пятница, 1 февраля 2013 г.

Дмитро Менделєєв вважав нормою 150 грамів горілки

31 січня неофіційно вважається днем народження горілки. Саме в цей день 1865 року Дмитро Менделєєв захистив свою знамениту дисертацію «Про сполучення спирту з водою». Деякі вчені вважають, що саме ця наукова праця і стала основою для класичного напою міцністю в 40о.

Насправді, як свідчить історія, Менделєєв горілки не винаходив. Вона з’явилася задовго до дисертації вченого. Згідно з одними джерелами, «біле хлібне вино» привезли ще в 16 столітті зі Скандинавії, за іншими: на 100 років раніше – з Греції.
Раніше у нас називали горілкою будь-яке хмільне вино міцністю від 20 до 60°: міцність ніколи не буда догмою. Є думка, що насправді Менделєєв вважав ідеальною міцністю горілки 38°, але це число округлим до 40°, бо так було простіше розраховувати податок на алкоголь.
До речі, великий хімік вважав, що 150 грамів горілки – це більше, ніж достатньо. Зараз багато кому ця норма видасться просто смішною. П’ють, поки є сили підносити до рота чарку. Спиваються. Помирають. Але чужий сумний досвід, як правило, не стає уроком.
Тепер, крім магазинної, можна (і це не секрет) купити горілку «на точках». Нещодавно про ті з них, які діють у Сновському, розповіла у листі до редакції анонімна авторка. («Прізвища не називаю: боюсь, що спалять»). «У селі на одній з вулиць, - зазначено у листі, - на 15 будинків – 4 «точки». Там продають розведений спирт і цигарки. Туди ходять не тільки дорослі, а й підлітки».
Такого самого листа (із зазначенням прізвищ торговців спиртом) жінка адресувала і правоохоронцям.
Цікавимось у дільничного по Сновському Сергія Шведа подальшим перебігом подій.
Сергій Михайлович розповів, що при виїзді на місце зазначені в листі факти не підтвердились. Але він провів бесіди про недопущення подібного…
(При Петрі І тих, хто зловживав спиртним, нагороджували медаллю за пиятику. Вона була соромом випивосі. Тоді це ще діяло…)

Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий