пятница, 24 мая 2013 г.

Про шкільну форму і… гламур

Шкільна мода – це перш за все шкільна форма. Дехто скаже, що шкільна форма не дає дитині самовиразитися, що вона приглушує її індивідуальність. Я вважаю, що це зовсім не так. Пропоную всім загалом провести педраду з цього питання. Адже дана проблема стосується всіх дітей шкільного віку.


Однозначно, шкільній моді має бути притаманним елегантно-діловий стиль. Бажано єдиний колір для школи, хоча це не так важливо. Але певні рамки в одязі і в усьому вигляді учня мають бути. Шкільна форма допоможе загладити соціальну нерівність серед учнів. І в школу діти повинні ходити за знаннями, а не на подіум, де демонструють моду. Не хвалитися крутими джинсами, дорогим вечірнім вбранням, взуттям на підборах до 15 см.
Ділова форма допоможе позбутися голих пупків, животиків, рваних джинсів і реперських штанів, прозорих топіків і бретельок, панчох, які відкривають голе тіло і нагадують не школярок, а дівчат легкої поведінки, спідниць, які більш скидаються на широкий ремінь. І сміх, і гріх з такої шкільної моди. Це просто жлобство, якого діти не розуміють.
І все ж таки більше сумно, ніж смішно. Бо це ж наші діти, і нам болить. До речі, всю «погоду» щодо шкільного гламуру роблять дівчатка. Хлопці, як правило, більш стримані і скромні.
Деякі дівчатка йдуть на заняття при повному «бойовому» розпису обличчя. Розпущене волосся – це вже візитка майже кожної старшокласниці. Як можна працювати за партою день у день, коли тобі волосся закриває обличчя? Існує сотні способів, як зробити гарну, стильну зачіску для школи. Нехай буде охайний манікюр, але ж не накладні нігті чорного або яскраво-червоного кольору.
Працюючи в школах, я спостерігала як зовсім юні школярки (6-7 кл.) починають фарбувати волосся. Ще й губки можуть підмалювати. Це вже явно материнський недогляд. Навіщо дівчинці у 12-13 років виглядати фарбованою тітонькою?
Шкільна форма і належний вигляд учня не приглушує самовираження і самоствердження дитини. До цього треба ставитися як до необхідності. Адже, всі згодні, що у міліціонерів, лікарів, стюардес має бути форма. Заходячи до фірми, яка себе поважає, всі очікують побачити людей у ділових костюмах. Це певні норми, принципи, дисципліна.
Шкільна форма допомагає згуртовувати дітей, формує у них дух солідарності і належності до певної групи. У Великобританії, наприклад, носити шкільну форму престижно.
Я думаю, вчителям, батькам разом з учнями слід обговорити ці питання і дійти згоди. Можливі різні варіанти ділового стилю, а бажання виглядати належним чином слід у собі виховувати.
Самі вчителі, шановно громадо, не можуть вирішити цих питань. Чому? По-перше: у них немає жодних прав тиску на дітей, окрім методу переконання. По-друге, їм дуже заважає шоу-бізнес, який пройшов всі межі безсоромності, соціальні мережі, які демонструють вседозволеність у всьому. Як «героїню» показали по всіх каналах дівчину із Павлограда, яка у минулому році прийшла на випускний вечір у вбранні повії.
Надивившись різних відеокліпів, фотомонтажів, наші дівчатка починають наслідувати побачене. Виходить, комусь вигідно бачити розбещеною нашу молодь.
Любі дівчатка! Одягатись треба доречно і згідно зі своїм віком. І не плутайте подіум, де має бути місце театру, з життя. Тому що гротеск (перебільшення) може призвести до біди. Я думаю, не слід приходити за атестатом на випускний вечір у напівоголеному вигляді.
Запрошую всіх небайдужих до обговорення. Так хочеться, щоб наша молодь зростала морально і фізично здоровою, успішною і щасливою.
О.МУРАХА,педагог

Комментариев нет:

Отправить комментарий