среда, 11 апреля 2012 г.

У небі літак, а на ниві – «Кейс»

У полі, одразу за тракторною бригадою, стояв АН-2. Біля літака було відчутне пожвавлення: люди завантажували добрива – великі білі мішки з 1 тонною вапняково-аміачної селітри
неквапно піднімав кран, сірі гранули заповнювали бункер – і літак злітав у небо.


У псп «Яна Плюс» із понеділка розпочали підживлення озимих культур. І якщо у Жоведі вносять вапнякову селітру лійкою, агрегатованою до трактора (у перший день добрива внесли на 60 га посівів тимофіївки й 30 га озимого тритикале на зелений корм), то в Петрівці працює літак.
З осені в господарстві посіяно 633 га озимого жита. Усе планують підживити з літака. Потрібно сказати, що завантаження добривами триває довше, ніж розсіювання. За 8 хвилин польоту підживлюють 8 га. Захват літака складає 30 метрів. Авіатори гарантують якість, бо апаратура відрегульована. У літаку встановлений навігатор, який через супутник визначає зону дії.
Авіакомпанія «Полтававіа» діє без посередників – напряму із замовниками. Головний агроном В.М. Корчака, якого ми застали біля літака, задоволений роботою сільськогосподарських авіаторів. А вони в свою чергу стараються добре зарекомендувати себе, щоб і в майбутньому мати замовлення від аграріїв нашого краю. Чим більше буде у них роботи, тим дешевші розцінки матимуть хлібороби.
- Площі посівні у нас такі, - ділиться В.М. Корчака, - що трактори не скоро вийдуть у поле. А чекати, поки в лощинах підсохне, нема сенсу. Отож найкращий вихід для нас – підживлення за допомогою сільськогосподарської авіації.
Поки ми з начальником виробничого відділу управління агропромислового розвитку РДА Н.О. Дятел спілкувалися з хліборобами, літак устиг чотири рази злетіти в небо й підживити озиме жито на 32 гектарах. Як це відбувається, на власні очі бачив наш водій і фотокор за сумісництвом Андрій Безбородько. А у нас чи не більше захоплення викликав потужний трактор марки «Кейс». Це – техніка завтрашнього дня. Господарство придбало його минулого літа. Руслан Горогодський і Олександр Булденко швидко освоїли новий трактор й зараз із ним на «ти». У середньому за зміну (день-ніч) орють 50-60 гектарів.
Руслан Валерійович розповів, що у «Кейса» значно вища швидкість оранки, трактор значно економніше витрачає пальне, має захват плугів 2,8 метра. Щодо якості підготовки площ, то ми на власні очі переконалися – бездоганна.
Отож хлібороби псп «Яна Плюс» не марнують дорогоцінні дні навіть у негоду. Весна на сюрпризи багата: не встигнеш озирнутися, як уже настануть оптимальні строки для сівби. Тож і поспішають селяни, аби одна робота не наклалася на іншу. Бо настала пора, коли день рік годує.

Комментариев нет:

Отправить комментарий