среда, 11 сентября 2019 г.

Розмова про гроші у Національному Банку України


Пройти повз цю вишукану величну архітектурну будівлі рожевого кольору у Києві і не зупинитися - просто неможливо. Вона одразу кидається в очі  своєю оригінальністю і величністю. Це Національний Банк України. Саме тут знають про всі фінансові операції нашої держави, які у гривнях, так і у валюті.
Нам пощастило поспілкуватися  з директор департаменту монетарноїполітики та економічногоаналізу НБУ Сергєм Ніколайчуком та його колегами у Нацбанку одразу після парламентських виборів. До речі, середній вік працівників установи – 38 років. Зустріч за столом проходила у перс-центрі, який розташований у дворі НБУ. Цікаво, що це не сучасний офіс зі скла, нашпигований відеотехнікою і кмерами, а така собі українська етнохатинка, що дуже вразило журналістів. У середині – дерев’яні лави та масивний стіл,  рушники, глиняний посуд, ткані доріжки. Ідея обладнати таке місця ля спілкування - Арсенія Яценюка, коли він працював в НБУ.




Перше запитання від журналістів було про курс гривні.  Чи буде він зростати, як його понижують?


-          З 2015 року обміний курс плаваючий. Завдання Нацбанку іде управління інфляційними процесами в країні. Підвищення цін на газ, електроенергію, алкоголь, тютюн впливає на ріст інфляції в країні. Наразі вона складає 9%, планується фіксувати її на рівні 5 %. Щоб ви розуміли, режим обміну валюти гнучкий, ніхто його не стримує і не регулює штучно. За законодавством НБУ встановлює офіційний курс гривні, але насправді він його просто обчислює і оголошує, - зазначив Сергій Ніколайчук.

Курс валюти залежить у першу чергу від попиту і пропозиції на зовнішньому  ринку – від об’єму експорту та імпорту товарів, а також від позики валюти для країни. Щоб не було дисбалансу, необхідно дбати про створення резерву  валютного фонду. До речі, 7 лютого вступив у силу Закон України «Про валюту», яким знято близько 30 обмежень. Тепер наприклад, можна купити валюту он-лайн.






-         Чому ж досі є нелегальні пункти обміну?
-         Поки є попит – є і пропозиція. Ми не розуміємо, чому купують долари чи євро в підворітті,  коли можна спокійно це зробити в банку. Якщо вам відомі таки випадки – повідомляйте на «гарячу» лінію. А взагалі – це вже робота правоохоронців, а не банкірів.  На сайті НБУ є інформація про незаконний обіг валюти.

-         Чи вплине на курс валюти обрання нового парламенту та уряду?
-         Поки що це впливає позитивно. Збільшилася довіра нерезидентів (громадян інших країн) і вони тепер вони купують за валюту в Україні товари. Це вигідно банку. Вигідно країні.
-         Який нині відсоток  готівкових і безготівкових торгових операцій?
-         За даними 2018 року населення розраховувалося за допомогою карток у 45%, а в решті випадків використовувало готівку.
-         Коли в Україні будуть дешеві грошові кредити?
-         Коли населення принесе на депозити свої кошти, тоді здешевляться і ставки за кредитами. Причому зараз населення майже 40% грошей зберігає у валюті. А от процентні ставки за валютний депозит значно нижчі, ніж за гривневий. У планах фінансової стабільності банку – підняти відсоток по валюті до 20%.
-         Чи легалізована криптовалюта, зокрема,біткоїн?
-         На даний час це не є валюта, скоріше її можна прирівняти до цінних паперів. Для легалізації криптовалюти  вже підготовлений законопроект.
-         Чому на 1000 гривневій купюрі зобразили саме Вернадського?
-         Є вже князі, гетьмани, президент, письменники. А Володимир Вернадський -  перший науковець України, тому вирішили обрати саме його портерт.
-         А навіщо вводять 1000 гривень? Чи не можна знижувати інфляцію і знижувати ціни, а не друкувати гроші все вищим номіналом?
-         Для полегшення розрахунків. З 25 жовтня 2019 року Нацбанку введе в обіг  паперову 1000 гривень. Може це дивно, але коли ціни знижуються - це дуже погано для економіки. Фінансова стабільність, щоб ви розуміли, це не падіння цін, а саме інфляція, яка не перевищує 2% на рік. Купюру номіналом 500 гривень ввели  аж у 2006 році. Наразі виникла необхідність ввести тисяче гривневу. З 1 жовтня монети 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу, як раніше зробили з монетами 1 та 2 копійки.
Логічним завершенням розмови стала екскурсія в музей грошей, який розміщений у самому Нацбанку. Будете в Києві – не пошкодуйте час і відвідайте музей. Тут зберігаються  перші стародавні монети, які знайшли на території нинішньої  України, а також представлені гроші  майже всіх країн світу. Є цікаві  ювілейні монети, випущені в Україні та найбільша за діаметром монета (фото). Згадайте лише скільки разів за останні сто років змінювалися наші гроші - від карбованців, рублів до купонів та гривень. І сам дизайн гривні, яку ввели у 1996 році за часів головування в Нацбанку Віктора Ющенка, змінювався не раз. У музеї покажуть як перевірити фальшиві паперові гроші від справжніх, розкажуть різні цікаві історії, покажуть брикет з утилізованих купюр... Словом – побувати варто.

ДО ВІДОМА. Національний банк — є незалежним інститутом, що здійснює державний нагляд у банківській сфері, а також відповідає за монетарну політику (інфляцію та стабільність гривні). Головою Нацбанку 15 березня 2019 року призначено Якова Смолія. Він залишається на посаді і після обрання Президентом України Володимира Зеленського.

Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автората Владислава Савенка
Зустріч для журналістів з представниками Національного Банку України організував Український кризовий медіа центр у рамках спільного проекту з Естонським центром східного партнерства.


Комментариев нет:

Отправить комментарий