среда, 13 июня 2012 г.

Україна – не Росія, а Санкт-Петербург – не Москва



Добавьте подпись


Каналы Санкт-Петербурга

В гостях у РИА-Новости



Дворцовая площадь
З 22 по 26 травня в Санкт-Петербурзі (росіяни його називають Північною столицею) відбувся ювілейний V Петербурзький форум молодих співвітчизників і працівників російськомовних засобів масової інформації, які проживають за кордоном. Завдяки громадській організації «Русичі»  я теж разом з 80 представниками з 28 країн світу стала його учасником. 

Організатор заходу - Комітет із зовнішніх зв'язків Санкт-Петербурга за підтримки урядової комісії у справах співвітчизників за кордоном та МЗС Росії. Відкрили форум у бізнес-центрі «ПетроКонгрес» заступник голови Комітету із зовнішніх зв'язків Санкт-Петербурга С.Марков, директор Вищої школи журналістики і масових комунікацій Санкт-Петербурзького держуніверситету, професор А.Пую, директор Центру психологічного розвитку та навчання «Архітектура Майбутнього» Т.Янічева, науковий співробітник Державного Ермітажу О.Лепорк. Далі програма заходу була розділена на два напрямки - Молодіжний та Медіа-форум. Щоденно з 10 до 18 години для делегатів заходу з колишнього СРСР, Греції, Америки, Ізраїлю, Данії, Болгарії, Польщі, Франції, Німеччини та ін. проводилися лекції з історії міста над Невою, тренінги, розраховані на стимулювання особистого зростання і як завоювати увагу аудиторії, заняття з журналістики та майстер-класи відомих медіаперсон Петербурга.
Учасникам Медіа-форуму був запропонований курс лекцій за програмою підвищення кваліфікації, яка була підготовлена ​​провідними фахівцями Санкт-Петербурзького державного університету. Журналісти російськомовних ЗМІ змогли обговорити професійні питання з викладачами університету, обмінятися досвідом між собою та ознайомитися з актуальними тенденціями розвитку сучасних медіа. Вивчали секрети ефективної роботи з новими журналістськими жанрами в інтернеті, як змінюється літературна норма, якими інструментами користуються дизайнери для залучення читацької уваги.
Живі зустрічі у студіях з відомими представниками медіаспільноті Санкт-Петербурга справили на всіх учасників незабутнє враження. Перша така зустріч відбулася у ТРК «Петербург- 5 канал». Про секрети майстерності у тележурналістиці ми  розмовляли з заступником гендиректора ТРК О.Соколовим та  керівником програми «Ранок на 5» Т. Александровою. Найстаріший телеканал СРСР і Росії (раніше це було знамените Ленінградське телебачення, що почало працювати ще у 1938 році) постійно високо цінується глядачами. Тут зароджувалося російське телебачення. Телевізійники горді, що раніше ніж Москва вийшли в прямий ефір, що демонстрували перші телерепортажі з космосу, що перші проводили телемости між країнами, що й  досі канал найрейтинговіший. До речі, сьогодні, 23 червня,  «5 канал» у восьмий раз проведе пряму телевізійну трансляцію свята випускників «Червоні вітрила». Протягом трьох годин глядачі в усьому світі зможуть спостерігати у прямому ефірі за грандіозним шоу, що відбуватиметься у Санкт-Петербурзі.
Ми мали змогу також поспілкуватися в гостях у медіацентру «РИА Новости» Санкт-Петербурга з його керівником Ю.Зінчуком. Він розповів про особливості роботи російських інформаційних агентств, відповів на безліч запитань від закордонних представників ЗМІ. Зустріч проходила у доброзичливій, невимушеній атмосфері, тому майже всі одразу зацікавилися: «До вас хочеться потрапити на роботу. Як ви  відбираєте працівників?» Юрій Зінчук відповів просто: «Кандидат на вакантну посаду повинен мати бажання вчитися всьому і зразу – писати, знімати відео, фотографувати, монтувати. А головне – не підривати здорову атмосферу в колективі. Інакше, яким би спеціалістом він не був, – ми відразу покажемо йому на двері».
У рамках культурної програми для делегатів форуму запланували відвідини музею сучасного мистецтва «Ерарта», музею театрального і музичного мистецтва, вистави сучасного театру. А як же Санкт-Петербург без білих ночей, крейсера «Аврори», Єрмітажу, Петергофа і нічних розводів мостів! Всім цим ми насолоджувалися після навчання, спілкуючись з колегами, знайомлячись з ними і розпитуючи про їхні країни, обмінюючись адресами. Місто можна оглядати з трьох ракурсів: ідучи по ньому пішки, плаваючи на катерах по каналах та літаючи на вертольоті. Вночі Санкт-Петербург зовсім інший, по-своєму гарний, ніж удень. Ним не можна намилуватися і хочеться повернутися сюди знову. Відчувається інтелігентність петербуржців, гордість за те, що президент В.Путін родом саме з Петербурга, а не з Москви. Взагалі до Москви відношення петербуржців дуже неоднозначне. Москва – це бізнес, політика, гамірний мегаполіс, а Санкт-Петербург – культурна столиця Росії. І це відчувається. Так сталося, що саме у ці дні проходило свято міста над Невою, що зберегло свою первозданну архітектуру і культуру. Німці і французи дивувалися масштабу святкувань у Росії (мабуть як і в усіх слов’янських країнах). Говорили, що в їхніх країнах взагалі не буває Дня міста. А коли ввечері над Невою гримів салют і з усіх боків линуло «Ура!», дехто з республік колишнього СРСР почав перелякано дивитися навколо. На запитання «Що сталося?»  вони відповіли: «Ми не можемо звикнути, що ми зараз в Росії і що можна вільно кричати «Ура!»  і говорити слова «Ленін», «жовтнева революція»…»  
На учасників V Петербурзького форуму чекав ще один приємний сюрприз - зустріч з відомим петербуржцем І. Шадханом Він – кінорежисер документаліст. Зняв телефільм «Контрольна для дорослих» про дітей з 6 річного віку і до 25 річчя, про Володимира Путіна. Ми мали змогу подивитися найкращі фрагменти з його документальних робіт.
Почесним гостем церемонії закриття форуму став член уряду  Санкт-Петербурга, голова Комітету із зовнішніх зв'язків О.Прохоренко.  «Головне завдання в роботі з молоддю - надання їй всілякої інформації та відповідей на будь-які питання. Щоб у потрібний момент вони пам'ятали, що Росія - це не terra incognita... Хай це буде не одразу, але якщо колись ви захочете знову приїхати сюди і навчити російській мові своїх дітей, то вважайте, що ми досягли своєї мети », - підкреслив він у своєму виступі.
На пам'ять про участь у ювілейному форумі учасникам були вручені сертифікати та книги з історії Санкт-Петербурга.
Завдяки такій насиченій різноплановій програмі форум став справжнім дискусійним майданчиком для зміцнення зв'язків між Росією і всіма, хто говорить російської  і живе за кордоном. У кожного є свої негаразди й радощі, проте  Росія не забуває своїх співвітчизників, піклується про розвиток і підтримку своєї культури за межами країни.
Місто над Невою для проведення такого заходу, замість столиці РФ,  мабуть вибране свідомо. Бо відвідавши його, хочеться сказати перефразовуючи назву книги Л.Кучми «Україна – не Росія».: «Санкт-Петербург – не Москва».
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий