Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Його причиною найчастіше стають продукти домашнього консервування м`яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в`яленої чи копченої риби та будьяких виробів з м`яса домашнього приготування.
Щоб
вберегтися від захворювання на ботулізм уникайте споживання: в’яленої,
копченої, солоної та консервованої риби; м`ясних та грибних консервів;
консервів домашнього виробництва; якщо не впевнені, що продукти зберігали,
транспортували належним чином; якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після
споживання зараженої їжі. Спочатку немає різких підйомів температури, тому виникає
ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з`являється порушення зору одна з
найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима,
двоїння предметів, важкість читання, що пов`язано з паралічем очних м`язів).
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може
змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під
час ковтання, подразнення в горлі усі ці симптоми обумовлені ураженням
ковтальних м`язів.
Неврологічна
симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом
хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну
слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує
відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим.
Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої
підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Щодо
наявності в повітрі на території Сновщини діоксиду сірки (SO2),
безбарвного газу з різким запахом, про що некоректно було опубліковано на
одному з інтернетджерел, то ця інформація, м`яко кажучи, не відповідає
дійсності.
Наталія ПАНЬКО, завідувачка
Сновського відділення Корюківського МРВ ДУ «Чернігівський
ОЦКПХ МОЗ»
Комментариев нет:
Отправить комментарий