вторник, 26 мая 2015 г.

На Чернігівщині побували провідні кардіологи НІССХ ім. Миколи Амосова



19 травня міська лікарня №2 нашого обласного центру стала місцем проведення великої науково-практичної конференції із промовистою назвою «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф».

понедельник, 25 мая 2015 г.

СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ РІДНОГО КРАЮ

Нещодавно відбувся захист-презентація робіт, поданих на щорічний музейний конкурс «Сторінками історії рідного краю», який присвячений 70-річчю Великої Перемоги над нацизмом. Його учасники – учні, вчителі, бібліотекарі району.

Віктор Кравець знову голова

Минулого тижня відбулася звітно-виборча конференція Товариства Червоного Хреста за участю обласної голови ТЧХ Оксани Мудрої та інших членів райорганізації (45 чоловік). Голова районного ТЧХ Віктор Кравець відзвітував за 5 років роботи районної організації. Також на цій конференції Віктора Олексійовича було одноголосно переобрано головою районного ТЧХ на наступний період.

Ремонт доріг

Стан автомобільних доріг у Щорському районі загальновідомий і викликає цілком слушні нарікання з боку населення. Особливо проблемною є ситуація на шляхах між населеними пунктами. А показовою (у негативному значенні цього слова) є ділянка між Тур’єю і

Машина досі не на ходу. Тож для військових вона явно не годиться

Цієї весни у Щорсі виникла доволі суперечлива ситуація, пов’язана з ідеєю громадського активіста О.Хасенка передати старий міськрадівський УАЗ одному з українських підрозділів, що воює зараз на сході країни. Однак з’ясувалося, що ця машина з невідомих причин кимось розукомплектована, простіше кажучи – не на ходу.

воскресенье, 24 мая 2015 г.

Крадія зловили

Минулого тижня наші правоохоронці розкрили кілька крадіжок. Так, 15 травня розкрили низку крадіжок, скоєних 29-річним жителем Олешні Ріпкинського району Олександром К. Він восени минулого року вкрав велосипед «Україна» у селі Великий Щимель, пізніше в тому ж таки Щимелі у однієї із його жительок поцупив 3 000 грн. Згодом крадій «перебазувався» у Гвоздиківку. Спочатку, викравши там велосипед «Аист», а трохи згодом - бензопилу «Гудлак». Є, щоправда, і не розкритий злочин: у Щорсі з нежилого господарства невідомий поцупив зварювальний апарат та електродвигун. Сподіваємося, що міліція скоро зловить злочинця.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

ПОЖЕЖІ

За інформацією начальника пожежно-рятувальної частини Р.М. Силенка, 10 травня, відразу після опівночі, на ПЗЧ ДПРЧ надійшло повідомлення про займання лазні у Щорсі по вул. Осипенко. Власниця - 1955 р.н., пенсіонерка. Горіла будівля розміром 4 х 8 м, стіни дерев’яні, покрівля шиферна, опалення пічне, освітлення електричне. Місце виникнення пожежі – перекриття стелі. Ймовірна причина – неправильне влаштуваня та несправність печі та димаря. Вогнем знищено пічний стояк, пошкоджено 4 м кв. перекриття. На гасіння пожежі залучався караул ДПРЧ з м.Щорс.

Золота книга пошани

Буквально днями, я побувала у Рогізках у родині Орди, 86-річної Єфросинії Сергіївни та 89-річного Василя Павловича. Старенькі разом вже 69 років. Познайомилися на сільських гулянках замолоду. Але спочатку була війна. Велика Вітчизняна.

Юнацький футбол

Завершилася обласна першість з футболу серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл. В останньому турі наші хлопці зіграли на виїзді з командами Чернігівського району. Вихованці як старшої (1998-99 рр.н.), так і молодшої (2000-2001 рр.н.) вікових груп здобули перемоги над своїми суперниками з однаковим рахунком – 2 : 0.

Обласна спартакіада

Нещодавно у Чернігові відбулася спартакіада серед представників місцевого самоврядування обласної, районних, міських, сільських та селищних рад. Захід розпочався з параду-маршу стадіоном ім. Гагаріна 22 команд учасниць.

Молодь і соціальні мережі – як предмет для наукового вивчення

Нерідко саме повсякденне життя стає предметом справжнього наукового дослідження. Так сталося і тоді, коли десятикласниця Ірина Єрмоленко обирала тему в сфері соціології для написання чергової роботи у Малій академії наук. Вона вирішила з’ясувати, як інтернет-залежність від соціальних мереж впливає на рівень успішності школярів.

четверг, 21 мая 2015 г.

Просто жив і працював...

Мининулого року я брала участь у кокурсі «Люби і знай свій рідний край» в номінації «Історія, люди, пам’ять», який проводився в Щорському історичному музеї. Тоді я написала конкурсну роботу: «Він жив для нас і без нього спустіла земля». Це розповідь про афганця Віктора Максименка, колишнього учня нашої школи.

Він боронив Батьківщину


Костянтину Сміловцю зі Сновського усього 23 роки, але він вже встиг відчути, що таке війна. Минулого року Костя побував у зоні АТО. Щоправда, він не служив на передовій. А прикривав своїх з тилу.


Безробітний зі Щорса Володимир Шевченко та переселенці зі сходу України Олена Пєтирова, Світлана Накалюжна та Олена Мугальова нині працюють в КП «Щорська ЖЕД». 

У гідропарку - нові урни для сміття

Очільник щорської козацької сотні Віктор Варлига розповів журналістам, як члени цієї громадської організації встановили у нашому

А квіти повиривали…

З приходом весни і тепла наше місто і села почали помітно оживати, чепуритися. Куди не глянь – всюди зелень, різнокольорові тюльпани, нарциси, бузок. Придумав, як поновити свою клумбу і колектив «Вітамінки», проте його задуму не довелося радувати земляків. Свіжовисаджену розсаду квітів якісь крадії вночі викопали і затоптали. Шукай тепер їх, як вітру у полі! Ось така невесела історія…

Нова апаратура підвищує якість медичного діагностування



На початку весни в районній лікарні нарешті з’явився новий рентген-апарат, яким спеціалісти роблять знімки зубів. Про його закупівлю мова йшла вже давно. Причина добре відома: старий апарат експлуатувався з 1968 року й застарів як фізично, так і морально. Мало того, що останнім часом він неодноразово виходив із ладу, так і якість «кадриків» явно залишала бажати кращого. Це давалося взнаки при роботі лікарів-стоматологів. Як справа виглядає нині – читачам

Благодійний концерт присвячуватиметься героям АТО

24 травня о 17-ій год. відбудеться благодійний концерт на підтримку нашого земляка, воїна АТО Петра Швидкого. Його назва – «Героям присвячується», його учасники – популярні місцеві виконавці пісень і танців. Програма концерту буде цікавою і різножанровою.

вторник, 19 мая 2015 г.

Червоний Хрест – знак милосердя

Минулого тижня світ відзначав День Червоного Хреста. Ми трохи проінформували про цю організацію, але хочемо продовжити тему і розповісти більш детально про роботу нашої районної організації. Для цього ми зустрілися з головою Щорського осередку Червоного Хреста Віктором Кравцем.

Крадіжка на стадіоні

Цієї весни у «Промені» публікувалася інформація про те, як колектив спортшколи разом із любителями спорту активно працював над відновленням малого футбольного майданчика. Робилося це для того, щоб підростаючому поколінню було де займатися спортом. (Так само, як і дорослим прихильникам здорового способу життя).

понедельник, 18 мая 2015 г.

Картинг

Вже традиційно напередодні травневих свят Чернігівським обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді було проведено відкриті змагання з картингу.  67 вихованців з Менської, Остерської, Ніжинської, Щорської станцій юних техніків, обласного центру НТТУМ, а також спортсмени з Сумської області (м.Конотоп, м.Глухів) і Києва виборювали першість. Цьогоріч команду Щорсівщини представляли Іван Гець (у класі картів «Піонер-н»), Назар Антосік та Артем Кравець (у класі «Популярний-Ю» Мінськ), Катерина Борсук та Євгеній Кислуха (у класі «Кадет»).

Святкування Дня перемоги: хроніка

Вчити мову не важко, вчити мову цікаво

У Щорському НВК традиційно проходив тиждень англійської мови. Учні 4-х класів разом з вчителем М.А.Герасименко підготували та показали театралізовані вистави англійською мовою «Cinderella» та «Pudding Lane». Діти продемонстрували не лише свої знання, а ще й акторські здібності. Пізнавально-розважальний захід «Holiday and traditions of Great Britain», який провела вчитель англійської мови М.В.Наранович, ознайомив школярів з традиційними святами та іграми їх однолітків у англомовних країнах. Діти із захоплення розповідали про свята, співали пісні і грали у традиційні ігри. Свято англійської мови «We love English» для учнів 1-х класів підготували учні 2-х класів разом з вчителем англійської мови Т.М. Єфименко. Діти продемонстрували власні знання англійської мови, здобуті за перший рік навчання. Перевірити свої знання учні 2-4 класів могли, взявши участь у шкільній олімпіаді. Переможці отримали пам’ятні дипломи. Кожна дитина відчула себе справжнім «англійцем». Учні на власному досвіді переконалися, що вчити іноземну мову не важко, вчити мову весело і цікаво.

воскресенье, 17 мая 2015 г.

Увага! Конкурс!!!

Наша газета давно не проводила конкурс. Тож ми вирішили надолужити згаяне і оголосити початок конкурсу, який стартуватиме сьогодні, тобто 16 травня, і триватиме два місяці (до 16 липня). Справа у тому, що у світі по-різному ставляться до плачу дітей.

ПОЛІСЬКИЙ ВЕРНІСАЖ

У чудовому поліському місті Семенівка 1-3 травня відбувся IV відкритий Всеукраїнський конкурс виконавців на народних інструментах «Поліський вернісаж». Приємно зазначити, що викладачі та учні музичної школи традиційно взяли участь у цьому заході та, отримавши високі оцінки, стали лауреатами. Золотий диплом (I місце) – інструментальний ансамбль баяністів «DISСO» у складі учнів Е.Конька, І.Шевченка, Н.Мирошниченко, М.Булденка та викладачів С.Г.Кузьменко, Н.Г. Козієвої, Л.П.Омеляненко, керівник С.Г.Кузьменко; інструментальний дует: К.Високос (домра) та С.Литвиненко (баян), керівники: Л.П.Сіренька, С.Г.Кузьменко та акордеоніст В.Тітенко, викл. С.М.Гладченко. Срібний диплом (II місце) – ансамбль балалаєчників: Д.Мятенко, К.Желізко, Є.Косьяненко, П.Косьяненко, К.Вітошкін, Омеляненко Л.П., керівник С.С.Пушкар; Н.Мирошниченко (акордеон), викл. С.І.Крецула, А.Кожанова (гітара), викл. К.І.Чумак, інструментальний дует викладачів у складі С.І.Крецули (баян) та С.М.Гладченко (акордеон). Бронзовий диплом (III місце) – дует гітаристів: А.Апанасько та А.Козик, викл. Т.І.Гребенюк.
Велика шана і вдячність за благодійну допомогу у поїздці на конкурс батькам учнів, підприємцям Олегу Хасенку та Сергію Скоробагатьку.

Краса природи

Нещодавно природа подарувала нашим землякам доволі рідкісну нагоду – побачити зблизька лебедів. На початку травня під Щорсом, неподалік залізничного мосту через річку Снов, будь-хто міг роздивитися, як на водному плесі курсують дев’ять великих білих птахів. Трималися вони переважно на мілководді, де харчувалися, але при наближенні людей відпливали подалі від берега. Чимало хто з місцевих мешканців разом з дітьми не відмовив собі в задоволенні поспостерігати за лебединою зграєю в природних умовах. Дехто навіть зміг упіймати в об’єктив фотоапарата момент, як «довгошиї велетні» ставали на крило й робили коло-друге над найближчою околицею. (Напевно, щоб трохи розім’ятися). Словом, кожен, хто дивився на лебедів, отримав достатньо позитивних емоцій, бо краса цих птахів, їхня граційність та напрочуд гідна постава викликали у любителів природи щире захоплення.

Добре бути хорошою медсестрою!

За два тижні в Україні відзначалися два свята, пов’язаних з медициною: 5 травня -Міжнародний день акушерства, а цього тижня, 12 травня – День медичної сестри. Ми не могли оминути цих дат і не написати про тих, хто допомагає нам в боротьбі за наше здоров’я, за здоров’я наших дітей… На жаль, зараз вже немає ФАПів у повному сенсі цього слова. Здоров’ям селян здебільшого займаються фельдшери.

У дусі любові

У Кучинівку свою кохану Аллу Володимир Герасименко привіз здалеку. Звичайно, не на пустелі звивали вони своє гніздечко – підмурок чекав хороший, але роботи було й роботи...
Пара мудро сприйняла визначену Господом Богом долю і зуміла стати щасливою. Ніколи не йшла проти течії, навпаки, побудувала стосунки на основі кохання і поваги, відповідальності і обов’язку.

Чим наше місто славиться? «Вітамінкою!»

Пам’ятаєте приказку: «Чим славне місто – тим і хвалиться!» Так ось, щорсівчани її напряму пов’язують із найпопулярнішим райцентрівським торговельним закладом – «Вітамінкою».
Туди відправляють ситненько перекусити гостей нашого міста, туди залюбки ходить обідати добряча частина земляків. Що не день, то все більше і більше.

Голови райдержадміністрації та районної ради Павло Мірошниченко, Іван Орда привітали вдома Івана Дмитровича Слизького. Під час зустрічі поговорили, відповіли на запитання, які турбували шановного ветерана. Побажали йому міцного здоров’я, довгих років життя та бадьорості духу.
***

Фронтові листи

Коли в селі знаходять мову голови


На превеликий жаль, у селі Тихоновичі вже не залишилося жодного ветерана війни. Але мітинг до Дня перемоги відбувся. І поминальна церемонія. По закінченню мітингу до сільського будинку культури запросили дітей війни і присутніх на польову кашу та солодощі. Самодіяльні аматори подарували концерт. Завдяки тандему двох голів: села – Анатолія Бондаренка й свк «Райдуга» - Анатолія Ігнатенка, підприємця Анатолія Тебенка все було організовано на найвищому рівні. Щедро, по-домашньому. Людям це подобається, вони за таку хорошу співпрацю.
Вікторія ФЕДОСЕНКО, художній керівник
Тихоновицького СБК

З шаною і «Київськими каштанами»

Демонстрували ерудованість і витривалість

У центральній бібліотеці відбулася година-реквієм «Звитяга та жертовність заради Перемоги!», під час якої старшокласники районної гімназії переглянули документальний фільм «Україна у Другій світовій війні»
Якщо вам відомо про місця, де під час війни загинули радянські воїни, які не були перепоховані, або хтось випадково натрапив на останки солдат, просимо повідомити про це за номером (097)8070319.
Денис Дрозд, молодший науковий
співробітник ММК «Лісоград»

Від душі, за християнським звичаєм

Швидше одужуй, герою!

Про поранення нашого земляка Петра Швидкого районка розповідала наприкінці квітня. І про те, як добрі люди – прихожани церкви «Джерело життя» на чолі з пастором Леонідом Івановим вирішили йому допомогти, організувавши благодійний концерт популярного львівського гурту «Provider».

четверг, 7 мая 2015 г.

Дитячий футбол

У рамках обласної першості серед ДЮСШ наші юні футболісти зіграли на виїзді в Куликівці. Вихованці старшої групи звели свій матч унічию (1 : 1), а молодшої – здобули безумовну перемогу (4 : 0).

«Енергетик» - чемпіон

Минулої суботи відбувся останній тур змагань з міні-футболу. «Снов» на останніх хвилинах матчу поступилася «ДЮСШ» (0 : 1), а представники ВПУЛГ і «Зірки» не з’явилися на спортмайданчику, тож їм зарахували технічні поразки з рахунком 0 : 3.

Любо, братці, любо!

Активну участь у наведенні належного порядку на території нашого міста 4 та 25 квітня взяли козаки «Щорської козацької сотні». Об’єктом нашої праці вкотре став місцевий гідропарк. Ми разом з іншими представниками громадськості повитягали з водойм дошки, гілки, пляшки та різний мотлох, скопали клумби, обрізали поламані дерева, повигрібали опале листя з території. Приємно бачити результати своєї роботи. Городяни, що завітають на відпочинок до чистого парку, гадаю, будуть мати гарний настрій. Хотілось би вірити, що відвідувачі підтримуватимуть чистоту, будуть долучатись до благоустрою парку, примножувати красу міста. І не лише у день прибирання, а повсякчас.

18 стихійних звалищ «наказали довго жити»…

Цікаві деталі до попередньої оповіді про хід соціально-екологічної акції з прибирання «Зробимо Україну чистою!-2015» додав заступник міського голови Валентин Харченко.

Бігали на повну силу

Упродовж трьох днів, з 27 до 29 квітня, на щорському міському пляжі проходили навчально-польові заняття із захисту батьківщини. Щодня по шість годин викладач цього предмету Віктор Кравець вчив учнів гімназії та ЗОШ №1 повзати по-пластунськи, на швидкість вдягати протигази, копати окопи, бігати з повною викладкою: 1 день 100 метрів, другий - 500, третій – кілометр тощо. З 15 учнів, що проходили практику (8 – з першої школи, 9 – з гімназії) відзначилися Максим Масленок, Іван Мороз – з гімназії, Роман Єфименко та Сергій Ларченко – із ЗОШ №1. Дівчата ж у ці дні вивчали сестринську справу.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО, фото автора

«Гірко бути ветераном», – перша фраза, яку я почула, переступивши поріг оселі 90-річного Якова Песенка



Чоловік із травня 1944 року і до травня 1945 року подолав шлях від Новозибкова Брянської області* і до Берліна. Був поранений. Втратив здоров’я: через те, що, окрім шинелей і якихось тілогрійок, у них не було одягу, а треба було постійно йти у наступ і в мороз, і в дощ. Застудив легені. Тепер це дається взнаки. Має багато нагород.

Запитання до влади від міськради

Відразу шість запитань керівникам міської ради поставила міський депутат Галина Ісаченко. Серед них редакція виокремила: «Чому міська рада не звітувала перед виборцями міста за свою роботу за 2014 рік» та «Чи встановили правоохоронні органи винних у розкраданні автомобіля УАЗ (знаходиться на балансі міськради), який повинен бути переданий в зону АТО?»
Від редакції. Решта питань стосуються питань благоустрою міста, і розглядатися мають на засіданнях виконкому, загальних зборах, сесіях тощо. Міськрада не є співзасновником газети, тож не зовсім зрозумілою є ситуація, коли її депутати починають з’ясовувати стосунки між собою не у сесійній залі чи безпосередньому спілкуванні, а через газету…
Бажаємо їм порозуміння і готові до співпраці на основі укладених угод. Нагадуємо, що згідно з чинним законодавством, втручання у редакційну політику ЗМІ є забороненим.

На ветеранському пленумі



На пленумі районної ветеранської організації, який днями відбувся, обговорювалися поточні питання людей похилого віку, відзначення 70-х роковин перемоги над фашизмом. Участь у його роботі взяли Н.Васько (заступниця начальника райуправління відділу ПФУ), М.Яковець (директор терцентру), Н.Моцар (сільський голова Старих Борович), А.Шрамченко (голова первинної ветеранської організації). Долучився до заходу і представник відділу прикордонної служби ст.Щорс І.Ковальов (на знімку), привітавши всіх учасників з Днем перемоги і побажавши їм усіляких гараздів.
Л.КРАВЕЦЬ, голова райорганізації ради ветеранів

Видання про подвиг народу

Трагічні 1941-1943 роки навічно увійшли в історію нашого краю. Спомини очевидців тих подій – найправдивіше джерело інформації про окупацію

Історію рідного краю маємо пам`ятати

Сьогодні вся країна відзначає свято – 70- річчя великої Перемоги над нацизмом. До цієї важливої події в Щорській загальноосвітній школі-інтернаті «Казка» проводилися різноманітні заходи військово-патріотичного напрямку. Під час тижня мужності «Герої живуть доти, поки про них пам’ятають», вихованці 7 та 8 класу мали можливість відвідати історичний музей партизанського руху в с. Єліне. Працівники музею привітно зустріли вихованців школи: провели цікаву екскурсію парком Слави до пам`ятника Партизанській родині, ознайомили з героїчною боротьбою партизанських загонів проти загарбників в роки Другої світової війни на території с.Єліне. Тривожні почуття викликала виставка листів в’язнів з німецьких концтаборів. Захопила експозиція справжніх партизанських землянок із збереженими особистими речами партизанів, зброєю, амуніцією.
Маємо пам’ятати історію рідного краю, героїв Щорсівщини, і робити все, щоб не повернулася війна в наші домівки.
О.КОВАЛЕНКО, директор школи-інтернату 

среда, 6 мая 2015 г.

99-річна партизанська зв`язкова і досі в строю

«Помнит Вена, помнят Альпы и Дунай…» Усі добре пам’ятають цю пісню Олександри Пахмутової на слова Євгена Долматовського у виконанні Лева Лещенка. Ця пісня про перемогу нашого народу над фашистськими окупантами, про його незламний дух. Перемога у цій війні далася нам дорогою ціною. Та зараз настали інші часи…

Разова грошова допомога


З метою забезпечення виплати разової грошової допомоги ветеранам війни, особам, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, Кабмін прийняв Постанову від 31.03.2015 р. №147,

Випадок на вокзалі


Мені щотижня доводиться їздити до обласного центру. За місяць набігає чималенька сума. Близько 27 гривень в один кінець, якщо помножити на 8, вийде 216 гривень. Можна тиждень жити. І ось 30 квітня я вкотре прийшла на вокзал. Дала своє посвідчення (мені, за законом, можна їздити за півціни). І почула…

Почали діяти зміни до окремих законів

Законом України „Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” від 28.12.2014 № 76-VIII внесено до окремих законів України зміни, якими передбачено: з 1 червня 2015 року вилучення із законів право окремих категорій громадян на пільговий проїзд. При цьому буде збережено

З недалекого минулого


Минулого місяця ми надрукували дати з нашої недавньої історії. Цього місяця ми вирішили продовжити започатковане. Почнемо з найостаннішої дати: 25 травня 1920 року Сновськ став повітовим центром (етимологічно термін «повіт» походить від слова «віче» і дослівно означає район, в якому чоловіче населення здатне зібратись на єдине віче для вирішення місцевих

Італійці пообіцяли кучинівцям маршрутку, яка звозитиме їхню малечу до дитсадка

Про Миколу Щорса знімається новий документальний фільм

Нове бачення постаті легендарного полководця Миколи Щорса, нові факти його біографії, нові (різні!) погляди на роль в історії - все це буде у новому документальному фільмі «Человек великой смуты», робота над яким наближається до завершення. Ідея створення цієї стрічки належить внучатому племіннику М.О. Щорса Олександру Дроздову (нині керівник благодійного фонду Б.Єльцина), а її виконавцем став відомий самарський кіномитець Олег Ракшин.

А яблуні у мами цвітуть біло-біло…

За вікнами її хати вкриті густим цвітом яблуні, а вона, Варвара Пилипівна Єрмоленко, сидить край столу і з болем дивиться на фотографію свого чоловіка, ветерана Великої Вітчизняної війни, образ якого ніколи не зітреться з пам’яті.