пятница, 27 сентября 2013 г.

До зими готові

Якщо згадати про відому народну приказку «Готуй сани влітку», то конкретним прикладом її правильності є районна станція юних техніків. Саме там упевнено можуть стверджувати: до початку холодної пори року ми готові практично стовідсотково.

Передовсім же варто згадати, що цей заклад позашкільної освіти складається з 39 гуртків, де 558 дітей цікаво і з користю проводять свій вільний час. (З них у Щорсі – 426).
За словами директора СЮТ М.Ф. Коршуна, база, розташована в місті, являє собою два корпуси: основний має загальну площу понад триста квадратних метрів, а ще близько сотні «квадратів» припадає на приміщення, де займаються картингісти. Ефективний обігрів обох будівель – річ не така вже й проста, але коли підійти до справи суто практично – все можна зробити. Головне, аби питаннями займатися комплексно. Ще кілька років тому в систему опалення вмонтували електронасос, що дало очевидний результат: радіатори обігріву стали теплими на всій площині. Свою роль зіграв і такий, здавалося б, невеличкий крок, як монтаж подвійних вхідних дверей. Відчутним же проривом стала модернізація котельні. Торік замість двох стареньких котлів, які пропрацювали вже понад двадцять років, нарешті встановили один, але новий, сучасний, твердопаливний. Користь відчулася відразу – стабілізувався температурний режим у приміщеннях і почалася відчутна (до 20%) економія енергоресурсів. До речі, про паливо теж треба сказати кілька слів. Протягом минулого опалювального сезону котельні СЮТ використали 75 складометрів дров і 5,5 т вугілля. Стосовно нинішньої ситуації, то є всі підстави для оптимізму. Ще у квітні на територію закладу завезли соснові дрова, вони літо сохли на сонці. (Воно й правильно, бо чекати із дровозаготівлею до вересня, а потім кидати в топку вогкі поліна – явне безглуздя). Також спонсорську допомогу обрізками надав підприємець В.Терещенко. Словом, наразі СЮТ має вже близько сотні складометрів дерев’яного паливного ресурсу місцевого походження». З минулого сезону лишилося і кілограмів з триста вугілля, тому перші морози теж є чим зустріти. Разом з тим тривають і елементарні заходи із енергозбереження – заклеюються шпарини між віконними рамами та коробками, замінюються тріснуті шибки. Вчасно було прочищено димарі, до опалювального сезону набирається персонал кочегарів. Словом, тільки-но надійде сигнал - котельня СЮТ запрацює згідно із графіком. Адже тут до зими готові.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий