вторник, 21 февраля 2012 г.

Коли дві смужки у тесті на вагітність – недозволена розкіш

Один з життєвих парадоксів: хтось шукає спосіб позбавитись від небажаної дитини, хтось оббиває пороги усіх доступних клінік, щоб будь-якою ціною відчути радість материнства.
І не треба – про постійні стреси, недоліковані хвороби, аборти і погану екологію.


Усі – за великим рахунком – дихають повітрям з великим вмістом шкідливих речовин, п’ють воду, де неміряно – солей важких металів, їдять продукти, насичені нітратами, а вагітніють у першу чергу ті, хто не хоче дітей.
Разом з тим зростає кількість бездітних сімей. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, нині більше мільйона українських подружніх пар не можуть мати потомства. У країні мало не епідемія безпліддя.
- І це характерне не лише для мегалополісів, а й для таких містечок, як наше, - говорить завідуючий гінекологічним відділенням Щорської ЦРЛ Федір Леонов.
(Нагадаємо: діагноз «безпліддя», за сучасними нормами, ставлять сім’ям, які більше 12 місяців живуть без застосування засобів контрацепції, а зачаття так і не настає).
- Офіційно у нас по району зареєстровано 7 безплідних пар. Насправді їх більше. Можете сміливо множити цю цифру на три, а то й на чотири, - продовжує лікар.
- І як люди вирішують цю проблему?
- По-різному. Одні – лікуються, інші переконують себе, що життя може бути повноцінним і без потомства, і нічого в ньому не змінюють. Треті збирають гроші, щоб заплатити за екстракорпоральне запліднення. (Цим шляхом пішла, зокрема, 65-річна чернігівчанка Валентина Підвербна).
- Взагалі ж відомо, що в Україні, дякуючи ЕКО, з’явилося на світ більше 3 тисяч дітей. А наші земляки як оцінюють цей метод?
- Цей метод має 30-річну історію. Деякі наші земляки, вірніше, землячки, уже встигли ним скористатися. Насамперед – ті, хто може дозволити собі заплатити за нього близько 30 тисяч гривень.
(Для порівняння: в Україні зачаття дитини методом ЕКО для бездітних пар покриває звичайна медична страховка).
Деякі жінки вірять, що вагітність настане, коли постійно молитися Богородиці про зачаття дитини.
Є ще один спосіб зробити бездітну сім’ю повноцінною (протягом минулого року з 31подружньої пари, що розлучилася, 12 – без дітей). Його пропонує начальник служби у справах дітей Світлана Лихошерст:
- Усиновіть чужу дитину. На сьогоднішній день у районі підлягає усиновленню 41 дитина віком від кількох місяців до 18 років. В ідеалі щасливими можуть стати «обидві сторони».
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий