вторник, 17 мая 2011 г.

Журналісти і активісти громад навчалися разом

З 10 по 14 травня пройшов семінар «Соціальна комунікація», організований командою АХАЛАР у рамках проекту «Територія розвитку. Активізація громад України»  для представників засобів масової інформації (ЗМІ) та неурядових громадських організацій (НГО). Проводився він за підтримки Фонду Ч.С.Мотта, що дало змогу його учасникам, відібраним на конкурсі анкет, отримати курс навчання у мальовничому куточку Автономної Республіки Крим поблизу Бахчисарая безкоштовно.

Представники з різних областей України поділилися досвідом роботи, розповіли про спільні проекти між ЗМІ й НГО, а також про проблеми, що виникають між ними. Дуже часто буває, що журналісти не беруть до уваги соціальну акцію чи захід, який актуальний для громади і має важливу мету. Що ж треба зробити для того, щоб про цю подію дізналося більше людей, а праця НГО не була даремною? І чому такі повідомлення в медіа не треба роцінювати як рекламу? По це та інше йшлося на заняттях.
Під умілим керівництвом тренера Валентини Меленевської у формі активного спілкування, дискусій, роботи в парах присутні ознайомилися з роботою «третього сектору» суспільства. Вчилися розуміти одне одного, виявляли помилкові судження, ламали стереотипи, знаходили шляхи майбутньої співпарці. Виявилося, що через недосконало написаний прес-реліз, повідомлення про акцію може не потрапити в ЗМІ, хоч сама вона була спланована і проведена ідеально. «Головне - подавати всі новини через емоції, тоді їх помітять. Чи то в газеті вони будуть, чи на сайті», - навчав всіх Інтернет-гуру та «живий класик» тренер Андрій Маштаков.
Спілкування між запрошеними на навчання не завершувалося після офіційних занять, а продовжувалося у неформальній обстановці разом з організаторами з Центру АХАЛАР Юрієм Трофименком та Юрієм Усовичем.  Це дало змогу більше зрозуміти психологію кожного, навчитися  швидко встановлювати контакти між присутніми. Цікава деталь тренінгу – учасникам заборонялося сідати на черговому занятті (і навіть під час обіду) на одне й те саме місце, поряд з однією і тією ж людиною. Тому незалежно від характеру і поглядів кожного, це змушувало знаходити шляхи спілкування з усіма, що дуже важливо у роботі журналістів і громадських діячів.
Семінар повністю досяг своєї мети:  сприяв самовдосконаленню і розвитку особистості, а також навчив комунікативності. Всі отримали відповіді на свої запитання, з якими приїхали на семінар.
Залишається побажати представникам медіа і активістам громад, щоб після повернення додому у кожного вистачило сили і енергії втілити отриманні теоретичні знання  на практиці для вирішення багатьох проблем на місцевому рівні і щоб повсякденні турботи не ставали цьому на заваді.
Лариса МАРТИНЕНКО,
відповідальний секретар Щорської газети «Промінь»,
 учасниця семінару

Комментариев нет:

Отправить комментарий