понедельник, 31 октября 2016 г.

Трагедія у сусідів

На Городнянщині днями трагічно закінчилося полювання на качок трьох місцевих мисливців, приятелів.

Гріх

Федір приїхав із Дніпропетровська до своїх батьків у Займище – племінниця заміж йшла. Пив-гуляв, як хотів, тому що приїхав сам, без дружини. Не любила вона Федорову рідню.

СПОРТ

Футбол
Останнім акордом міжрайонного чемпіонату з футболу стало зарахування ще трьох очок місцевому „Енергетику”, на домашній матч, з яким не приїхали футболісти села Макішин (Городнянський район).

Шана подвигам старшого покоління

У п’ятницю, 28 жовтня, голова райдержадміністрації В.Радібеда, голова райради П.Мірошниченко та представники громадськості взяли участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника нашим землякам, загиблим у роки Другої світової війни.

Шкода екології

Місцеві мешканці, які звикли ловити рибу в річці Снов біля залізничного моста, нещодавно звернули увагу на одну проблему.

Звук мисливської сурми

Цього тижня були залагоджені всі формальності для відкриття чергового сезону полювання на хутрового звіра.

Коли душа болить

Поміж нас є люди, яким дуже легко завдати болю – словом або вчинком. Передовсім це пенсіонери, часто самотні чи напівсамотні. На схилі віку вони стають дуже чутливими до таких явищ, як підлість та жорстокість. Саме тому їхні серця так сильно реагують на будь-яку несправедливість.

Псевдодержавне утворення викрито

У рамках відкритого кримінального провадження Служба безпеки України спільно з прокуратурою веде слідчі дії стосовно членів псевдодержавного утворення «Титульний суверенний народ України».

Ремонт доріг

За інформацією з відділу житлово-комунального господарства та будівництва райдержадміністрації, у першому півріччі на території нашого району місцевим структурним підрозділом Облавтодору проведено ямковий ремонт доріг на площі 4896 м2.

Бути автомобілістом –означає рухатися вперед

Віктору Вірику нещодавно виповнилося шістдесят років. І більша частина його трудової біографії пов’язана з автомобільним транспортом. Дуже довго працював на заводі продтоварів водієм – починав на вантажівці ГАЗ-53, а в новітні часи пересів за кермо МАЗа. І ось уже майже шість років він водить шкільний автобус. За власним визнанням, робота йому подобається. Напевно, це для людини робітничої професії і є головним.

КОРОТКО ПРО РІЗНЕ

Олександр Дугель передплатив „Промінь” ветеранам
Не один рік поспіль демонструє позицію патріота Сновщини авторитетний приватний підприємець О.С. Дугель.

Інформація для суб’єктів виборчого процесу

Згідно з постановою Центральної виборчої комісії України від 7 жовтня 2016 року №437 оголошено перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Гачок для отримувачів субсидій

Зовсім нещодавно у „Промені” йшлося, що субсидія (для усіх видів опалення) буде нараховуватися з 1 жовтня, як торік. Але сталося інакше: виплати розпочнуться не з початку місяця, а з дня старту опалювального сезону. У нашому районі – з 12 жовтня. Це означає, що за жовтень мешканці багатоквартирних будинків, котрі отримують субсидію, матимуть на третину менше коштів, ніж могли б мати.

Поточні питання

Чергове розширене засідання колегії райдержадміністрації було присвячене передовсім запровадженню системи електронних бюджетних закупівель і виконанню районної програми зайнятості населення.

Корюківщина з Менщиною відстоюють госпітальні округи. Чим завершиться ця боротьба?

Свіжа в пам’яті заява нашого голови ОДА Валерія Куліча про утворення на Чернігівщині шести госпітальних округів.

Про підсумки роботи Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції за 9 місяців 2016 року



Корюківська міжрайонна виконавча дирекція є структурним підрозділом Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд), в якому cтаном на 01.10.2016 року на обліку перебуває 3550 страхувальників, в тому числі 1917 фізичних осіб - особисто платників єдиного внеску, які з 01.01.2016 року набули права на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду.

Воїну-інтернаціоналісту терміново потрібні кошти

Діагноз, винесений захиснику нашої Вітчизни, хотуничанину Анатолію Коваленку „Гранулематоз Вегенера, хронічний перебіг, активність ІІ ст. з ураженням верхніх дихальних шляхів, легень, очей, нервової системи, вторинного ураження трійчастого нерва справа, правобічна прозопальгія”, викликає великі співчуття.

Будьте милосердними

Женечці Грек із Заріччя всього 1 рочок і 8 місяців. За цей період дитятко вже пережило купу медичних втручань і наразі готується до складної нейрохірургічної операції у Київському інституті. Жені (яка зовсім не чує) мають встановити кохлеарний імплант – медичний пристрій, що дозволяє компенсувати втрату слуху.

Чекаємо креативну і талановиту молодь!

Виходимо із закликом до творчої інтелігенції, знавців мови й літератури, комп’ютера із назрілою пропозицією спробувати себе в ролі журналіста й оператора комп’ютерної верстки газети.

П’ять чернігівських нардепів підтримали ідею підняти собі зарплати удвічі

Минулого четверга наші великі депутати підтримали у першому читанні проект бюджету України на 2017 рік, внісши до нього низку поправок. Одна (поправки голосувалися пакетом) стосувалася розмірів їхніх зарплат.

Візит депутата

У Сновському районі 26 жовтня з робочим візитом побував депутат Верховної Ради Анатолій Євлахов.

Колектив просить про допомогу

Раптова біда спіткала районну гімназію. Вщент згоріло приміщення їдальні, пошкоджено частину даху та кілька кабінетів.

пятница, 28 октября 2016 г.

Вчинено напад на редакцію

Позавчора, прийшовши зранку на роботу, наш колектив отримав шок. Декілька вікон приміщення редакції були добряче розбиті, кругом валялося скло і уламки рам.

Вогонь торкнувся нашої гімназії

Якщо небесні світила, як вважають астрологи, дійсно впливають на хід подій у нашому житті, то в третій декаді жовтня зірки утворили справді химерну і несприятливу комбінацію. У Сновську сталися пожежі в приміщенні гімназії та в приватному будтинку по вул.Неретіна, а в Нових Боровичах поламався насос на водокачці й мешканці села тимчасово залишилися без водопостачання.
Здавалося, день 24 жовтня був цілком звичайним. Але ближче до вечора у місті почало коїтися лихо. Близько п`ятої години люди, які проходили повз гімназію, побачили дим, що піднімався над навчальним закладом. А коли вгору почали здійматися язики полум`я – всі зрозуміли: пожежа.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА КОНТРАКТОМ


Гідна зарплата від 7 000 гривень
Збройні Сили України гарантують своїм військовослужбовцям гідну зарплату, вищу за середню по країні. Солдат на посаді стрільця, що несе службу поза зоною АТО, отримує щомісяця не менше 7000 гривень. Залежно від посади, звання, терміну проходження служби, кваліфікації ця сума збільшується.

вторник, 25 октября 2016 г.

Вбили лося

У вівторок єгер УТМР виявив неподалік залізничного переїзду (між Гвоздиківкою та Заріччям) мертвого лося. При першому огляді було констатовано, що тварина загинула внаслідок смертельного поранення кулею.

Іменне свідоцтво – кожному!

Шлюб – це добре, це спочатку казка, а потім...

Презентації у бібліотеці

У теплій атмосфері пройшла у центральній бібліотеці зустріч з відомими жінками: дослідницею історії бібліотечної справи Л.В. Фіофіловою та поетесою, письменницею, краєзнавцем з Коропщини В.М. Михайленко.

На зимовий час

В останню неділю жовтня, вночі о 4 годині, в Україні відбудеться перехід на зимовий час.Цієї ночі, 30 жовтня 2016 р. стрілки годинників переводять нa годину назад. Це робиться згіднo з постанoвoю Кабінету міністрів № 509 вiд 13 травня 1996р. "Пpо порядок числення часу нa території України". 

Спортивна гімнастика

Як розповіла „Променю” тренер С.Коляко, минулими вихідними у Сновську на базі табору „Дружба” відбулася відкрита районна першість зі спортивної гімнастики.

СПОРТ

Юнацький футбол
Триває обласна першість з футболу серед спортивних шкіл.

Коротко про різне

У суді відбулася зміна голови
Не так давно відбулися зміни у керівництві місцевого (районного) суду.

Пожежа

За інформацією начальника пожежно-рятувальної частини Р.Силенка, 13 жовтня об 11 год. 36 хв. на ПЗЧ ДПРЧ м.Сновськ надійшло повідомлення про займання в автомобілі у м.Сновськ по вул. Незалежності,2 (поблизу магазину АТБ). Власник – 1976 р.н.

У головного районного податківця – неприємності

У головному управлінні ДФС області повідомили, що 17 жовтня співробітниками відділу внутрішньої безпеки спільно з військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону та УЗЕ у Чернігівській області ДЗЕ Національної поліції України задокументовано факт отримання неправомірної вигоди заступником начальника

Неділя, Хрещатик, фестиваль

Цими трьома словами було позначене 16 жовтня для тридцяти вихованців танцювального колективу „Ягідки”, які стали учасниками столичного телевізійного фестивалю-конкурсу „ЗіркаФест „Моя Україна”. В актовому залі Київської міськдержадміністрації вони справили чудове враження на публіку й журі, ставши володарями провідних нагород у номінації „хореографія”.

З Україною в серці

„Чудово! Незабутньо! Професійно!” – так говорили наші земляки про свої враження від концерту Національного академічного оркестру народних інструментів України, який відбувся у Сновську минулої п’ятниці. Понад півтори години музики та співів, 24 номери, рясні аплодисменти і голосні вигуки „Браво!” – все це разом створило того дня просто неймовірну атмосферу в залі районного Будинку культури.
Іван Корінь (на фото) диригує Національним академічним оркестром народних інструментів уже дев’ять років. Цей колектив, як-то кажуть, статусний. І його виступ на сцені районного Будинку культури – справді провідна мистецька подія нашого краю у 2016 році.
Згадуючи дитинство, зокрема – навчання у місцевій музичній школі, Іван Корінь визнає: отримати там хорошу оцінку було напрочуд складно. Причина – грі на баяні його навчав батько, Леонід Іванович. Але, можливо, саме така сувора наука й допомогла йому з часом досягти значних вершин у музиці? Певну роль відіграв і досвід участі в концертах, організованих Василем Полевиком. За словами Івана Кореня, до реалізації свого задуму – організувати виступ оркестру перед земляками – він йшов сім років. І ось нарешті ця мрія стала дійсністю. Й не просто дійсністю, а й можливістю для батька – Леоніда Кореня – виступити на сцені разом із визнаними професіоналами. (Він виконав пісню „Материнська туга”). Загалом треба зазначити, що Національний академічний оркестр народних інструментів має доволі щільний графік виступів. Скажімо, у жовтні він дає 11 концертів. Тож візит до Сновська є, серед іншого, і виявом пошани до музичних і пісенних традицій нашого краю. На запитання – яка роль диригента під час концерту? – Іван Корінь, на мить замислившись, відповів: „Диригент – ніби зв’язковий між публікою та оркестром. Він повинен тонко відчувати атмосферу глядацької зали. Через нього флюїди мов линуть до музик, надихають їх, піднімають емоційний рівень. Диригент дає поштовх колективу – для реакції на почуття людей. Це особливий вид сценічного мистецтва. Скажу чесно – диригування мені дуже подобається”.

Гріє душу село

Під такою назвою на Покрову відбулося в Тихоновичах свято села. До початку святкувань люди мали можливість ознайомитися з виставкою народних умільців „Село моє – для мене ти єдине”, яку вміло і творчо підготувала бібліотекар С.П. Чечко.

«Між нами, козаками»

На базі міської школи №1 відбулись змагання «Між нами, козаками», присвячені Дню захисників України.

Ми славного роду нащадки!

У школі-інтернаті тривав жовтневий тиждень під гаслом «Ми козацького роду нащадки!». На виховних годинах діти ознайомилися з традиціями та законами козацтва.

Цікаве свято

День 14 жовтня видався по-справжньому осіннім - сонячним і морозним. Саме ця дата багата на свята: Покров Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, а віднедавна – і День захисника України.

Про фестиваль „Седнівська осінь-2016”

Літературно-мистецьке свято „Седнівська осінь” давно вже стало традиційним, і слава про нього лине далеко за межі Чернігівщини.

Честь і шана захисникам країни!

У переліку заходів, приурочених до Дня захисника України, важливим моментом став візит керівників району до Займища. На сільському кладовищі вони поклали квіти до могили танкіста Ю.Костюченка, загиблого в бою з російськими агресорами.

Коли є про що сказати

Цього тижня О.Є. Крумкач приніс сумну звістку: 16 жовтня помер наш земляк, уродженець Займища О.О. Смоляк. Він є одним із тих займищан, які своєю творчістю і талантом прославили рідний край.

Коли віддадуть зароблені гроші?

Таке запитання вже тривалий час міцно обмірковують працівники райлікарні. Більше того, поміж них поширюється обурення ситуацією, коли затримка у виплаті заробітної платні складає фактично то півтора, а то й два місяці.

Родина захисників Вітчизни

Це символічне співпадіння – 14 жовтня, на свято Покрову Богородиці, у День українського козацтва і День захисника України відзначив свій 90-річний ювілей мешканець Старих Борович Микола Васильович Моцар.

Ніхто, крім нас самих, не зробить рідну землю заможною

Про це голова облради Ігор Вдовенко наголосив під час загальних зборів асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини», на яких обговорювалися актуальні питання децентралізації влади, долі земель і лісів та інші питання. В зібранні, яке відбулося 18 жовтня, взяли участь голова обласної держадміністрації Валерій Куліч та керівники районних і міських рад.

Кого ви бачите на чолі об’єднаної громади?

З таким запитанням «Промінь» звертається до своїх читачів, сподіваючись отримати щиру, незаангажовану інформацію.

На Чернігівщині ремонтують дороги

У вирішенні однієї з найболючіших проблем – ремонтів доріг загального користування – нарешті почалися певні зрушення. Цьогоріч на поточні ремонти шести об’єктів області з держбюджету виділено понад 174 мільйони гривень.

Для дітей

Нещодавно у Сновську було реалізовано ще один проект з покращення благоустрою, цього разу – в сфері організації дитячого і підліткового дозвілля.

Крик про допомогу

Зі складною недугою наразі веде боротьбу житель Тихонович, учасник війни в Афганістані Олександр Андрійович Циганок.

Просто неба – ціле сузір’я золота!

Хай би там що не казали, а цьогорічна осінь неначе прагне прикрасити все навколо яскравим золотавим настроєм та своєю невгамовною фантазією.

Робота агропромислового комплексу

Всього до збирання підлягає врожай зернових та зернобобових культур на 14053 га. Станом на 1 жовтня вони зібрані на площі 10253 га, що становить 73%.

Оплата листка непрацездатності на період санаторно-курортного лікування Чорнобильцям І категорії


На звернення застрахованиих осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до І категорії, щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності на період санаторно-курортного лікування за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування, повідомляємо наступне.

понедельник, 17 октября 2016 г.

СПОРТ

Юнацький футбол
У рамках обласних змагань на призи клубу „Шкіряний м’яч” у Сновську були зіграні матчі групового етапу для учасників 2004 року народження.

Свердловини на кладовищі людей порадували

Нещодавно на центральному кладовищі Сновська з’явилися свердловини з водою. Відкрили їх у двох різних місцях з метою поліпшення благоустрою. Словом, у людей, які відвідують могили рідних і близьких, прибирають, саджають квіти, гребуть листя, тепер з’явилася додаткова зручність помити руки, полити висаджені восени насадження, а у спеку – вмитися й освіжитися.
Заслуга у новації нової мерії, її керівництва.

четверг, 13 октября 2016 г.

Як уникнути зараження?

Осінь – у розпалі, а це значить, що сезонні захворювання дають про себе знати. Особливо ризикують люди з низьким імунітетом, діти і старенькі.

Сільський калейдоскоп

Кожному учаснику АТО – по 500 гривень
Таке рішення прийняла сесія Низківської сільради, а виконання його припало на свято Покрови. У цей день сільчани проводили великий урочистий захід - День села.

Діє прикордонний режим

З метою дотримання прикордонного режиму та забезпечення надійної охорони державного кордону головою Чернігівської облдержадміністрації 30 вересня підписано розпорядження № 590 «Про додаткові заходи щодо забезпечення додержання прикордонного режиму в прикордонній смузі та контрольованих прикордонних районах Чернігівської області».

З кулаками по столу і з погрозами усіх повбивати

У передобідню пору 11 жовтня до редакції увірвався до краю збуджений петровлянин. Принаймні, він так представився.

Постраждав хлопчик

12 жовтня у Сновську поблизу банку „Аваль” сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої постраждав хлопчик. Дитина лікується. Причини з’ясовуються. 

Пожежа

За інформацією начальника пожежно-рятувальної частини Р.М. Силенка, 7 жовтня 2016 року о 10 год. 55 хв. на ПЗЧ ДПРЧ (м.Сновськ) надійшло повідомлення про займання у господарчій будівлі в Старій Рудні по вул. Маркова. Власниця - 1983 р.н.

Упіймано шахрайку

Зловмисницю, яка виготовляла фіктивні дипломи про отримання вищої освіти та інші документи, що підтверджують навчання у вишах, викрила на Чернігівщині Служба безпеки України спільно з прокуратурою.

Майстер-клас від прикордонників

Вже традиційними стали зустрічі учнів Тихоновицької школи з представниками відділу прикордонної служби «Гута Студенецька».

У царині музики

„Фрістайл” належить до тих гуртів, які навіть відзначаючи десятиліття перебування на великій сцені, не штурмують чиновницькі висоти, не продають свій хист олігархічним кланам, а продовжують співати для людей. Увійшовши у велике мистецтво наприкінці 80-х, вони донині сповідують відданість глибокому слову, ліричним акордам, рідній Україні, людям.

На все свій час

До редакції „Променя” вже неодноразово зверталися читачі з проханням розповісти про причини випилювання частини дерев у міському лісопарку – на території, яка прилягає до райлікарні та стадіону. Оскільки тема лісокористування дійсно становить чималий громадський інтерес, по коментар до цієї ситуації довелося звернутися до керівника Щорського лісництва Андрія Бібіка. Отже, просто на околиці міста Сновськ валять сторічні сосни. Чому і навіщо? Хто дозволив?


Ліс росте разом з людьми. І це – невід’ємна складова нашого життя

Вже 49 років минуло, відколи М.К. Аніщенко прийшов на роботу в Новоборовицьке лісництво. Починав звичайним лісорубом.

Кого ви бачите на чолі об’єднаної громади?

З таким запитанням «Промінь» звертається до своїх читачів, сподіваючись отримати щиру, незаангажовану інформацію. Пропонуємо жителям району скласти список вірогідних кандидатів на цю дуже серйозну посаду. Для цього слід написати в редакцію листа (анонімки до уваги не братимемо) і коротко розповісти про такого кандидата. Давайте не будемо пасивними спостерігачами, давайте не повторювати помилок минулих місцевих виборів. Передусім це потрібно нам, простим людям.

З батальйону „Патріот” – додому, до найрідніших місць

Про свої патріотичні пориви Роман Вітушко розповідати не любить, бо вважає себе одним з багатьох українців, які за покликом серця ідуть до війська. Ідуть, аби боронити державу від ворога.

Кишені народних обранців: цікавість виправдана!

Твердження про те, що рахувати чужі гроші негоже – слушне, але у випадку, коли мова йде про наших народних обранців, то подібна цікавість – виправдана.

Спекуляції із землею не проходять

Народні депутати від Чернігівщини 6 жовтня на засіданні Верховної Ради майже одноголосно підтримали законопроект щодо продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 р.

Останній в Україні пам’ятник Леніну демонтовано

Минулої суботи у Новгород-Сіверському демонтували останній в Україні пам’ятник вождю пролетаріату Володимиру Леніну. Процедура проходила пізно увечері (тривала близько 5 годин).
Після цього демонтажу на тих територіях України, що підконтрольні українській владі, більше не залишилося пам’ятників лідеру більшовиків.

Пенсійний вік у найближчій перспективі не підвищать

З 1 грудня 2016 року заплановано підвищення мінімальних пенсій на 10%, яке охопить по Україні близько 7 мільйонів пенсіонерів.

„У Білорусь за закордонним паспортом?”

Продовжують ширитися розмови, що з 1 січня 2017 року у Білорусь можна буде вилетіти тільки за закордонним паспортом.

18 грудня – вибори нового очільника Сновської об’єднаної громади

Центральна виборча комісія призначила вибори ще в 5 об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини. Вони відбудуться 18 грудня.

Економна минулорічна субсидія. Що з нею буде? Куди вона піде?

У „Промені” наразі є десятки звернень жителів Сновська і району із запитанням на кшталт: „Багато людей економно використовували субсидію.

Об’їжджав район і вивчав ситуацію

Нещодавно Сновщину об’їжджав депутат обласної ради Володимир Селянський. Народний обранець зупинявся у Рогізках, Кучинівці, В.Щимелі, інших населених пунктах.

Крик про допомогу

Зі складною недугою наразі веде боротьбу житель Тихонович, учасник війни в Афганістані - Олександр Андрійович Циганок.

Гарні хлопці у нас

Заготівля дров на зиму - процес, що вимагає чималих фізичних зусиль. Адже для того, аби отриманий продукт був якісним і міг забезпечити підприємство теплом, необхідно починати роботу в потрібний час, напиляти і нарубати дров правильним чином, висушити і зберігати у відповідних умовах.

пятница, 7 октября 2016 г.

Про ліс і розкрадання

У четвер відбулася робоча нарада за участю голови райдержадміністрації В.Радібеди, голови райради П.Мірошниченка, інженера Корюківського лісгоспу П.Устименка, керівника місцевої прокуратури О.Котоноса і представників лісництв Сновщини, окремих сільгосппідприємств.

Лишили в серці добрий слід

З нагоди Дня людей похилого віку, Дня ветерана, Дня вчителя голова районної організації ветеранів Людмила Кравець разом зі своїми однодумцями і представниками районної влади відвідали Гірську школу, Новоборовицький будинок-інтернат та Новоборовицьке лісництво.

Старанні впулгівці

Прикладів відмінної роботи наших впулгівців ми наводили чимало.

Партизанською кашею смакували та історію вивчали

У минулий вихідний учні 4-А класу Щорської ЗОШ № 1 разом зі своїми батьками і вчителькою Ніною Михайлівною Шевченко завітали до с.Єліне.




Пожежа

30 вересня о 20 год. 01 хв. на ПЗЧ ДПРЧ м.Сновськ надійшло повідомлення про займання сіна у райцентрі по пров. Костюченка. Власник – 1971 р.н., тимчасово непрацюючий.

Не „знімайте порчу”

Правоохоронці звертаються до жителів Чернігівщини бути пильними та звертати увагу на заїжджих осіб, які під приводом ворожіння, зняття порчі, купівлі металобрухту, пір’я, старих телевізорів тощо видурюють у селян гроші та цінності. Як тільки непрохані гості потраплять в будинок, починається масована психологічна атака на господаря, мовляв, купи в нас хоча б щось. У продавців обов’язково не буде здачі, щоб побачити, з якої схованки господиня дістане упаковку заощаджень.

Незаконну зброю потрібно здати

За інформацією інспектора дозвільної системи місцевого відділення поліції М.Ворушила, триває реалізація першочергових заходів ГУНП в Чернігівській області щодо стабілізації оперативної обстановки.

Шана, радість і подяка

Три короткі слова заголовка цієї статті якнайкраще характеризують атмосферу, яка панувала минулої п’ятниці в залі районного Будинку культури. Урочисто відзначити День працівників освіти прийшли педагоги, ветерани галузі, представники органів місцевого самоврядування і численні гості свята.

СПОРТ

Футбол
Міжрайонна першість з футболу продовжує радувати уболівальників цікавими іграми.

Народна трибуна на „Коржівському”

Про пенсії, складну демографію і сусідів-корюківців
Ринок „Коржівський” вже давно став для жителів Сновщини своєрідним прес-клубом. Тому що там не лише продають, купують, міняють, а ще й дискусії ведуть про внутрішню й зовнішню політику.

На Віру, Надію, Любов не сваталися, зате на Покрову весілля грали, усе прощали і добра бажали

У день „бабиного свята”, яке у нас відзначалося 30 вересня і по-новому називалось Днем Віри, Надії, Любові і Софії, деякі снов’яни демонстрували надзвичайні давні традиції. Можливо, вони комусь здадуться застарілими, але від цього суть їх і досі не змінилася.

«Одним подарункам радій, інших – стережись!"

Колись відома провидиця Ванга сказала: „Одним подарункам радій, інших – стережись”. І дійсно, є подарунки, приймаючи які ми вносимо в дім біду. Що потрібно знати, як себе вберегти, коли в будинку з’явилася небезпека?

Через чотири роки тут буде ферма-сад

Наведені вище слова можна було б вважати жартом, але ж це правда: на вільній території молочно-товарної ферми у селі Жовідь посаджено кількасот молодих яблунь, груш, персиків, абрикос і слив. Ідея замовити сортові дерева на напівкарликових підщепах виникла у фахівців сільгоспвиробництва В.П. Авраменка та О.В. Кравченка, залучених свого часу для розбудови агропромислової структури ПСП „Яна Плюс”. Таким чином вже через декілька років навколишню місцевість прикрашатимуть не лише квітники – як оце зараз, а й імпровізовані фруктові садки.

Кролики – не дуже примхливі тварини. Їх просто треба правильно годувати і доглядати

Принаймні, такої думки перша фахова особа ветеринарної справи, в.о. начальника управління держпродспоживслужби у районі В.П. Білашко.

Зимувати по-новому будуть три навчальні заклади у Сновську

Як підготувалися обидві школи і гімназія до чергового опалювального сезону – читачам „Променя” розповіла начальник відділу освіти РДА Тетяна Булденко.

Думав – зажило. Виходить – ні!

Герої живуть поруч
Як писав ще французький дипломат Жан-Бенуа Шерел у своїй історичній праці, виданій 1788 року в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці була для козаків дуже знаменним святом, бо їхню церкву присвятили Діві Марії. До речі, вибори нових членів старшини козаки проводили саме у цей осінній день.

среда, 5 октября 2016 г.

Результати першого місяця роботи Сновського бюро правової допомоги


1 вересня 2016 року було відкрито відділ «Сновське бюро правової допомоги» Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

понедельник, 3 октября 2016 г.

Осінні роботи

Минулотижневі дощі трохи пригальмували темп збирання врожаю зернових 2016 року. Аграрії навіть попри дещо надмірну вологість продовжували займатися соняшником, а ось за кукурудзу ще ніхто не брався – чекають на кращий момент.

Щоб для воїнів-афганців не виникало додаткових колізій

Як повідомив „Променю” військовий комісар району, підполковник Ігор Батюк, останнім часом почастішали звернення воїнів-афганців щодо видачі їм необхідних довідок для оформлення пенсійних виплат.

Вчинок відчаю

Минулого тижня наші земляки могли бачити, як під будівлею райдержадміністрації стоїть людина з плакатом.

Паперові голуби, як символ миру

21 вересня у всьому світі відзначили Міжнародний день миру. Учні ЗОШ І-ІІІ ст. №1 зі Сновська власноруч виготовили паперових голубів - символ миру та духовного розвитку нації.

Щоб лихо не повторювалося

21-22 вересня в Гірській ЗОШ пройшли заходи, присвячені Дню партизанської слави та Дню визволення Чернігівщини.

День села у Тур`ї

21 вересня Тур’я відсвяткувала 73-у річницю визволення від нацистських окупантів, храмове свято Різдва Пресвятої Богородиці і День села.

Дід Павло з вулиці Антошина



Гай-гай, як швидко летить час. Здається, ще вчора босоніж пас корів на полі, а сьогодні за плечима вже 99 років…


Зіркові гості нашого міста

До Сновська їде Національний оркестр народних інструментів України
14 жовтня, на Покров Пресвятої Богородиці, у день українського козацтва, до нашого міста з концертом приїдуть артисти головного українського народного оркестру.

В ім`я процвітання

У цьому році майже збіглися в часі День музики та День вчителя. Для викладачів музичної школи – це подвійне свято. Ми з радістю зустріли 24 першокласника, всіх інших своїх учнів, які продовжують навчання в стінах нашого навчального закладу.

Кого ви бачите на чолі об’єднаної громади?

З таким запитанням «Промінь» звертається до своїх читачів, сподіваючись отримати щиру, незаангажовану інформацію.

Їхні роки – їхнє багатство!



Нещодавно у столиці нашої Батьківщини відбувся всеукраїнський семінар голів комітетів ветеранів праці та дітей війни, голів рад ветеранських організацій областей та Києва. Приємно, що у цьому заході брала участь очільниця нашої районної ветеранської спільноти, енергійна і творча Людмила Кравець.

Щедрі аплодисменти - нагорода для танцюристів

Минулими вихідними Чернігів відзначив День міста. Одночасно в обласному центрі проводився всеукраїнський конкурс музичного, хореографічного та вокального мистецтва „Яскрава країна”. Його учасниками стали вихованці нашого колективу „Ягідки”.

Скарбниця всіх багатств людського духу

Бібліотека – це той храм,
де завжди народжується
і зберігається духовність.
(В. Сухомлинський)
У вівторок у Сновську з нагоди професійного свята зібралися сільські бібліотекарі в бібліо-кафе, щоб підбити підсумки роботи за рік та поділитися досвідом.

Проблеми є. Але подолати їх можна

На розширеному засіданні колегії райдержадміністрації головна увага була приділена підготовці житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та агропромислового комплексу до роботи в осінньо-зимовий період.

Служба контрактника - престижна

У зв’язку з наближенням звільнення в запас особового складу, мобілізованого під час шостої черги часткової мобілізації, та великої кількості військовослужбовців, які бажають продовжити військову службу у Збройних Силах України за контрактом, Міністерство оборони України інформує, що найбільш доцільним для них є варіант укладання контракту без звільнення з військової служби.

Про субсидії

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується: на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Чернігівщина – серед кращих з розвитку промисловості

Завдяки злагодженій роботі підприємств у січні-серпні цього року Чернігівська область залишається в лідерах з розвитку промислової сфери серед адмінтериторій країни.

Хай кожен день ясніє небом чистим!

Валентина Вікторівна Деркач вчителює у ЗОШ І-ІІІ ст. №1 вже майже три десятиліття.

Вполювали вовка

Цьогоріч мешканці Заріччя неодноразово нарікали на появу біля села вовків. Дехто навіть грішив на сіроманців через зникнення домашнього собачки. Навесні єгерською службою УТМР у рамках регулювання чисельності хижаків було відстріляно кількох вовків. І ось у вересні трапилася нагода вполювати ще одного звіра.

Дарунок лісу

Попри дещо суперечливу погоду вересня природа продовжує радувати наших земляків своїми дарами. Любителі тихого полювання вирушають зранку в угіддя й дуже часто повертаються додому з повними кошиками грибів.

Про право на полювання, строки, зброю та інше

Право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, іноземці, які одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання.

Футбол



Ще один тур міжрайонного чемпіонату з футболу завершився для представників нашого краю без поразок.

Без її лідерства, без цього – ну, ніяк!

27 вересня до Чернігова на ділову розмову з’їхалися представниці обласної організації Спілки жінок України. Очолює цю організацію воістину особлива жінка – Ірина Дорожкіна.

Історія вишиванки довжиною у понад сторіччя

Катерина Кашуба має вельми поважний вік – їй уже понад сімдесят років. Але вона й досі працює продавцем ветеринарного кіоску в центрі міста. Попри прожиті літа й досі має жвавий характер та доброзичливу вдачу. І цьогоріч вирішила взяти участь у конкурсі вишиванок, організованому з нагоди Дня незалежності.

Як діяти покупцю, який випадково розбив чи пошкодив товар у магазині

Досить часто трапляються такі неприємні ситуації, коли в магазині покупець ненароком впускає або ж зачіпає товар, який лежить неналежним чином, і він розбивається чи пошкоджується. І, як правило, працівники магазину (адміністрація, охорона) починають відразу вимагати сплатити кошти за такий зіпсований товар.

Крали гроші й дуби

19 вересня ц.р. до чергової частини Сновського ВП надійшов рапорт інспектора Сновського ВП про те, що під час перевірки громадянина К. у нього в кишені був виявлений коробок з-під сірників з сухою подрібненою речовиною зеленого кольору, за своїми ознаками схожу на рослини коноплі, вагою близько 5 грамів.

Коли сусідство переростає у біль

„Променю” написала ось цього гіркого листа жителька Сновщини. У ньому – сумна історія її стосунків з близьким сусідом...

Лісові хазяї і прекрасні трудівники

Приказка: „Краще мати не сто рублів, а сто друзів” виявилася для нас дуже доречною.


У цьому ми переконалися наприкінці цього тижня, коли постало питання підігріти редакційне приміщення.

Відтепер вночі горілку в АТБ не купиш

З першого жовтня набуває сили рішення міськвиконкому, згідно з яким реалізувати спиртні напої у магазині АТБ можна буде лише з 8-ої і до 22-ої години.