понедельник, 24 ноября 2014 г.

Нинішній жовтень побив усі рекорди

Недарма ж кажуть, що погода мінлива, як жінка. Можливо тому в Щорсі на метеостанції працюють самі жіночки на чолі з М.В.Зіненко. Цілодобово техніки-метеорологи Н.М.Заїка, С.Т.Плишевська, І.М.Кожем`яко, Н.А.Ященко та О.М. Іваненко фіксують зміну вітру, висоту хмар, температуру й вологість повітря.
Кожні три години передають інформацію в Київський гідрометцентр та двічі на добу – в Чернігівський. Обладнання, на якому працює колектив, досить старе, та воно регулярно ремонтується спеціалістами і підтримується в належному стані. Дуже допомагає практичний досвід кожного працівника і любов до своєї професії. Ведуть спостереження тут з 1945 року. Город поблизу станції – це не забаганка колективу, а дослідна ділянка. За розвитком рослин, станом ґрунту тощо слідкує агрометеоролог Т.О.Ларченко, адже без цієї інформації робота метеостанції була б не повною.
Посушлива погода в останні місяці викликає занепокоєння у наших земляків. Тож ми поцікавилися на метеостанції, в якому році на Щорсівщині була така посуха і коли найближчим часом передбачаються опади. Отже, за даними спостережень виходить: саме нинішній жовтень став найсухішим за останні 69 років. При нормі опадів 37 мм випало всього 2,6 мм! А в листопаді їх взагалі ще не було. Сніг передбачається лише на кінець місяця. Не дивно, що так обміліли річки, висохли озера, а у деяких селах району навіть у колодязях зникла вода. Її нестача негативно позначиться на рослинному світі, тож будемо сподіватися, що зима принесе землі довгоочікувану вологу. А працівникам метеостанції дякуємо за їхню повсякденну дуже важливу роботу. З нагоди професійного свята бажаємо добробуту, впевненості в завтрашньому дні, а також гарної погоди.
Лариса МАРТИНЕНКО
Довідка
Гідрометеорологічна служба України налічує більше тисячі пунктів спостережень за станом атмосфери і водних об’єктів. Вони отримують дані про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови, сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних явищ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий