вторник, 31 мая 2011 г.

В «Аратті» теж розпочалися канікули


Багато проблем малозабезпечених і багатодітних родин вирішують громадські організації. Серед них - і районна «Аратта», яку очолює Володимир Смоляк. До честі Щорсівщини - філіали обласної  благодійної організації відкриті лише у Гoроднянському, Менському та нашому районах Чернігівщини.

А починалось все так. Наше місто в 2003 році з дружнім візитом відвідала група благодійників на чолі з керівником обласної «Аратти» В.Філатовою, до якої входили і волонтери з Великобританії. Вони ж і запропонували створити у Щорсі філіал благодійної організації. (Перекладачем  для гостей була Катерина Смоляк.) Завдяки їхній допомозi новостворений колектив розпочали ремонт невеликого примiщення, яке орендували в дитсадку. І за тиждень до Нового 2004 року  дверi Щорської БО “Аратта” були вже вiдчиненi для людей, якi потребують не тiльки матерiальної допомоги, а й моральної підтримки у вирiшеннi їхнiх проблем.
Згодом бажаючих відвідувати організацію стало більше, довелося шукти  інше місце. Ним виявилася занедбана їдальня меблевої фабрики. В такому стані її ніхто не наважувався купувати. А «Аратта» це зробила, отримавши таким чином власне велике приміщення, і навела там порядок.
-                          На початку створення районної організації, - розповідає Володимир Миколайович, -  ми займалися лише розподілом британської гуманітарної допомоги. (І нині щочетверга з 15 до 17 години ми роздаємо гуманітарну допомогу матерям-одиначкам, опікунам дітей, малозабезпеченим сім’ям, дітям сиротам і напівсиротам.)
А згодом відкрили безкоштовні  гуртки  для дітей віком від 7 до 13 років. Перевагу звичайно віддаємо дітям з соціальнонезахищених сімей. Вони приходять до нас у суботу та неділю щотижня і займаються у гуртках «Умілі руки», бісероплетіння, крою та шиття, театральному, співочому, танцювальному, гуртку малювання. Є і комп’ютерний клас.
 Колектив "Аратти" налічує 14 працівників, з них 10 викладачів.  Треба віддати належне, що склад його  залишається незмінним з самого початку існування.  Всі працюють на волонтерських засадах.
- Я ними дуже горджуся і висловлюю вдячність за відданість роботі, за підтримку, - говорить керівник балгодійної організації.
Для тих, хто відкрив для себе  “Аратту”, вона стала їхньою другою домівкою. Тут для дітей організовують конкурси з  призами, розважальні програми, концерти, спортивні ігри, велопробіги, екскурсії по рідному краю. «Аратта» бере участь у святах району. Традиційно у грудні проводяться сумісні зустрічі з РЦСССМ для дітей з обмеженими можливостями. 
Завдяки благодійній організації 7 дітей з району безкоштовно побували в Данії. Четверо вихованців організації стали дипломантами всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка. 
 Для дітей спілкування з закордонними гостями, що часто відвідують райоганізацію, – це справжнє свято і своєрідний іспит, до якого вони відповідально готуються, щоб показати все, чому їх навчили в «Аратті».
 Червень. Закінчився навчальний рік.  «Аратта» теж іде на канікули. У планах на майбутнє – обов’язково написати і захистити Проект, щоб можна було створювати осередки благодійної організації  і в селах району; пропагування бережного ставлення до природи; підтримка талановитої юні.
Їхній девіз – забезпечити зайнятість дітей, щоб вберегти їх від впливу вулиці. Хай це буде всього 10 чи 50 дітей, та вони будуть впевнені в завтрашньому дні, отже праця аратівців не буде марною. 
А от, щоб бути волонтером, треба цим захворіти…
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий