понедельник, 24 ноября 2014 г.

Коли у банку закінчуються гроші

Минулого тижня до редакції «Променя» прийшли схвильовані мешканці Щорса й попрохали привернути увагу громадськості до проблеми, з якою вони зіштовхнулися в місцевому відділенні банку «Надра». Ситуація дійсно обурлива: люди через цю фінансову установу сплатили гроші за комунальні послуги, але згодом отримали попередження від РЕМу й «Укртелекому» - мовляв, ви є боржниками. Що ж сталося й чому «крайніми» виявилися звичайні споживачі – це стало предметом вивчення з боку нашої газети.



Спочатку варто навести слова нашої читачки М.Терещенко: «Я прийшла 16 жовтня до банку «Надра» сплатити за послуги «Укртелекому» - за себе і своїх рідних. Так ось один платіж (менший, за телефон) – пройшов, а більший (за телефон та Інтернет) – ні. Це з’ясувалося згодом, коли «телекомівці» повідомили про існування заборгованості. Схожа колізія виникла і при розрахунку за електрику. Але ж я виклала гроші за отримані послуги, квитанції маю на руках, то чому претензії саме до мене? Якщо банк зробив щось не те, то з якого дива клопіт з’являється у платника?» До сказаного треба додати – у схожій ситуації наприкінці жовтня й на початку листопада опинилося чимало щорсівчан.
З’ясовуючи обставини справи, передовсім довелося звернутися до керівника відділення банку «Надра» Д.Хомчука. Він у своєму коментарі визнав, що з 13 жовтня очолювана ним установа має певні проблеми. Дійсно, деякі люди вносять до каси гроші за комунальні послуги, але ці кошти потрапляють на рахунки окремих підприємств несвоєчасно. Причина полягає в тому, що місцеві банківські працівники лише приймають платежі й спрямовують усе на транзитний рахунок. І вже у головному офісі – в Києві – всі кошти перераховуються за призначенням. Саме там і виникла затримка. Причому – лише за платежами на великі суми, дрібні зазвичай проходять у нормальному режимі.
Якщо якийсь надавач послуг, скажімо, ПрАТ «Комунальник», обслуговується в нашому банку, то в такому разі затримок немає. (У подібних умовах перебуває і газова служба). Натомість з районом електромереж і «Укртелекомом» - все трохи інакше. Але цього тижня «Надра» почав розв’язувати проблему, скажімо, у середу, 19 листопада, вже пройшли платежі за 21-22 жовтня. На жаль, вищенаведена історія властива не лише відділенню в Щорсі, а й по деяких інших містах нашої області. Але банк гарантує – незабаром усе владнається. Поки що ж, до стабілізації, у «Надрах» не приймають платежі за електрику та телефон. У свою чергу підприємства, що надають послуги, не повинні висувати претензії до людей (адже в них є квитанції про сплату), їм слід вимагати перерахунку грошей від банківської установи.
Наостанок –
невеличка
інформація
від редакції:
банк «Надра» реально контролюється відомим олігархом з України Д.Фірташем. У нього зараз проблеми: знаходиться в Австрії, на нього чекає видача правоохоронцям США через підозру у вчиненні злочину. Не дивно, що його «фінансовий актив» лихоманить. З огляду на реалії у райдужні перспективи банку «Надра» вірить усе менше людей. Як в Україні, так і у Щорсі.

1 комментарий: