вторник, 10 апреля 2012 г.

Про затриману злочинну групу, на рахунку якої не один десяток злочинів, читачам «Променя» розповів І-ий заступник начальник РВ УМВС А.В. Зеляк.

- Андрію Вікторовичу, не так давно громадськість сколихнула звістка про затримання правоохоронцями кількох місцевих мешканців, що вже тривалий час скоювали крадіжки в нашому краї. Розкажіть про це докладніше.

- Перш за все варто згадати, що з листопада минулого по березень нинішнього року в районі було скоєно три крадіжки вогнепальної зброї (одна – в Кучинівці, решта – у Щорсі). В усіх випадках злочинці проникли до будинків і заволоділи мисливськими рушницями, причому спосіб проникнення був однотипний, що навело на думку: «працювали» одні й ті ж особи. Крадії зазвичай чекали слушної нагоди – коли господар залишить домівку (на святкування Нового року, ювілею тощо), і в рукавичках залазили до хати. На місці злочину вони не залишали відбитків пальців, конкретних свідків теж не було, тому розкрити ці злочини було дуже складно. Але врешті-решт спрацювало старе народне прислів’я: скільки мотузці не витися, все одно кінець буде.
Навесні один місцевий мешканець побачив у свого знайомого дробовик, номер якого легко запам’ятовувався, бо там стояли три однакові цифри поспіль. Така інформація згодом потрапила до співробітників міліції. В ході перевірки швидко з’ясувалося, що ця рушниця була вкрадена ще взимку в мешканця райцентру. За підозрою у вчиненні крадіжки незабаром затримали щорсівчанина, котрий не відразу, але все ж таки зізнався у скоєнні злочину – й що важливо – вказав на свого спільника.
- А що було потім?
- У ході відпрацювання зв’язків затриманих вдалося вийти на родича одного з них. (Той жив у Великому Щимелі). Він виявився їхнім спільником, розповівши, що на рахунку групи не лиш крадіжки зброї. З’ясувалося – вона «гастролювала» не лише у Щорському, а й Городнянському, Корюківському й Чернігівському районах і обласному центрі. Зараз перевіряється її причетність до кількох десятків крадіжок приватного майна, угонів автомобілів, розукомплектування транспортних засобів тощо.
- Якими були подальші дії правоохоронців?
- Провели ряд обшуків, у ході яких виявили і вилучили не лише ті рушниці, що фігурували в трьох порушених раніше кримінальних справах, а й ще дві одиниці зброї. А разом з тим – автозапчастини до різних марок машин, електродвигуни, мотоблок, три рулони металевої сітки. Для повноти образу цих злочинців додам: вони не розминалися навіть з дрібницями. Скажімо, вкрали бджолині стільники у рамках, які належали одному пасічнику.
- Що можна сказати про «соціальний портрет» підозрюваних?
- Людина, яку можна вважати організатором групи, молода за віком, сімейна за станом, працює в Щорсі, має порядних і заможних родичів. Які причини змусили його зійти на криву дорогу – зрозуміти складно. Двоє співучасників належать до числа раніше засуджених громадян (за крадіжку, нанесення тілесних ушкоджень).
- Вони зараз перебувають під вартою?
- Один – так, другий під охороною перебуває в лікарні, для третього обрана міра запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд.
- Як просувається слідство?
- Слідчі працюють над рядом кримінальних справ, зокрема – крадіжка з проникненням у помешкання і незаконне заволодіння транспортним засобом. Наразі перевіряються на предмет причетності до дій злочинних групи ще деякі наші земляки. До речі, у певних моментах затримані надають сприяння слідству. Над розкриттям злочинів працював не лише особовий склад РВ УМВС, а й наші колеги з Корюківки, Городні, обласного управління внутрішніх справ. Після завершення слідства обвинувачені постануть перед судом. За ним і буде останнє слово.
- Чим би хотіли підсумувати цю оповідь?
- Викриття злодійської групи, на рахунку якої десятки злочинів, мало значний резонанс на рівні області. Правоохоронна система вкотре довела свою ефективність і здатність стояти на варті закону та правопорядку.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяв Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий