понедельник, 16 февраля 2015 г.

Резерви (Метикування з приводу того, як нам виживати?)

Накульгує наша економіка, накульгує… А чому? Тут різні балакуни стверджують: олігархи все до себе, податки не платять, у офшорні зони капітал переводять.
І мелють, мелють своїми язиками, а влада їм не те, що дозволяє, а нічого не робить, щоб припинити пусте базікання. Навіть один з народних депутатів попереднього скликання нещодавно заявив, що 2015 рік буде важчим за нинішній. – Хто втримає ситуацію? – розмірковує він і пропонує пришвидшити децентралізацію. Бо ж і на АТО не зекономимо, на соціальних виплатах – також. Залишається перестати красти і створити умови для вільного підприємництва. Як же примусити не красти?
Один з моїх знайомих вважає: головне в тому, що не всі резерви охоплені. Навіть при умові, коли прибуткові підприємства рентабельними стали давно.
Ось ви мені скажіть: «А чому у нас не приватизуються кладовища? Це ж скільки землі податком не обкладено? Лежать там люди, відпочивають у вічному сні. Безкоштовно. А хіба це правильно?» Ось вам 1-ий резерв і пропозиція: приватизувати усе кладовище за розробленими угодами.
Тепер візьмемо таку справу, як забрудненість повітря. Підприємства, організації податки платять. А громадяни? Протягом усього року хто котел опалює, хто піч, хто лазню. А хоч копієчку хто-небудь заплатив за загазованість кисню, яким ми дихаєм? Ніхто. Ось вам 2-ий резерв. Для податкової інспекції простіше простого: труби прорахував – і виставляй суми податку.
Чи ось яка справа. Мій сусід по Займищу Володимир Іванович Маслюк розвів ферму корів. Став бурити свердловину для води. Майстри-бурильщики трохи прорахувалися: замість 25 метрів пробили більше ста. Зі свердловини побігла чорна нафта. Приїхали спеціалісти з Миргородської експедиції глибокого буріння. Перевірили. Виявляється, нафтовий шельф з Прилуччини проходить через Займище і досягає Білоруської залізниці. Нафти вистачить до 2010 року – так заявили спеціалісти.
То чому б нам не обстежити всі сільські присадибні ділянки і не встановити на них нафтові вишки? Ось вам і 3-ий резерв.
Володимир Іванович продав корів - гроші вкладає у будівництво нафтової вишки. Уявляєте, скільки робочих місць буде в селі?
І ще одне. У минулому році було спекотне літо. Всі лізли, хто у море, хто в озеро, хто в річку. А ось сісти і подумати: а чиє, наприклад, Чорне море? Твоє? Ні! Так чого ти безкоштовно ним користуєшся? А ну давай, любий, плати податок за користування водними ресурсами? Скільки разів у воду залізеш, стільки і плати. Не хочеш? Сиди на березі – полізеш у воду без грошей – штраф! Хай міліція – її у нас на душу населення більше, ніж у будь-якій цивілізованій державі, за цим дивиться, протоколи складає. Да тут лише на одних протоколах мішки грошей набити можна! Ось вам і 4-ий резерв.
І ще про повітря. А з якого права всі ми ним безкоштовно користуємося? Приватизував кожен, так би мовити, повітряний басейн. А ти його робив? В основному, я так думаю, буде нормально за вживання повітря ввести податок. Тут, якщо гарненько зважити, мільярдами справа пахне. Розбагатіємо на всі сто!
А ви все: олігархи, олігархи! Бачте, жити вам не дають! Думати треба!
Георгій ЛЕПНЮК

Комментариев нет:

Отправить комментарий