пятница, 29 января 2016 г.

Ми – за чесну співпрацю, об’єктивність і порозуміння Повертаючись до надрукованого Вже декілька тижнів для городян гарячою темою для обговорення є сесія міської ради від 18 грудня минулого року, тим більше, що присутній на ній кореспондент своїм дописом «Крісло, гроші і закон» («Промінь”, №52) «підігрів» інтерес до неї. Заради встановлення істини ми змушені висловити своє бачення описаних у газеті подій і того, що їм передувало.

На першій сесії міськради здивування і нерозуміння з нашого боку викликала пропозиція від голови про встановлення йому і його заступникам доплати за складність та напруженість у роботі у розмірі 50% та премії теж у розмірі 50% від окладів на листопад та грудень 2015 року (у попередньому скликанні заступники мали до 25% премії, а секретар мала 50 %, тільки як виконувала обов`язки відсутнього голови). Найбільше обурення викликала премія, адже її все-таки призначають за якісь досягнення, а їх, зрозуміло, ще не могло бути. Проти проголосували все ті ж 11 депутатів, так званих «марнотратників», рішення було прийняте, бо не вистачило 3-х голосів.

Пожежа

22 січня 2016 року о 3 год. 27 хв. на ПЗЧ  ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання у житловому будинку в м.Щорс по провулку Прорізному,11. Власник - 1986 року народження.  Горіла хата розміром 10 х 8 м, стіни дерев’яні, обкладені силікатною цеглою, покрівля шиферна, освітлення електричне, опалення пічне. Причина виникнення лиха  – неправильне облаштування й експлуатація  печей та димарів. Вогнем пошкоджено 3 м² стіни та 2 м²  перекриття. На гасіння  залучався караул  ДПРЧ м.Щорс. Завдяки вчасному виявленню  та оперативним діям вогнеборців пожежу ліквідовано на початковій стадії розвитку. Мешканцям району ще раз нагадують про дотримання правил пожежної безпеки.

вторник, 26 января 2016 г.

Коли в садочку пахне смачно

Низківський дитячий садок нині відвідує не так багато малюків. Холодно, дороги важкі, грипозна небезпека...
Однак ті, хто все-таки ходять до сільського дошкільного закладу, про це точно не  шкодують. Ще б пак! У гральній кімнаті – квіти й різноманітні забавки, у спальні – немов у віночку, а на кухні пахне свіжим борщиком і яблучно-грушевим узваром. Кухар Ніна  Потапуко (на знімку) хоч і працює невеличкий відрізок часу, вже встигла продемонструвати свою професійну майстерність.  Готує так смачно, що аж пальчики оближеш! Навіть у самому ставленні до виконання виробничих обов’язків у Ніни Олексіївни є щось особливе, тепле, материнське.
За словами керівниці садочка К.М. Варуші, її колега – просто знахідка! На таких, як вона, тримається саме життя.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ

понедельник, 25 января 2016 г.

Ми себе почуваємо захищеними

Наші маленькі села, дякуючи людині з великим серцем – депутату райради і земляку М.Ф. Росіку,

Жовідь і Піщанку снігові заметілі не лякають

Зима останнім часом розщедрилася на сніг.  Для нашого краю це добре – земля хоч трохи наповниться довгоочікуваною вологою. Але в той же час сніг робить проблематичним пересування пішоходів і автомобілів.  І якщо в місті дороги чистять частіше, то сільські вулиці можуть і не дочекатися трактора взагалі.
Проте в селах Жовідь і Піщанка такої проблеми не існує з 2009 року, відколи тут (на території колишнього колгоспу «Авангард») запрацювало ПСП «Яна ПЛЮС».
- Люди мають роботу, а село - суттєву допомогу щодо благоустрою, - говорить  сільський голова Наталія Ховпун. - Директор підприємства Олександр Веселий надає техніку всі ці роки, тож взимку вулиці, і навіть дорога між нашими селами, завжди розчищені. Завдяки транспорту ПСП, ми ліквідували і стихійні сміттєзвалища.
Дійсно, це гарний приклад співпраці  між сільрадою і приватним підприємством.
Лариса МАРТИНЕНКО

Спрацювали непогано. На „четвірку” за п’ятибальною системою

Суботній світанок 16 січня видався для районного центру дуже сніжним.  Тож керівництво міськради ввело в дію заздалегідь розроблений план. За словами міського голови Олександра Медведьова, першими виїхав на розчистку вулиць трактор МТЗ-80, який належить

Зима. Мороз. І снігу вдосталь

Якщо початок зимового сезону більше нагадував осінь, бо морозів і снігових опадів майже не було, то під  Новий рік природа надолужила все, що „недодала” нам у грудні. А, власне, у січні наші земляки могли з упевненістю констатувати: ми таки дійсно мешкаємо у зимовому краї. Минулої суботи район добряче запорошило снігом. Як це вплинуло на життя місцевих громад – читайте далі.

Про бурку теплу і бюджетну політику

Протягом останнього року майже всі політики захоплено коментують теми децентралізації та підвищення ролі місцевого самоврядування  в державі. Мовляв – громада сама повинна  вирішувати основні питання своєї життєдіяльності, а не якісь районні,

Видаткова частина міського бюджету: на що вистачить грошей?

Міський голова Олександр Медведьов, як і обіцяв минулого тижня, розповів читачам „Променя” про те, на що витрачатимуться бюджетні гроші в 2016 році. Нагадаємо: міський бюджет затверджено в сумі трохи більше 6 мільйонів гривень.

«Я виконав справу життя»

Цьогоріч світова громадськість відзначає 105 річницю від дня народження відомого письменника Анатолія Рибакова, життя і творчість якого доля пов`язала і з нашим краєм.
«Поехал я в Щорс, остановился в Доме колхозника, дали мне единственную комнату с телефоном – писатель из Москвы!

У ГАЛУЗІ З’ЯВИЛАСЯ ПЕРСПЕКТИВА


актуальне інтерв`ю
Минулий рік для тваринництва району був дуже складним. На 1 січня 2016 року  у сільгоспформуваннях утримується всього 1328 голів великої рогатої худоби, в тому числі 695 корів, що становить, відповідно, 115 і 103 відсотки до рівня минулого року. Водночас скоротився обсяг виробництва молока й м’яса. А от виробництво яєць зросло на 18 відсотків. До речі, ТОВ «МК «Добробут» виробило 58 відсотків загальнорайонного обсягу м’яса. Наш кореспондент веде розмову з головним спеціалістом у галузі тваринництва управління агропромислового розвитку РДА Г.В. БЕБЕХ про досягнення, упущення і перспективи галузі.

За годину – до двадцяти поточних питань

Третя сесія районної ради 7 скликання, яка відбулася 15 січня, тривала всього годину.  Та за такий порівняно короткий відрізок часу встигла  розглянути близько двадцяти пунктів порядку денного.

Супер-приз „Променя” - поросятко - знайшло свою нову господиню


Новий рік, Різдво Христове, свята Маланки й Василя для Людмили Миколаївни Кочан із Жоведі стали подвійно радісними.  Можливо, Господь Бог нарешті вирішив внести в її непросте сільське буття елементи маленького щастя й удачі, визначивши переможницею підсумкової лотереї, організованої редакцією нашого „Променя”.
Поросятко, про яке мріяли сотні передплатників, виграла саме вона!
Піднесений настрій відразу охопив мене і мою родину, друзів, знайомих, - зізнається пані Людмила. – Всі вітали, жартували, навіть на майбутню свіжину в гості набивалися!
А вручати живий подарунок Людмилі Миколаївні приїхав сам Володимир Жолобецький.  Надійний партнер в роботі, відмінний господарник, великодушний меценат. Колосальні зусилля докладає він, аби не те, що бути „на плаву”, а марку високу тримати.
Людмила Миколаївна  ж нас  подивувала своїми сюрпризами. Привезла ігристе шампанське й багато позитиву. Володимиру Івановичу вишила  іконку Миколи Чудотворця, висловивши надію, що великий Святий оберігатиме і надихатиме на нові світлі справи.
Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора

Французьким поглядом

Цього тижня у Щорсі побував представник французької благодійницької асоціації „Люба Лор’ Україна” Даніель Бедлем. Він переглянув нову програму місцевих вокалістів і танцюристів з метою відібрати  найкращі номери для участі в літньому концертному турі містами східної Франції. Попередньо вже ухвалене рішення, що цьогоріч наш хореографічний  колектив

Перевір себе на знання ПДР

З метою надання практичної допомоги водіям, територіальний сервісний центр 7444 МВС в Чернігівській області (м.Мена, вул.Жовтнева,85А) запрошує з 20 січня щовівторка та четверга з 15.00 до 17.00 кожного бажаючого перевірити свої знання  з Правил дорожнього руху  в тестовому режимі.
С.ТІБЕЖ, директор територіального сервісного центру 

„Укрпошта” демонструє відмінні результати

Державне підприємство „Укрпошта” за підсумками 2015 року очікує отримати прибуток на суму близько 50 млн грн. Цей показник у 2,5 раза більше плану (+250%) і є кращим за останні 15 років. Про це заявив в.о. генерального директора підприємства Ігор Ткачук, звітуючи за рік роботи „Укрпошти” під своїм керівництвом. Зростання прибутку досягнуто за рахунок збільшення доходів та оптимізації витрат. Зокрема зростання доходів спостерігається від послуг з пересилання дрібних пакетів (207,9%) та посилок (123,9%), приймання платежів (127,7%) та міжнародного поштового обміну (147,5%).

Легка атлетика

За інформацією завуча ДЮСШ В.Івлєва, 14 січня восьмеро вихованців місцевої спортшколи взяли участь у відкритому чемпіонаті області з легкої атлетики.

Юнацький футбол

Протягом трьох днів у Ніжині тривав відкритий турнір з міні-футболу серед хлопців 2002 р.н. На змагання прибули 8 команд з Чернігова, Прилук, Глухова і Щорса. У стартовому матчі наші спортсмени розгромили представників Прилуцького району з рахунком 14 : 4.

МАНДРУВАЛИ СВІТОМ, АЛЕ ПЕРЕКОНАНІ – КРАЩЕ КУЧИНІВКИ НЕМАЄ

Люди часом і не здогадуються, що неподалік від них живуть земляки з непростою долею, яка легковажно кидала їх з одного куточка світу в інший, випробовуючи на міць і вірність рідній стороні…

Пожежі

За інформацією начальника пожежно-рятувальної частини Р.Силенка, 15 січня 2016 року о 15 год. 35 хв. на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання у господарчій будівлі в м.Щорс по вул. Лермонтова.

На Чернігівщині винесено вирок наркокур’єру

Ріпкинський районний суд Чернігівської області засудив 39-річного мешканця Дніпропетровська, який намагався налагодити контрабанду синтетичних наркотиків в Україну.

Водохреща. Враження від ополонки

У минулому номері „Променя” було опубліковано матеріал старшого інспектора відділу з питань комунального господарства та надзвичайних ситуацій РДА О.Колотуші про правила поведінки на льоду.

Щорсівчани привітали вихованців „Казки”, або Добро робити - ніколи не пізно!

Зимові свята вже позаду, а враження після них залишаться ще надовго. Започаткована „Веселкою” та газетою „Промінь” у 2014 році акція „Різдво у кожен дім” цього року стала різноманітнішою, багатшою на подарунки.

воскресенье, 24 января 2016 г.

Україна єднає патріотів

Маскувальні сітки, теплий одяг, солодощі гімназисти передали батальйону „Чернігів”
Уже з початку нового навчального року діти під керівництвом педагога-організатора Щорської районної гімназії Марини Єрмак виготовили дві маскувальні сітки.

Подарунки для дітей з інтернатів

В останній день старого року Святий Миколай в особі координатора «Самооборони Майдану» по Городнянському району Олександра Хомазюка передав до Городнянської школи-інтернату для дітей-сиріт здоровезного ящика з іграшками. Зібрали іграшки діти Щорської гімназії.
На жаль (чи на щастя...), дітей під Новий рік в школі залишилось тільки двоє. Всі інші роз’їхались святкувати по домівках. У хороші, чи не зовсім - та все ж сім’ї...

Уточнення про субсидії

Влітку люди переживали в очікуванні опалювального сезону - як будемо платити за тепло при таких цінах? А зараз вже понад 5 млн. сімей в Україні отримали субсидії. Держава забезпечила надійну та ефективну підтримку сім’ям, які не в змозі оплачувати високу вартість комунальних послуг. Але із впровадженням змін у програмі субсидій почали ширитися різноманітні чутки, однією з яких є наступна: „Якщо не використовуєш весь обсяг газу (чи іншої послуги), то доведеться повертати субсидію наприкінці опалювального сезону”. Насправді ж розмір субсидії розраховується, виходячи з об’ємів соціальної норми споживання, що визначена постановою Кабінету Міністрів незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг.

Контракти для проходження військової служби у Збройних Силах України – справа серйозна

З метою виконання завдань та відновлення боєздатності Збройних Сил України районні військові комісаріати Чернігівської області проводять набір громадян України віком від 18 до 60 років на військову службу за контрактом і резерву Збройних Сил України до навчальних військових частин Сухопутних військ, Високомобільних десантних військ, Повітряних сил та інших військових частин на посади рядового, сержантського та старшинського складу.
Військовослужбовцям Збройних Сил України держава гарантує: стабільне грошове забезпечення, яке з 1 січня 2016 року підвищено до рівня 7000 грн - 14000 грн, одноразову матеріальну допомогу впродовж кожного року, виплату грошової допомоги на оздоровлення, щорічну оплачувану відпустку (від 30 до 45 діб), професійне зростання, безкоштовне медичне обслуговування в закладах МО України та інше.

понедельник, 18 января 2016 г.

Футбол

Січень виявився дуже насиченим на різноманітні футбольні події. Ось і 8 та 9 числа у Щорсі тривала відкрита районна першість з футзалу, участь в якій взяли 10 юнацьких команд. (Одна з них виступала поза заліком).

І взимку – теж по рибу

Коли наприкінці грудня „вдарили” добрячі морози, у лавах місцевих рибалок почало спостерігатися явне пожвавлення. Нарешті поверхню річок та озер міцно скувала крига – сантиметрів двадцять, не менше, тож з’явилися можливості спробувати рибальського щастя у підльодній ловитві. Дійсно, виходь на замерзлу водну поверхню і шукай собі місце, де „точно клює сьогодні”. Хочеш – над мілиною, хочеш – біля ями.

Їв свіжину і вдавився м’ясом

Напередодні Різдва мешканець Великого Щимеля Валентин Р. пішов до односельця заколоти кабанчика. З роботою впорався вправно: розібрав тушу, допоміг господарям все занести і розкласти, а потім, як годиться, сів за стіл спробувати свіжини.

Дійсно народний артист

Напередодні 110-ї річниці від дня народження Натана Григоровича Рахліна викладачі Щорської музичної школи на педраді ознайомились з епістолярною спадщиною видатного диригента.

Життя в музиці

Видатний український диригент, відзначений найвищими державними нагородами, професор Натан Рахлін залишив незабутній слід в історії світової музичної культури.

Зниклого у грудні чоловіка знайшли мертвим під Новий рік

Нещодавно „Промінь” розповів читачам про зникнення 18 грудня людини – мешканця села Сновське В.М. Кухаренка. І ось під Новий рік надійшла інформація, що цього чоловіка знайдено мертвим у лісі – між містом Щорс та урочищем Горбаха. Коментар стосовно цієї події ми отримали у керівника Щорського відділу прокуратури Олександра Котоноса.

Пожежі

За інформацією начальника РС УДСНС А.Терещенка, 5 січня у Щорсі через необережне поводження з вогнем господаря приватного будинку виникла пожежа в його помешканні. Вогнем пошкоджено стіни оселі. Того ж дня в Тур’ї зайнялася хата. На місці пожежі знайдено мертвою господарку помешкання. Полум’ям знищено дах і перекриття будівлі, пошкоджено стіни та майно. Причини виникнення лиха встановлюються.

Необхідна умова перевезень - вхідний пакет документів

Для отримання власниками транспортних засобів свідоцтва про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів необхідно подати до територіального сервісного центру 7444 укомплектовані відповідно до призначення транспортні засоби та надати перелік необхідних документів для його отримання, які передбачені правилами дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затвердженими відповідним наказом МВС України.

Про німецькі гроші

Управління соцзахисту населення РДА інформує про виплати допомоги з Німеччини колишнім військовополоненим Червоної армії. Бюджетний комітет бундестагу 23.09.2015 року одноголосно погодив проект директив щодо символічного відшкодування грошової допомоги колишнім військовополоненим Червоної Армії, розроблений Федеральним міністерством фінансів Німеччини.

Зичили щастя, радості й добра

Новоріччя аматори Тур’янського будинку культури зустріли весело, дотепно, за активного сприяння місцевих підприємців Ольги й Павла Шаповалів, котрі стали спонсорами.

П’ятнадцять років турботи і уваги

Час біжить швидко. Якось непомітно минули 15 років, відколи у Нових Боровичах почав діяти будинок престарілих. (Так його по-простому називають у народі, а офіційна назва цієї установи - стаціонарне відділення для тимчасового або постійного проживання територіального центру соціального обслуговування РДА). Тоді чималий обсяг організаційної роботи для відкриття нової суспільно важливої установи виконала начальник управління соцзахисту Н.Воробей.

Чому так довго їхала „Швидка”?

12 січня близько 22-ої год. мені довелося викликати „Швидку”. Був височенний тиск і по-справжньому страшно від можливих наслідків такого стану.

І Бог нас чує, і добре, коли влада не забуде

Існує повір’я: у дні великих новорічних свят небеса відкриваються і Господь чує усе, що ми говоримо, про що мріємо і що просимо. А кожна людина – це цілий світ з його безмежжям і красою, сумом і радістю. І кожна – індивідум, у якого є чому повчитися.

Про проблему із субсидією

У понеділок до редакції „Променя” зателефонувала жінка й попрохала приділити увагу одній доволі суперечливій ситуації. За її словами, вона ще у першій декаді грудня звернулася до управління соцзахисту для оформлення субсидії на житлово-комунальні послуги.

Як наповнюватиметься міська скарбниця у нинішньому році?

Нещодавно на сесії міськради було затверджено бюджет міста на 2016 рік. Цим документом визначені доходи міської скарбниці в сумі 6 мільйонів 292 тисячі 700 гривень. (Загальний фонд – 6 млн. 92 тис. 700 грн, спеціальний фонд – 200 тис.).

Щедрували й щастя- доленьки бажали!

У переддень Старого Нового року нам так захотілося чогось надзвичайного, по-справжньому казкового! Вирішили: поїдемо щедрувати, а тоді відвідаємо багатодітну сім’ю Оксани й Павла Куценків, їх милий будиночок сімейного типу, де, дійсно, усім тепло і затишно.
Задум вдався! Гостинців журналісти з працівниками відділу культури назбирали цілу торбу. Вручаючи їх маленьким і дорослим Куценкам, і самі усміхалися: і від того, що попали „в яблучко”, і від усвідомлення малесенької радості, яку принесли іншим. Думається: ця досить велика духовна ніша й надалі не заб’ється різними стереотипами. А продовжуватиме наповнюватися, приносити щастя...

понедельник, 11 января 2016 г.

«ЩАСТЯ – ЦЕ КОЛИ В ХАТІ БАГАТО ДІТЕЙ»

У передріздвяні дні ми з сільським головою Кучинівки О.М. Недвигою їхали до багатодітної сім’ї Довбиш. Діти, онуки є сенсом життя берегині цієї родини Ганни Петрівни. Відкриваю вхідні двері й ми з хазяйкою цього привітного й охайного дому падаємо одна одній в обійми. Якось одразу згадалася комсомольська юність, спільні поїздки на конференції та семінари, запальні й принципові виступи природної блондинки з широко поставленими очима Галі Щербини. Вона - комсорг найбільшої й найкращої сільської комсомольської організації. У Кучинівці було багато молодих виробничників, котрі на полях і на фермах правили іншим за приклад.

Мюзикл „З Новим роком! В добрий час ми вітаємо всіх вас!”

Для обдарованих дітей нашого району та всіх шанувальниківтеатрального мистецтва Будинок
культури підготував святковий мюзикл за мотивами дитячої казки „Вовк і 7 козенят”.

У царині мистецтва

Цариною мистецтва справедливо можна вважати територію міської станції юних техніків (директор Микола Коршун).

Гороскоп на 2016 рік

Дайте дорогу Дівам, нехай мчать до мети, Стрільці, мерщій на штурм кар’єрних вершин
2016 рік обіцяє багато несподіванок і змін у всіх сферах життя. А щоб не розгубитися і втриматися на плаву, потрібно буде навчитися бачити гарний бік у будь-якій ситуації. Мавпа, хазяйка року, — дуже норовлива і непередбачувана, від неї ніколи не знаєш, чого чекати.

Тестування-2016: особливості, реєстрація, графік проведення

За інформацією начальника відділу освіти райдержадміністрації Т.А.Булденко, міністерством освіти і науки затверджено календарний план підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань школярів у 2016 році. Основна сесія розпочнеться 5 травня та триватиме до 17 червня.

Лебедина вірність батьків зберігається у пам’яті й добрих справах дітей

Нарис
(Подається у скороченні)
Доля родини Солтисів, про яку я хочу розповісти в своєму нарисі, заслуговує на те, щоб вона залишилась надовго в пам’яті людей.


Йшов 1944 рік. В тільки-но визволені від німецької навали західні області України уряд направляє тисячі своїх представників: партійних і радянських працівників, вчителів, медиків, агрономів, інших спеціалістів для утвердження в цих областях радянської влади, проведення колективізації, підйому економічного і культурного життя краю, одним словом всього того, що встигли зробити, приєднавши ці області до України в 1939 році. В ці роки обстановка в Західній Україні була складна, напружена і небезпечна.
...Ось в це пекло посилають молоду вчительку 21-річну Ушату Катю з села Займище, що на Чернігівщині, яка перед війною закінчила Городнянське педучилище. Там вона познайомилась з Федором Дмитровичем Солтисом, з яким поєднала свою долю на все життя. Вони зустрілись в місті Городок Львівської області, де Катерина Романівна в місцевій агрошколі викладала українську мову, а Федір Дмитрович був учнем цієї школи. А все почалось з суперечки за оцінку. Катерина Романівна вивела в журналі своєму здібному учневі четвірку за непоставлений в одному слові апостроф, а він претендував на п’ятірку, бо в польській мові, яку він до цього вивчав в школі, де він раніше навчався, апострофів не ставили. І добре, що відбувся цей спір, який в майбутньому привів молоду вчительку і її учня до більш тісного знайомства, а потім і до кохання, яке продовжувалось майже 50 років, тобто до самої смерті Катерини Романівни в 1997 році. Хоча дорогу ціну довелось заплатити їм за своє вірне кохання. Федора Дмитровича добре знало місцеве населення, а також люди з лісу. Коли нова влада запропонувала йому посаду голови сільради, він завагався.
– Якщо я стану служити новій владі, то мене вб’ють лісові солдати.
Але вночі прийшли до нього і мовили:
– Ставай головою. Ти будеш захищати інтереси селян і нас також. Ми тебе і твою сім’ю не зачепимо, якщо будеш мати голову на плечах.
Так Федір Дмитрович став головою сільради. Він проводить політику нової влади, колективізації, збирає продподаток з селян, але будучи від природи розумним і лояльним, уміє лавірувати між двох вогнів: служити вірою і правдою новій владі і відстоювати інтереси селян.
Та невдовзі Федору Дмитровичу запропонували нову посаду. Повним ходом в краї ішла колективізація. Радянська влада направляла в кожне село своїх людей на посаду голів колгоспів. Федір Дмитрович, який закінчив агрошколу і успішно працював в сільраді, був підходящою кандидатурою на цю посаду. Але Катерина Романівна відмовила чоловіка їхати в те віддалене село. Відмову нова влада розцінила як саботаж колективізації, а за цим стояло жорстоке покарання. Солтиса викликають в КДБ, оголошують його ворогом народу, приплюсовують ще те, що в роки війни був у складі УНА, та ще старостою. Словом, пряма дорога на ГУЛАГ йому забезпечена.
Федору Дмитровичу дають 10 років таборів і відсилають в далекий район на лісорозробки. І не видно кінця тим мукам, тому знущанню.
...У 1952 році з маленьким півторарічним сином Славиком Катерина Романівна повертається в своє рідне Займище. Деякий час працює вчителькою в селі Малий Дирчин Городнянського району, а потім –до виходу на пенсію – в рідній займищанській школі. Через страх з чоловіком не листується, не має про нього жодних вістей.
Росте синок – єдина пам’ять про коханого чоловіка. У 1953 році помирає Сталін. Тисячі людей, незаконно засуджених, повертаються з далекого ГУЛАГУ. Така доля чекає і Федора Дмитровича.
В 1954 році він повертається в Займище до своєї дружини і сина. Живуть деякий час у хаті тестя.
Федір Дмитрович влаштовується на роботу в колгоспі, пізніше стає бригадиром городньої бригади в Хомичівщині.
У 1957 році сім’я переїздить в новий будинок і цього року народжується в них донька Галя. Та немає можливості Катерині Романівні довго сидіти в декретній відпустці й ростити доньку. Сімейний бюджет дуже бідний. Що міг заробити в ті часи в колгоспі Федір Дмитрович? Вся надія на Катерину Романівну, на її вчительську зарплату. Тож і вирішили, що треба йти працювати. А на кого залишити маленьку Галю? Родичів, які б доглядали її, немає. Мати померла давно, а батько хоч і живий, та він не в змозі без ноги доглядати онуку. І такою нянькою для Галі стає моя баба Мар’я.
Виростали діти. Слава закінчує 8 класів, а Галя йде в перший клас. Потім навчання в Щорській середній школі. Потім Слава закінчує бухгалтерсько-економічний технікум, працює ревізором в районах Чернігівської області, служить в армії, мріє, як всі його ровесники, про морехідне училище, про далекі закордонні плавання, та здійснитись заповітній мрії заважає батькове минуле, тому доводиться поступати вчитись в Київський інститут народного господарства. На сімейній раді вирішують купити легкову машину, але потрібні великі кошти, які не так просто зібрати простій селянській сім’ї, де росте двоє дітей, які навчаються. То вирішують посадити велику ділянку суниць, які в той час користувались великим попитом і приносили немалі доходи тим, хто ними займався. Сім’я в повному складі кілька років займається суницями, а на додачу ще вирощують розсаду городніх культур і постачають як жителям нашого села, так і іншим покупцям. Нарешті гроші зібрані - купується машина, яка довгі роки служить сім’ї.
Після закінчення інституту Ярослав Федорович працює в будбанку ревізором. Перевіряє, як витрачаються кошти на будівництві. Відрядження по всьому Радянському Союзу. Його здібності і талант оцінюють, пропонують посаду в першому на Україні комерційному банку. Пізніше він стає головою правління цього банку. Піднімається його авторитет. Його вже можна бачити в урядових і президентських колах. Він вже вирішує багато банківських справ як у себе в країні, так і за рубежем.
Потім Ярослав Федорович деякий час працює заступником голови національного банку. Зараз працює директором Київської філії банку „Пекао”.
Авторитетний, знаний далеко за межами України досвідчений банківський діяч багато робить для розвитку і поліпшення банківської справи на Україні.
Простий, душевний, ввічливий, добрий, дуже схожий по характеру і своїй статурі на свого батька, якого дуже любив і поважав, часто навідуючи його в селі Займище.
Ярослав Федорович має гарну сім’ю: дружину Аллу і двох дітей. Вони гідно продовжують славний рід Солтисів.
Галя після закінчення Київського педінституту (психологія дошкільного виховання) працює за спеціальністю. У 1980 році виходить заміж за військового. В них народжується двоє дітей: Славик і Юлія. Будучи дружиною військового, багато міняє місць проживання. Та сімейне життя не склалось. В 1988 році повертається в Займище до батьків, працює вчителькою в Займищанській школі. Вдруге виходить заміж за Маслюка Володимира Івановича. В них народжується син Андрій. Залишає роботу в школі, починає займатись бізнесом. Своє життя Галина Федорівна не уявляє без рідного села, без рідної своєї малої батьківщини, яку вона полюбила в дитинстві і не змогла розлюбити, зрадити її, буваючи в далеких краях. Вона мріяла про своє село, сумувала за ним і не змогла довго жити без його дивної краси. При першій нагоді повернулася в його рідні обійми. І не уявляє зараз кращого місця, кращого куточка землі, ніж рідне Займище. І вірою, і правдою продовжує служити селу і його людям. Хай щастить таким, як вона. Хай Бог допомагає їм в їхніх подвижницьких справах. Слава Богу, що вони є на світі, то і наше життя не тліє, а горить яскравим світлим вогнем.
Катерина Романівна та Федір Дмитрович відійшли у вічність, виростивши, виховавши чудових дітей та онуків, які продовжують їхній рід, їхні традиції і навіки збережуть світлу пам’ять у своїх серцях про батьків, про їхню таку непросту долю, про їхню лебедину вірність, про їхні добрі справи, які вони залишили в спадок майбутнім поколінням.
Федір ДОРОШЕНКО,
с.Займище

Вільна боротьба

26-27 грудня 9 членів спортклубу «Витязь» взяли участь у відкритому всеукраїнському турнірі з вільної боротьби «Крок до Олімпу» серед юнаків та дівчат 2002-2005 рр.н. на призи срібного призера Лондонської Олімпіади (2012 р.) В.Андрійцева, який вже втретє проводився в Малині Житомирської області.

Міні-футбол

Відкритий чемпіонат місцевої дитячо-юнацької спортивної школи з міні-футболу завершився переконливим успіхом однієї зі щорських команд.

Зустріч з обдарованою учнівською молоддю

Минулого тижня відбулася зустріч в. о. голови райдержадміністрації Валерія Радібеди і голови райради Павла Мірошниченка з обдарованою учнівською молоддю.

Візит депутата

29 грудня з робочим візитом у Щорському районі побував народний депутат України Олег Ляшко. Він вирішив ознайомитися з ходом проведення робіт на об’єктах, реконструкція яких проводиться за рахунок субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток.

Адміністративна реформа гальмує?

Про адміністративну реформу, яка все ще лише на словах та папері, продовжують говорити. Майже усі й усюди.

Пожежа в Кучинівці

За інформацією начальника РС УДСНС А.Терещенка, у неділю, 3 січня, о 20 год. 8 хв. черговий державної пожежно-рятувальної частини у Щорсі отримав повідомлення, що у Кучинівці зайнявся приватний будинок.

Щорська прокуратура стала відділом

Із середини минулорічного грудня замість 23 раніше існуючих районних та міськрайонних прокуратур запрацювали 5 місцевих. Менська місцева прокуратура обслуговуватиме наш район, Щорський, Городянський, Корюківський, Менський, Семенівський, Сосницький, Новгород-Сіверський. Її очільником (із 22 претендентів) став Іван Клюй.
Перейматися з цього приводу нашим землякам не слід. Наша прокуратура, як була, так і залишилася, тільки відтепер зветься відділом. Його керівником є Олександр Котонос, молодий, перспективний правник.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Зачарована краса

Для нас, поліщуків, ліс – прадавній друг. Він і захистить, він і нагодує, він і обігріє. А яку насолоду дарує лише від споглядання у будь-яку пору року. Нині природа розщедрилась і подарувала нам справжню зиму. Новий рік зустрічали з тріскучими морозами, незаймано-білим снігом. Це вперше за багато років діти повірили, що Дід Мороз із Снігуронькою приїхали саньми, запряженими в оленів.


понедельник, 4 января 2016 г.

Спорт

Легка атлетика
Минулої п’ятниці у місцевій спортшколі відбулася традиційна відкрита першість з легкої атлетики для дітей 2001 р.н. і молодших. У чотирьох вікових групах змагалися більше вісімдесяти представників Щорса, Мени, Конотопа, Бахмача, Борзни і Кролевця. (Програма складалася з бар’єрного бігу, бігу на коротку дистанцію, потрійного стрибка, бігу на витривалість та естафети).
Поміж місцевих легкоатлетів відзначилися: бар’єрний біг – О.Чумак (ІІІ місце), Д.Анищенко (І), В.Грищенко (ІІ), триборство – М.Лахадинов (І місце), О.Чумак (ІІІ), О.Мілевський (І), В.Лебідь (ІІІ), Д.Анищенко (І), В.Грищенко (ІІ). У загальнокомандному заліку наші спортсмени здобули ІІ місце в естафетному забігу.
На церемонії нагородження володарів призових місць міський голова О.Медведьов вручив їм подарунки. (Медалі забезпечила ДЮСШ, грамоти – відділ молоді та спорту райдержадміністрації).
До речі, нещодавно депутат Верховної Ради Анатолій Євлахов передав для відділення легкої атлетики спортшколи десять пар бігового взуття („шиповок”), а для відділення футболу – шість пар бутсів. Тобто рівень спорядження наших юних спортсменів почав поліпшуватися.
Юнацький футбол
З 25 по 27 грудня в Славутичі тривав представницький турнір з міні-футболу серед юнаків віком 16 років і молодших. Вихованці нашої спортшколи взяли участь у цих змаганнях двома віковими групами.
Жеребкуванням команди поділили на дві підгрупи. „Щорс – ДЮСШ-1” (старші) спочатку перемогли „Десну” з Чернігова (9 : 6), потім – „Спартак” зі Славутича (6 : 1). Надалі зіграли внічию (5 : 5) з конотопським „Шахтарем”, а на завершення – розгромили „Юність- 2” з Чернігова – 12 : 2. У підсумку наші хлопці набрали 10 очок і з різницею забитих і пропущених м’ячів 32 : 14 посіли ІІ місце. (Основний конкурент – конотопці – обійшли їх лише завдяки кращій різниці – 33 : 14). У фінальному етапі щорсівчани переграли „КДЮСШ-Славутич” з рахунком 5 : 4 і стали володарями ІІ місця в загальному розіграші.
Натомість у команди „Щорс – ДЮСШ-2” все склалося інакше. Вони поступилися Чернігівській „Юності” – 3 : 5, звели внічию (5 : 5) матч з ФК „Славутич” і програли „ДЮСШ – Конотоп” – 0 : 11. У грі з чернігівською „Юністю-2” за 10 місце їм теж не пощастило – гра завершилася з результатом 2 : 6 не на користь щорських футболістів.

Фотофакт

За тиждень до нового 2016-го року урочисто засяяла красуня-ялинка на площі райцентру.

Андрюшка:горе чи диво?

У пологовому відділенні Корюківської ЦРЛ перебуває покинуте немовля
11 грудня, на початку 7-о­ї години ранку Тетяна (так себе назвала жінка) з`явилася у коридорі «пологового». Вагітна, брудна і зі шлейфом перегару, попросила допомоги медичного персоналу, бо ось-­ось має народити.

воскресенье, 3 января 2016 г.

Пригода, що трапилася дорогою до Хмільника...

Попивши кави на київському залізничному вокзалі з незнайомцями, у нашого земляка зникли документи і речі, а сам він потрапив у морг. Та Бог виявився милостивим.

Поліцейські спрацювали на відмінно

Днями злодій поцупив мій велосипед, який я залишила у дворі. Від того, що сталося, я була у подвійному шоці, адже велосипед – не мій, а державний.

Закріплення депутатів Щорської міської ради, обраних на виборах 25 жовтня 2015 року, за вулицями міста

Андрущенко Наталія Іванівна – підприємець (м.Щорс, вул.П.Осипенко,2), вулиці: Короленка, Пушкіна, Свято-Троїцька (Свердлова), П.Осипенко, провулки: Свято-Троїцький (Свердлова), Жовтневий; Апецько Олександр Владленович – пенсіонер (м.Щорс, вул.Піонерська,16), вулиці: Шкільна (Піонерська), Маяковського, Щорського підпілля, Героїв Крут (Фурманова),

Хрюшка поїде у Жовідь, а дрова – у Тихоновичі

Минулого четверга, коли проводили підсумкову новорічну лотерею, у приміщенні редакції газети „Промінь” було не проштовхнутися. Подивитися на це цікаве дійство прийшло чимало містян, навіть сільчан, котрі – хто як – сходилися до нас на 10-00.