четверг, 20 октября 2011 г.

Лапароскопічні операції – сучасний рівень хірургічної допомоги

У місті Короп, що неподалік Корюківки, на базі рай-лікарні створено центр лапароскопічної хірургії та хірургії гриж.
Відділення обладнане операційним лапароскопом, сучасною лікувально-діагностичною апаратурою Європейського рівня (УЗД, ФГДС, діагностичний рентгенокомплекс), що дозволяє поставити точний діагноз та вибрати оптимальний спосіб лікування жовчно-кам’яної хвороби та її ускладнень.

Чому жовчні камені небезпечні і їх треба видаляти?
Утворюючись у жовчному міхурі, камінці з часом збільшуються в розмірах і кількості. Вони схильні до переміщення і закупорки жовчних шляхів. Тоді виникають різні ускладнення, небезпечні для життя і здоров’я, зокрема, часті напади болю в ділянці печінки після вживання жирної та смаженої їжі, гіркота в роті, жовтяниця, панкреатит, гостре гнійне запалення жовчного міхура. Тому їх треба вчасно позбуватися. Традиційно жовчний міхур з камінцями видаляють, роблячи великий розріз живота, що тяжко переноситься хворими, дає післяопераційні ускладнення, незрідка виникають післяопераційні грижі, які доводиться теж оперувати. Цей метод у Європі майже не застосовується. Натомість запроваджено нову лікувальну технологію: операції виконуються за допомогою операці-йного лапараскопа, не розрізаючи живота, через «проколи» черевної стінки. Хворі сідають, встають у той самий день, коли їх прооперували, а виписуюся – за 3-5 діб і приступають до роботи через 2 тижні.
Багато людей страждає грижами черевної стінки. Деякі носять їх все життя, поки не настане грізне ускладнення – защемлення кишки в грижовому мішку. Тоді показана невідкладна операція для порятунку життя хворого. Лише 20 років тому в Європі, а 10 років тому в Україні почали оперувати грижі новим способом із застосуванням поліпропіленової сітки, яка дає рецидиви дуже рідко. А великі грижі без сітки взагалі не оперують. Операції виконуються під наркозом або місцевою анестезією. Попутно можна видалити до 8 кг жирового «фартуха» і зробити пластику грижі поліпропіленовою сіткою. Передові методики, запроваджені у лікуванні юнацького та чоловічого варикоцеле (варикозного розширення вен лівого сім’яного канатика). Це захворювання веде до чоловічого безпліддя, яке потім перетворюється у сімейну трагедію. Переважно виявляється у юнаків при огляді в школах та військкомісаріатах. Операція, насправді, проста й полягає в перев’язуванні цих варикозних вен, веде до повного одужання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий