суббота, 25 июня 2011 г.

Про потреби, можливості та результат


Провідним питанням розширеного засідання  колегії райдержадміністрації став  сучасний стан та пріоритетні напрямки розвитку  освіти і здоров’язберігаючого середовища  у навчальних закладах. Велику доповідь з цього питання зробила начальник відділу освіти РДА  А.М. Біба. За її інформацією, нині в районі 11 дошкільних навчальних закладів, де виховуються 628 дітей (зних у місті – 436). Навесні відкрито три нові групи (в Щорсі та Великому Щимелі). Загалом до садків ходить 56% дітей.

У 21 школі та гімназії – 2147 учнів, що на 196 менше, ніж торік. Школярів сільської місцевості (298) підвозять до місць навчання, але існує потреба  в ще двох шкільних автобусах. Сучасна комп’ютеризація навчальних закладів – справа перспективи, бо  якщо комп’ютерні  класи є всюди,  то до мережі  Інтернет під’єднані лише п’ять. Педагогічні  кадри Щорсівщини мають значний потенціал і  вагомі здобутки на освітянській ниві. Чимало їхніх учнів радують своїми успіхами в царині інтелектуальних знань і творчої обдарованості. Вже зараз триває підготовка до  нового навчального року. Придбано 67 т вугілля, з  попереднього сезону лишилося 22 т цього виду палива, 52 т торфобрикету, 173 складометри дров, завезено  ще 550 скл. м. У міській школі №1 завершено  реконструкцію даху, на черзі – фасад будівлі. Виготовлено проектну документацію на заміну віконних і дверних блоків у гімназії та Тур’янській  школі, також  у Тур’ї модернізоване опалення, для Петрівського комплексу «школа – сад» придбано холодильник та пральну  машину. Гарячим харчуванням охоплено 1692 учнів (78,8%). Але не дотримуються норми – хіба на 3,5 грн. можна повноцінно нагодувати дитину? Важливим завданням на наступний опалювальний сезон є недопущення повторення ситуації на кшталт тієї, коли в Новоборовицькій школі санепідемслужба була вимушена припинити навчання в одному  класі через холоднечу. І ще один момент: у садках протягом 2010 року захворюваність зросла порівняно з роком попереднім. Усі відповідальні  особи повинні зробити з такої статистики належні висновки.
В обговоренні доповіді взяли участь головний лікар району В.В. Тарасюк, головний санітарний лікар Л.А. Первакова. А підсумував усе голова райдержадміністрації О.В. Грабовський. Він додав до вищесказаного, що вже  ухвалене принципове рішення по добудові  спортзалу для гімназії (незабаром почнеться складання  проектно-кошторисної документації), керівництво району та освітянської галузі приділятиме більше уваги проблемі енергозбереження (і як наслідок – потребі заміни старих котлів, плит тощо). Ще один складний момент – ключові  показники. У районі є медалісти. Є відмінники, але останній обласний етап предметних олімпіад приніс Щорсівщині далеко не ті результати, на які можна було сподіватися.  Освітянська галузь нашого району потребує змін - в тому числі й кадрового омолодження.
Коментуючи тему, директор гімназії О.В. Щербина вніс пропозиції до проекту рішення колегії – зосередити  наявні кошти галузі на пріоритетних напрямках, зокрема, придбання обладнання для хімічних і фізичних кабінетів тощо. На це він отримав відповідь: найближчим часом практично усі кошти спрямовуватимуться на  виплату зарплати і відпускних вчителям. Про інше буде мова іншим разом.
На колегії також доповіла про виконання програми «Щорсівщина для дітей»  С.П. Лихошерст – начальник служби в справах дітей РДА, а під час обговорення другого пункту порядку денного виступили директор РЦСССМ В.М. Мохнєв, начальник відділу в справах сім’ї, молоді та спорту А.З. Косевич.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий