четверг, 31 декабря 2015 г.

Щоб будні стали яскравішими


Щоразу, коли буваю на виробничій території ТОВ «МК «Добробут», приємно зворушують душу малюнки на стінах гаражів – симпатичні курчата, які щойно вилупилися з яєць. А з торця будови - величезне настінне панно. Автор цих картин – зять  В.В. Пилипенко й П.І. Капиці професійний художник Олексій Бордусов. Щоразу, приїжджаючи з дружиною до Щорса, він залишає на пам’ять свої твори. Тому й усередині готелю птахопідприємства, де мешкає подружжя керівників, також незвична атмосфера, створена умілими руками Олексія. Яскраві кольори, приємні оку пейзажі – усе сприяє релаксації після важкого й напруженого робочого дня.

среда, 30 декабря 2015 г.

ЩАСТЯ КОЖЕН РОЗУМІЄ ПО-СВОЄМУ



Можливо, хтось і не вірить у містику, але гості ювіляра А.С. Біби з Єліного були дуже здивовані, коли з початком урочистостей у його чепурному домі під стелею закружляв

Дискутували, шукали компроміси, бажали миру і злагоди

Більше п’ятдесяти двох питань порядку денного розглядалися 25 грудня на ІІ сесії районної ради VII скликання за участі двадцяти двох депутатів. Не прийшли на пленарне засідання четверо – з поважних причин. Власне, так свою відсутність вони пояснили головуючому – П.Л. Мірошниченку. У президії, окрім нього, були  заступник І.Г. Орда, в.о. голови райдержадміністрації  В.В. Радібеда.

Знову про субсидії

До редакції „Променя” продовжують звертатися читачі з проханням роз’яснити ті чи інші аспекти призначення державних субсидій на житлово-комунальні послуги. За детальнішою інформацією ми звернулися до начальника управління соцзахисту РДА О.В. Запорожець.

Матеріальна база поліпшилася – це факт

Підбиваючи підсумки 2015 року, начальник відділу освіти райдержадміністрації Т.А. Булденко серед іншого, акцентувала увагу на продовженні процесу поліпшення матеріальної бази закладів освіти нашого краю. (Про  це наша газета повідомляла неодноразово). І ось днями надійшла інформація, що районне керівництво (після погодження в

понедельник, 28 декабря 2015 г.

Сучасна школа

Продовжує надходити інформація про поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів району. Як розповіла „Променю” начальник відділу освіти райдержадміністрації Т.А. Булденко, на цьому тижні – у вівторок – до міської школи №1 привезли нові засоби навчання. (Простіше кажучи – все необхідне для кабінету фізики).

Вчитель року


Відбувся районний етап конкурсу педагогічної майстерності „Вчитель року”. У відділі освіти РДА розповіли, що участь у ньому взяли троє вчителів з міських навчальних закладів й стільки ж – з сільських (Петрівського, Великощимельського, Кучинівського). Учасники заходу продемонстрували свої напрацювання з таких  предметів як іноземна мова, історія та математика, показали, якими матеріалами наповнюють свої блоги в мережі Інтернет тощо, провели майстер-класи викладання з оригінальними формами і методиками роботи. У підсумку журі визнало переможцями конкурсу вчителів О.В. Шетюк (історія), Т.О. Миронцову (математика), Т.О. Зарбі (англійська мова). Вони представлятимуть наш район на обласному етапі конкурсу, який відбудеться взимку, після Новорічних свят. 

Чи вистачить району власних грошей у наступному році?

Провідним питанням порядку денного розширеного засідання колегії райдержадміністрації, яке відбулося у вівторок, стало обговорення параметрів проекту районного бюджету на 2016 рік.

воскресенье, 27 декабря 2015 г.

Крісло, гроші та закон Якщо відьми дійсно існують, то, напевно, саме через їхні чорні справи на зібраннях нашої міськради постійно палахкотять пристрасті. Чого лише варті були на першій сесії спроби окремих депутатів не допустити затвердження нового секретаря. Хоча... Може, проблема не в нечистій силі, а в непереборному бажанні деяких старих посадовців й надалі вважати себе господарями життя, ігноруючи інтереси простого народу?

Друга сесія міськради розпочалася доволі конструктивно. І явка депутатів була майже стовідсоткова – з 26 дійсних народних обранців прийшли 25, а відсутній (О.Гончаренко) заздалегідь написав заяву міському голові О.Медведьову, що через поважну  причину не зможе цього дня взяти участь у роботі  зібрання.

Список переможців акції 2015 року

№ п\п ПІБ Адреса Приз
1 Кочан Л.Н. с.Жовідь,  Супер-приз порося

вторник, 22 декабря 2015 г.

Велике загальнодержавне зібрання

10 грудня Київ зустрічав редакторів комунальних друкованих ЗМІ з усієї України. Приїхало стільки, що президент-ложа НСК „Олімпійський” ледь їх вмістила. І це зрозуміло, адже кожен з перших вуст хотів почути  про анонсовану  реформу в пресі, про найближчі кроки на шляху  до інтеграції в європейський інформаційний простір, пріоритети і зобов’язання влади, те, як буде забезпечуватися нормативно-правова база та фінансова підтримка, визначатимуться „першопрохідці”.
Олександр Назаренко

День відкритих дверей у секторі надання адміністративних послуг

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» та з метою налагодження діалогу з громадськістю і підвищення прозорості влади, заступником голови РДА Володимиром Карпенко в рамках реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» 22 січня 2015 року був затверджений районний План заходів на 2015 рік.

понедельник, 21 декабря 2015 г.

Силове триборство

8 грудня  на базі міської школи  №1 відбулися традиційні районні змагання з силового триборства серед допризовників, присвячені Дню Збройних Сил України. Кращі результати в особистому заліку продемонстрували: Є.Максименко (школа  №1) – І місце, Д.Анікієнко (теж школа №1) – ІІ місце, а П.Янчевський  (школа №1) та О.Авраменко (Тихоновицька ЗОШ)

ЗРОБИТИ СВІТ КРАЩИМ

Чоботар

Коли онук навчався у молодших класах школи, мені довелося згадувати про те, що бачила й навіть що чула про війну. Завдання у них було написати оповідання про події воєнних років у нашому селі. Героями мали бути земляки, а розповіді – очевидців, а не з книжок. Так і з’явилося кілька оповідей, одну з яких надрукували в 39 томі «Казки Чернігівщини» унікального сорокатомника «Українські народні казки».

Чорнобильців вшановували, як героїв

14 грудня у Щорсі з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було покладено квіти до Пам’ятного знаку героям Чорнобиля та хвилиною мовчання вшановано  пам’ять загиблих.

Безпека мешканців Щорса: хто про кого мусить дбати?

Мабуть, багато хто з мешканців міста (особливо водії) помічають, що на вулицях не вистачає в деяких місцях дорожніх знаків. Приміром, виїжджаючи з вул. Р.Люксембург на Архітектурну – не зрозуміло, хто кому дорогою повинен поступатися: чи водії, що їдуть від базару, чи водії, що прямують у городнянському напрямку з  об’їзної дороги? Місцеві за давньою  звичкою вважають, що головна дорога –вул. Архітектурна і все ж таки гальмують на Р.Люксембург. А що робити заїжджим? З таким запитанням ми звернулися до начальника місцевої ДАІ Володимира Пискуна.

Оказії на дорогах, крадіжки і подібні сумні явища

Злодії часу даремно не втрачають й повільно, але впевнено, роблять свою чорну справу. Так, у Щорсі в ніч з 4 на 5 грудня з салону стареньких «Жигулів» хтось вкрав надувний човен

Нещодавно учні міської школи №1 взяли участь у вже традиційній акції – зборі теплих речей для бійців батальйону особливого призначення „Чернігів” (на фото).
Також школярі відправили захисникам Вітчизни свої малюнки. Увага і добрі побажання дітей ще раз нагадали тим нашим землякам, які несуть  службу на сході країни: народ вірить у їхню силу і здатність перемогти ворога. А ще – готовність зробити все можливе заради захисту рідної землі. 

УКРАЇНА ЩОРСЬКА МІСЬКА РАДА Перша сесія сьомого скликання РІШЕННЯ 20 листопада 2015 року м. Щорс №6-1/VII Про перейменування вулиць, провулків у місті Щорс та демонтаж пам’ятників


Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, та зверненням голови Щорської державної адміністрації П.Л.Мірошниченка, міська рада в и р і ш и л а :
1. Перейменувати наступні вулиці та провулки у місті Щорс та надати їм нові назви: Антошина – Яблунева; Боженка – Котляревського; Володарського - Юрія Костюченка; Дзержинського – Зелена;  Енгельса – Чернігівська; Жовтнева – Жовтнева; Карла Маркса – Банкова; Калініна – Калініна; Кірова - Віктора Максименка;  Комсомольська – Соснова;  Крупської - Я.Мудрого; Куйбишева – Виноградна; Леніна – Незалежності;  Орджонікідзе – Польова;  П.Морозова  - Козацька; Піонерська – Шкільна; Рози Люксембург - Воїнів Інтернаціоналістів;  Свердлова - Свято-Троїцька;  Фрунзе  - Вишнева; Фурманова - Героїв Крут; Чапаєва – Соборна; Червоноармійська – Свободи; Щорса – Миру; Щорського підпілля - Щорського підпілля;  Незалежності - провулок Незалежності. Провулки: Володарського - Юрія Костюченка; Жовтневий – Жовтневий; К.Цеткін - вулиця Заводська; Калініна – Калініна; Рози Люксембург - вулиця Натана Рахліна; Свердлова — Свято-Троїцький; Урицького – Вокзальний; Фрунзе – Вишневий;  Щорса – Миру.
2. Здійснити демонтаж: меморіальної дошки на будинку, в якому у січні 1918 року розміщувалась Сновська рада робітничих, селянських та солдатських депутатів (вул. Карла Маркса,5, будівля міської ради); пам’ятник В.І. Леніну, який знаходиться в місті Щорс по вулиці Леніна, біля районного Будинку культури; пам’ятник М.О. Щорсу, який знаходиться на території залізничного вокзалу (вул. Вокзальна); пам’ятник М.О. Щорсу, який знаходиться в місті Щорс по вулиці Леніна,19 перед районною радою.
3. Забезпечити заміну вивісок назв вулиць та провулків, демонтаж пам›ятників та внести зміни до фінансово-облікових документів міської ради у відповідності до цього рішення.
3.1. При формуванні бюджету на 2016 рік передбачити видатки на заходи, вказані в п. 1,2 даного рішення.
4. Дане рішення оприлюднити через засоби масової інформації.
5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради М.І.Якименка.
і                          Міський голова О.О.МЕДВЕДЬОВ

Електронний сервіс

На офіційному веб-сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії га кадастру http://map.land.gov.ua (у розділі «Публічна кадастрова карта») працює електронний сервіс замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Свято відкриття новорічної ялинки

відбудеться в Щорсі 25 грудня – про це розповів „Променю” міський голова Олександр Медведьов. У п’ятницю, о 16-00, на центральній площі міста розпочнеться святкова програма і урочисто засвітяться вогники на головному символі  новорічної пори – ялинці. Наразі міські служби займаються придбанням ще однієї гірлянди  та нових прикрас. До речі, площа перебуває під відеонаглядом, тож тепер, можливо, зникне ймовірність крадіжки гірлянд. (Як це було в деякі попередні роки).

пятница, 18 декабря 2015 г.

Удосконалення політичного процесу

Ось все і сталося! Вибори відбулися, хвилювання та ажіотаж позаду. Те, що нині відбувається на всеукраїнському рівні, коментувати не хочу. Як-то кажуть, дивіться телевізор, усе побачите.
Після осіннього народного волевиявлення у соліста-гумориста нашого хору „Спадщина” М.М. Тичини з’явилася ідея, як полегшити життя депутатам Верховної Ради, а саме: чом би не вдосконалити голосування в нашому парламенті за допомогою... телефона? Це ж так просто! Виглядатиме ж усе на практиці приблизно так.

Скільки витратити на новорічне застілля?

Наступний рік буде високосним і символом його стане Червона (Вогняна) Мавпа. Ця тваринка спритна, цікава, артистична і непередбачувана. Тому недаремно кажуть, що 2016-ий буде сповнений сюрпризами, феєричними подіями. Щоб наступний рік був успішним, варто в новорічну ніч «задобрити» господарку року, поставивши на стіл її улюблені ласощі та екзотичні страви.

Вільна боротьба

12 грудня у Ніжині відбувся відкритий чемпіонат міста з вільної боротьби серед юнаків 2003-2004 та 2005-2006 рр.н. На змагання приїхали 12 команд з Чернігівської, Київської, Полтавської та Сумської областей, Києва – загалом майже 130 спортсменів. Серед них – і п’ятеро щорських борців.

Волейбол

Ігри другого туру районного турніру з волейболу відбулися в Нових Боровичах. Господарі майданчика програли командам „Освіта” (0 : 2) і ВПУЛГ (1 : 2). Натомість „Ветеран” здобув дві перемоги – над тими ж „Освітою” (2 : 1) та ВПУЛГ (2 : 0). Представники Петрівки обіграли залізничників з „Локомотива” – 2 : 1.

Інвалідність – не перешкода Кості робити масажі. У нього ж руки золоті!

„Хай йому допомагає Господь” – ці слова я адресую Костянтину Олександровичу Бєляєву, який нещодавно в торговому центрі „Вега” відкрив масажний кабінет.

Ціни на молоко селян не задовольняють

Не відкрию нічого нового, якщо скажу, що зараз село виживає за рахунок молока. Реалізація його приносить реальну копійку в сімейний бюджет.

Оновлюється матеріальна база

Яким був 2015-ий рік для освітянської галузі району – на конкретних фактах коротко розповідає начальник відділу освіти райдержадміністрації Т.А. Булденко.

понедельник, 14 декабря 2015 г.

Вшановували мужніх і самовідданих

День, наповнений турботами

МАЛЕНЬКА МАМА ВЕЛИКОЇ СІМ’Ї

Хто з нас не задумувався, чому так влаштоване життя: у когось із малечку все задумане вдається, доля стелеться рівною дорогою, удача дарує  успіх. Іншого доля веде манівцями, звивистою стежиною через колючі терни та болото. Про перших кажуть, що народився із золотою ложкою в роті, а про других – народила мати, та не облизала. Хтось завбачливо уникає помилок, а хтось, попри перестороги й передчуття, вперто долає труднощі. Кимось керує тверезий розрахунок і раціоналізм, а іншим – поклик серця, природна доброта й бажання зігріти теплом своєї душі увесь світ.

Нагорода на форумі «Добро твоїми руками»

Чернігівщина завжди могла похвалитися щиросердними людьми, які допомагали тим, хто цього найбільш потребує. А останні два роки на плечі волонтерів лягли турботи і про військовослужбовців, які боронять країну в зоні АТО, і про їх родини. Знаходиться добре слово та матеріальна допомога і для внутрішньо переміщених осіб.
У Міжнародний день волонтера, який відзначили 5 грудня, на базі санаторію «Остреч» Менського району вітали волонтерів перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич та директор департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш.
Серед нагороджених була і представниця нашого району – медична сестра відділення переливання крові Щорської ЦРЛ Валентина Миколаївна Охременко (на знімку). Валентина Миколаївна – член правління районної організації Товариства Червоного Хреста, активний пропагандист здорового способу життя та боротьби зі СНІДом, туберкульозом серед молоді та інших верств населення. Пропагує донорський рух, надає допомогу пораненимим учасникам АТО. Брала активну участь у зборі продуктів харчування для внутрішньо переміщених осіб.

Фото Л.КРАВЕЦЬ

Переселенка з Донбасу Світлана Золкіна: „На Щорсівщині мене зустріли, як рідну”

Я з тієї категорії людей, чия доля – у буквальному розумінні слів, - обпалена війною. Полишила Донбас з тяжкими думками, бо їхала звідти до малознайомих місць, туди, куди очі дивилися. І яким же  було здивування, коли в Нових Боровичах  мене зустріли, як свою. І будинок сільський голова Анатолій Сірий підібрав, і лісничий Новоборовицького лісництва Михайло Аніщенко допоміг дровами, і керівник райорганізації Червоного Хреста Віктор Кравець надав різнобічну підтримку, і ще багато хто. Наші з чоловіком сусіди, інші односельці пропонували консервацію, картоплю і буряки, все необхідне. Які небайдужі, чисті і світлі люди, як переймаються вони чужими клопотами! Чесним, працьовитим, доброзичливим, мені хочеться їм вклонитися і надіслати найщиріші слова подяки. Сподіваюся: рідна країна скоро встане на повен зріст і запанує в ній мир і  злагода.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ

Про тарифи: три історії з життя

Минулого тижня редактор газети „Промінь” О.Компанець знову підняла тему відому й досі  надзвичайно актуальну – вартість послуг водопостачання та каналізації у Щорсі. Особливо гостро наведена інформація виглядала у порівнянні діючих у нас тарифів й розцінок по інших райцентрах області.  З огляду на резонансність деяких моментів діяльності підприємств житлово-комунального господарства,  „Промінь”  наводить добірку історій, які повідали наші читачі. Можливо, це така ситуація на небі склалася, так вишикувалися зірки, що увага громадськості зосередилася на комунальній проблематиці?

І знову – про субсидії

З огляду на звернення читачів, „Промінь” продовжує публікацію роз’яснень процесу оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги. Інформацію надала начальник управління соціального захисту населення РДА Ольга Запорожець.

ВИТЯГ З НАКАЗУ ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРА ЩОРСЬКОГО РАЙОННОГО ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРІАТУ 25.11.2015 №327 Про організацію і проведення приписки громадян 1999 року народження до призовної дільниці Щорського району


Зустріч з учасником АТО

У п’ятницю, 4 грудня, напередодні Дня Збройних Сил України, на зустріч з вихованцями гуртків Щорської районної станції юних техніків завітав працівник навчального закладу Тісний Олександр Тимофійович, який у квітні цього року був мобілізований і зараз перебуває у зоні АТО,

Існування залізничної лікарні під питанням. А як люди?

І.  Історія
Зародження медицини у Щорському районі сягає корінням в кінець  ХІХ століття. Перші архівні документи датовані 1883 роком, коли було відкрито медичний пункт при депо Лібаво-Роменської залізниці, де надавалась медична допомога пасажирам, залізничникам, членам  їх сімей та жителям навколишніх сіл.

Ольги Фреймут у Щорсі не було. І у Мені та Корюківці теж


Цього тижня Щорсом гуляли розмови про те, що у школи з перевіркою організації харчування дітей  їде популярна ведуча телепрограми „Інспектор Фреймут” Ольга Фреймут. Ці чутки неслися з неймовірною швидкістю і наробили багато переполоху. Про всяк випадок у всіх навчальних закладах взялися за генеральне прибирання: мили, шкребли, протирали. Словом, порядки наводили скрізь.
Прокоментувати ситуацію я попросила очільницю відділу освіти РДА Т.А.Булденко. Тетяна Андріївна була спокійною і лаконічною. Підтвердила, що по лінії відділу освіти вона не отримувала подібної інформації. Підкреслила, що зазвичай пані Фреймут їздить до тих, на кого надходять скарги.  А у нашому районі, за словами Тетяни Булденко,  у шкільних їдальнях продукти свіжі, готують з них їжу хороші кухарі. Вони дотримуються санітарних норм, чистоти і порядку.
Олена КОМПАНЕЦЬ
P.S. Зате у „Контакті” можна переглянути сюжет про відвідини восени щорського готелю „Колос” журналістами телепрограми „Ревізор” (виходить на „Новому каналі”).

Майбутнє – за самоврядуванням

Минулого тижня у Щорсі відбулися урочисті збори з нагоди
Дня працівників місцевого самоврядування

Розуміння і співчуття

В одному комедійно-історичному фільмі, знятому ще за радянської епохи, була така сцена: лікар запитує у пацієнта - „На що скаржитеся?”, а у відповідь чує від родички цього молодого чоловіка – „На голову він скаржиться...” Ескулап же філософські зауважив: „Голова – предмет темний і вивченню не підлягає...” До певної міри він був правий. Хоча за майже триста років, що минули від тих часів, медична наука все ж таки зробила відчутний крок уперед. Зокрема – і в сфері психіатрії. Про те, які фактори нині впливають на стан психічного здоров’я населення нашого краю, читачам „Променя” розповів М.В. Куценко – головний лікар центральної районної лікарні, фахівець-психіатр з 26-річним стажем.

Додому так і не дійшов. Замерз

Нещодавно тривожна звістка сколихнула приміське Займище. Там, у березнячку, що майже за сільськими хатами, зранку було знайдено мертвим місцевого жителя.

Подаруй своє тепло та турботу дітям-сиротам...

Започаткована в минулому році акція «Різдво у кожен дім», де щорсівчани до новорічних свят збирали подарункові набори для дітей-біженців, залишила теплі спогади не тільки в організаторів, а й у всіх учасників акції.

У сто два роки низківчанка Марія Єфіменко лущить кукурудзу і ріже яблука коровам

У Низківці довгожительку Марію Аристархівну Єфіменко знають від великого до малого. Про неї навіть легенди складають і цілі чудо-казки. У всіх оповідях переважає добро і тепло.

У взаємодії влади та громадськості

З 1 по 10 грудня 2015 року було оголошено Всеукраїнську декаду зайнятості для учасників антитерористичної операції та осіб з інвалідністю.

Менський правовий центр відповідає прагненням земляків

Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює з 1 липня нинішнього року і обслуговує населення 7 районів: Менського, Сосницького, Коропського, Семенівського, Н-Сіверського, Щорського, Корюківського та м.Новгород-Сіверський.

Знайшли монети

Нещодавно у музичній школі було знайдено декілька старовинних монет. Сталося це під час монтажу нових металопластикових вікон.

среда, 9 декабря 2015 г.

З витримкою і силою духу

Зима багата на свята християнські і професійні, і це добре - літо люди працювали, можна і відпочити, повеселитись. Але є одне свято на початку зими, яке аж ніяк не назвеш веселим. Це Міжнародний День інвалідів. Добре ж, якщо хоч раз на рік в цей день районні соціальні служби приїдуть поцікавитися, як вони живуть, скажуть добре слово. Давайте не будемо лукавити ні перед Богом, ні перед людьми - так воно й є. А інвалідам, престарілим людям, як нікому, потрібна увага.

вторник, 8 декабря 2015 г.

Пільги чорнобильцям

Мінсоцполітики України 1 серпня підвищило розміри щомісячної грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, віднесеним до категорії 1 та 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, яку передбачено п.14 ст. 20 та п.6 ст. 21 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, та затвердило зазначені розміри, відповідно: І категорія - 398,40 грн; ІІ категорія - 199,20 грн. Зазначений наказ набрав чинності 17 листопада
Т.СИЛЬЧЕНКО,  головний спеціаліст УСЗН

Нове у законодавстві

Відповідно до пунктів 1 та 5 прикінцевих та перехідних положень Закону „Про національну поліцію ” з 7 листопада 2015 року втратив чинність Закон  „Про міліцію ”.

понедельник, 7 декабря 2015 г.

Пам`ять про батька-партизана

Блиндажи, землянки, словно шрамы,
Очевидцы незабытой драмы,  
Заросли кустарником, травою
В Елино, израненном войною.

«ЖИВЕМО, ЯК УМІЄМО»

З Оленою Леонідівною хотіла познайомитися давно, бо чула про неї багато гарних відгуків. І на святкуванні Дня села минулого вересня також згадували про неї добром. Завідуючою Кучинівським відділенням зв’язку вона стала два роки тому. Непросто поєднувати обов’язки матусі трьох дітей з такою неспокійною роботою. А ще на недавніх виборах земляки обрали О.Л. Омеляненко депутатом сільради.

„Тепер це дійсно моє свято”, - вважає мешканець Щорса Сергій Самусенко

Йому 38 років. Родом із села Синявка сусіднього Менського району. Після закінчення тамтешньої школи  строкову службу проходив у прикордонних військах. (На території Луганської області). Потім став контрактником, належав до особового складу відділу прикордонної служби  „Щорс”. Пізніше працював у місцевих закладах освіти.

Відстань у тисячі кілометрів - дружбі не перешкода

24 листопада відбулась відеоконференція між учнями  Щорської районної гімназії (Марія та Вікторія Мохнюк, Анна Кайнога,  Єлизавета Куліковська, Євген Шуляк, Анна Кожанова,

Струни Полісся

Один раз на рік, у листопаді – грудні, на базі Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва проводиться обласний пісенний конкурс гітаристів, учнів позашкільних закладів „Струни Полісся”.

Як знайти прості відповіді на складні запитання?

В одному з попередніх номерів „Променя” було опубліковано матеріал під назвою „Субсидія – це  просто”. Але, судячи із звернень наших читачів, це не завжди так. Тому постала очевидна необхідність детальніше розібратися зі станом справ у сфері  надання  допомоги соціально уразливим  верствам населення.

„Сіверщина в боротьбі за волю”

У центральній бібліотеці відбулася презентація книги нарисів Олександра Ясенчука «Сіверщина в боротьбі за волю». Вона цікава тим, що розповідає про невідомі або маловідомі факти з історії національно-визвольної боротьби на Чернігівщині першої половини XX століття.
Серед оповідей привертають нашу увагу спогади героя України Левка Лук`яненка «Подорож по Чернігівщині в пошуках історичної правди». Окремі сторінки книги присвячені військовим діячам армії УНР Івану Ремболовичу, Аркадію Валійському, Михайлу Білозерському.
Присутні говорили про необхідність висвітлення «білих плям» в історії краю, про виховання справжніх патріотів України. Переглянули викладку літератури «Пізнай свою історію, вона єднає», де представлялись книги сучасних українських авторів про карколомні події 20 століття, які змінили Україну. Бібліотека отримала в дар від автора кілька примірників його книги.
Зустріч відбулася за підтримки депутата обласної ради Олега Хасенка.
Н.МОКРОСНОП,  директор Щорської ЦБС

Інформація була різнобічною і вичерпною

Днями відбулося чергове засідання президії районної організації ветеранів. На нього прибули поважні  гості. Міський голова О.О. Медведьов вів мову про перспективні плани, проекти, залучення інвесторів для розбудови життя міста.

Голодомор

Минулої п’ятниці у міському сквері зібралися представники громадськості району, аби вшанувати пам’ять майже 4 мільйонів жертв голодомору 1932-1933 років. Багато країн світу вже визнали його геноцидом проти українського народу. Ці невинні душі могли принести славу Україні, дати життя дітям. Те, що сталося 82 роки тому, не дає спокою поколінням, адже це одна з найстрашніших сторінок нашої історії. Тому багато хто з присутніх тримав у руках свічку пам’яті за душами убієнних під час голодомору. У скорботну хвилину вони задумалися про долю дітей, країни. Заупокійну літію провів настоятель Свято-Миколаївського храму отець Павло. У своїй проповіді священик вів мову про ідеали братолюбства і жертовності, закликав любити й берегти Україну.До підніжжя пам’ятника жертвам голодомору люди ставили свічки з колосками, які в ті далекі часи могли б урятувати життя багатьом голодуючим. У скорботі схилили голови керівники району, численні службовці, усі, хто приєднався до мітингу-реквієму. У суботу о 16-ій годині відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання. Свічки пам’яті запалали на підвіконнях будинків і квартир, службових кабінетів і офісів. Пам’ятати, щоб не повторилося…
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ

Перед фіналом бюджетного року

У вівторок колегія райдержадміністрації спільно з президією райради в ході засідання розглянули виконання програми соціально-економічного розвитку та бюджету Щорсівщини за підсумками 9 місяців. Розширену доповідь з цього питання виголосив І-ий заступник голови райдержадміністрації В.В. Радібеда.

Робочий візит Анатолія Євлахова

У середу Щорс з робочим візитом відвідав депутат Верховної Ради Анатолій Євлахов. Метою його перебування стало ознайомлення з ходом ремонтно-будівельних робіт на деяких об’єктах  освітньої інфраструктури – спортшколи, міської школи №1 та музичної школи. Нагадаємо: саме Анатолій Євлахов разом з деякими депутатами групи  „Чернігівщина” цьогоріч домігся  виділення з держбюджету України 3 мільйонів гривень для соціально-економічного розвитку нашого району.

воскресенье, 6 декабря 2015 г.

Тютюн чи махорка?

Життя дорожчає – це помітила кожна людина, яка заходить до магазинів. І яким чином реагувати на такі реалії – кожен віршує індивідуально. Хтось економить, відмовляючи собі у купівлі деяких товарів. А дехто шукає альтернативу звичним маленьким радощам свого повсякденного існування.

пятница, 4 декабря 2015 г.

Прикмети і забобони мисливців

З давніх-давен ведеться, що більшість мисливців – люди забобонні. Існує поміж них чимало прикмет, вірувань і традицій, які можуть як привернути удачу на полюванні, так і зіпсувати вихід в угіддя. До певної міри це стало навіть частиною культурного спадку нашого народу. А витоки такої „забобонності” сягають тих часів, коли наші пращури добували тварин винятково для харчування. І коли здобич приносили не лише завдяки силі та вправності, а й завдяки чомусь містичному: випадку, збігу обставин або незбагненної круговерті подій.

Невідомого водія, який на смерть збив пішохода, розшукує поліція

1 грудня близько 17 години невідомий водій невстановленого транспортного засобу, рухаючись по ділянці дороги, яка проходить по вул. Ватутіна в с.Нові Боровичі в районі розташування житлового будинку № 29 в напрямку м.Щорс, скоїв наїзд на пішохода Никитенка Анатолія Івановича, 12.11.1962 р.н., уродженця та мешканця с.Н.Боровичі, вул. Собурова,7. Чоловік перебував на проїзній частині дороги. Не надавши першої медичної допомоги, той кермувальник просто зник з місця пригоди. Травми ж, отримані пішоходом, виявилися смертельними.

І знову радує новинками салон „Меблі для всіх”

Завжди хочеться створювати нову сім’ю в затишному гніздечку. З милим рай і в курені? Все це, безумовно, так, але життєвий досвід показує, якщо в цьому курені будуть красиві, сучасні і зручні меблі, будь-яка споруда здаватиметься палацом. І ми допоможемо створити для вас затишні умови з самого початку життєвого шляху вашої сім’ї! Звичайно ж, кожній парі хочеться, щоб їхній будинок був затишним, красивим і сучасним. Меблі – це відмінний подарунок усім молодим сім’ям. Приємно починати сімейне життя з новенькими меблями.
Салон „Меблі для всіх” проводить особливу акцію для молодих сімей. При купівлі комплекту меблів для кухні, спальні, вітальні тощо, вам буде надана хороша знижка, і до того ж – накопичувальна. Красивий і багатий інтер’єр можна створити у своєму затишному гніздечку, але все обмежується фінансами, і, звичайно ж, фантазією молодих та їх батьків. У цьому гніздечку будуть чудово виглядати не тільки шикарне ліжко в спальні, але і м’який диван, і крісла.


Що стосується фінансів, то тут ми допоможемо. Наш салон пропонує знижки на купівлю меблів для молодят (за наявності свідоцтва про шлюб).
Інна БАТЮК, консультант салону «Меблі для всіх»

«Лише разом – ми сила!»

Під час неспішної розмови з сільським головою Тур’ї Т.М. Мартиненко це твердження постійно повторювалося. Тамара Миколаївна щиро переконана, що лише за підтримки й допомоги багатьох людей вона здатна змінити щось у житті сільської громади.

„Телефон довіри” – можливість громадськості інформувати про порушення законодавства та дієвий засіб боротьби з корупцією

Як відомо, в 2014 році набрав чинності Закон України «Про запобігання корупції». Закон визначає основні засади у сфері запобігання корупції, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень збитків, шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Виявляється: щорсівчани скаржаться справедливо

Журналістам нашої газети вже не звикати до постійних скарг на те, що у сусідніх районах споживачам щастить платити менше за послуги водопостачання і водовідведення.

Ну хіба не приколи?

У нашій області є легковий автомобіль, який їздить і не на бензині, не на газу і солярці, а на дровах!
Належить автівка 36-річному Євгену Коливану, жителю села Черниш Чернігівського району.

Поширення СНІДу в районі більше, ніж удвічі перевищує середньообласний показник


1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це можливість дізнатися про факти щодо цієї небезпечної хвороби і втілити знання в практику. ВІЛ-інфекція - це інфекційна хвороба, яка розвивається в результаті багаторічного знаходження в клітинах вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується повільним пошкодженням імунної системи.

Інваліди мають право на захист та рівність

Третього грудня в Україні відзначають Міжнародний день інвалідів. Безумовно, цей день не є святковим. Проте він нагадує про необхідність створення для інвалідів у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей та творчого потенціалу.
Державою створено комплекс законів, які регулюють практично всі аспекти життя людей з інвалідністю. Цими законами визначено право на реабілітацію і санаторно-курортне лікування, на освіту, працевлаштування, соціально-побутове обслуговування, забезпечення автомобілями, візками, протезно-ортопедичними виробами та інше.

вторник, 1 декабря 2015 г.

«ПЕГАС МІЙ НЕ ПОРОДИСТИЙ, А ТАК…»

Світлана у мами була одна, тож змалечку мріяла про велику родину, в якій буде багато дітей. І ще в неї було одне дитяче бажання – навчитися вишивати. Коли матуся сідала за шитво, маленька Світланка мала важливу роботу: заправляти нитку у вушко голки. Сповнена гордості, дівчинка бралася до справи, раділа, що у неї таке відповідальне доручення. Коли дитина підросла, мама показала їй, як класти з муліне на полотно хрестик до хрестика. Чи можна кілометрами виміряти нитки, якими упродовж життя Світлана Олексіївна вигаптувала свою долю? Певно, що ні. Яскраві мальви та інші диво-квіти різнокольорово цвітуть на рушниках і серветках, скатертинах і наволочках, багатьох інших виробах майстрині. А от доля її, як у тій пісні, шита здебільшого «червоними і чорними нитками»…

Вільна боротьба

У Щорсі відбувся відкритий чемпіонат обласної ДЮСШ „Олімп” з вільної боротьби серед юнаків та дівчат у двох вікових групах (2006-2008 рр.н. та 2003-2005 рр.н.).

Спортивна гімнастика

Минулими вихідними Чернігів став місцем проведення відкритого чемпіонату області зі спортивної гімнастики серед дівчат.

Настільний теніс

Шестеро вихованців ДЮСШ (тренер – Т.Сарапіна) взяли участь в обласній спартакіаді школярів з настільного тенісу.

Чужої біди не буває

Маленькому жителю села Єліне Дениску Сочевцю всього-на-всього 7 рочків. Але за  такий короткий відрізок життя хлопчик уже встиг натерпітися болю і безкінечних звернень до лікарень.  Наразі він знову перебуває на черговому обстеженні у одному з  медзакладів області, де фахівці намагаються знайти причину захворювання легенів. Ситуація доволі складна і потребує вкладання великих коштів. Дорогі препарати можуть  дати шанс Дениску на життя і одужання. Перші кроки на підтримку стану єлінського  першокласника  вже зробив обласний депутат Григорій Божок. Мама Дениса Олена Павлівна Смаль (тел. (095) 8264017) щиро дякує Григорію Никифоровичу і бажає усього найкращого, що є в цьому світі. А ще вона просить земляків також відгукнутися  і допомогти хлопчику. Картка ПриватБанку: 5168 7573 0131 5786 (Смаль Олена Павлівна). Будьмо милосердними!