пятница, 16 августа 2013 г.

Щорські аграрії діляться досвідом


Минулого тижня аграрії району приймали на своїй землі колег із Семенівського, Корюківського, Городнянського, Ріпкинського й Чернігівського районів. Агрономи північних районів області зібралися на кущову нараду-семінар, аби порадитися перед осіннім засівом, розібратися в перевагах озимих культур. Адже для нашого Сіверського краю звичними стають кукурудза,
соняшник, соя та інші бізнеспривабливі культури. Вони затребувані й ціни на них достойні. Але слід задумуватися і над тим, що за собою тягне такий одноразовий підхід. Ці та інші питання розглянули учасники наради-семінару. А розпочали її з огляду площ СТОВ «Щорссільгоспсервіс», які готують під сівбу озимини.
На умовному кордоні Менського й Щорського районів було перше місце зупинки учасників зібрання. Заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації М.І. Колесников підкреслив, що стратегія розвитку області й України грунтується на виробництві зерна і молока. Тож особливого значення набуває запровадження інноваційних технологій. Доведено, що можливості грунтів області – у середньому 41,3 цн зерна з гектара. Тим часом збираємо 31-32 цн з гектара. Не важко підрахувати втрати.
Аналізуючи причини цих втрат, назвали затягування терміну збирання врожаю до 53-55 днів замість 6-10, як у країнах Європи. Відомо, що 70% урожаю формується за рахунок зимової вологи, а в листопаді найбільше опадів. Треба вміло цим користуватися. А також цінувати, що в нашій зоні щороку маємо 600 мм опадів – природа щедра до нас, тож потрібно цей факт використовувати.
Запорука високих урожаїв – якісне насіння. Деякі господарства збирають 70-центнерні врожаї жита. Тож слід сміливіше брати на озброєння новітні технології, не зволікати з початком збирання, вчитися торгувати зерном, а не збувати його тоді, коли на ринку найнижчі ціни. Розвитку потребує зернообробна інфраструктура. Приміром, переважають дорогі газові сушарки, а на біопаливі в області працює їх лише півтора десятка.
- Чому ми зібралися в Щорсі? – перепитує М.І. Колесников колег із північних районів області. – Тут є чому повчитися. Приміром, ми стоїмо на землі СТОВ «Щорссільгоспсервіс». У господарстві зібрали 1 тис. га люпинів, подрібнили пожнивні рештки, внесли сечовину для прискорення процесу розпаду - й органічні добрива готові. Усе це продискували, тож незабаром можна на цій площі сіяти озимину. Як бачите, поля обрамлені лісопосадками, рівненькі й доглянуті – цілком придатні для високопродуктивних технологій. Зараз у районі розорюють землі, які не оброблялись два десятки років. Родючість щорських грунтів найнижча в області – 34 бали. Але при дотриманні технологій тут мають непогані врожаї. Значно збільшили посіви кукурудзи.
Розповідь М.І. Колесникова доповнила головний агроном СТОВ «Щорс-сільгоспсервіс»Т.В.Щербина. Молодий фахівець зарекомендувала себе знаючим спеціалістом. Вела мову про люпинове біодобриво, а також детально зупинилася на технології обробітку поля. Заступник голови РДА, начальник управління агропромрозвитку М.Ф. Колодюк, розповідаючи, що СТОВ завершило жнива до 1 серпня, переконував у доцільності вирощування культур, які перевірені роками й районовані в регіоні. Особливої уваги заслуговує жито – стійка озима культура.
Далі дорога пролягла через увесь район до Камки на елеватор псп «Яна Плюс». Учасники семінару мали змогу оцінити стан полів сільгоспформувань району. На елеваторі гостей зустрічав заступник директора сільгосппідприємства М.Г. Нестеренко, який розповів, що будівництво розпочато рік тому. Потужність елеватора – 30 тис. тонн. У вересні буде запущено першу чергу, а до Нового року – другу. Збіжжя тут сушитимуть, очищатимуть і зберігатимуть. Обладнання завозять як вітчизняного виробництва, так і російського та з Прибалтики.
І знову побачене прокоментував М.І. Колесников:
- У районі, як і в області вцілому, інтенсивно розробляються площі, розширюються посіви, розвивається інфраструктура. Бізнес виявляє зацікавленість у агропромисловому виробництві, інвестує кошти. У даному випадку псп «Яна Плюс» планує нарощувати потужності елеватора.
У пленарному засіданні семінару-наради взяли участь очільники Щорсівщини. Голова РДА О.В. Грабовський розповів, що триває активний пошук інвесторів, хоч, як-то кажуть, черга за нашими землями не стоїть. Із серйозними намірами прийшов донецький капітал. Лише техніки цьогоріч закупили на 20 млн. грн., орендували значні площі ріллі. У господарствах району діє три доїльні зали, триває розвиток тваринницької галузі. Вітав на щорській землі гостей із сусідніх районів і голова райради І.Г. Орда.
Про необхідність дотримання сівозмін, які культури більше реагують на попередники, та про сидеральні культури вів мову науковий співробітник інституту мікробіології та агропромислового виробництва НААН, кандидат сільськогосподарських наук А.Г. Бардаков. З практичними порадами виступила науковий співробітник інституту мікробіології О.В. Марченко. Начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва департаменту агропромислового розвитку ОДА Т.В. Мілютенко зупинилася на особливостях сівби озимини. Із приємністю говорила, що нині щорські землі вже дають 40-50-центнерні врожаї. М.І. Колесников наполягав на тому, що потрібно застосовувати районовані сорти, а не ризикувати, купуючи насіння у заїжджих реалізаторів. Повинна бути диктатура технології – тоді будь-які затрати будуть окуповуватися.
Учасники семінару-наради відвідали Щорський історичний музей, де набралися позитивних вражень, їм також сподобалося наше місто.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий