пятница, 24 февраля 2012 г.

Як створити фермерське господарство

Дев’ять кроків для тих, хто хоче бути господарем на землі
лян, бажаючи працювати на своїй землі, звертається з питаннями про механізм створення фермерського господарства, Асоціація фермерів та приватних землевласників Чернігівської області, узагальнивши досвід фермерів, що є її членами та вимоги чинного законодавства, підготувала відповідні рекомендації, які і пропонуються до вашої уваги.

Закон України від 19 червня 2003 р. «Про фермерське господарство» визначає правові, економічні та соціальні засади їх функціонування. Щоб розпочати роботу фермерського господарства, слід виконати низку послідовних кроків.
Крок перший. Для отримання у власність або в оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до відповідної районної державної адміністрації. Для отримання земельної ділянки із земель комунальної власності - до місцевої ради. У заяві зазначаються: бажаний розмір і місце розташування ділянки, кількість членів фермерського господарства та наявність у них права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність, обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства. До заяви додаються документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.
Крок другий - проведення установчих зборів фермерського господарства, на яких мають вирішитись наступні питання: укладення засновниками фермерського господарства установчого договору, якщо дане господарство засновується більш ніж однією особою; затвердження членами фермерського господарства його статуту; вибори голови фермерського господарства; призначення відповідального за державну реєстрацію фермерського господарства.
Крок третій - засвідчення нотаріусом підписів засновників у статуті та установчому договорі про створення фермерського господарства (у двох примірниках).
Крок четвертий. Для проведення державної реєстрації засновник або уповноважена особа має особисто подати (надіслати поштовим відправленням) державному реєстратору такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи; два примірники установчих документів (статут фермерського господарства та установчий договір про створення фермерського господарства).
Строк державної реєстрації не повинен перевищувати трьох робочих днів з дати надходження необхідних документів.
Крок п’ятий. Для здійснення реєстрації в органах статистики та отримання довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) потрібно звернутися до органу статистики за місцем реєстрації юридичної особи та надати необхідні документи.
Крок шостий. Підставою для взяття на облік в органі державної податкової служби є надходження до цього органу відомостей з відповідної реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.
Взяття на облік платника податків проводиться не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, чи заяви від платника податків.
Крок сьомий. Фермерське господарство, як юридична особа, що використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), відповідно до законодавства є платником єдиного соціального внеску. Взяття на облік в такому випадку здійснюється управліннями Пенсійного фонду України в районі за місцезнаходженням фермерського господарства на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей.
Повідомлення про взяття фермерського господарства на облік як платника єдиного внеску безоплатно надсилається йому поштою з повідомленням про вручення наступного робочого дня після дня взяття на облік в органі Пенсійного фонду України.
Крок восьмий. Враховуючи зміни, внесені у 2011 році, чинним законодавством України для виготовлення печатки не передбачено дозволу органів Міністерства внутрішніх справ України. Тому, щоб її виготовити, достатньо керівнику або довіреній особі звернутися до штемпельно-граверної майстерні, яка займається виготовленням печаток.
Крок дев’ятий. Перелік документів, необхідних для відкриття банківського рахунку, включає по різних банках від 7 до 18 позицій.
Днем відкриття поточного рахунку клієнта вважається дата, що зазначена на заяві про відкриття цього рахунку в розділі «Відмітки банку». Протягом трьох робочих днів від дня відкриття рахунку, враховуючи й день відкриття, про це необхідно повідомити податкову інспекцію особисто або поштою (з повідомленням про вручення).
За більш конкретною інформацією звертатися до управління агропромислового розвитку Щорської РДА та за тел. 2-10-76.


Комментариев нет:

Отправить комментарий