вторник, 10 февраля 2015 г.

Про бюджет, податки і процедуру відставки



За давно усталеною традицією сесії міськради носять доволі напружений характер. Дискусії, суперечки, спалахи пристрастей і навіть сварки – ось чим позначається процес пошуку найоптимальніших варіантів розв’язання існуючих у Щорсі проблем. Не стало винятком і чергове депутатське зібрання, яке відбулося минулого четверга.



З цілого ряду питань порядку денного народні обранці не змогли дійти одностайності. (Хоча це нормально, адже, як відомо, скільки людей, стільки й думок). Безумовно, провідним документом, затвердженим у сесійному режимі, став міський бюджет на 2015 рік. Передбачено, що доходи загального фонду міської скарбниці складуть 5 мільйонів 686 тисяч гривень. Основні джерела надходжень коштів – платня за землю (1 млн 35 тис. грн), акцизний податок (800 тис. грн), єдиний податок з підприємців (1 млн 759 тис. грн) та субвенція «згори» (1 млн 924 тис. грн) тощо. Спецфонд має наповнитися на суму 616 тис. грн, головне – грошима від продажу землі (150 тис. грн) і власними надходженнями (460 тис. грн). Стосовно видатків, то на дитячий садок передбачено виділити 1 млн 620 тис. грн, на навчально-виховний комплекс «школа-сад» - 2 млн 880 тис. грн, на управління (міськвиконком, міськрада) – 690 тис. грн, на благоустрій міста – 490 тис. грн.
Обговорюючи тему введення нового податку – на нерухомість, депутати вирішили піти на зустріч підприємцям і затвердили ставку в розмірі 0,01% (трохи більше 12 копійок) за 1 кв. м понад пільгової площі.
На сесії було затверджено штат дитячого садка (45,45 одиниці) та комплексу «школа-сад» (75,61 одиниці). Надбавку до зарплати керівнику першого закладу погодили в розмірі 15%, а другого – 50%. Натомість більшість депутатського корпусу не підтримала пропозицію виплачувати премію секретарю міськради В.В. Москаленко. (Основний аргумент: у країні складна ситуація, треба економити, тож навіть вести мову про преміювання зараз недоречно). Однак загальний штат міськради на сесії затвердили на рівні минулого року – 12 одиниць. (Хоча лунали пропозиції скоротити посаду першого заступника).
На зібранні знову піднімалося питання фінансування гідропарку – керівник цієї установи хоче мати штат у 5,5 одиниці й 160 тисяч гривень дотації на рік. І ще додатково – 120 тисяч для виконання судових рішень. Більшість депутатів навряд чи колись виявлять подібну щедрість, відірвавши гроші, скажімо, від дитячого садка. Але для з’ясування статусу гідропарку було вирішено створити комісію.
Сесія прийняла до відома звіт про роботу міськвиконкому, який зачитав перший заступник міського голови О.В. Ясенчук. Також вона не підтримала ідею заборонити продаж у магазинах алкогольних напоїв уночі (з 23-00 до 8-00).
Того дня багатьох цікавило, як депутати відреагують на заяву міського голови Р.І. Зуба від 23 січня про складання своїх повноважень у зв’язку з виконанням судового рішення. Річ у тім, що відставка з посади передбачає певну юридичну процедуру (зокрема, таємне депутатське голосування). Однак цього не було дотримано, тож у майбутньому таке нехтування законодавством може спричинити деякі наслідки правового характеру. Попри таку перспективу сесія вирішила не розглядати заяву колишнього міського голови.
Загалом зібрання ще раз підтвердило: представницький орган міської громади дійсно діє. Від його контролю жодного питання (чи то б пак – шила у мішку) точно не втаїти.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий