среда, 30 марта 2016 г.

Толерантно і спокійно

Такого спокійного і конструктивного міського сходу протягом останніх десяти років не було. Можливо, причина панування такої толерантної атмосфери на зібранні – мала кількість учасників? (Їх прийшло мало, ледве з півсотні). Або усвідомлення громадян, що увагу треба приділяти не глобальним проблемам, а тим, які можна розв’язати силами  місцевої громади.
Свій виступ на сході міський голова О.Медведьов розпочав із слів подяки землякам, які восени

Конкурс від «Добродел»: розкажи, як робиш добру справу – поїдь до Європи!



Центр АХАЛАР, PDCS (Словаччина) http://www.pdcs.sk/sk/, і платформа «Добродел» оголошують конкурс спрямований на підтримку ваших позитивних громадських ініціатив. Переможці конкурсу побувають стажуваннях у Польщі або Словаччині.

Навчальні стажування – унікальна нагода впродовж п’яти днів поспілкуватися з колегами з-за кордону, на власні очі побачити та дізнатися про те, як відбувається процес втілення громадських ініціатив у сусідніх країнах, перейняти європейський досвід у цій сфері. 

вторник, 29 марта 2016 г.

Знову настала весна, а проблема з прибиранням сміття залишилась…

Діє громадська рада
У п’ятницю за участі заступника  голови райдержадміністрації Володимира Карпенка відбулося чергове засідання громадської ради при РДА. Відкрив та вів засідання її голова Володимир Смоляк, він також прозвітував за свою роботу за рік. А зроблено було чимало: налагоджена співпраця  з різними установами, та громадськими організаціями  району,

понедельник, 28 марта 2016 г.

„Калинонька” вивчає вишивку

НАДЕЖДЕ САВЧЕНКО

Я пишу из далекой  России,
Где все люди поджали хвосты.
Дорогая Надежда-Надiє,
Разрешите быть с Вами на ты!

Браво, «БіСС»!

18 березня у приміщенні дитячої музичної школи ім. Н.Г.Рахліна відбувся концерт дуету «БіСС», який подарували своїм слухачам від щирого серця викладачі Світлана Гладченко (акордеон) та Сергій Крецула (баян). Дует вже давно відомий мешканцям нашого міста. Його виступи є окрасою концертів школи і РБК. За час існування колективу накопичився великий репертуар. Це і оригінальні твори для баяна та акордеона, обробки народних мелодій, естрадно-джазові твори і, звісно, класична музика.
Шанувальники музичного мистецтва (а це не тільки викладачі, а й лікарі, посадовці, колишні учні музичної школи, батьки, перші вчителі)  щирими оплесками вітали виконавців.
- Браво, «БіСС» - саме так дякували вони за приємну мить насолоди спілкування з музикою.
Т. ГРЕБЕНЮК,
зав.відділом народних інструментів

Єдина сила – слово

Леонід Терехович народився в селі Кучинівка 26 березня 1941 року. Сьогодні йому виповнилося б 75 років. Батьки — вчитель мови і літератури Никифор Якимович та проста селянка-колгоспниця Агафія Максимівна. У післявоєнний час сім’я жила бідно, але мала невелику бібліотеку. Леонід уже в 5 років прекрасно читав, вчив і декламував напам`ять вірші. У старших класах редагував шкільну стіннівку.

Вони завжди готові прийти на допомогу

Захист прав дитини – один з основних пріоритетів
нашої держави, що зобов’язує усі органи влади
працювати в інтересах підростаючого покоління.
Сьогодні мова піде про службу у справах дітей, яка відзначила свій 20-літній ювілей. Вона здійснює заходи щодо захисту законних інтересів дітей, їх прав і свобод, вирішує питання соціального захисту та організації роботи із запобігання дитячої бездоглядності. У Щорському районі у служби жіноче обличчя. Очолює її Світлана Лихошерст, її надійні помічниці – завідуюча сектором опіки та піклування Галина Корецька та спеціаліст сектору Ірина Біба. На тендітні плечі цих жінок покладено обов’язок перейматися проблемами чужих дітей, тоді, коли їхні батьки цим не займаються.

Спорт

Вільна боротьба
17 березня у Чернігові відбулися VI Спортивні ігри школярів області з вільної боротьби. Вдало виступила збірна  нашого району, яка була представлена  вихованцями ДЮСШ „Колос”.
В окремих вагових категоріях наші спортсмени вибороли перші місця, а саме: Д.Мелащенко

Допомога солдатським сім’ям

Доки на сході нашої країни триває війна, а чимало наших земляків зі зброєю в руках протистоять російським терористам, їхні сім’ї потребують допомоги. І слід зауважити, що  не лише держава, а й місцева громада продовжує приділяти увагу  соціальній підтримці родинам захисників Вітчизни.

Тамара Семенок, сільський голова Рогізок: „Село живе і не бере грошей з бюджету”

Минулий рік був дуже напруженим. Робота сільської ради, депутатського корпусу, виконавчого комітету зосереджувалась на здійсненні заходів з благоустрою населеного пункту, наповненні сільського бюджету, соціальному захисті населення. До депутатського корпусу прийшло 7 молодих, енергійних депутатів. Заслуговують на слова подяки колишні народні обранці: О.П. Самусенко, Р.М. Яненко, С.М. Козянко, А.В. Колупайко, Т.П. Шестак, О.І. Клипа. Хочу сказати слова вдячності і нашим односельцям, які брали участь у антитерористичній операції. А це - А.В. Бобров, О.О. Мойсіяш, О.В. Бруй, В.О. Броварник, О.І. Желєзний,  Ю.П. Яцен, А.В. Бодяк, С.В. Бодяк,  О.Я. Приходько, В.В. Приходько, О.О. Щербина, О.І. Коваленко, В.П. Атрощенко, С.А. Шестак. Побажати їм та їхнім сім’ям міцного здоров’я, щастя, благополуччя, миру в їхніх домівках та в усій Україні.

Три села – одна громада

Суничне, Попільня і Шкробове належать до однієї сільради. Чимало однакових проблем турбують мешканців цих населених пунктів. Але є деякі питання, які стосуються  лише якогось окремого  села. Наприклад – водопостачання у Суничному.

Сота весна матері-героїні

На сторіччя до петровлянки Наталії Сороки приїхало стільки гостей, що в її хатинці важко було знайти бодай одне вільне місце. Багатьом  довелося стояти, аби побачити і вислухати  хвилюючі  вітання і все, що відбувалося.
Кожна людина у своєму житті хоче зробити щось важливе, що дозволить відчувати себе людиною.  Наталія Миколаївна Сорока народила сімох дітей, діждалася 15 онуків, 18 правнуків і навіть 8 праправнуків. Їй судилося перебувати у вирі  тих гарячих подій, котрі перевернули  хід вітчизняної історії. Та які б труднощі  вона не переживала, завжди переносила їх гідно, залишаючись у лоні чистої доброти, зберігаючи в собі чисті джерела краси і світла. 

У режимі поіменного голосування

На четвертій сесії районної ради 7 скликання, яка відбулась 18 березня, було розглянуто більше трьох десятків поточних  питань. Вони, немов проливали світло денне на наше непросте буття.

Збори громадських активістів

20 березня в районному Будинку культури відбулися збори громадських активістів. На порядку денному було одне питання: „Про боротьбу з браконьєрством в акваторії річки Снов, її притоках та прилеглих озерах”.

Рішення сесії районної ради від 18 березня 2016 року

РІШЕННЯ
Щорської районної ради
(четверта сесія сьомого скликання)
від 18 березня 2016 року, № 4/7-2
Про звіт про виконання районного бюджету за 2015 рік

РИБООХОРОНА ПОПЕРЕДЖАЄ!

Нерест – особливий та надзвичайно важливий період  у житті мешканців водойм, коли відбувається їх розмноження.

Колегіально – про важливе

У вівторок на засіданні колегії райдержадміністрації розглядалися два питання – соціальне обслуговування потребуючих верств населення і перспектива розвитку тваринницької галузі району.

Хрюшка, Люська і Митяй

Зараз складно згадати все, що вмістилося у моє довге життя. Події, час, проблеми, двадцять п’ять років служби в армії – багато що з цього вже стерлося з пам’яті. Але лишилися спогади дитинства та юності, те, що сталося біля займищанських луків, на березі прекрасної річки Снов.

Наші професії: сучасність і майбутнє

Щорське вище професійне училище лісового господарства по праву належить до числа сучасних навчальних закладів, які готують фахівців для різних галузей економіки. Завдяки високому рівню професіоналізму викладачів та майстрів виробничого навчання і чудовій матеріально-технічній базі в закладі створено належні умови для ефективної підготовки робітничих кадрів. Таким чином у молоді є можливість здобути необхідні знання й зробити перший самостійний крок у своїй трудовій біографії.

Щорсівщину відвідав народний депутат України Василь Амельченко

Разом з ним районом курсував в.о. голови РДА Валерій Радібеда. Було нанесено візити до двох великих громад – Петрівської й Новоборовицької.

четверг, 24 марта 2016 г.

Про затвердження нормативів відрахувань до районного бюджету частини прибутку комунальних підприємств районної ради


ЩОРСЬКА РАЙОННА  РАДА



РІШЕННЯ (четверта сесія сьомого скликання)   № 4/7-16 від  18 березня 2016 року                                                                                

        З метою збільшення надходжень до районного бюджету та якісного його виконання, відповідно до статей 63,75,78 Господарського кодексу України, пункту 14.1.49  статті 14 Податкового кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії районної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності, керуючись частиною                   2 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада   в и р і ш и л а:

До уваги військовозобов’язаних району!

Вже більше двох десятків осіб зі Щорського району виявили бажання проходити військову службу за контрактом і направлені до навчальних центрів ЗСУ. Ще близько 10 осіб проходять медичне обстеження та психологічне тестування для визначення ступеня придатності до проходження військової служби за контрактом.

вторник, 22 марта 2016 г.

Свідоцтво про народження віднині приносять у пологове відділення


З 22 березня відділом державної реєстрації актів цивільного стану Щорського районного управління юстиції впроваджено новий сервіс. За бажанням матері, не залежно від місця її проживання, віднині можна отримати свідоцтво про народження дитини прямо в пологовому відділенні, ще до виписки з нього. Співробітники відділу ДРАЦС працюють тут по вівторках і п’ятницях у режимі фронт-офісу, приймаючи заяви і документи від породіль, а потім і видають свідоцтва. Це нововведення зроблено, щоб спростити доступу громадян до адміністративних послуг.  
На знімку: вперше,  у вівторок, у пологовому відділенні в рамках нового сервісу, особисто начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Щорського районного управління юстиції Юлія Реута вручила свідоцтво про народження  молодій мамі Анжелі Кліщенко зі Сновського (вона народила дівчинку Крістіну).

Фото Лариси МАРТИНЕНКО

Захищений той, хто попереджений


Чи не потрапляли ви в ситуацію, коли ваші права, як споживача, в торговельній мережі порушувались? Прочитайте наведені приклади (бува не з вашого вони життя?) і будьте уважніші, коли зберетеся за покупками.

понедельник, 21 марта 2016 г.

Туберкульоз прогресує

Нині в області загрозлива ситуація із захворюваності на туберкульоз.  В 2015 році цей небезпечний діагноз було встановлено 667 жителям,  що на 3,4% більше ніж в 2014 році. Збільшується і кількість хворих дітей.

Операція «Первоцвіт»



З настанням весни починається масова несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих та занесених до Червоної книги України рослин. Це підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран весняний та інші. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів. Транспортування та торгівля першоцвітами заборонені і караються законом. Реалізовувати заборонено не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені в штучних умовах, оскільки збирання насіння, частин рослин занесених до Червоної книги України, здійснюється у виняткових випадках лише з науковою і селекційною метою.
Міністерство екології та природних ресурсів України щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт». Боротьбою з незаконною торгівлею ранніми квітами займаються природоохоронні органи спільно з правоохоронцями. 

Міський сход


Загальні збори мешканців міста Щорс відбудуться 24 березня 2016 р. о 13.00 у залі районного Будинку культури.   

Перевезення пасажирів – на контролі

Під час проведення загальних зборів громадян населених пунктів району, що відбулися у лютому – березні поточного року, було порушено ряд питань стосовно незадовільного автобусного сполучення. Райрадою були направлені листи до Щорського АТП-17446  та РДА

Чернігівські представники ЗМІ побували у Верховній Раді


Тренінги від Громадської організації «Інтерньюз-Україна» завжди цікаві і пізнавальні. От і в березні цього року в рамках Програми USAID «РАДА», що реалізується Фондом Східна Європа, мені вдалося завдяки їй побувати разом з колегами-журналістами Чернігівщини у Верховній Раді.

З новою електропилою і новими планами на майбутнє


Свої загальні збори громади великощимельці проводили у красивому й теплому клубі. Цьогоріч ці збори стали удвічі пам’ятними – участь у них взяв народний депутат України  А.С. Євлахов. І усі, хто його супроводжували районом, теж були на зборах – помічники, прес-служба, районні начальники.

І у важкі часи можна працювати та єднатися

Чепелівська громада зібралася на сход села 17 березня. Головувала на ньому справжня майстриня самоврядування Марія Іванівна Мороз. А ще її називають особливою  за національним характером, неповторною у любовному ставленні  до рідної землі, носієм української самобутності.

Фінал однієї комунальної історії

Своє професійне свято працівники комунального господарство зустрічатимуть у доволі неоднозначній атмосфері.  З одного боку – їхні підприємства опинилися ніби  в розбурханому  морі  перманентних реформ та суперечливого процесу тарифоутворення. А з іншого – звичайні робітники різноманітних служб продовжують нести на собі основний тягар забезпечення безперебійного функціонування систем, без яких тепер мало хто уявляє нормальне людське існування -  водопостачання, каналізації,  вивезення сміття тощо. На жаль, не в усіх випадках  подібну діяльність можна визнати успішною.

Привіз надію

Обговорення нагальних проблем району за участю народного депутата Анатолія Євлахова  знайшло своє продовження і на сільському сході у Великому Щимелі, і у районній дитячо-юнацькій спортивній школі, гімназії, дитячому садку с.Гірськ та Гірському відділі прикордонної служби.

Шестимісячному Єгорчику потрібні памперси

У дитячому відділенні  Щорської ЦРЛ з 10 березня  перебуває малолітній Єгорчик, 8.09.2015 р.н., якому потрібні памперси.  Заходами служби у справах дітей РДА (на підставі рішення виконкому сільської ради) хлопчик був  вилучений у горе-батьків.  Ті жодного разу не відвідали  синочка у медичному закладі. А маля ж росте, хоче їсти, бути сухеньким і доглянутим.

Вода – наше багатство

Начальник дільниці  міжрайонного управління  водного господарства В.О. Виноградов у середу побував у Смяцькій школі, де провів тематичний урок на тему дбайливого ставлення до місцевої екологічної системи і значення водних ресурсів для життєдіяльності людей.

У них все справжнє

20 березня - Всесвітній День щастя. Таке рiшення прийняла Генеральна Асамблея ООН на своїй останнiй сесiї. Пропозицiю щодо вiдзначання Мiжнародного дня щастя, висунуту представниками королiвства Бутан, одноголосно пiдтримали всi 193 члени асамблеї. Дата святкування була обрана не випадково.

Скоро „Міс Schoоl-2016”

Таку назву має перший конкурс краси серед школярок, участь в якому візьмуть 10 чарівних розумниць, креативних і дуже стильних дівчат нашого міста. Все відбуватиметься 2 квітня на сцені районного Будинку культури. Глядачам за помірну ціну (квиток коштує 20 грн) випадає прекрасна нагода поринути у світ духовності й краси, і як стверджує організаторка дійства – невтомна і чарівна Євгенія Гордюк, самим помолодіти, відпочити, набратися позитивної енергетики й запалу.

З конкурсів – з перемогами!

П`ятнадцятого березня закінчилися традиційні щорічні обласні конкурси виконавців гри на музичних інструментах серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, які проводилися в містах Ніжин та Чернігів.

воскресенье, 20 марта 2016 г.

Спорт

Легка атлетика
Минулого тижня у Щорсі відбулася відкрита першість місцевої спортшколи з легкої атлетики серед школярів 2001 р.н. і молодших. Змагальна програма складалася з триборства (біг на 20 метрів, потрійний стрибок, біг на витривалість).

Кікбоксінг

З 11 по 13 березня у Києві тривав Чемпіонат України серед дорослих та юніорів. За медалі змагалося більше шестисот спортсменів.

А тут до наведення порядку ще далеко

Весна вже заявила про себе на повну силу. Чимало наших земляків уже вирушили до березових гаїв по сік, поля подекуди вкрилися першою зеленю, а в небі все частіше можна помітити зграї перелітних птахів.

Базар «гуде». Що буде далі?

Минулого тижня чимало наших земляків з подивом констатували, що на вулицях біля „Коржівського базару” зник торговельний „шанхай”. Якщо раніше тротуари неподалік обох входів на ринок були зайняті людьми, які продавали продукти і побутові речі, то тепер там можна помітити лише пішоходів. Натомість внутрішня базарна територія виглядає як ніколи велелюдною.

пятница, 18 марта 2016 г.

На Городнянщині рись покусала жінку

Сталося це в Старосіллі серед білого дня поблизу помешкання подружжя  Петра й Ольги Середи.  Ті саме поралися по хазяйству.
Рись напала зненацька, збила жінку з ніг і почала кусати. Почувши крики дружини, чоловік кинувся за звіром.  Допоміг і чотирилапий друг родини - спанієль  Діна. Собака відволікав  хижака гавкотом, а Петро влучним ударом лома перебив йому хребет. Одразу ж викликали лікарів та ветеринарів. Жінку з травмами  госпіталізували,  а у тварини взяли зразки тканин на аналізи. Рись виявилася скаженою, тож у подружжя  проблем додалося, бо антирабічної вакцини в Україні нема. А треба  було 6 ампул за ціною у 600 гривень кожна. Шукали ці ліки скрізь. Добре, що знайшли...

Анонс

26 березня  в районному Будинку культури відбудеться велике мистецьке свято  «Я живу в Україні!», присвячене вшануванню подвигу та звитяги земляків - учасників АТО. Захід організовано в рамках творчої акції аматорів  Чернігівщини  «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає»
У програмі свята :
11.00 – 12.00 - виставка творів майстрів народних ремесел, учнів загальноосвітніх шкіл району, талановитої молоді;
11.30 – 11.45 - показ моделей «Театру моди Євгенії Гордюк»;
11. 00 – 12.00 - виступ духового оркестру РБК;
12.00 – 13.30 -  тематична концертна програма за участю кращих творчих колективів району, учнів та викладачів дитячої музичної школи.

понедельник, 14 марта 2016 г.

До дня народження Кобзаря

Серед  степу  широкого,
Де  Дніпро  ревучий,
Поховали  тебе, батьку,
На  Чернечій  кручі.
І  тепер, поете  любий,
В  сім'ї  вольній,  новій,
Тебе  згадуєм  з  любов'ю
Теплим,  щирим  словом...
"Ім'я Великого Кобзаря ми згадуємо часто, адже він подарував нам безцінний  скарб," - такі слова сказали  діти, завітавши  в  день  народження Т.Г.Шевченка на голосні читання "Читаємо Шевченка  разом" до районної  бібліотеки  для дітей. Діти гуртом декламували вірші поета, уважно слухали розповіді бібліотекарів про життя і творчість поета, взяли участь у вікторині "Знаємо Шевченка", а також переглянули книжкову виставку "Він  той  поет, чиїм  ім'ям  народ  утверджений  і  сущий, поки  світу."

Збалансоване харчування у піст – запорука доброго здоров’я!

Надходить Великий піст, натомість добігає кінця тиждень, котрий у народі звуть „масляним”. А далі ми маємо духовно очищатися, перестати чинити гріхи, ображати, а ще – збалансовано харчуватися нежирною їжею, аби не завдати шкоди здоров’ю. І не праві ті люди, хто думає, що пісні страви – несмачні, одноманітні. Це зовсім не так. Принаймні, ми для вас, шановні читачі,  назбирали купу рецептів, щоб використали у домашньому меню і були задоволеними й ситими. Ось спробуйте!

Який у нас район? Маленький чи великий?

Не хотілося б констатувати, що протягом минулого 2015 року скорочення чисельності населення відбувалося по всій Чернігівщині, однак факт залишається фактом.  Нас все меншає і меншає. Приміром, у Щорському районі наразі проживає менше 24 тисяч осіб, Корюківському – 27,1,  Менському – 36,6, Сосницькому – 18,8, Семенівському – 18, Чернігівському – 52, Козелецькому – 46,2, Бахмацькому  - 45,2.
Найменшими  вважаються Срібнянський, Талалаївський, Варвинський райони, де, відповідно, мешкає 11,3, 13,2, 16,3 тисячі людей. 

Виїзна приймальня

16 березня в приміщенні Староборовицької сільради працюватиме виїзна громадська приймальня за участю приватного нотаріуса.
Прийом громадян триватиме з 10-00 до 13-00. У проведенні зазначеного заходу братимуть участь в.о. начальника Щорського РУЮ В.В.Терехов та приватний нотаріус Т.В.Татьяненко.

Відзнака

Нещодавно постановою Центральної виборчої комісії України було відзначено подякою за ефективне виконання службових обов’язків  начальника відділу ведення державного реєстру виборців  райдержадміністрації Віктора Руденка.

Волейбол

Шостого березня спортзал місцевої ДЮСШ наповнився уболівальниками, які прийшли переглянути чергові чотири матчі волейбольної першості  району. Саме цього дня вирішувалася доля призових місць.

Вітаємо переможців вокального конкурсу «Голос гімназії»


Вперше у районній гімназії відбувся вокальний конкурс «Голос гімназії». В заході взяли участь найкращі солісти-вокалісти. Конкурсну програму оцінювали компетентні тренери: керівник аматорського народного вокального ансамблю «Калина»,

Початкове технічне моделювання

У перший день весни Щорська районна станція юних техніків гостинно відчинила двері для 21 учня 3-4 класів загальноосвітніх закладів району. Діти захищали честь своїх шкіл у районних змаганнях з початкового технічного моделювання. У програму входив теоретичний залік, що виявив знання школярів з трудового навчання та ерудицію.

Акція «Підтримай солдата»



На оголошену районною бібліотекою для дітей благодійну акцію "Підтримай солдата" першими відгукнулись учні 4-го кл. ЗОШ №2 (вчитель Л.М.Крапивна). Під час  відвідування  бібліотеки  діти ознайомились з фотоматеріалами учасника АТО  сержанта Юрія Семака (житель Гвоздиківки), його  нагородами: Грамотою, медаллю "За оборону  рідної  держави". Також діти побачили прапор  України, на  якому бійці танкової роти 57-мої  окремої мотопіхотної бригади, залишили свої  імена, позивні, адреси  й  побажання. Географія  цих  написів -  уся  Україна.
Книжки разом  з листами, які принесли учні для  воїнів АТО, будуть передані волонтерами  на  передову.

Люди твої, Щорсівщино!

За ініціативою керівника районної ветеранської організації Л.Кравець голова райради П.Мірошниченко, заступник голови райдержадміністрації В.Карпенко та представник депутата Верховної Ради А.Євлахова – В.Сергійко з нагоди 8 Березня відвідали учасницю війни, 92-річну Марію Григорівну Цап. Її привітали зі святом й побажали  міцного здоров’я, гарного настрою і шани від оточуючих людей. 

Привезли і пісні, і хороший настрій

Великий святковий концерт подарували чепелівцям учасники художньої самодіяльності Сновського будинку культури. Разом із вітаннями усім жінкам громади  вони привезли цікаву різножанрову програму, хвилю піднесеного настрою, безліч позитивних емоцій. Красиво було, урочисто, романтично!
На висоті виявився  директор сільгосппідприємства, депутат районної ради В.А. Пискун. Завдяки Віталію Анатолійовичу артисти  змогли благополучно дістатися до місця призначення і благополучно  повернутися додому. 

„Березневі свята зустріли добре”, – вважає директор районного Будинку культури Лідія Легеза


На початку весни у Щорсі відбулися три  доволі масштабні культурно-розважальні заходи. Спочатку 4 березня з  нагоди Міжнародного дня прав жінок і миру було проведено офіційні збори громадськості та концерт.

У найбільшому селі району люди планують замовити асфальтування доріг і хочуть збільшення орендної платні за їхню землю

Говорили про те, що є…

У день проведення загальних зборів Софіївської сільської ради на її території проживали 244 жителі. З них працездатного віку – 106, шкільного – 25, дошкільного – 19, пенсіонерів – 63.

Сім кубометрів

Місто Щорс розташоване на узбіччі соснового лісу. Після війни розрослося і охопило ліс з обох боків. Метрів за триста від центру ліс входив  в нього клином метрів п’ятсот і, розтягуючись до кілометра,  простягався кілометрів за три.

Що по чім у магазинах?

Двічі на місяць відділом економічного розвитку, інфраструктури та торгівлі райдержадміністрації проводиться моніторинг роздрібних цін на основні продовольчі товари в районі. Наскільки ж вони змінилися з початку року? Для порівняння наводимо вартість продуктів харчування у райцентрі в грудні 2015  року та станом на 29 лютого 2016 року.


Про скликання четвертої сесії районної ради сьомого скликання

ЩОРСЬКА РАЙОННА  РАДА
РОЗПОРЯДЖЕННЯ №4
від 4 березня 2016 року

Козацька земля

Сьогодні – день землевпорядника, професійне свято людей, чия робота пов’язана з вічною цінністю. Бо добре відомою є філософська сентенція: саме із землі все починається і землею закінчується.
Користуючись нагодою, „Промінь” розповість про такий аспект діяльності землевпорядної служби, як виділення ділянок учасникам антитерористичної операції та членам їхніх сімей. Історія ніби повторюється: колись, у давнину, козаки, які захищали Вітчизну, отримували від держави земельні наділи.

Подвійна смерть у ставку

У ніч з 8 на 9 березня сталося лихо на ставку, який знаходиться неподалік дороги між Петрівкою та Старою Руднею.

«Відремонтувати міст треба обов`язково»,

 - вважає голова райради УТМР М.Мураха. У попередньому номері «Променя» було опубліковано заклик до наших земляків долучитися до ремонту мосту через річку Снов у Нових Млинах.

Кримінальний огляд

Кінець зими і початок весни позначився такими подіями.
22 лютого у Щорсі в післяобідню пору пенсіонерка,1941 р.н., зайшла провідати подругу, 1957 р.н. У неї вона побачила чоловіка, з яким та саме познайомилася на вокзалі. Усі разом вони випили, закусили. Потім чоловік вирішив піти. І вже після його відходу пенсіонерка виявила зникнення свого мобільного телефона та 150 гривень.

воскресенье, 13 марта 2016 г.

Новоборовицький спиртозавод знову працює

З 9 березня поновлює свою роботу одне з найвідоміших у районі промислових підприємств – Новоборовицьке МПД  ДП  „Укрспирт”.
Підприємство заявило про  потребу в наборі більше, ніж 40 працівників, які, ймовірно,  вже набрані. До речі, в основному із числа сільських місцевих жителів.
Отже, існують всі підстави сподіватися, що з пуском в дію заводу (керівником є авторитетний Олександр Кирилюк) економічні показники району  значно покращаться. 

Березень витрушує наші гаманці тарифами на електроенергію

З першого весняноого дня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищує  мінімальний тариф  на електроенергію для населення на 25% - до 57 копійок за кВт/год.

Привіз тепло і надію

Це не могло не  відбутися. Народний депутат  України А.С. Євлахов не міг  не розпочати  програму свого візиту на Щорсівщину з відвідин Кучинівки. Села, котре на минулих виборах дало йому найбільший відсоток голосів, найбільший вотум довіри.

среда, 9 марта 2016 г.

Жінка –

подруга, мати, сестричка, дружина!
Сонячний промінь, квітка з під снігу.
Щебет пташиний у день цей весни
Все це  для тебе – рідна, єдина
Я й світ навколо співаєм пісні!
Світлана ЦВЄТКОВА,
завідуюча сільським
 клубом  с.Жовідь

Валентина Петрик малює саме життя

Про жінку

Інна Батюк з Анею, наймолодшою представницею прекрасної статі  в родині: «Какое счастье, что у меня три дочки - мое сокровище, мои цветочки-ангелочки...»

       *           * *
Мы Женщины... Создателя творения,
Воплощенье сказочной мечты,
Облака несбыточных желаний,
Ветры из добра и красоты.
Сколько сил затратила природа,
Создавая НАС на этот свет!?

Щира і тепла розмова

Платня за оренду землі збільшується

У понеділок до редакції „Променя” завітав керівник ТОВ «Щорсагроімпульс» М.М. Скоробогатько.  Причиною для його візиту стала публікація у  попередньому номері газети статті „Земля і ліс: доходи для громади”. Як з’ясувалося,

Майбутня доля села у їхніх руках

Давайте разом поновимо міст!

Жителям Новомлинської сільської ради міст через  річку Снов конче потрібний.  Пасовища, сіножаті, грибні і ягідні  місця,

Місце останнього спочину

Останнім часом деякі наші земляки (зокрема – і мешканець райцентру О.К. Закружний)  неодноразово зверталися до редакції  „Променя” з проханням привернути увагу до ситуації на кладовищах. Їх непокоїть, що нині діючі цвинтарі  вже у недалекій перспективі не матимуть території для нових поховань. (Все логічно – люди помирають, могил стає все більше і колись таки постане  питання про відсутність місць захоронень). Особливо актуальною проблема є для міста, бо в селах стан справ у цій сфері більш-менш нормальний.

Щорський відділ Менської місцевої прокуратури повідомляє,

 що згідно з Законом  «Про прокуратуру» органи прокуратури позбавлені функції так званого загального нагляду.

Про нове перейменування вулиць

Триває обговорення щодо перейменування нещодавно перейменованих вулиць у Щорсі  – Воїнів-інтернаціоналістів та Зеленої (колишня Р.Люксембург та Дзержинського). Мешканці першої вулиці звернулися з листом до мерії, щоб змінили назву їхньої вулиці наприклад на Сновську.

Про благоустрій міста

Наприкінці лютого мешканці Щорса помітили, що біля кладовища у мікрорайоні Носівка та кінці вулиці Воїнів-інтернаціоналістів (колишня вул. Р.Люкмесбург) і по вул. Миру (колишня вул. Щорса)

У ветеранському колі

Днями правління районної ради ветеранів зібралося на своє чергове засідання з тим, щоб обговорити соціально-економічний стан розвитку району, план  святкування      25-ої річниці Незалежності України, рівень надання медико-соціальної допомоги людям похилого віку тощо. Про роботу у звітному періоді доповіли Т.В. Терещенко, Р.І. Юсухно та інші. Перед присутніми також виступили голова районної  ради Павло Мірошниченко, директор терцентру Світлана Хоменко, лікар-фтизіатр Ганна Королецька.
Загалом розмова  у ветеранському колі вийшла доволі цікавою і насиченою. 

вторник, 8 марта 2016 г.

Переваги військової служби за контрактом

Хто такі резервісти?  Знаймо, резервісти - це особи, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час. Резервісти щороку залучаються на навчальні збори, у зручну для них та їх роботодавців пору, під час активних практичних заходів підготовки (навчання, тренування, бойові стрільби) своїх підрозділів. Загальна тривалість підготовки резервістів до 30 діб на рік. За необхідності цей термін може бути збільшений до 3-х місяців.

У гармонії, у любові й щасті


Прочинивши двері в один із кабінетів Вищого професійного училища лісового господарства (директор - чарівна Лариса Дубина), побачила безмежжя виробів з дерева, соломки,

З легкою і чарівною вдачею

Очільницю Новоборовицького відділення поштового зв’язку В.І. Гаврилець особливо представляти не треба. Люди її знають давно, як надійну і перевірену трудівницю, чарівну  дружину, дбайливу маму і бабусю.

Служба „101”

 25 лютого майже відразу після опівночі  на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про займання у будинку в Щорсі по вул.Свободи (Червоноармійська). Власниця – 1982 р.н., тимчасово непрацююча. Горіла хата  розміром 12 х 7 м, стіни дерев’яні, покрівля шиферна, опалення пічне, освітлення електричне. Причина пожежі – неправильне облаштування та несправність димаря. Збитки встановлюються. Вогнем пошкоджено 2 м2 даху. Завдяки вчасному виявленню, оперативним та вмілим діям сусідів, пожежу швидко локалізовано, а ліквідовано силами чергового караулу пожежного  підрозділу. Спільними діями врятовано житловий будинок.
Р.СИЛЕНКО, начальник пожежно-рятувальної частини

Застрелено двох вовків – під селами Піщанка і Заріччя

Правду кажучи, цієї зими зграї сіроманців неодноразово були помічені біля доброго десятка населених пунктів нашого району. І хоча в більшості випадків хижаки не виявляли агресії щодо людей або  свійських тварин, проте наслідки від вовчих полювань усе ж таки не забарилися. То навідаються до чийогось обійстя і зжеруть в’єтнамське порося, то край села роздеруть козу. А найсвіжіший приклад – це коли минулого тижня у Піщанці кілька вовків просто на городі старенької мешканки села розшматували  її собачку... Залишити без уваги подібну ситуацію було б явною необачністю. З цього приводу голова райради УТМР Микола Мураха висловився наступним чином: «У мисливському господарстві так звана вовча  проблема була актуальною завжди. Про вплив хижаків на місцевий тваринний світ і життєдіяльність людини розповідати не варто, бо наші земляки добре з цим обізнані. Очевидним є факт, що надмірне збільшення кількості сіроманців (зокрема, й внаслідок їхньої міграції з територій сусідніх Росії та Білорусії) може створити певний дисбаланс у місцевій екосистемі. Саме тому в окремих випадках і потрібне регулювання чисельності вовків в угіддях.
Полювання на вовка в усі часи вважалося складною і до певної міри небезпечною справою. Добути його „по чорнотропу”, доки не випаде сніг – це вимагає від мисливців не лише досвіду та професійності, а й значної долі  везіння. І лише після снігопадів, коли звір лишає за собою чіткі відбитки лап, шанси вполювати його збільшуються. Стосовно стану справ у нашому районі хочу зауважити, що наприкінці 2015 року майже до новорічних свят, снігових опадів, по суті, не було, тому традиційних колективних полювань на вовків ми не організовували. У січні хурделиця добряче запорошила  нашу місцевість, але лише на якийсь місяць, бо розпочалася відлига. І ось в умовах фактично напіввесняної погоди єгерська служба райради УТМР змогла „відкрити рахунок” впольованих хижаків».
Андрій Пресняков, єгер обходу №5:

Спорт

Кікбоксінг

На чемпіонаті області з кікбоксінгу, який відбувся 27 лютого в Чернігові, поміж 160 учасників були і 14  представників нашої ДЮСШ „Колос”.

четверг, 3 марта 2016 г.

Про звернення громадян

Щорський відділ Менської місцевої прокуратури повідомляє, що згідно з Законом  «Про прокуратуру» органи прокуратури позбавлені функції так званого загального нагляду. Вказані повноваження перейшли до органів контролю, зокрема  - екологічної інспекції, управління держпраці, Держфінінспекції та  інших.

среда, 2 марта 2016 г.

Рудий, Сірий і Скорий керували паровозом, а Шевченко і Некрасов належали до однієї локомотивної бригади


Минулого тижня візит до редакції начальника  локомотивного депо В.Б. Зайончковського створив нагоду для принципово іншого  погляду на історію  цього підприємства. Віталій Броніславович приніс узагальнену інформацію про прізвища тих наших земляків, чиє життя було пов’язане із залізничним транспортом протягом останніх сімдесяти років.

Михайла Павлюка чекають вдома


Схоже, останні пригоди низківчанина Михайла Павлюка завершилися вдало. Принаймні, як стверджують друковані й Інтернет-джерела, наш земляк вже в Україні, вже добирається додому з Києва. Камбоджа відпустила його з Богом...

Дарма, що він – самотній. Зате він майстер на всі руки!


Михайло Велігодський у Щокоті знає кожну стежинку, кожну хатку. Він тут народився, тут колись облаштовували свої гнізда батьки і діди, сестри й брати. Батьків давно нема, а інша