воскресенье, 1 апреля 2012 г.

Орієнтир – на якісну продукцію

В офісі ТОВ «МК-Добробут» тривала напружена робота. Майже не змовкали мобільні телефони. Розмови короткі, уривчасті фрази – усе чітко й швидко. Директор товариства П.І. Капиця і його заступник В.В. Пилипенко прораховують усе, аби передбачити несподіванки: з 1 квітня починають вирощувати молодняк бройлерів для реалізації населенню.


- Уже рік, - розповідає Валентина Василівна, - вирощуємо курчат породи Росс-308 і продаємо населенню. Наші бройлери користуються попитом. Хоча, якщо бути відвертою, то минулий рік у нас був дуже важким: ми мусили доводити, що до Щорса ми приїхали працювати. Торік терпіли великі збитки птахофабрики, орієнтовані на яйце. Тому ми мусили перепрофілюватися на бройлерів. Протягом 2011-го і в цьому році вирощували птицю на забій. Ми дуже розраховували на співпрацю з колегами з Березного. Там постійно міняються власники, але стиль роботи залишається незмінним – нас неодноразово березнянці підводили, так було й цього разу: мали усну домовленість на забій птиці, а м’ясо ми реалізуємо самі. Беремо експертний висновок (коштує це недешево), маємо домовленості на реалізацію. Але наші партнери вкотре поставили нам підніжку…
Зрозуміло, що потрапити на ринок зі своєю продукцією непросто. До речі, сьогодні птахофабрики, які виробляють яйце, мають надприбутки. Тож ТОВ «МК-Добробут» паралельно з молодняком у червні планує посадити курку-несучу. Дякуючи кредитній лінії Полікомбанку, зможуть займатися м’ясом, яйцем і молодняком. Таким чином, вважає керівництво підприємства, будуть меншими ризики – виживатимуть за рахунок то одного, то іншого виду продукції.
При цьому птахівники пам’ятають, що у кожному випадку передбачається різна технологія вирощування, вакцинація тощо. Тим паче, що бройлери надто чутливі до різних інфекцій. Населення купує вже вакцинований молодняк. Але й удома слід створити належні умови для курчат, щоб не лише зберегти, а й виростити якомога більше м’яса. На підприємстві не напольне, а кліткове вирощування птиці – це дорожче. Зате молодняк здоровіший.
За словами В.В. Пилипенко, вся Європа зараз орієнтується не на гігантські птахофабрики, а на невеликі підприємства, фермерські господарства.
Зазвичай на таких порядку більше, птиця менше інфікується, а відтак і хворіє. За кордоном давно взято орієнтир на якісну, екологічно чисту продукцію. Це також пріоритет і ТОВ «МК-Добробут». «Я сама, - посміхається Валентина Василівна, - наші яйця п’ю сирими».
Підприємство вже має свою нішу на ринку збуту. Деякий час реалізували продукцію через свої торговельні точки, мережу Щорського та Корюківського міськспоживтовариств, закуповували приватні підприємства. Пошук сил прикладання триває. У найближчих планах керівництва підприємства – вирощування каченят, гусенят, індиків, які будуть реалізуватися для населення. М’ясо продаватиметься на Коржівському ринку та в Корюківці. «До Різдва, - ділиться планами П.І. Капиця, - можна буде купити індичку».
Як і раніше, тут вирощують свинину. Також є 5 голів великої рогатої худоби – бичок і телички м’ясної породи. Найближчим часом завезуть телят. Скоро будуть утримувати й корів, щоб реалізувати молочну продукцію – молоко, вершки, сири.
Половина вирощеного торік у районі м’яса припадає на ТОВ «МК-Добробут». У планах керівництва перетворити підприємство на багатогалузеве, але тваринницького напрямку.
Запорука успіху, вважають тут, значною мірою полягає в стабільному працездатному колективі. У ньому панують дружба, взаємовиручка, приязні взаємини. Кожен працівник має кілька спеціальностей. І взагалі, давно не ділять на свої й чужі обов’язки. А.О. Симан – зварник, утримує в порядку електро- та газове господарство. Г.Г. Ісаченко і комірник, і в цеху птахів вирощує, і на ринку з продукцією її побачити можна. Слюсар Олег Лизогуб ще й свиней доглядає. І так кожен.
Підприємство працює стабільно, шукає можливості до розширення і урізноманітнення виробництва. Але основний орієнтир – якісна продукція.
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий