среда, 11 апреля 2012 г.

Новий кодекс діє

З набранням чинності Цивільно-процесуального Кодексу України від 2 січня 2005 р. втратив чинність Кодекс від 18 липня 1963 р.

Чинним Кодексом передбачено право на звернення до суду за захистом. Здійснюючи правосуддя, суди захищають права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений Законами України.
Це справи про стягнення аліментів, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, позови про розірвання шлюбу, у разі, якщо на утриманні позивача є малолітні або неповнолітні діти або якщо він за станом здоров’я не може чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача, позови про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, чи шкоди, завданої внаслідок скоєння злочину, позови, пов’язані з відшкодуванням шкоди, завданої особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду, позови про захист прав споживачів, відшкодування збитків, завданих майну фізичної або юридичної особи тощо.
Позовна заява повинна містити найменування суду, ім’я позивача і відповідача, їх місце проживання або місцезнаходження, номер засобів зв’язку. До неї додається квитанція про сплату судового збору.
Наприклад, за подання до суду позовної заяви майнового характеру судовий збір передбачений 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.
Закон передбачає пільги для окремих громадян. Так, звільняються від сплати судового збору позивачі за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи, про стягнення аліментів, громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів, які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи та ін.
За більш детальною інформацією звертайтеся до Щорської юридичної консультації: вул. Короленка,18, тел. 2-17-08.
М.БУРДЮГ,
адвокат Щорської юрконсультації

Комментариев нет:

Отправить комментарий