среда, 29 апреля 2015 г.

Щорс та адміністративно-територіальна реформа

Щорс став наступним райцентром області, де проводився семінар «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів». 24 квітня він зібрав голів територіальних громад району та працівників райдержадміністрації й районної ради.

«Навіть у 1989 році ми втрачали хлопців», - каже чорнобилець III категорії 56-річний Юрій НІчипорук.


Працюють заради дітей

Зараз у мене все є! - каже 89-річна жителька Щорса Олександра Данильченко.

Умови виплати адресної допомоги переселенцям

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 212 внесені зміни до Порядку надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово

Книги для українських воїнів

Щорська центральна бібліотека запрошує всіх небайдужих долучитися до Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна», яка ініційована Міністерством культури України. В її ході будуть зібрані та передані до бібліотек військових частин Збройних сил України кращі зразки вітчизняної та світової художньої літератури в перекладі українською мовою, науково-популярні видання з історії української держави, її культури, Збройних сил.
Якщо у вас є можливість поділитися гарною книгою з військовослужбовцями – занесіть її до бібліотеки.
Н.МОКРОСНОП, директор Щорської ЦБС

Наводили чистоту і порядок

спорт

Відбулися змагання
26 квітня в смт Куликівка на спортивній базі «Куликівський аграрний ліцей» відбулися змагання серед збірних команд районних організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України з настільного тенісу та перетягування каната у залік ХХІІ обласних сільських спортивних ігор Чернігівщини-2015, присвячені 70-річчю перемоги і 65-річчю спортивного товариства «Колос».

Уривок з твору Миколи Бурдюга «Зустріч»

Учасникам ІІ світової війни присвячується
…Доріжка зеленого споришу веде мене до хатини. Великий двір. Посеред нього колодязь з «журавлем». Стукаю до оселі і чекаю відповіді, де старенька сама відкриває двері і запрошує зайти. Переді мною маленька напівзгорблена бабуся. Стоїть на двох ногах, але одна з них дерев’яна.

Крадій має сидіти у в’язниці

На початку квітня ми писали про крадіжку з магазина у Нових Боровичах. Тоді зловмисники потягнули із сільпо харчі, випивку та нетбук. За два дні правоохоронці встановили крадіїв. Їх було троє. Точніше, двоє (місцевих) і один (його родина переїхала із зони АТО) зараз проходить, як свідок. Усі хлопці – підлітки. Міліціонери розповідають, що у останнього батько дуже порядна людина. І коли він дізнався про витівки нащадка, мало не прибив його. Що ж до вкраденого, то юнаки ховали їх у нежилих хатах чи закопували (консерви, алкоголь) на городах. Наразі доведено один епізод крадіжки з лавки, а правоохоронці перевіряють «солодку парочку» на причетність до інших аналогічних злочинів.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

Пожежі

За останній тиждень на території району виникло чотири пожежі, внаслідок яких загинула одна людина, знищено або пошкоджено 8 будівель, вигоріло близько 15 га сухої трави та лісового настилу.

Це було справжнє високе мистецтво

Після перемоги Вікторії Корженок у «Суперзірці» її життя повністю змінилося. Викладацька діяльність, репетиторство, підготовка нових проектів майже повністю забирають вільний час.

понедельник, 27 апреля 2015 г.

У наших діток - нові столи

- Я усе поїла, а Сергійко – ні, - говорила маленька кучеряшка, сидячи за новеньким маленьким столиком, які нещодавно отримав Щорський НВК «ДНЗ - СЗНЗ I ст.». Столик виблискував свіжою фарбою, виблискував так, що радісно було дивитись. Радісно! Не часто у наш час можна придбати нові меблі. Допомогли спонсори-підприємці: Г.Н. Божок, О.Д. Веселий, С.М. Скоробагатько, П.О. Тютюнник, С.А. Виблов, А.Р. Агафонов, ну і, зрозуміло, безпосередньо батьки молодшої групи, тієї, де першою впоралася з порцією кашки маленька кучеряшка. Але… Столики – добре, однак у садочку є інші питання, що потребують нагального вирішення. Приміром, дах, що тече. Бюджетних коштів на його ремонт нема, тож залишається знову надіятися на батьків і спонсорів. Чи простягнуть вони знову свої руки допомоги? А ще малечі хочеться гратися і відпочивати на оновлених майданчиках з оновленими іграшками… Словом, кінця-краю потребам не видно.
Фото Маргарити ЛИТОВЧЕНКО

Поспішати творити добро

воскресенье, 26 апреля 2015 г.

Стежками пам’яті

Стежками пам’яті йдемо ми рідним Щорсом. І постає він перед нами у своїй майже 154-річній історії містом-трудівником, а у тяжкі воєнні роки – містом-воїном, містом-солдатом.
Велика Вітчизняна війна понівечила долі мільйонів людей, зруйнувала тисячі населених пунктів та залишила навіки спочивати в землі наших дідів, прадідів, синів. Усвідомити та зрозуміти це можна, пройшовши пам’ятними місцями того героїчного часу.

Нові електронні сервіси у частині реєстрації бізнесу

Відтепер на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України (www.new.minjust.gov.ua) можна отримати інформацію у вигляді виписки щодо юридичної особи, витягу та довідки щодо юридичної особи або фізичної особи-підприємця.


Посіяти огірки і скупатися в річці

Пам’ятаю, коли я навчалася ще у Жовідській школі, ми з однокласницями завжди чекали Переплавну середу, щоб першими відкрити купальний сезон.

Спорт

Міні-футбол
Черговий тур районної першості з міні-футболу порадував уболівальників цікавою грою і безкомпромісним протистоянням між конкурентами. Матч «Зірки» з ДЮСШ передовсім запам’ятався швидким голом, який на старті зустрічі записали до свого активу прикордонники. Згодом вони подвоїли свій результат. Склалося враження, що команда домінує на полі не лише за рахунок свого досвіду, а й через більш вагомі фізичні кондиції. Однак попри це хлопці зі спортшколи не здалися і ще в першому таймі забили гол у відповідь. А найцікавіші події розгорнулися в другій половині гри. Гравці «Зірки» трохи стомилися, а їхні суперники з ДЮСШ почали активніше комбінувати і вивили неабияку волю до перемоги. Результатом стало подвійне взяття воріт прикордонників. Наприкінці матчу у «Зірки» з’явився шанс відновити рівновагу, коли футболіст ДЮСШ зіграв у штрафному майданчику рукою і суддя призначив пенальті. Але голкіпер спортшколи парирував перший удар, другий і третій теж не призвели до взяття воріт. Отже, перемога у підсумку дісталася ДЮСШ.
Другий матч туру – між «Таймом» і «Сновом» - спочатку тривав майже на рівних курсах. Але з часом більш високий рівень гри «таймівців» дався взнаки. Вони забили чотири голи, натомість «снов’яном» пощастило лише відповісти однією вдалою атакою. У третьому матчі лідер першості «Енегертик» не залишив жодного шансу «Освіті», практично знявши інтригу стосовно долі І місця. (Рахунок 3 : 1).
Футбол
Минулої суботи у Щорсі відкрився сезон великого футболу. В рамках змагань за кубок області серед аматорських команд місцеві футболісти зустрілися з представниками Борзни. На початку гри один із щорських футболістів порушив правила у штрафному майданчику, за що табір призначив пенальті. Гості скористалися шансом і відкрили рахунок. Невдовзі після доволі нескладної комбінації вони забили ще один гол. загалом ситуація виглядала так, що борзнянці були зігранішими, краще комбінували. А господарі поля все ніяк не могли знайти для себе оптимальну тактичну схему. У другому таймі під час однієї з атак команди Борзни м’яч втретє влетів до сітки воріт щорсівчан. Причому нашому голкіперу (Євгену Шишу) здалося, що при цьому відбулося порушення правил і з матюками висловив своє зауваження арбітру. Той відреагував на грубість дуже жорстко, показавши червону картку за нецензурну лайку. Команда Щорса залишилася в меншості. Дивно, але після цього вона почала грати краще. А коли на заміну вийшов Роман Грицюк – ситуація взагалі поліпшилася. Атаки ставали все гострішими, комбінації – більш організованими. Врешті-решт Євген Заїзжай влучним ударом змусив капітулювати воротаря команди суперників. Ще через деякий час Микола Тригуб забив другий гол. Склалося враження, що ще трохи – і вдасться вирвати нічию, але… Перемогу все ж таки здобули футболісти з Борзни.
* * *
Розпочалося друге коло з футболу команд ДЮСШ. 19 квітня щорсівчани приймали гостей з Городні. Того дня старша вікова група 98-99 р.н. зіграла внічию з рахунком 1:1. Єдиного гола зі штрафного забив у ворота противника Владислав Хоменко. Більш вдалою була гра молодшої вікової групи 2000-2001 р.н. Хлопці перемогли з рахунком 3:0. Відзначилися: Роман Паін, Владислав Ващенко та Вадим Бойко.
Легка атлетика
Нещодавно у Чернігові відбулися відкриті командні змагання за Кубок області з легкоатлетичного кросу. Збірна Щорсівщини, підсилена відомими спортсменами – Павлом та Світланою Олійниками – у підсумку посіла IV місце. В індивідуальному заліку П.Олійник фінішував першим на дистанції 5000 м, С.Олійник – теж першою на 3000 м. Друге місце в збігу на 1000 м – у М.Тимошенко, третє – у Д.Семко.
* * *
16 квітня Корюківка стала місцем проведення обласної першості з легкої атлетики серед ДЮСШ. З 18 команд, які прибули на змагання, представники нашого району опинилися на VII місці. У К.Баєвої ІІ місце (забіг на 800 м), у Я.Науменко – теж ІІ (1500 м). Треті місця у Д.Сентябрьова (400 м), А.Білоконь (ядро, диск), Н.Терещенко (диск), Д.Семко (стрибок у довжину).
Настільний теніс
У Чернігові відбувся ІІІ-ій тур клубного турніру з настільного тенісу серед школярів, участь в якому взяли 19 команд з нашої області. Щорсівщину представляли Т.Полуда і К.Борсук. Їм довелося грати не лише проти дівчат, а й проти хлопців, проте вони зарекомендували себе доволі добре. Набраних ними очок вистачило, щоб у загальному заліку вийти на IV командне місце.

пятница, 24 апреля 2015 г.

Вони захищали Батьківщину

Ця рідкісна фотографія знаходиться у сімейному альбомі Леоніда Івановича Кореня, баяніста народного хору «Спадщина». На ній (ще молоді) батько Іван Фомич Корінь, дід – Фома Харитонович Корінь і дядько Василь Фомич Корінь, котрі воювали у партизанському загоні Олексія Федорова.


Вдивіться: як точно підмічена зайнята бійцями позиція, як пильно несуть вони службу і як сміливо готові зустріти ворога. Батьківщина для героїв тобі була святою, за неї вони готові були віддавати життя.

Юні таланти

Нещодавно в м.Ніжин відбувся Х обласний молодіжний фестиваль-конкурс виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю». В цьому конкурсі брав участь вокальний ансамбль «Веснянка» районного БК та солісти ансамблю «Світлячок» (керівник О.Сенченко).
В обласних конкурсах завжди виступає численна кількість учасників, то ж оголошення переможців всі чекали з неабияким хвилюванням. А потім була радість, бо ж наші юні таланти звучали і отримали нагороди: Юлія Муравко – І премію. Дует у складі Ірини Олабіної та Альни Чечило – І премію, Дмитро Шарапат – ІІ премію, вокальний ансамбль «Веснянка» - гран-прі.

Дій любов`ю


Беремося за прибирання

У середу, 22 квітня, у райдержадміністрації відбулася робоча нарада з питань проведення наймасовішої соціально-екологічної акції з прибирання «Зробимо Україну чистою! - 2015». Голова РДА Павло Мірошниченко, заступник голови райради Віталій Запорожець, заступник міського голови Валентин Харченко озвучили основні завдання, які в ході акції мають бути виконані.

Допомогає українська Православна Церква Київського патріархату



З моменту відкриття в нашому місті української Православної Церкви Київського патріархату отець Андрій (Романюк) надає посильну допомогу Щорському районному Центру дитячої та юнацької творчості. Щосуботи діти в клубі «Повір у себе» із задоволенням ласують цукерками та печивом – гостинцями від священика . А нещодавно отець Андрій передав подарунки для вихованців Центру -переможців різних конкурсів. Діти та педагогічний колектив закладу з задоволенням, дуже позитивно сприйняли цей жест.
На знімку: вихованці РЦДЮТ у подарованих обновах.

Наш Щорс стане Сновськом?

Виходячи з нещодавно прийнятих Верховною Радою законів (до речі, Президент їх ще не підписав), назви населених пунктів, вулиць, котрі хоч якось пов’язані з комуністичною ідеологією, мають бути змінені. Серед них – наше місто Щорс, котре має повернути одну зі своїх старих назв. Якою вона буде? Одні вважають, що взагалі рідне місто перейменовувати не треба, інші пропонують повернути йому історичну назву – Сновськ, а дехто взагалі доміркувався до того, аби райцентр назвати ще більш історичнішим іменем – Коржівкою. Словом, дискусія у розпалі. Її підводні камені – важкі. Про доцільність й непотрібність змін говорять вголос і пошепки. Вийшли в народ і наші журналісти. Почали дізнаватися про бачення цієї ситуації у різних осіб. Першим інтерв’юером став перший посадовець району.

Спільна любов до рідної землі

Посівні площі псп «Прогрес» на територіях Хотуницької, Тур’янської і Софіївської сільрад займають 5,5 тис. га.

Наші автошляхи

З початку цього року нашими автоінспекторами складено 121 протокол, 15 з них за керування транспортним засобом у нетверезому стані. Крім того,

Шахраї видають себе за податківців


На території району знову з’явилися шахраї. Як зазначив начальник Щорського відділення Корюківськолї ОДПІ Олександр Паренчук, щоб у легкий спосіб роздобути гроші, видають себе за податківців. «Працюють» вони за колишнім сценарієм. До керівника підприємства чи підприємця телефонує чоловік і представляється податківцем. Каже, що він перша особа податкової інспекції або ж звертається за її дорученням. Просить гроші на потреби податкової служби. Такі випадки зафіксовані і в нашому місті. Суми просять різні. Як правило - кілька тисяч гривень. Такі випадки не лише наносять збитки підприємствам та підприємцям, але й шкодять іміджу податкової служби.
Щорське відділення Корюківської ОДПІ звертається до суб’єктів господарської діяльності з проханням негайно повідомляти про такі випадки на адресу: м.Щорс, вул. Леніна,91, тел. начальника 2-14-49 або повідомляти на телефон «довіри»: (0462) 668-522.


Вісім пожеж сталося минулого тижня на території нашого району. Їхня географія – доволі широка – Єнькова Рудня, Чепелів, Гвоздиківка, Старі Боровичі, Рогізки, Кучинівка і навіть Липівка. Основна причина загорянь знову була банальною: випалювання сухої трави, сміття. Люди продовжують це робити, не дивлячись на численні звернення, роз’яснення, перестороги. Чи глухі вони, чи такі нерозумні? Часто нехтують

В останню путь маму-героїню провели 13 дітей, 34 онуки й 42 правнуки



Минулого тижня Кучинівка прощалася з 92-річною Мариною Хомівною Мирошниченко, матір’ю-героїнею, яка народила і виховала 14 дітей. Один із її хлопчиків помер юним, решта ж синів і дочок зі своїми дружинами і чоловіками, своїми дорослими і маленькими чадами

среда, 22 апреля 2015 г.

Хто винен? Що робити?

И дыхание станет ровней,
И страданья отступят куда-то,
Лишь нагнутся к постели твоей
Люди в белых халатах.

- Так колись співав Володимир Трошин. Але то було за царя Горошка. Нещодавно до редакції звернулася Любов Тарасенко зі Щорса. Жінка зі сльозами на очах розповідала про неприємність, яка сталася у Щорській районній лікарні з її чоловіком Володимиром Григоровичем. І все через байдужість лікарів.

вторник, 21 апреля 2015 г.

Знай наших!


З 13 по 20 квітня 2015 року у м.Києві проводився ІІІ Міжнародний інструментальний конкурс Євгена Станковича - Героя України, почесного Голови Національної спілки композиторів України.
Свистунова О.В., Сіренька Л.П., Черних А., Кузьменко С.Г.

У конкурсі взяли участь інструменталісти у різних номінаціях та вікових категоріях, починаючи від найменших учасників і закінчуючи вже сформованими музикантами з Києва, Черкас, Сум, Дніпропетровська та інших міст України, країн США, Південної Кореї, Туреччини, Китаю.
Дізнавшись про проведення конкурсу, викладачі нашої музичної школи вирішили поїхати до Києва та спробувати свої сили. І не помилились.

Моя точка зору на статті


Взяти б деяких співробітників редакції газети «Промінь» та разом з керівництвом ТОВ «МК «Добробут» відправити торгувати прямісінько на Красну площу славного міста Чернігів. Цікаво, як би відреагували правоохоронні органи, інспекція з благоустрою та очільники міста на несанкціоновану торгівлю в даному місці?  про дешеві яйця і про тротуари
Тоді чому дехто з поважних осіб вважає, що в нашому місті можна торгувати чим завгодно, коли завгодно та де завгодно?

ВИТЯГ З НАКАЗУ №41 ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРА ЩОРСЬКОГО РАЙОННОГО ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРІАТУ від 3 березня 2015 року Про призов громадян на строкову військову службу у квітні-травні 2015 року


Самобутня і незабутня Вікторія Корженок знову їде до Щорса



Увечері, 24 квітня, щорсівчан і гостей райцентру чекає нова зустріч з талановитою нашою землячкою, наповненою оптимізмом і вічним пошуком, Вікторією Корженок. Квитки по 50 грн. вже продаються (деталі за тел. (098)7671950, (095) 9116788, 2-15-11), але треба поспішати, щоб встигнути їх придбати і потрапити на справді великий концерт відомої співачки.
Репертуар – новий, насичений різножанровими композиціями, яскравими роздумами. Ледь відкриваючи завісу таємничості, кажемо: у нас такого не було, такого ще ніхто не робив. Це буде надзвичайно красиво, бентежно, захопливо.

План основних районних заходів з нагоди Дня пам’яті та примирення та 70-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні

З 3 квітня до 3 травня
Патріотична акція «Шляхами подвигу і слави» - впорядкування місць поховань загиблих у роки Другої світової війни у населених пунктах району.
З 3 квітня до 10 травня
- «Листи з фронту» - виставка – експозиція фронтових листів періоду 1941 – 45 р.р. до жителів Щорсівщини та патріотична акція «Лист воїнові – захиснику» в Щорському історичному музеї.

Доходи заступників міського голови


Щорська міська рада згідно з ч.2 ст.12 Закону України від 7.04.2011 року № 3206-VI «Про засади запобігання і протидії корупції» надає для оприлюднення відомості про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік заступників міського голови м.Щорс:
Заступник міського голови Харченко Валентин Михайлович у 2014 році отримав доходи в сумі 64205 грн, в т. ч. заробітна плата 62855 грн, інші види доходів - 1350 грн. Має у власності житловий будинок загальною площею 79.5 кв.м та земельну ділянку загальною площею 552 кв.м. Вклади у банках складають 728 грн, фінансові зобов’язання: добровільне страхування - 420 грн. Із транспортних засобів має скутер марки Хонда ДІО з об’ємом двигуна 49 куб.см.
Заступник голови міськвиконкому Ясенчук Олег Вікторович у 2014 році отримав доходи в сумі 100925 грн, в т. ч. заробітна плата - 69554 грн, інші види доходів - 31371 грн. Фінансові зобов’язання: погашення основної суми позики 36801грн, погашення суми процентів за позикою - 26124 грн.

понедельник, 20 апреля 2015 г.

Стоїть під Заріччям могила…

День 17 квітня назавжди зостанеться у пам’яті не одного покоління жителів села Заріччя.
Починався цей день звично: люди поралися по господарству, поспішали на роботу. Тоді у селі працювали і колгосп, і школа. За фермою були відкриті бурти з картоплею. Бульбу якраз перебирали, готуючи до посадки. Світило сонечко, щебетали птахи, а небо видавалося особливо чистим та ясним.

Плече підставив депутат

Із чотирьох пам’ятників загиблим визволителям в роки Другої світової війни, що знаходяться на території Софіївської сільради, один (той, що поблизу колишньої початкової школи) дійсно знаходиться в аварійному стані. Допомогти його відремонтувати взялася команда Народного депутата України Анатолія Євлахова. Для цього були придбані і цемент, і фарба. Умільця знайшли в селі. Днями ремонт має закінчитися і пам’ятник постане, як новий.

Шляхами подвигу і слави

Триває проект «Шляхами подвигу і слави!». У селах Займище, Чепелів, Тур’я, Тихоновичі, Гірськ, Ст.Боровичі, Низківка із залученням учасників художньої самодіяльності (молоді та підлітків) упорядковані могили невідомим солдатам та обеліски. Покладені квіти. Проект триває…

Кредит у кишені – ані копійки за душею

Кожному хочеться жити краще. Та, на жаль, українські реалії такі, що ми не можемо за наші зарплати купити необхідні речі: холодильник замість поламаного радянського «Донбасу», стару газову плиту, яка пропускає газ, замінити новою тощо… Сьогодні, наприклад, як ніколи актуальні газові лічильники, які коштують не менше трьох тисяч гривень, і це при зарплаті у 1200… А заснувати власний бізнес і створити нові робочі місця взагалі майже не можливо… Тож не дивно, що багато українців вдалися до кредитів. І якщо спочатку треба було надати безліч довідок, то тепер варто показати працівникам фінансових установ лишень паспорт та індентифікаційний код. І все, за якусь годину чужі гроші у вас в кишені. Ось тут і починаються ваші проблеми, СПРАВЖНІ ПРОБЛЕМИ!!! Розповім кілька історій з точки зору пересічного громадянина. А потім спробую отримати коментарі у фахівців.


Ви так радієте, що бажана річ у вас у кишені, що забуваєте уважно читати той договір, який пропонують підписати вам фахівці банківської установи. Тим часом, щоб у подальшому видурити з вас якомога більше кревних, папери надруковані такими дрібними літерами, що частенько їх просто неможливо прочитати. Та й вдома документи вам також з цієї причини вивчити не вдається. Ви підписуєте… Перший платіж, другий, третій… Тут як на лихо трапляється біда: потрапляєте у лікарню, втрачаєте роботу тощо…
Шахраї у законі
Так сталося і з 33-річною Марією. Для отримання кредиту вона вибрала Дельтабанк, який нині наказав довго жити. Платила справно, навіть інколи трохи більше, аж поки не втратила роботу. Пішла до того інспектора, який підписував з нею договір, щоб написати заяву про кредитні канікули* та якось «стати на ноги» – марно. Кредитні канікули договором передбачені не були. Крім того, за договором, страховий випадок один - ваша смерть. Все інше - життєві неприємності, які ви маєте вирішити, не звертаючись до банку. І не важливо, що впродовж усього терміну ви платили зайві гроші за страховку і що страхова компанія належить банкові. Гроші невеликі – 150 гривень на місяць, але якщо помножити на весь термін кредиту, скажімо, на 24 місяці, виходить – 3600. Скажіть, на цю суму у 2012 році можна було придбати той самий холодильник? Одним словом, Марія перестала платити борги: квартплата, поїсти треба, якісь панчохи купити… Почали телефонувати працівники банку: прийдемо і кістки поламаємо, виселимо з квартири тощо. Деякі люди біжать займати гроші, щоб повернути борг… А якщо віддавати нічим? Нервуєте, плачете, та й все по тому. Вони ж телефонують і вдень, і вночі, надсилають листи з погрозами, що подадуть до суду, бо вона шахрайка - ховається від банку, хоча дівчина майже щотижня ходила до фінустанови і просила піти їй назустріч, писала заяви. Ніякої реакції, і це при тому, що до того часу, як у неї став свистіти вітер у кишені, Марія сплатила банкові 9000 гривень, а взяла ж вона тільки 7000… Та навіть не ті підрахунки були найстрашнішим відкриттям. З’ясувалося, що незважаючи на її прохання надати кредит на два роки, їй його розкидали на 4,5!!! Зробила це кредитний інспектор тому, що чим більше вона обдурить людей, тим більшу зарплатню вона отримає, і тому ж інспектор навіть не потрудилася надати графік платежів (що за законом має бути обов’язковим!), тільки суму зазначила. Рахуємо? 54 місяці (4,5 роки) множимо на 455 (сума щомісячного платежу) = 24570 гривень. Тепер з 24570 – 7000= 17570 гривень. Тобто її обдурили майже на 250%, хоча, коли Марія брала кредит, обіцяли ставку не більше 10%. Ну хіба не шахраї? Далі ще цікавіше! Дельтабанк цього року заборгував вкладникам 16,4 млрд грн. Ви ж платили кредити вчасно, і що цього мало б вистачити погасити борги фінансової установи перед українцями. Цього не сталося… Виникає питання: «Де гроші?» А ваші кревні вкрадені неясно ким… Крім того, є питання: до кого переходять ваші борги, адже жоден банкір не подарує вам вкраденого у вас? І тут на допомогу шахраям і крадіям приходять ще більші бандити – колектори…
До речі: третина банків приховує своїх власників. Але, наприклад, всі знають, що власник одного з найбільших банків країни «Приватбанку» пан Коломойський, «Ренесансскредиту» та «Пумб» - Ахметов, «Надра» - Фірташ тощо. Тобто ви віддаєте свої трудові копійки нашим можновладцям, які потім нас так принижують. Вам ще не перехотілося брати кредит?..
Ви перестаєте платити борги. З чого? Ви і так напівголодні сидите в обідраній хаті… Та вищезазначеним особам це байдуже. Вимагають! Треба ж за щось золоті унітази купувати! У будь-якому договорі прописано, що окрім % за кредитом ви маєте сплатити, як мінімум 150 гривень штрафів щомісяця і ця сума росте з геометричною прогресією. Тепер про відсотки. Хоча вам і розкажуть, що нараховуються за законом на суму боргу і не мають за три роки перевищити суму кредиту - не вірте! Так, одна знайома була винна «Ренесанссу» 2500 гривень. За півроку їй нарахували 14 тисяч, тобто майже 600%, про що вона має усі необхідні документи! І повірте, я чула безліч таких історій!
Тільки українці винні у недолугому управлінні державою!
Ще один «афоризм», який я винесла зі спілкування з потерпілими від свавілля банків. Тетяна, жінка вже пенсійного віку, яка хотіла допомогти своєму синові хоч якось покращити життя та відкрити свій бізнес. І через свою сліпу материнську любов потрапила у капкан. Історія почалася далекого 2008 року, коли нам здавалося, що життя в Україні стало поліпшуватись. Молодиця взяла доларовий кредит під заставу квартири. Нагадаю, долар тоді коштував 5,5 гривні. Аж тут, бац, криза! І валюта скакнула до 8 грн. Щоб платити кредит, прибутку з бізнесу не вистачало. Бізнес довелося продати, працівників звільнити. Гроші, отримані від продажу, віддати на погашення боргу. Та суми, отриманої від продажу, не вистачило, аби перекрити %. Її син подався до Москви – та зарплати теж не вистачило, і борги росли. І ось новина: квартира Тетяни, яка коштує 42000 доларів, продана за 10000. Знаєте кому? Дружині начальника чернігівського відділення VAB-банку (банка-позичальника). Були суди, вони тривають і досі. А долар тим часом вже підскочив до 26 гривень. Тим часом, прибутки наймачки не зросли. Більше того, так звані колектори, довели її 84-річну матір до лікарняного ліжка… Та за це ніхто покарання не поніс. Держава ніяк не захищає своїх громадян!
Ще більше ви втрачаєте, коли вирішуєте не зв’язуватись із банками. Якось зайшла до мене одна громадяночка: око сіпається, руки трусяться, від схлипувань важко розібрати, що вона розповідала. Тож перед розмовою довелося її відпоювати валер’янкою. З’ясувалося: бабуся зі своїм напівсліпим чоловіком збирали гроші на операцію. Старий хворів на глаукому, тож хірургічне втручання йому було вкрай необхідне: без нього дідусь залишився б сліпим. А яка у наших ветеранів пенсія? Одним словом, складали вони свої копійки тривалий час, а необхідної суми не вистачало. І тут бабуся, назвемо її Галиною Павлівною, прочитала у газеті об’явку: «Кредитна спілка «Роги та копита» надає споживчі кредити населенню на вигідних умовах». І Галина Павлівна пішла за вказаною адресою. Її зустрів приємний молодий чоловік. Розповів, що кредитна спілка працює за принципом радянської каси взаємодопомоги. Пам’ятаєте таку? Ви маєте вкласти власні гроші, хтось також вкладає, і потім ця сума видається нужденним. Бабуся подалася додому за грошима… Вклала. Молодик пообіцяв, що наступного дня вона зможе отримати гроші на лікування свого коханого. Галина Павлівна прийшла за годину до початку роботи «Ріг та копит». Працівник сказав, що сьогодні грошей не буде, можливо, завтра… Наступного дня все повторилося, як і позанаступного. Годував він бабусю байками близько двох тижнів, поки та не зрозуміла, що її банально дурять. Стала вимагати свої гроші назад, а молодик тільки розсміявся їй у вічі і послав у всім відомому напрямку. Галина Павлівна пішла до міліції, хоча, зрозуміло, це не мало ніякого сенсу, адже гроші у кредитну спілку вона віднесла добровільно. Підписаний договір також не міг забезпечити їй повернення вкладеного: працівники стверджували, що віддали її гроші більш нужденним. Так і залишилася бабуся у розбитого корита: без грошей і з хворим чоловіком на руках. Слід сказати, що дід таки осліп, а шахраї просто поміняли місце дислокації.
Крім кредитних спілок, зараз з’явилися різні фірмочки, такі як Еasycredit, Мicrocredit тощо. Вони обіцяють отримання грошової позики без довідки про доходи, без застави, без поручителів, без посередників. Все начебто добре, та… Довелося мені якось працювати в одній із них: запросила колишня колега, яка стала там начальником. Перша умова роботи, вчила мене вона, ніколи не говорити кінцеву суму, яку має заплатити клієнт (він відмовиться від позики, що не в моїх інтересах, бо від цього залежить зарплатня). Друга. Якщо клієнт не може платити - стати для нього головним болем: дзвонити якомога частіше, хоч щоп’ятнадцять хвилин, ганьбити перед колегами чи сусідами (у будь-якому разі інспектор має довідатися, де ви працюєте, а де живете, тим більше, бо кредит оформлюється за місцем вашого фактичного проживання), доводити до сказу SMS-ками та «листами щастя» - листи з погрозами про виселення із житла, передачі вашої справи колекторам, до суду тощо. Чому я не мала права говорити про кінцеву суму? Приведу приклад. Найменша сума, яку міг взяти клієнт, 800 гривень, найбільша 5000. Розкажу про меншу. Позика видається, УВАГА!!!, не менш як на чотири місяці. Сплачувати борг ви зобов’язані щотижня по 110 гривень. Рахуємо: 16 (кількість тижнів) множимо на 110 (обов’язковий платіж) = 1760. Тепер 1760 – 800 = 960 гривень. Тобто ви переплатили більш ніж удвічі! Уявіть, скільки ви переплачуєте, якщо берете більшу суму на більший термін! Розповім історію «з життя» цієї фірмочки. Жінка взяла 1300 гривень кредиту на півроку, не знаючи кінцеву суму. Їй дали графік платежів, договір, і вона пішла додому. Повернулася за дві години, вже порахувавши, скільки вона втратить грошей. Жінка принесла всі отримані гроші. Наташа, так звали мою начальницю, стала на неї кричати, і психологічно давити, щоб та добре подумала, повертаючи отримане сьогодні. Вона пояснювала, що не можна за дві години повертати кредит. Тривало це все близько півгодини. Поки клієнтка і Наташа не «узгодили» повернення позики: за користування упродовж двох годин грошима жінка мала сплатити 50 гривень % і 70 гривень штрафу за порушення зобов’язань. Тобто 120 гривень у кишеню дядькові за просто так.
Не важко, друзі, дати, складніше припускати, кому і як, коли і скільки дати
Основні жахи позик я розповіла. Але що робити, коли ви вже взяли кредит і не маєте чим платити? Треба шукати вихід. Банкові не вигідно іти вам назустріч, і ось тут з’являються інші шахраї, які майстерно видурюють гроші, граючи на ваших проблемах. Близько року назад у Чернігові була фірма, яка обіцяла допомогти з виплатою кредитів. Вони вигадали два способи допомоги. Перший: фахівці отримують кредит в іншому банку, як стверджували шахраї, під менші відсотки, але ви маєте сплатити фірмі за послуги 200 гривень + 10% суми кредиту. Якщо у вас 2000 кредиту, 200 гривень ви маєте заплатити. Тобто 400 гривень одразу треба покласти на стіл. А борг іншому банкові сплачуєте ви. Другий спосіб: фірма грає на біржах, коливання валюти, вартості цінних паперів тощо – заробляє на цьому гроші. Але!!! Щоб отримати щось, треба щось вкласти, зробити ставку. Своїх грошей фірма не має – вкладає ваші, і з виграних ставок сплачує вам кредит. Тільки ви маєте заплатити фірмі 20% від суми кредиту + 200 гривень за послуги. Рахуємо? 2000 грн кредит, 20 % = 400 гривень + 200 гривень за послуги = 600 гривень. Але працівники обіцяли 100% повернення суми боргу банку… Тож багато людей проковтнули гачок. Шахраї, сплативши перший платіж, назавжди забували про своїх клієнтів. А якщо у вас щомісячний платіж з 2000, скажімо 160 гривень? Тобто шахраї тільки на одній людині заробили 440 гривень. А скільки таких? Фірма ж за три місяці змотала вудки і переїхала дурити людей в інше місто під іншою назвою, допоки у Чернігові не забудуть про їхні діяння.
Нагрівають на ваших бідах і так звані юристи. Так, один красень з юридичною освітою, звуть його Андрієм, усюди клеїв та друкував об’яви про допомогу з юридичним розв’язанням ваших кредитних проблем. Брав за свої послуги 500 гривень. А коли приходив час працювати – щезав. Причому він оформив на своє ім’я юридичну фірму. Яку пізніше, коли назбирав з нещасних людей грошей, передав своєму знайомому. Той переоформив фірму на себе, а гріхи валив на старого хазяїна, хоча сам таким же чином виманював кревні.
У минулих номерах я намагалася вам пояснити, чим страшний кредит, і обіцяла розповісти, як діяти у випадках, коли ви не можете його сплачувати. Тож виконую обіцяне…
Кредит – завжди рабство
Кредит існував ще до появи грошей. За свою багатовікову він набрав багато різних форм. Але, власне, саме слово «кредит» було синонімом слова «лихварство». У період розпаду первісного ладу відбувся розділ на багатих і бідних. Відповідно відбувся розділ і накопичення майна в руках одних і потреби в інших. У перших банків не було депозитних витрат. Навпаки, депозити - це були витрати не банку, вкладників. Орендодавці, вони ж банкіри, почали давати дрібним виробникам активи на тимчасове використання під відсоток. Селяни в неврожайний рік, щоб не залишитися без їжі, змушені були брати в борг на певний час до наступного врожайного року. Природно, взявши в кредит один мішок зерна, боржник повертав два мішки. Але гарантій повернення не було ніколи - ніхто не знав, яким буде наступний сезон: прибутковим чи збитковим. А борг повертати необхідно. У разі його неповернення, селянин позбавлявся свого майна або йшов відпрацьовувати його фізичною працею. Дійсно, до правління царя Соломона використовували особистий кредит, суть якого полягала в рабстві на тривалий термін. При правлінні Соломона даний кредит змінили з особистої відповідальності в майнову. На землі боржника ставили стовп, на якому було написано, що дана земля знаходиться в заставі. А у Стародавній Греції в IV ст. до н. е. були відомі випадки лихварського кредитування з процентною ставкою під 570% річних. Більше того, за свідченням грецького історика Плутарха, у Стародавній Греції в XV-XI ст. до н.е. весь простий народ був у боргу у багатих, причому боржники часто брали в борг гроші під заставу самих себе, а за несплату боргів багато були змушені продавати в рабство своїх дітей. (Чи відчуваєте ви різницю між сьогоденням і Стародавньою Грецією? Я, власне, ні). Зараз же роль міжнародних лихварів виконують міжнародні фінансові організації, такі, як МВФ, Світовий банк та ін. Такі заходи боротьби з боржниками викликали бурю емоцій у суспільстві, і на захист селян виступила церква. Доводячи кредиторську несправедливість, церква аргументувала наступним чином: гроші, віддані в борг, повертаються в повному обсязі, тоді виходить, що відсоток стягується тільки за час, на який надається кредит, а час не продається, так як знаходиться в Божих руках. Навіть у Біблії від Луки написано, що потрібно давати в борг безкорисливо. Тому в 1274 році папа Григорій X забороняє використовувати відсоток, за непослух виганяли з держави. Проте вже до кінця середніх віків держава не втручається в регулювання відсоткової ставки в кредитних відносинах, лише встановлює максимальну висоту. Так, в 1545 році в Англії ставка досягала десяти відсотків річних (на жаль, на відміну від західних країн, Українська держава ніяк не піклується про своїх громадян)…
Та це все історія…
Що ж робити, якщо не
виходить виплатити кредит?
Кращим варіантом буде досягнення домовленості з кредитором. Адже він не робот, зможе зрозуміти ваше становище і при складанні розстрочки зменшить суму щомісячного платежу. Це позитивно вплине на ваш психологічний стан. Сама по собі ідея хороша, але якщо у вас немає досвіду в подібних розмовах, то краще провести переговори в присутності фінансиста. В іншому випадку клієнтові можуть запропонувати умови, які будуть вигідні тільки банку. У всякому випадку краще зробити це до суду, оскільки потім рішення феміди буде змінити вкрай важко.
Я попросила дати мені відповідь на кілька моїх питань фахівців з НБУ. Але вони відмахнулися від мене, неначе від набридливої мухи, ну, не вигідно їм, щоб українці розумілися на їх оборудках. Попросила я відповісти на ті ж самі питання і щорського юриста Миколу Бурдюга.
1. Що робити пересічному громадянину України, коли він за складними життєвими обставинами не в змозі виплачувати кредит повністю або не в повному обсязі, а банк-позичальник відмовляється надати кредитні канікули чи зробити рефінанс?
2. Якщо банк-позичальник визнаний банкрутом, а колектори телефонують і розхитують психіку людини, доводячи при цьому до незворотних наслідків: погіршення здоров’я або навіть смерті, що робити в даному випадку і куди платити ті гроші, які людина може відірвати від родини?
3. Чи законна діяльність колекторських служб на території України?
4. Чи має право банк відібрати у людини майно, якщо кредит  беззаставний?
5. Чи має право банк нараховувати більш ніж 100% на залишкову суму кредиту? Якщо ні, то яким ЗУ може скористатися людина, аби унебезпечити себе та своїх рідних? Якщо так, то який ЗУ це дозволяє?
6. Яким ЗУ контролюється діяльність фірм, що надають кредити?
7. Чи є такий закон, який визначає термін давності сплати за кредитом?
8. Який закон регулює відсотки за кредитом, які має право стягувати банк з боржника?
9. Яким шрифтом має бути надрукований кредитний договір?
10. Чи можна у судовому порядку позбутися відсотків? Якщо так, то як це можна зробити?
І ось що він мені відповів:
– Ст.1054 Цивільного кодексу України передбачає, що банк або друга фінансова установа (кредитор) зобов’язується надати гроші (кредит) позичальнику у розмірі і на умовах, установлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит і виплатити відсотки. Кредитний договір укладається в письмовій формі (ст. 1055). Договір вважається дійсним з моменту передачі грошей позичальнику і діє упродовж строку, що зазначений договором і погоджений сторонами. Отже, є боржник і кредитор. Але договором може бути передбачено і участь третіх осіб або сторін – поручителів боржника. Як передбачено ст. 527 ЦКУ, боржник зобов’язаний повернути борг і виконати умови договору, і тільки після цього його дія буде припинена (не забудьте послати замовний лист з повідомленням з проханням відповісти, чи повністю ви виплатили свій борг. Інакше фінустанови знову вас надурять. – Авт.). Якщо умовами договору передбачено форс-мажорні обставини і можливість його перегляду, він може бути переглянутий (я, власне, про це жодного разу не чула – Авт.), а якщо ні, сторони мають виходити тільки з умов договору. А тому, якщо за складних життєвих обставин боржник не може виплачувати кредит, а банк відмовляється надати кредитні канікули (просто банкам не вигідно втрачати шалені відсотки, тож швидше за все вам відмовлять – Авт.), то підстав для того, щоб суд зобов’язав це зробити, не вбачається (хто б сумнівався! – Авт.). За згодою сторін договір може бути переглянутий (що знову ж таки сумнівно – Авт.). Треба уважно знайомитись з умовами договору і лише тоді, коли він задовольняє позичальника, підписувати його. Друге: якщо банк визнаний банкрутом і діяльність його структурних підрозділів припинена, діяльність колекторів не є законною. Платити кредит можна, якщо є правонаступник банка. Третє: діяльність колекторських служб на території України передбачається уставами банку, положеннями, внутрішньовідомчими інструкціями (не законом – Авт.). Вони не мають виходити за рамки цивільного, адміністративного та кримінального кодексів України. Наступне: для забезпечення стягнень в рахунок кредиту, який не виплачується, якщо не передбачена застава, банк має звертатись до суду. І вже за його рішенням проводиться опис майна, якщо воно є, та його продаж. П’яте: банк має діяти в межах кредитного договору. Якщо його умовами не передбачено більш ніж 100% на тіло кредиту, банк не має права нараховувати більше ніж 100% на залишкову суму. Якщо це трапилось, боржник згідно зі ст. 34 ЦПК України вправі звернутися до суду з позовом про визнання їх неправомірними. Шосте: діяльність усіляких фірмочок регулюється установами та положеннями (знову ж таки не законом – Авт.). Сьоме: термін давності сплати кредиту передбачається договором (немає закону, який би забороняв банкам нараховувати шалені відсотки на гривню, а потім виставляти вам величезні рахунки. Тож не забувайте про лист про закриття кредиту! – Авт.). Якщо боржник перестав виплачувати рахунки згідно з передбаченими строками, банк має діяти за ст. 257 ЦКУ. Позовна заява до суду передбачена про стягнення боргу впродовж трьох років. Початок – коли банку стало відомо про порушення договору кредитування. Який закон регулює відсотки за кредитом, які має право стягувати банк з боржника? Ніякий. Договір і точка! Дев’яте: Шрифт. Окремий закон це не регулює. (Звичайно… Я, наприклад, маючи 100% зір, не можу читати шостий шрифт без лупи. А банки договори більшим за восьмий не друкують… Щоб ви не змогли прочитати про те, як вас дурять. Можновладцям ж того байдуже… Про продаж у рабство, я написала вище. – Авт.). І останнє: у кожному окремому випадку, виходячи з умов договору, треба звертатись до суду. Але зауважу: договір є договір і він має виконуватись усіма сторонами.
І наостанок…
Усім відома історія ордену тамплієрів, найбільших кредиторів середньовічної Європи. Їм заборгували і королі, і графи, і люди трохи менші за чинами.
Нагадаю, що король тодішньої Франції заборгував тамплієрам стільки, що був не в змозі віддати борг. Ця історія мала закономірний фінал: у п’ятницю 13 жовтня 1307 всі французькі тамплієри були арештовані, а їхнє майно конфісковано. Судові переслідування проти них, розпочаті у Франції, поширилися по всій Європі і були підхоплені інквізицією. Офіційно орден був розпущений папським декретом 22 березня 1312, а Великий Магістр ордена Жак де Моле був спалений на повільному вогні, на острові Сіте на річці Сені. Та роман Федора Достоєвського «Злочин і кара» про вбивство бабці-лихварки, також не дуже радісний… Скажу, зрозуміло, я не закликаю так робити, що то єдиний вихід позбутися грабіжницьких відсотків. Але не забувайте: один в полі не воїн! А краще закарбуйте собі іншу істину: сім разів відмір, один – відріж і ніколи не беріть у борг. Берете чужі гроші на годину, а віддаєте свої і назавжди. Тож живіть за своїми доходами і будьте щасливі.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

Співочі душі

Нещодавно на Чернігівщині відбулося два співочі конкурси. Перший - Відкритий молодіжний пісенний фестиваль «Солов’їна родина» (9 березня у Городні), другий - «Твої таланти, Деснянський краю» (3 квітня у Ніжині).

Наша бібліотека – найкраща!

Бібліотеки вперше з’явилися у Стародавньому Сході. Зрозуміло, що вони були зовсім не такі, як зараз. Але…

Розпочато ремонт свердловини

Стара свердловина, яка дісталася Петрівській сільраді у спадщину від колишнього колгоспу, довгий час не працювала. Потреба ж у ній, за словами сільського голови Марії Деркач, дуже велика. Приміром, у разі пожежі, роль свердловини просто незамінима. Саме тому і настав час розпочати першу чергу ремонту. Виконавцем робіт буде компанія «Будпласт», а фінансуватимуться ці роботи сільською радою та за допомогою спонсорів. Такі вже знайшлися. 

На браконьєрів заводитимуть справи

За повідомленнями орнітологів, на Чернігівщині швидкими темпами зменшується кількість диких пернатих, у т.ч. і гусей. Щорсівщина – не виключення. За словами головного мисливця району Миколи Мурахи, полювання на диких пернатих заборонено, тож до тих, хто живе не у правовому полі, будуть застосовані міри покарання. Губителів природи, зокрема, пернатої фауни, штрафуватимуть, навіть заводитимуть на них кримінальні справи.

«Жертвуй усім, коли потрібно врятувати людей!»

Це головна ідея кінострічки «Рятівник» з Кевіном Коснером та Ештоном Катчером у головних ролях, яка вийшла на американські кіноекрани у 2006 році. У кінофільмі йдеться про чоловіка, легендарного плавця-рятувальника, який колись у жахливій катастрофі втратив всю свою команду. Щоб знайти своє місце в житті і забути про ту страшну подію, він йде у Берегову охорону, де в його обов’язки входить тренування молодих рятувальників… Наприкінці фільму рятівник гине, та ціною власного життя він рятує інших. Та й начальник училища, про яке здебільшого іде мова у стрічці, каже: «За скромну платню ви будете мати масу шансів померти болісною смертю в холоді і самоті де-небудь в безкрайньому морі. Однак, ви також отримаєте можливість рятувати людей. А більш високого покликання у житті не буває»...

среда, 15 апреля 2015 г.

З Великоднем!

Над землею – найособливіше з усіх церковних свят, свято над святом – Воскресіння Христове!
З любов’ю до ближніх, до нашої Батьківщини України зустрічає його благочинний церков Щорського району, як люди його мило звуть – батюшка Павло. Зустрічає з членами родини – любою матушкою Лідією і маленьким сонечком Катрусею. Прикриваючись долонькою, дівча держить у рученятах пасочку, спеціально спечену – пахучу, з родзинками. На обличчі, нарядному платтячку – краплинки святої води і відблиски десятків свічних вогників. А навколо – блискуче миготливе коло, навколо – повітря, насичене щемним почуттям чогось таємничого і урочистого. Наче увесь світ застиг і чекає. Дивлячись на всю цю красу, промовляю як молитву: «Господи, навчи любити всіх і все тою Великою світлістю, яка творить душу чистою та легкою». Воістину Христос Воскрес! Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора

вторник, 14 апреля 2015 г.

Ключ до успіху – знання

Початок цього року видався для учениці міської школи №1 Катерини Солошенко доволі насиченим: вона взяла участь відразу в кількох предметних олімпіадах. Найбільшого ж успіху досягла, продемонструвавши свої знання з російської мови та літератури.

понедельник, 13 апреля 2015 г.

Спорт

Міні-футбол
У районі відбулися 4 тури змагань з міні-футболу, присвячені пам’яті В.Є. Аліфіренка, колишнього голови Щорської РО ФСТ «Колос». У четвертому турі, який відбувся 4 квітня, команда «Енергетик» з рахунком 3 : 1 перемогла команду «Снов. «Тайм» здобув перемогу над ДЮСШ з рахунком 6 : 2. ВПУЛГ протерпіло поразку від команди «Освіта» з рахунком 9 : 0.
Після чотирьох турів лідирує команда «Енергетик» (12 очок) та команда «Освіта» (9 очок) після трьох ігор.
У V турі, який відбудеться 11 квітня, «Освіта» зустрінеться з командою «Енергетик», «Тайм» - зі «Сновом», «Зірка» - з ДЮСШ. Початок змагань о 12.00.

Вільна боротьба
Минулої суботи в Мені відбулися обласні змагання з вільної боротьби серед ДЮСШ ФСТ «Колос» під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?», присвячені 70-річчю Перемоги у Другій світовій війні. Участь у цих змаганнях взяли вихованці Щорської ДЮСШ «Колос»: десять учнів тренера-викладача з вільної боротьби А.З. Косевича та чотири учні тренера-викладача С.О. Колотуші. Дев’ять учнів у своїх вікових категоріях посіли І місця. Це шість вихованців тренера-викладача А.З. Косевича: Д.Мороз, А.Бригінець, Д.Мелащенко, О.Салата, Р.Кожанов, Д.Лайко та три учні тренера-викладача з вільної боротьби С.О. Колотуші: О.Авраменко, Д.Ковтун та Б.Степаненко. Другі місця вибороли А.Козік, О.Коробко, А.Єфіменко, Д.Шевченко та О.Габокан.
У підсумку команда Щорської ДЮСШ «Колос» посіла І загальнокомандне місце.
Г.САЛАТА, голова районної організації ВФСТ «Колос»

Наша надія

На відміну від багатьох своїх однолітків у 14-річної Ярослави Приходько немає вільного часу. Дівчині ніколи сходити ані на дискотеку, ані просто посидіти і поспілкуватися з друзями.

По життю з оптимізмом крокує 80-літня Людмила Семенівна Купрієнко

Бути гарною матусею, мудрою дружиною, любити людей – у цьому вбачає своє призначення мешканка села Смяч, колишня вчителька, яка не підвладна рокам: красива зовні і внутрішньо, вона живе в гармонії з собою, довкіллям, багато читає, продовжує пізнавати світ…

пятница, 10 апреля 2015 г.

Правоохоронці колишніми не бувають

15 квітня святкуватимуть своє професійне свято працівники карного розшуку. Тож ми аж ніяк не могли оминути його своєю увагою, тим більше, що у Щорсі колись працював найкращий оперативник України – Василь Осадчий. Прийшов він до міліції, не так як нинішня молодь заробляти гроші, а за покликанням. На жаль, Василь Петрович зараз на заслуженому відпочинку. Але як кажуть наркомани і алкоголіки колишніми не бувають. Додам! Правоохоронці - також.


А почалася кар’єра Василя Осадчого зі звичайнісінького магнітофона… Так-так, не дивуйтеся, звичайнісінького, касетного, який йому подарували на п’ятнадцятиріччя батьки-колгоспники.
- Я тоді навчався у Чернігівському профтехучилищі і жив у гуртожитку, - пригадує Василь Петрович. – І я не вигадав нічого кращого ніж привезти подарунок до Чернігова. Вже й не пам’ятаю, як довго я радів магнітофону: його вкрали. Я одразу подався до міліції писати заяву… Минув якийсь час, але, як кажуть, віз лишився на тому ж місці.

Шляхами подвигу і слави

У рамках районних святкових заходів з нагоди 70-ої річниці Перемоги у Другій світовій війні стартував проект «Шляхами подвигу і слави!», мета якого - патріотичне виховання молоді та підлітків, вивчення історії рідного краю, вшанування воїнів-героїв 1941-1945 років. Проект передбачає впорядкування пам’ятників, братських могил, які є на території району, проведення мітингів-реквіємів, квестів для молоді.
Упорядкування могил невідомим солдатам та обелісків вже пройшло в селах Петрівка, Стара Рудня, Кучинівка. Та це лише початок. Проект триває…

З недавньої історії

9 квітня – 30 років тому Кабмін УРСР прийняв постанову: присвоїти Щорській центральній бібліотеці ім`я 40-річчя Перемоги. На жаль, як називалась вона до цього ніхто пригадати не зміг. Зате щорсівчани добре пам’ятають, що нинішня вулиця імені генерала Василя Івановича Неретіна 30 років тому називалась провулком Луговим. Рішення про її перейменування було прийняте виконкомом місцевої Ради народних депутатів. Хто такий Неретін? Радянський командувач, командир 266-ої та 151-ої стрілкових дивізій, який 41-річним загинув під Щорсом 30 серпня 1941 року.

Прибирали, садили дерева і квіти, розчищали паркани...

четверг, 9 апреля 2015 г.

Надайте інформацію

Реєстраційна служба райуправління юстиції повідомляє, що відповідно до законодавства України до 25 травня 2015 року юридичні особи, крім політичних партій, творчих спілок та їх територіальних осередків, адвокатських об’єднань, торгово - промислових палат, державних органів, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій повинні подати інформацію для розміщення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо засновників юридичної особи, кінцевих бенефіціарних власників, структуру власності засновників – юридичних осіб, яка дає можливість встановити фізичних осіб – власників істотної участі цих юридичних осіб. Інформація подається шляхом надання державному реєстратору реєстраційної картки форми №4. Довідки за тел. 2-13-22.

Громадська рада

У вівторок за участю заступника голови РДА Володимира Карпенка відбулось чергове засідання громадської ради при райдержадміністрації. Вів його голова Володимир Смоляк. До участі в засіданні були запрошені представники установ та організацій району, а також органів місцевого самоврядування, міліції. Найбурхливіше обговорення викликала тема благоустрою.

Чужого горя не буває

Наприкінці березня руйнівна пожежа повністю знищила будинок, документи, домашні речі петровлянки Галини Боровик.
Односельці не залишили сім’ю Галини Федорівни без підтримки – зібрали (хто скільки міг) кошти. Старалися депутати, сільський голова, однак суми, потрібної на придбання іншого помешкання не вистачає. Тож погорільці прийшли в редакцію і попросили ще раз розповісти про їхнє горе, їхню надію на додаткову підтримку зі сторони земляків.
Телефон Г.Ф. Боровик: (063)6364506, картка Ощадбанку на ім’я Боровик Галини Федорівни 26259000006788.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

13 квітня о 12-ій дня запрошуємо всіх бажаючих на Пасхальну хресну ходу вулицями міста. Із 12-ої до 20-ої біля Свято-Миколаївського Всецариці храму буде накритий святковий Пасхальний стіл, за яким будемо раді побачити усіх і кожного.
Отець Павло,
благочинний церков
Щорського району

Послуги у вигляді оранки фіксуються


Настає пора польових робіт. Громадяни, які мають у власному користуванні трактори та будуть надавати послуги у вигляді оранки присадибних ділянок, або інші послуги маютьі до 30 квітня 2015 року звернутись до Щорського відділення Корюківської ОДПІ з питань реєстрації зазначеної діяльності та оподаткування. При наданні послуг без реєстрації власники тракторів будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Громадяни, що мешкають у сільській місцевості, за інформацією з питання декларування та сплати податку на доходи з надання послуг з оранки городів можуть звертатися до сільських рад.
Додаткову консультацію можна отримати за телефоном: 2-18-62.
Ірина Мундурс, завідувач сектора

Триває місячник добровільної здачі зброї

За повідомленням начальника лінійного відділення станції Щорс майора міліції Р.С. Неволька, з 1 по 30 квітня у лінійному відділенні на станції Щорс проводиться місячник добровільної здачі зброї. Громадяни, які мають зброю, боєприпаси, вибухові речовини або вибухові пристрої без передбаченого законом дозволу, мають негайно здати їх органам влади. Вони мусять знати, що у такому разі, відповідно до ч.3 ст. 263 Кримінального кодексу України будуть звільнені від кримінальної відповідальності.
Довідки за адресою: м.Щорс, вул.Володарського,27. Тел. 2-19-03.

понедельник, 6 апреля 2015 г.

Страшний весняний «врожай»


Цей тиждень був урожайним на неприємні знахідки. Так, минулого тижня у воді знайшли жителя районного центру 54-річного Андрія Лизогуба. Чоловік ще у січні пішов на полювання і не повернувся («Промінь» писав про це 17 січня).

Стали втікачами від безвиході



Коли у травні на сході почалася війна, народ об’єднався. Зрозуміло, що не усі долучилися до волонтерства чи пішли захищати Батьківщину, та більшість з нас допомагала постраждалим від військових дій. Родині Сковронських із Алчевська*, які кілька місяців тому переїхали до Щорса, допомагали і рада ветеранів, і Червоний хрест, і просто небайдужі люди.
Бандерівців
не боялися…

Спорт

Вільна боротьба
21 березня в Щорсі відбувся відкритий чемпіонат району з вільної боротьби серед юнаків та юніорів. У змаганні взяли участь 77 спортсменів із Чернігова, Ніжина, Мени, Сосниці, Щорса та ­с.­ Тихоновичі.

Які ж вони умільці, наші впулгівці!

Спасибі велике! Ми раді!
Дуже приємно, що минулого тижня мали честь спілкуватися зі справжнім лідером, керівником І.С. Вдовенком. Людиною не замінимою, ініціатором не однієї славної справи, своєрідним і досконалим, повторити якого навряд чи комусь вдасться.

«Кращий  читач   року - 2015»

Протягом Всеукраїнського тижня дитячого читання в районній бібліотеці для дітей відбулись цікаві зустрічі. У заклад завітали 3 клас ЗОШ №2 (вчителька Л.М.Крапивна), учні 1-Б класу Щорського НВК (вчителька Л.М.Приходько) та 3-Б класу (вчителька Н.В.Коваленко). Діти оглянули тематичні виставки літератури, жваво брали участь у вікторинах, грі-бесіді, читали вірші Кобзаря й навіть колективно їх декламували.

воскресенье, 5 апреля 2015 г.

ХлібоСтіл

«Усі новини, за винятком ціни на хліб, безглузді і недоречні», - писав колись англійський критик і публіцист Чарльз Лем. Його слова, як ніколи актуальні у розрізі теперішнього часу, коли ціни на цей найнеобхідніший продукт для народу кусаються, немов скажені собаки. Адже

пятница, 3 апреля 2015 г.

Горіли хати і хліви, ліс і трава


Інформація, щойно отримана від начальника пожежно-рятувальної частини Романа Силенка, знову пригнічувала і шокувала. Хотілося кричати: «Господи! Що треба таке вдіяти, аби люди зупинилися і перестали знищувати природу, знищувати самих себе?» Але у Господа не питають, та й він, мабуть, вже починає відвертатися від багатьох наших діянь.

Скільки платитимемо за газ?


З 1 квітня для всіх побутових споживачів природного газу встановлена єдина ціна - 7,188 грн за 1 м3. (Відповідно до Постанови НКРЕКП, прийнятої 3 березня п.р.). Тепер не має значення, скільки кубічних метрів газу використовуватиме сім`я за рік, платитимуть всі однаково. Але є виняток. У період з 1 жовтня по 30 квітня року вартість 1 м3 газу складатиме 3,6 грн за умови, що газ домогосподарства використовують для опалення житла і об’єм споживання його на місяць не перевищує 200 куб. м. Газ понад ліміт оплачуватиметься, як заначалось вище, по 7,188 грн за 1 куб.м.

Дешеві яйця в Щорсі не потрібні?



У листопаді минулого року розпорядженням голови облдержадміністрації було затверджено обласну Програму розвитку малого та середнього бізнесу на 2015-2016 роки. Департамент

Пенсії з новизною

З 1 квітня набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення».

За чисте довкілля

В.о. голови РДА Леонід Комісаренко підписав розпорядження «Щодо організації та проведення в районі щорічної акції «За чисте довкілля» та днів благоустрою територій в рамках Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою-2015». Період проведення - з 20 березня по 5 травня 2015 року. Дні благоустрою населених пунктів у районі - 4 та 25 квітня.

Для платників єдиного податку

Згідно з Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» передбачено обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями - платниками єдиного податку. Вимоги стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій набирають чинності: для платників єдиного податку третьої групи - з 1 липня 2015 року, а для платників єдиного податку другої групи - з 1 січня 2016 року. За додатковою інформацією звертатися за тел. 2-18-62.
С.ПРИХОДЬКО, головний ревізор-інспектор

Колегіально - про важливе

На минулотижневому засіданні колегії райдержадміністрації було розглянуто два питання. Провідною стала доповідь начальника управління соцзахисту РДА О.В. Запорожець на тему

До уваги керівників та головних бухгалтерів!

Управління соцзахисту населення РДА на виконання постанови Кабміну від 4.03.2015 р. №105 «Про затвердження Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у

Милосердя Відкриємо свої серця і врятуємо молоду маму!



33-річній Наталії Володимирівні М’ятенко зі Щорса, мамі двох маленьких діточок (Тимофійчику – 3 рочки, Владиславчику – 7) конче потрібна операція у Київському онкологічному центрі з приводу діагнозу «Новоутворення лівої легені». Рідня молодої жінки на її попереднє обстеження і лікування вже витратила всі заощадження. Всі, що були… Надія на небайдужих, таких добрих і щирих земляків, жителів нашого району. Просимо вас підставити своє плече, відкрити свої золоті серця і перерахувати кошти – хто скільки зможе. Сім’я наперед каже вам «Спасибі!» і молить Бога за ваше здоров’я і радість в житті. Давайте дамо нашій Натолочці шанс, давайте зробимо щасливими її крихіток-синочків. Їм так потрібна мама! Кошти прохання перераховувати на картковий рахунок 26252510414287 в «Ощадбанку» на ім’я М’ятенко Наталії Володимирівни. Транзитний рахунок 29246913103001, МФО 353553, код 09353504.

Електричні мережі охоронятимуться

В.о. голови РДА Леонід Комісаренко днями підписав розпорядження «Про охорону електричних мереж», в якому дані конкретні доручення керівникам підприємств, установ, організацій, виконкомам міської та сільських рад щодо заборони насадження дерев, влаштування спортивних майданчиків, складання матеріалів в охоронних зонах повітряних ліній електропередач тощо.

Сільчанам пропонують пільгові кредити

Чернігівський обласний Фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі повідомляє про пільгове кредитування за програмою «Власний дім». Кредит можна взяти у розмірі до 75 тис. грн з терміном використання до 10 років під 3% річних і використати для придбання великої рогатої худоби, доїльних апаратів, установок охолодження молока, кормів тощо.
Детальнішу інформацію отримуйте: м.Чернігів, вул.Малиновського, 23-б, т. (022)693797, (067)4607975, chfond at.ua

Зміни у розкладі руху поїздів

Відновився довгоочікуваний продаж квитків на пасажирські потяги №100 «Мінськ – Запоріжжя» та №99 «Запоріжжя – Мінськ» у касі залізничного вокзалу Щорса. На Мінськ поїзд вирушає о 15-30, а на Запоріжжя – о 16-01. Проте, на жаль, досі до Сімферополя потяг так і не їздить. Також нагадаємо, що у зв’язку з переведенням годинника на Україні, змінився і час відправлення білоруських потягів: «Харків - Барановичі» відправляється о 12-07, «Барановичі – Харків» – о 9-50, а «Гомель – Щорс» прибуває тепер об 11 год. 46 хв. і о 17 год.17 хв. повертається на Гомель. Останній потяг курсує лише по суботах і неділях, можливо на Радуницю Білорусь виділить додатковий.

Вісті з юстиції

5 березня було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення». Даний закон вніс зміни до ЗУ «Про нотаріат» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно». Найважливішим нововведенням є надання нотаріусам прав проводити реєстрацію прав, похідних від права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право. 

Шановні жителі Щорсівщини!

8-9 травня в Україні і в нашому районі буде відзначатися 70-та річниця Перемоги у Другій світовій війні. Це свято покоління, яке розгромило агресора, підняло з руїн та згарищ нашу державу, дало життя, виховало, вивчило і вивело в люди молоде покоління,