суббота, 25 июня 2011 г.

Де полягає інтерес простої людини?


Чергова сесія  райради промайнула дуже швидко – на розгляд 15 питань депутати витратили рівно годину. Без зайвих запитань було внесено  зміни до райбюджету і зосереджено увагу на  майнових проблемах. Серед іншого народні обранці  внесли до переліку об’єктів, що підлягають приватизації в 2011 році, будівлю залізничного клубу. Депутат Г.А. Скидан висловив сумнів у доцільності  такого кроку,  наполягаючи на кращому вивченні варіанту здачі  в оренду приміщень. (Бо продали колись споруду кінотеатру на головній площі Щорса – й стоїть вона зараз пусткою у  всіх на очах, псуючи вигляд міста). Щоправда, аргументи виступаючого не подіяли на депутатський загал й голосуванням було вирішено: продати. Також голова райради І.Г. Орда  ознайомив присутніх з текстом відповіді на звернення  органів місцевого самоврядування Щорсівщини до Кабінету Міністрів з проханням якось вплинути на розв’язання «кабанячої» проблеми – коли дикі тварини розривають городи селян або шкодять молодим лісовим насадженням. Нагадаємо, що свого часу з нашого району вже надходили звернення «нагору» з пропозицією зарадити збиткам мешканців  сіл (переважно – пенсіонерів). Тоді зі столиці  запевнили: почекайте, незабаром уряд ухвалить  документ, де буде прописаний порядок відшкодування збитків, нанесених мисливськими тваринами – ось тоді  буде все гаразд. Дочекалися… Шостого червня нашій райраді надійшов лист з Міністерства аграрної політки, де чорним по білому написано: урядовці погоджуються – порушені  питання потребують невідкладного вирішення (спасибі б на цьому!), однак вони вважають: власники городів можуть розраховувати на відшкодування збитків тоді, коли укладуть договори страхування посівів…  (Скільки треба  заплатити за страховку – окрема тема для розмови),

На таку відповідь негайно відреагував депутат В.В. Приходько. Він висловив категоричну незгоду з такою, по суті справи, відпискою, й навів приклад підприємства «Райагролісгосп».  Воно здійснило посадки дуба, але дикі свині  гарно повечеряли жолудями й господарство понесло відчутні збитки, праця лісівників  пішла намарно. Чи довго доведеться миритися з  цією ситуацією? Тими більше, що для подолання проблеми не треба «винаходити велосипед» - у нормальних країнах вже давно розроблена нормативна база, згідно з якою відшкодовують збитки, завдані тваринами, користувачі мисливських  угідь. Але коли це буде у нас? Тому сесія  підтримала В.В. Приходька й скерувала чергове  звернення до столиці, зокрема – й до закріпленого  за нашим районом депутата Верховної Ради, з проханням все ж таки законодавчо закріпити захист прав власників городів. Будемо сподіватися: це питання не зникне десь у  круговерті бюрократичної машини. Бо є приклад: райрада торік підняла питання – чому ряд місцевих підприємств підпорядковані керівництву в Корюківці?
Однак відповіді  щорсівчани ще й досі не отримали… За таких умов чи варто сподіватися на ефективний захист інтересів місцевої громади?
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий