вторник, 23 ноября 2021 г.

Сновщина – край аграрний

 Щорічно у третю неділю листопада своє професійне свято відзначають всі ті,  хто серцем і душею, розумом і руками щодня долучається до важливих аграрних справ. Це – свято дбайливих господарів, працьовитих людей та тих, хто не уявляє життя без рідної, української землі. 

Зліва направо: комбайнери Олександр Довбиш, Микола Пономарчук, Василь М’ятенко, головний агроном Тетяна Щербина, водій Олександр Насінник та агроном Олександр Павлов під час збору останнього врожаю кукурудзи. 


І саме таким є колектив СТОВ «Щорссільгоспсервіс», який очолює Іван Коваль. За його словами, якраз від колективу, від цих принципових та працьовитих людей і залежить успіх підприємства. Саме завдяки їм воно розвивається, осучаснюється, а робота на ньому стає дедалі затребуванішою та популярнішою на Сновщині.  

Розквіт будь-якого аграрного підприємства дуже сильно залежить від роботи та професійності агрономів. Саме вони розробляють алгоритм сільськогосподарських робіт, від яких, власне, і залежить кінцевий результат збору врожаю. У «Щорссільгоспсервіс» трудяться двоє досвідчених та залюблених у свою професію людей – головний агроном Тетяна  Щербина та агроном Олександр Павлов. 

До основних обов`язків агронома входить розробка та дотримання технологічних операцій, контроль та постійний моніторинг стану посівів. З ранньої весни і до початку перших морозів ці люди мають ненормований робочий день, виїжджаючи на поля з першим променем сонця, а повертаючись вже пізно ввечері.  І лише з листопада по лютий вони залишають поля, щоб вивчити технологічні карти, запланувати роботу на наступний рік та взяти активну участь у тренінгах та навчаннях.

Головний агроном Тетяна  Щербина разом із агроном Олександром Павловим урожаєм кукурудзи задоволені.


Тетяна Щербина працює у СТОВ вже дев’ять років поспіль. Вперше познайомилася із специфікою господарства ще будучи студенткою, під час проходження практики. Розумну та перспективну дівчину керівництво помітило вже тоді, запропонувавши їй посаду агронома. А вже через півтора року Тетяна Віталіївна стала головним агрономом. 

За її словами, цього року СТОВ «Щорссільгоспсервіс» займалося вирощуванням п’яти основних культур: озимої пшениці (на площі 1500 га), озимого жита (300 га), гороху (900 га), соняшника (2200 га) та кукурудзи (1500 га). Цьогорічним врожаєм Тетяна Щербина більш ніж задоволена: сприятливими були і погодні умови, і належний догляд працівників. Наступного року господарство займатиметься цими ж культурами. Наразі вже посіяно 1300 га озимої пшениці та 300 га озимого жита. До слова, загалом підприємство обробляє 6500 га землі. 

Поповнилася не лише комора господарства, а й технічний склад. Придбали новенький обприскувач, машину для підвозу, а також засоби для захисту рослин, мінеральні добрива тощо. 

Не нова людина в аграрному житті нашого краю і агроном Олександр Павлов. Хоч родом чоловік із Городнянщини, своє покликання та улюблену роботу знайшов саме на Сновщині. Після закінчення Київського аграрного університету сім років пропрацював у Хотуничах в ПСП «Прогрес». А три роки тому влаштувався до «Щорссільгоспсервісу». 

Обидва агрономи від специфіки своєї професії в захваті. Їм подобається геть усе: спілкування з землею, праця на свіжому повітрі, життя в гармонії з природою. Адже завжди приємно бачити результати роботи, на які ти очікував, докладаючи усіх зусиль для того, щоб урожай був достойним.  

Професія агронома завжди передбачає навчання та розвиток, бо з кожним роком у сільському господарстві відбуваються зміни: з’являється нова техніка, запроваджуються нові технології. Агрономи  СТОВ «Щорссільгоспсервіс» в усьому новому розбираються на відмінно, бо розуміють – саме від них залежить майбутнє врожаю. 

Тетяна ЛИТВИН, фото автора


Комментариев нет:

Отправить комментарий