среда, 11 апреля 2012 г.

Щоб усе було в порядку

Перша вимога весняної пори року – навести лад у населених пунктах. Причому доречно це зробити до Великодня. Саме на цьому наголосив голова райдержадміністрації О.Грабовський під час наради, присвяченої благоустрою і стану довкілля.


Перед учасниками заходу виступив заступник міського голови О.Ясенчук, оголосивши перелік бюджетних установ і підприємств, за якими закріплені певні вулиці міста – для прибирання. Серед іншого він зауважив: на жаль, місцеві бізнесмени до цієї акції (у переважній більшості) не долучилися, обмежившись лише згодою впорядкувати територію безпосередньо біля своїх об’єктів – магазинів, офісів тощо. Загалом же планується, що спільними зусиллями громада змінить обличчя рідного міста на краще.
Доволі бурхлива дискусія спалахнула після виступу керівника ПрАТ «Комунальник» А.Дулі. Приводом стала ситуація з вивозом сміття «на полігон побутових відходів». Річ у тім, що вже два тижні як діє нове правило: привіз кубометр мотлоху – плати двадцять гривень. На звалищі є черговий, він «на око» визначає обсяг привезеного непотребу, збирає гроші… (Зрозуміло, про точність обрахунку в такому разі й мови нема). Хоча за версією А.Дулі насправді там видаються квитанції, які слід оплачувати в банку. Однак не це головне. Чимало мешканців Щорса обурюються: хто не захаращує сміттям вулиці й везе його на Горбаху – повинен ще й гроші платити, а той, хто нишком-тишком, під покровом темряви, вибачте, свинячить – у явному виграші й без клопотів та витрат. Невже знову проблему благоустрою вирішено розв’язати за рахунок порядних громадян? До того ж можна упевнено уявити, на що перетвориться незабаром прилеглий ліс і кювети біля автошляхів…
Певним продовженням теми стало засідання комісії, яку провів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації О.Колотуша. Першим питанням розглядалася безпека користування газом у побуті. Головний інженер місцевого управлі-ння газопостачання І.Івако поінформував про непоодинокі випадки трагедій, що сталися в Україні через нехтування правилами користування газовими приладами. На жаль, не всі громадяни усвідомлюють серйозність цього питання. Проблеми в функціонуванні димовентиляційних каналів, самовільне встановлення котлів і колонок – ось основі причини виникнення лиха, яке подекуди забирає людські життя. У цьому контексті згадувалася і ще одна проблема – відсутність трикратного повітрообміну в газифікованих помешканнях. На думку І.Івака, металопластикові вікна, герметичні двері, лінолеум на підлозі тощо перешкоджають надходженню повітря в квартиру й це становить небезпеку. Тому потрібно у віконних рамах встановлювати клапани – мембрани. Вони коштують – за різними даними – від 50 до 300 грн. На такі міркування відреагував О.Колотуша – цілком логічним запитанням: «А чи є стосовно такої вимоги конкретний правоустановчий документ?» Відповіді не було… А деякі присутні висловили як сумнів в обгрунтованості поді-бної практики, так і припущення: напевне, хтось хоче добряче заробити на торгівлі клапанами. (Як вже було зроблено з газовими аналізаторами, без котрих жили сорок років – і нічого, нормально – слава Богу). Підсумком же обговорення стала теза в рекомендаційній частині резолюції засідання: власники газового обладнання повинні безкомпромісно дотримуватися правил його експлуатації.
Надалі виступили інспектор держпожнагляду О.Курочкін (про пожежну безпеку на об’єктах, де перебуває багато людей), кері-вник відділення ФСС В.Зачепа (про травматизм на виробництві), ветлікар О.Апанасько (про один з випадків травмування).
Окрему увагу приділили на засіданні пожежній безпеці в лісах та природних угіддях. Наголошено, що згідно з розпорядженнями кері-вництва облдержадміністрації та райдержадміністрації випал сухої трави категорично заборонений. А Р.Москалець (райагролігосп), М.Аніщенко (Новоборовицьке лісництво) і О.Котляревський (Щорське лісництво) розповіли про заходи, що вживаються на підприємствах для підготовки до пожежонебезпечного сезону. За розглянутими пунктами порядку денного були ухвалені відповідні рішення.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий