу відреагували доволі прихильно. Того дня на стіні великого робочого залу поміж символів інших держав з’явився і стяг України. Бачити це було дуже приємно…

Краєм Довженка і зачарованої Десни

Минулого тижня гостинна сосницька земля, оспівана великим Довженком, зустрічала редакторів районних газет, членів Асоціації регіональних ЗМІ (керівник Асоціації – Олександр Назаренко, редактор менської газети «Наше слово»).

«Ми – з 1954-го»

Кожного з нас пов`язують теплі і світлі спогади про школу. І чим більше літ відділяють від випускного вечора, тим глибше переконуєшся, що шкільні роки – найщасливіша і найбезтурботливіша пора. Тому щоразу під час чергової зустрічі з колишніми однокласниками щемно стискаються серце, й хочеться згадувати, згадувати…
Як були молодими й безтурботними, як мріяли і сподівалися, як шукали себе в дорослому житті. Минали роки й десятиліття, але події юності не стали менш яскравими. І під час зустрічей не помічаєш сивини й зморщок, «солідного» черевця і важкої ходи. Бачиш молодий блиск в очах, чуєш знайомі нотки в голосі й поринаєш у солодкі спогади. Кому не знайоме це відчуття дитинства у зрілі роки?

Залишилися зворушеними мешканці будинку престарілих у Нових Боровичах

Минулої середи, коли світ відзначав Міжнародний день людей похилого віку, самотні літні хворі та немічні мешканці будинку престарілих зустрічали гостей. Скрасити їх невеселе буття приїхали гості з райцентру.

Збільшують виробництво яєць

Птахопідприємство ТОВ «МК «Добробут» нині працює в особливому режимі. 42 тисячі курок-несучок уже посадили на свої звичні місця й із середини жовтня ці молодки почнуть нести яйця. Швидкими темпами виконали ремонт трьох пташників, їх дезінфекцію та дегазацію.
- Працюємо до півночі, часто і вночі, - розповідає заступник директора підприємства В.В. Пилипенко. – На капітальний ремонт сараю, що не експлуатувався п’ять років, пішло близько 200 тисяч гривень. Якщо в старих сараях поїння жолобкове, то в цьому сучасне ніпельне. У попередні роки поголів’я несучок не перевищувало 25 тисяч. У зиму ввійде 42 тисячі курок породи Хайсекс коричневого і білого кольору, від яких отримуватимемо, відповідно, такого ж кольору і яйця. Справа в тому, що одні споживачі віддають перевагу білим яйцям, іншим подобаються коричневі. Але головне, що вони крупні й екологічно чисті. Тобто ми можемо запропонувати асортимент.

ПОЖЕЖІ та загибель людини

За інформацією начальника державної пожежно-рятувальної частини Р.Силенка 25 вересня о 10 год. 30 хв. на ПЗЧ ДПРЧ м. Щорс надійшло повідомлення про займання господарчої будівлі в Щорсі по вул. Володимирській.

У селі орудують шахраї

У Кучинівці знову відбуваються приколи: людей дурять на гроші! Аферисти десь накупили сувенірних купюр номіналом у 100, 200, навіть 500 гривень і підсовують їх стареньким, мовляв, щоб розміняти.

Допомога військовим

Минулого тижня солдат з Суничного Сергій Ніколаєнко, який саме перебував удома у відпустці, отримав допомогу. Держслужбовці придбали йому обмундирування. А за кошти, зібрані артистами влітку на благодійному концерті в Щорсі, купили кевларовий шолом. (Це вдалося зробити клопотами нашої землячки - журналістки з Києва Олени Нагороної-Сек.) Також депутат облради О.Веселий профінансував закупівлю форми та взуття ще одному військовослужбовцю – суничненцю Ігору Білодіду. Хлопці виловили велику подяку односельцям, які збирали гроші для бійців української армії, всім землякам, які підтримали словом і ділом Збройні Сили.

Попередження громадянам

Протягом березня-вересня співробітники СБУ на Чернігівщині викрили та припинили протиправну діяльність 14-ти громадян України, які через мережу Інтернет поширювали матеріали щодо виготовлення саморобних вибухових пристроїв (гранат, вибухових шашок та сумішей тощо).

Футбол

За інформацією тренера ДЮСШ О.Кухаренка, вже зіграно перші три тури першості області серед комнад спортивних шкіл. На виїзді в Городні вихованці вікової групи 1998-1999 рр. н. програли – 0:1, а їхні молоді колеги (2000-2001 рр. н.) звели зустріч внічию – 1:1. (Хоча варто зауважити, що суддівство у цих матчах було явно упередженим – на користь господарів поля.) У наступному турі щорсівчани вдома зіграли з представниками Ріпок. Старші здобули перемогу з рахунокм 3:0, натомість молодші досягли дещо скромнішого результату – 3:1. Черговий етап змагань мав відбутися в Щорсі. Але футболісти з Куликівки не змогли приїхати. Тож їм були зараховані технічні поразки (0:3).

На форумі ділових жінок

Наприкінці вересня в Чернігові за ініціативою Чернігівської обласної організації Спілки жінок України та Чернігівської міської Ліги (клубу) ділових та професійних жінок пройшов ІІ Форум ділових і творчих жінок Чернігівщини. Його учасницями стали близько 100 успішних підприємниць та майстринь, в тому числі представниці районних центрів нашої області. В роботі Форуму взяла участь голова Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель.

Служба

Нещодавно із зони проведення антитерористичної операції повернулися п`ятеро співробітників райвідділу міліції – Ю.Кожанов, О.Сергієнко, В.Булденко, М.Хомчук, Д.Білогуб. Вони у складі зведеного загону з півсотні правоохоронців області протягом 30 діб перебували в районі міста Дебальцево. За цей час тричі міняли позиції, несучи службу на блокпостах. На другий день після прибуття місце дислокації підрозділу терористи обстріляли з гранатомету, внаслідок чого один співробітник Чернігівського міського відділу зазнав осколочних поранень у ногу і живіт. Пізніше стався ще один обстріл. На щастя, незначного ушкодження зазнав лише один (у брову) міліціонер. Щорсівчани ж повернулися додому цілі й неушкоджені.

Картопля вродила

Нинішня осінь дала змогу селянам вчасно впорати другий український хліб – картоплю. Мужньо вистояна на пекельному сонці, вона набралася сили і , головне, не погнила, не зіпсувалася.

Святкові зустрічі у бібліотеці

У рамках відзначення Всеукраїнського дня бібліотек 25 вересня в центральній районній бібліотеці відбулась святкова зустріч з працівниками бібліотек та бібліотечних філій Щорсівщини. В заході взяли участь голова районної ради Іван Орда,

«Народний Рух України за перебудову»

Днями у центральній районній бібліотеці відбулось засідання «круглого столу» до 25–ї річниці створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову» за участю представників влади, одного із засновників районної організації «Народний Рух» Павла Семененка, працівників галузі культури та бібліотечної системи, представника районного історичного музею Юрія Донченка.

Музика не потребує перекладу

День учителя

1 вересня  Петрівська школа приймала поповнення: її директор В.П.Шмаровз вручив трудову книжку і подаруночок від колективу молодій учительці О.О.Воробей.
Раді викладачу англійської мови учні, радо прийняли колеги. По закінченні Глухівського педколеджу Олена Олександрівна успішно робить кроки в професії. І водночас вступила на заочне відділення Чернігівського педуніверситету.

Мила, привітна, щира і водночас професійна та відповідальна, Олена Олександрівна якось одразу прижилась в колективі, подобається петрівчанам. Успіху Вам, витримки, терпіння, вічного горіння, творчого пошуку на благо України.
Продовження теми на стор 11.
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ

Нове у призначенні житлових субсидій

1 жовтня набула чинності постанова Кабміну «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», якою передбачаються певні зміни в нарахуванні субсидій, запроваджуються нові терміни: соціальна норма житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами,

Зі словами подяки

З метою патріотичного виховання підростаючого покоління на зустріч з учнями Суничненського НВК було запрошено Сергія Ніколаєнка, який нещодавно прийшов у відпустку зі сходу нашої країни. Із словами подяки та подарунком звернулась до воїна АТО сільський голова Л.О. Кривошей, яка подякувала Сергію Володимировичу за незламність духу, любов до України. До бесіди приєдналися й бібліотекар Л.В.Барбарич. Вона зазначила, що прагнення вільного життя в країні зароджувалося ще в сиву давнину, але тільки тепер українці доросли до народження патріотичного громадянського суспільства. Наприкінці зустрічі на знак подяки діти вручили власноруч виготовлені поробки, малюнки та обереги, які Сергій передасть своїм побратимам, що продовжують боронити країну. (На захист держави стали також уродженці сільради Віктор Петренко, Іван Сенченко, Ігор Білодід і Юрій Дергунов.) Це люди сильної волі, міцного характеру, впевнені в собі патріоти. Саме такими хочеться бачити наших учнів, саме про сильну і незалежну Україну мріє кожен з нас.

Допоможіть людині!

Біда до 46-річної щорсівчанки Алли Петрівни Никитенко прийшла ще 5 років тому. Тоді у жінки понабрякали ноги й руки, різко підскочила температура. Її поклала на стаціонарне лікування, призначили гормони, після прийняття яких стан хворої став ще тяжчим…
Тепер у Алли Петрівни ІІ група інвалідності і безкінечні лікування, біль, сльози. Для тотального безцементного ендопротезування правого кульшового суглоба їй потрібно більше 45 тисяч гривень, яких з пенсією трохи більше 1000 грн. просто нема.
Пані Алла сама виховує доньку (чоловік помер півроку тому), тож уся надія на життя і допомогу у неї тільки на земляків, добрих і небайдужих.
Відгукніться, дорогі, дайте Аллі шанс пожити, підтримати дитину.
Реквізити для зарахування на картку Приватбанку. Номер рахунку: 29244825509100, МФО 305299, ОКПО 14360570. Призначення платежу: Никитенко Алла Петрівна, іден. номер 2466308043. Для перерахування на картку:
4149497816969184.