пятница, 10 июня 2011 г.

Майбутнє медицини – за госпітальними округами


Програма фестивалю журналістів  «Золотий пердзвін Принесення» (3 червня 2011 року),  передбачала, зокрема, зустрічі ЗМІ з представниками різних обласних управлінь. Цікава й невимушена розмова відбулася  в кабінеті  начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Г. М.Василькової. Галина Михайлівна поінформувала про основні напрямки реформування медичної галузі Чернігівщини. "Це не просто чиясь забаганка, а вимога сьогодення у зв’язку з демографічною ситуацією. Життя і здоров’я людини – найголовніший напрямок розвитку медицини", - сказала вона. Коли у відділенні за рік приймається менше 400 пологів, чи лікар-хірург робить (за неофіційними світовими стандартами) менше 100 операцій на рік, втрачається кваліфікація медиків. Додати до цього ще й старе обладнання, то такі лікарні стають  потенційно небезпечними для населення.

Отже щодо створення госпітальних округів, начальник управління наголосила: «Нововведення  не треба вороже сприймати. Це не скорочення лікарняних установ, а надання більш якісної і швидкої медичної допомоги мешканцям регіону, за рахунок встановлення сучасного обладнання і концентрації кваліфікованого персоналу в окружних лікарнях. І не важливо де буде розташована така лікарня, головне, щоб допомогу хворому надали вчасно в клініці, яка має все необхідне для цього. У всіх райцентрах безумовно залишаться відділення швидкої допомоги, акушерсько-гінекологічна служба».
Також вона зауважила, що паралельно йде розвиток аптечної мережі регіону. На виконання доручення голови ОДА Володимира Хоменка, під час виїздів лікарських бригад у віддалені села практикується і виїзди фармацевтичних працівників з наборами медикаментів. Першим в області  таку роботу вже започатковано у Срібнянському районі.
На запитання, чому в Щорс не їдуть на роботу педіатри, Галина Михайлівна відповіла, що майже скрізь залишається гострою кадрова проблема на селі та в райцентрах. А першочергові причини - відсутність житла, низька зарплата у молодих лікарів та неможливість працевлаштування членів їх родин.  Вихід із ситуації є. Треба популяризувати контрактну форму навчання серед молоді з вимогою подальшого працевлаштування на місце призначення. Втім для цього потрібно попереднє удосконалення чинного законодавства.
У ході розмови було також обговорено і шляхи співпраці мас-медіа із керівниками медичних установ.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий