пятница, 1 февраля 2013 г.

Діти приходять сюди ще дошкільнятами і ростуть разом з бібліотекою

З часу заснування (з 1947 року) Щорська районна бібліотека для дітей, як і всі бібліотеки України, змінює свої методи і форми діяльності. Нині це не просто книгозбірня. Це - сучасний інформаційний центр і місце для дозвілля.
Тут можна не тільки знайти потрібну книгу, а й поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч або взяти участь у культурних заходах. Бібліотека має достатньо періодичних видань – газет і журналів, є видання сучасних авторів. Окрему полицю займають книги, видані на Чернігівщині та про Чернігівщину. А що головне - користувачі тут мають можливість попрацювати на комп’ютері, скористатися безкоштовним Інтернетом, відсканувати, віддрукувати документ. Адже багато мешканців району ще досі через брак навичок чи комп’ютерного обладнання не мають можливості регулярно користуватися Інтернетом. Тоді виручить бібліотека.
Дитяча книгозбірня розкриває свій фонд у тематичних виставках, щоб зекономити час і зорієнтувати постійних відвідувачів і тих, хто прийшов сюди вперше.
Діти приходять сюди ще дошкільнятами і ростуть разом з бібліотекою. Створенню дружньої атмосфери у бібліотеці сприяє доброзичливе, неформальне звернення до відвідувачів. Постійних читачів знають в обличчя. Неабияку роль відіграє яскравий інтер’єр приміщення для молодших читачів, який приваблює дітей. А поряд з дитячою літературою є добірка й для дорослих, щоб батьки, які привели дітей, змогли вибрати щось і для себе.
У бібліотеці завжди діє виставка творчих робіт щорсівчан. Це фотостенди, малюнки, дитячі поробки, вироби з тістопластики. Батьки, що приводять сюди маленьких дітей, звертають увагу на ці виставки і зупиняються, щоб обговорити їх з малечею. Іде естетичне виховання дитини.
Серед читачів постійно проводяться різні конкурси: літературні, конкурс малюнка. Наші діти були неодноразовими переможцями обласних змагань. Останнім часом бібліотекарі перевагу надають пізнавально –розважальним конкурсам, бо ігрова форма навчання учням більш прийнятна і цікава.
«Тісно співпрацює бібліотека з усіма навчальними закладами міста, РЦДЮТ, музеєм (літературно-краєзнавчі години, літературно –музичні). У нас є просторий читальний зал з телевізором і DVD з караоке. Вчителі приводять цілі класи і переглядають пізнавальні фільми з відповідних тем навчального плану», - говорить заступник директора ЦБС О.Ф.Ульяненко. –А ще ми проводимо для наших читачів зустрічі з цікавими й відомими людьми».
Варто відмітити, що бібліотекою для дітей користуються не лише міські мешканці, а й з сільської місцевості. За допомогою звертаються сільські бібліотекарі, щоб знайти замовлення для своїх читачів в Інтернеті чи просто зробити ксерокопію твору, якого нема в наявності в сільській книгозбірні.
Бібліотека - це заклад, куди приходять у будь-якому віці. Завітайте і ви сюди зі своїми дошкільнятами найближчими днями, і вони будуть вам дуже вдячні!
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий