понедельник, 26 октября 2015 г.

Майбутнє – за ефективним господарюванням

О восьмій ранку на тракторній бригаді псп «Яна Плюс» було гамірно і людно. Кожен із механізаторів та водіїв готувався до виїзду в поле, адже залишається ще чималий обсяг роботи: із запланованих до збирання 1574 гектарів кукурудзи обмолочено близько 31 відсотка. Зараз у поле щодня виходять два наймані комбайни. Хоча (як не парадоксально) зерно, надто у долинах, у таку посуху має підвищений вміст вологи. Урожайність нині не радує – очікувалося більше, але літня спека припалила рослини.




- Щоб мінімізувати затрати й мати невисоку собівартість вирощування будь-якої культури, - розмірковує директор сільгосппідприємства з виробництва В.П. Авраменко, - слід усе прораховувати, адже для піщаних грунтів потрібно добирати сорти, комплексні добрива, технологію обробітку площ і ще багато чинників. Придбали нового п’ятисотсильного трактора марки «Клаас» (німецьке виробництво), який за один прохід виконує три операції: дискування, глибоке рихлення і коткування. Потужну техніку освоїли Вадим Довбиш і Костянтин Михієнко. Кожен із двох «Кейсів» із дев’ятикорпусним плугом за зміну виконує зяблеву оранку на 20-22 гектарах. Працюють трактори у дві зміни, тобто цілодобово. Механізатори Олександр Булденко, Андрій Акуленко, Василь Вижгородько готують площі під весняний засів.
Володимир Петрович із багатолітньої практики знає, що при дефіциті вологи навесні добрива не діють. Тому надає важливого значення внесенню добрив під осінній обробіток грунту. Комплексні добрива вносить механізатор Олександр Сенчура, а гербіциди – Костянтин Петрик.
Тракторна бригада об’єднує 18 механізаторів. Колектив склався давно із відповідальних і знаючих висококласних спеціалістів. Усі вони люди серйозні, старанно ставляться до виконання обов’язків. Кожен із них добре себе зарекомендував, на кожного можна покластися. Колектив хоч і невеликий, але давно сформований і добре спрацьований. За своїми особистими властивостями і професійним рівнем здатні забезпечити усі виробничі процеси. Тому 951 гектар озимої пшениці, 185 гектарів жита й 80 гектарів озимого тритикале нинішньої осені були посіяні в стислі й оптимальні строки. Псп закупило18 тонн суперелітного і стільки ж елітного насіння озимої пшениці сортів вітчизняної та закордонної селекції. Загалом у планах сільгосппідприємства набути статус насіннєвого господарства. На це нині спрямовані зусилля фахівців.
- Найближчим часом хочемо обробити посіви від хвороб і підживити мікродобривами та стимуляторами росту, - ділиться планами заступник директора з виробництва О.А. Барабаш. – Адже зрозуміло, що урожай озимини закладається з осені.
Зробить своє і новий комбінований агрегат, який одночасно виконує три операції. За допомогою первинних процесів планується збільшити запаси вологи у грунті. У псп «Яна Плюс» прагнуть пристосовуватися до погоди, кліматичних умов, тобто еволюціонувати. Очевидно, що клімат змінюється, але ж і наука не стоїть на місці. Селекціонери (як наші, так і зарубіжні) створили нові сорти сої, кукурудзи, інших культур, вирощування яких пристосоване до різних кліматичних зон.
Для ефективної роботи сільгоспформуванням останнім часом було закуплено багато нової сільськогосподарської техніки. Це і телескопічний навантажувач, і самохідний обприскувач, і дискова борона, і посівний комплекс, і трактор «Клаас», і глибокорозпушуючий культиватор, і шлейф-борона. Відрадно, що серед агрегатів імпортного виробництва гідне місце посідає конкурентоздатна техніка вітчизняних виробників. Тобто, дбаючи про перспективу, сільгосппідприємство розвивається.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий