пятница, 8 ноября 2013 г.

Великощимельській школі – 120 років

За цією школою міцно закріпилася слава такої, де всі діти – талановиті. Напевне, тому, що такі ж талановиті у них наставники. Укотре це знайшло підтвердження на урочистостях з нагоди поважного ювілею.






Минулої суботи до ошатного, недавно відремонтованого сільського клубу приїхало багато колишніх випускників та інших гостей. Шкільні свята завжди особливо щирі, щемні та хвилюючі, адже немає людини, у якої б не тьохнуло серце при слові школа. Бо саме з неї починається свідоме життя, власне, починається людина як особистість.
1893-го року «Черниговские епархиальные ведомости» повідомили про відкриття у Великому Щимелі школи грамотності. Першими учнями стали 13 місцевих хлопчаків і 7 дівчаток. Історія зберегла імена перших сільських учителів, серед яких були й священики. Нинішні учні пригощають присутніх запашним короваєм, покладають квіти до обеліску полеглих солдатів. А шкільний дзвоник скликає на свято різні покоління випускників рідної школи, адже саме вони писали її історію. Поіменно згадують усіх колишніх директорів, кожен із яких залишив по собі помітний слід у серцях педагогів, учнів та їх батьків. Особлива увага та шана присутнім у залі ветеранам учительської праці, теплим словом пом’янули тих, хто не дожив до цього дня. Тому особливо бентежить душу така знайома, але від цього не менш хвилююча пісня «Вчителько моя».
В.О. Сахновська нині очолює колектив школи і небезпідставно гордиться ним, адже із стін ювілярки вийшло багато хороших людей. Тож доречно прозвучали слова вдячності ветеранам і тим, хто нині засіває педагогічну ниву, технічному персоналу, батьківському загалу, сільській владі та відділу освіти. А ще нехай людська шана буде подякою за вміння творити добро.
Поважні гості прибули до Великого Щимеля, аби привітати школу з ювілеєм. Керуючий справами, начальник організаційно-аналітичного відділу райради Р.В. Кравець говорив про особливу ауру в стінах навчального закладу, вручив Почесну грамоту районної ради вчительці початкових класів Г.І. Проценко. А начальник відділу освіти РДА А.М. Біба, яку зі школою пов’язують особливо теплі спогади, відзначила позитивні тенденції: це одна з двох шкіл у районі, в яких з року в рік зростає чисельність учнів. Алла Миколаївна передала подарунок від народного депутата України І.О. Рибакова - книгу «Закон Божий».Чверть століття тому в стінах Великощимельської школи розпочала свій педагогічний шлях завідуюча райметодкабінетом М.М. Весела, яка побажала школі й усім присутнім довгого віку. Сільський голова Б.О. Добродій, колишній голова місцевого колгоспу І.А. Єрмоленко, представниця нинішнього керівництва псп «Промінь» В.А. Полюшко допомагали й продовжують допомагати навчальному закладу у вирішенні проблем, зичать школі щасливого майбуття.
У різні часи вчителювали тут знані в районі педагоги Т.М. Кліщенко, В.Г. Желій та М.Ф. Коршун. Від них вітання з найкращими побажаннями. А голова райкому профспілки працівників освіти й науки К.В. Шевченко до поздоровлень і подарунків додав Почесну грамоту райкому профспілки голові профспілкового комітету О.В. Шетюк і подарунки педагогам В.А. Павленко та А.В.Єрмоленко. Голова батьківського комітету школи Т.Л. Богдановська, численні колишні випускники поспішали на ювілей із подарунками й щирими зиченнями. І при цьому кожен згадував улюблених учителів, яскраві моменти щасливого дитинства.
Упродовж усього вечора звучали пісні, учні піднімали настрій своїми танцями. Віночок пісень подарували колишні й теперішні вихованці школи, вчителі. Тим часом найменшенькі учасники свята на майданчику перед сценою імпровізували, створюючи вдалі композиції. Тож підтанцьовка виходила зворушливою. Як і належить, на такому святі у центрі уваги були діти – майбутні і теперішні учні школи.
Приємно порадували глядачів колишній випускник школи Павло Куценко з дружиною Оксаною, виконавши гарні пісні, подарувавши дитячі Біблії. Колишніх учителів також чекали сюрпризи від цієї багатодітної сім’ї, якою по праву можуть пишатися вихователі: їх зерна добра щедро проросли.
На географічній карті, котру можна було побачити на сцені, квіточками позначили місця нинішнього проживання колишніх учнів Великощимельської школи. Яскраві помітки густо розцвіли і вкрили територію колишнього Радянського Союзу. Там знайшли свою долю й доклали своїх зусиль вихованці ювілярки. А за 120 років школа випустила близько трьох тисяч юнаків і дівчат. У її стінах за цей час прозвучало майже 212 тисяч дзвінків, котрі кликали за парти допитливих дітей. Про це вели мову на великому родинному святі всі, кому дорога одна лиш згадка про Великощимельську школу.
У залі зібралася дуже доброзичлива публіка, яка по закінченні свята ще довго обнімалася, цілувалася, ділилася спогадами, словом, знову поринула в своє незабутнє дитинство.
Валентина ВОЛОКУШИНА, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий