среда, 11 апреля 2012 г.

Вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування

14 листопада 2011 року в Міністерстві юстиції України зареєстровано наказ від 11.11.2011 р. №3306/5 Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування.

У населеному пункті, де немає нотаріуса, уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії: вживають заходів щодо охорони спадкового майна; посвідчують заповіти (крім секретних); видають дублікати посвідчених ними документів; засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них; засвідчують справжність підпису на документах. Зазначені посадові особи органів місцевого самоврядування не мають права на оформлення документів, призначених для використання за межами державного кордону.
Нотаріальні дії вчиняють посадові особи, на яких за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування покладено вчинення цих дій.
Посадові особи органів місцевого самоврядування при вчиненні нотаріальних дій зобов’язані зберігати нотаріальну таємницю.
Мова нотаріального діловодства визначається статтею 20 Закону «Про мови в Українській РСР». Якщо особа, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії, не знає мови, якою ведеться діловодство, тексти оформлюваних документів мають бути перекладені їй перекладачем, про що зазначається в посвідчувальному написі.
Нотаріальні дії вчиняються в приміщенні органу місцевого самоврядування. В окремих випадках, коли громадянин не може з’явитися в зазначене приміщення, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаним приміщенням.
Посадові особи органів місцевого самоврядування мають право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості й документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.
Тексти нотаріально посвідчуваних заповітів, заяв, дублікатів нотаріальних документів, засвідчуваних копій документів і витягів з них повинні бути написані зрозуміло і чітко, дати, що стосуються змісту заповітів, заяв, повинні бути позначені хоча б один раз словами.
Дописки та виправлення в тексті нотаріально оформлюваного документа не допускаються.
Усі нотаріальні дії, які вчиняються посадовою особою органу місцевого самоврядування, реєструються в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій органу місцевого самоврядування.
Записи в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій повинні бути повними і скороченню не підлягають, крім загальноприйнятих скорочень.
Т.ВАСИЛЬЧЕНКО,
державний нотаріус

Комментариев нет:

Отправить комментарий