пятница, 31 мая 2013 г.

Розпочався солодкий полуничний сезон

У Кучинівці не пам’ятають навіть старожили, кому першому спало на думку масово вирощувати тут полуниці. Мовляв, і батьки займались ягодами, і діди.
- У нас грунти для них підходящі. При Союзі полуниць багато в кого було по 15 соток. За один раз вибирали кілограмів по триста. Возили продавати і в Мінськ, і в Москву, і в Калінінград. Усюди наші ягоди розбирали, бо добрі. Дарма, що сортів було небагато, зате родили років по десять поспіль. Не те, що нинішні гібриди, рік-два, і переорюй, - розказують сільчани. Суттєво зменшилися і площі під полуницями – у середньому садять по чотири сотки. Є, правда, й винятки. Скажімо, у 72-літнього Миколи Головача – майже 10. Щоб був пристойний урожай, чоловік «няньчить» ягоди з ранньої весни. Сам, бо дружина давно померла, а доньки живуть окремо. Для них і старається. А ще більше – для онуків. Їх – 12. Пенсії на подарунки для всіх не вистачає – доводиться дідусю поліпшувати фінансову ситуацію за рахунок полуниць. Вибирати ягоди приходять і приїздять усі його 5 дочок.
На вдалий сезон розраховують і Микола та Світлана Булденки – у них два сини – студенти. А разом з ними – добра половина кучинівців. Перші ягоди були по 30 гривень за кілограм. Зараз на трасі чи біля центральної автобусної зупинки в селі можна купити від 25 до 18 грн. Найпопулярнішим у селі нині є сорт японської селекції Чамора Турусі. Вага однієї ягоди – від 50 грамів і більше.
Марія Ісаченко

Комментариев нет:

Отправить комментарий